Rysslands fem budskap efter specialoperationens största flyganfall så här långt

7
1078
Bild: Andrew Korybkos artikel.

En aktuell artikel av Andrew Korybko, översatt av en läsare. Media  https://open.substack.com/pub/korybko/p/the-five-messages-sent-by-russias?r=qmfar&utm_medium=ios&utm_campaign=post

Andrew Korybkos artikel har flera referenser. DN:s version återges avslutningsvis.

_____________________________________________________________

En del är förvånade över att Ryssland skulle eskalera saker i detta känsliga ögonblick i konflikten när allt äntligen börjar avta.

Det ryska försvarsministeriet bekräftade på fredagen att det inledde 50 gruppanfall och massiv spärreld från luften mot ett brett spektrum av militära mål i Ukraina under den senaste veckan, inklusive försvarsindustrins platser och depåer, i vad Kiev hävdade var den största attacken av detta slag under den senaste veckans specialoperation hittills. Detta kom när frontlinjerna i stort sett har frusit, västvärldens stöd har minskat och ledande medier som New York Times aktivt diskuterar om fredssamtalen äntligen ska återupptas någon gång snart.

Vissa är därför förvånade över att Ryssland skulle eskalera i detta känsliga ögonblick i konflikten när allt äntligen börjar avta, eftersom dess största flygbombardemang hittills kan ge tilltro till dem som hävdar att västvärlden måste stödja Ukraina ”så länge som det tar”. Det kompletterande sammanhanget inom vilket denna oöverträffade storskaliga attack ägde rum hjälper observatörer att bättre förstå varför Ryssland genomförde det och vilka budskap man försökte skicka genom att göra det.

Till att börja med erkände Ryssland att Ukraina skadade ett av sina landstigningsfartyg på östra Krim tidigare i veckan, vilket vissa misstänker orsakades av att Kiev hade kontroll över brittiska Storm Shadow luft-till-yta kryssningsmissiler med ett längre avstånd än tidigare rapporterat. Det var därför viktigt för Ryssland att bemöta denna upptrappning från sina rivaler på ett överväldigande sätt i ett försök att avskräcka dem från andra kommande sådana, oavsett om det är med samma missiler eller på annat sätt.

För det andra hade Zelenskij nyligen beordrat sina styrkor att befästa hela fronten efter misslyckandet i sommarens motoffensiv, så Ryssland ville troligen signalera att inga nya skyttegravar och andra hinder kan hindra takten i dess speciella operation när Kreml förbereder sig för en ev. offensiv. Varje avmattning på Rysslands sida kan misstolkas av dess rivaler som svaghet och en vilja att frysa konflikten längs kontaktlinjen trots att dess tre primära mål ännu inte har uppnåtts.

Dessa mål är att demilitarisera Ukraina, denazifiera landet och återställa landets konstitutionella neutralitet, vilket president Putin nyligen bekräftade att han skulle vilja uppnå med diplomatiska medel, men att han inte kommer att dra sig för att fortsätta att fullfölja dem via militära om så är fallet inte är möjligt. Han erkände också öppet under samma evenemang att han brukade vara naiv mot väst. Sammantaget utgör dessa uttalanden det tredje meddelandet som han ville skicka, nämligen att han inte är en pushover.

Om frontlinjerna förblev i stort sett frusna och Ryssland inte ökade sina luftanfall även om dess landstigningsskepp inte bara hade skadats, skulle hans ovannämnda erkännande inte ha blivit trott av allmänheten, som kan misstänka att han ljög att täcka upp för spekulativt förestående eftergifter för fred. Dessa senaste anfall tjänade därför till att stärka hans trovärdighet på hemmaplan samtidigt som de visade västvärlden att han verkligen menar allvar med att uppnå sina tre primära mål på ett eller annat sätt oavsett vad.

Det fjärde budskapet är att Ryssland vill att ukrainare ytterligare tvivlar på klokheten i Zelenskys nya värnpliktsmobilisering och messianska vanföreställningar om maximal seger, som avslöjades i Time Magazines omslagsartikel i höstas med hänvisning till en icke namngiven seniorassistent, och därmed splittra. Han försöker desperat undvika ansvaret för motoffensivens misslyckande som ledde till denna impopulära satsning, som förvärrar redan existerande spänningar mellan honom och hans rivaler, särskilt Zaluzhny.

Så allvarliga är dessa spänningar att en expert från mäktiga tankesmedjan Atlantic Council nyligen uppmanade Zelenskij att bilda en ”nationell enhetsregering” för att mildra ”berättigad allmän ilska mot myndigheterna” som riskerar att undergräva hans styre ännu mer än det redan redan har varit. Genom att visa ukrainare att man fortfarande kan slå till vart de vill efter behag och i en aldrig tidigare skådad omfattning vill Ryssland uppmuntra ukrainare och deras elit att resa sig mot honom för att stoppa konflikten.

Slutligen, det sista meddelandet som Ryssland skickade genom sin största flygspärrning hittills är att det vinner ”logistikkapplöpningen/utnötningskriget” med så stor marginal att ingenting som västvärlden realistiskt skulle kunna skicka Ukraina i den kommande framtiden kommer att ändra denna dynamik. Japans export av Patriot-luftförsvarssystem till USA, vilket kommer att göra det möjligt för USA att ersätta sina egna som man sedan planerar att skicka till Ukraina, kommer inte att göra någon skillnad, och inte heller kommer vad som helst att väst och dess vasaller kommer att ge det landet nästa år.

Just det faktum att Ryssland skulle kunna inleda en sådan attack 22 månader in i konflikten efter alla luftförsvar som dess rivaler redan har gett Ukraina är det mest övertygande beviset hittills på dess seger över Nato i det ovannämnda ”kapplöpningen”. Om deras bistånd verkligen var lika effektivt som de påstår att det var, skulle detta aldrig ha hänt eftersom Ryssland inte skulle slösa bort värdefulla missiler och drönare. Istället chockade och imponerade det Ukraina och västvärlden, vilket gjorde ett djupt intryck.

Det som nyss hände är ett tecken på vad som möjligen kan komma om Ukraina och västvärlden inte följer Rysslands önskemål om att demilitarisera Ukraina, denazifiera det och återställa landets konstitutionella neutralitet i utbyte mot att Ryssland fryser konflikten vid kontaktlinjen. Som president Putin sa i mitten av december, ”våra trupper har initiativet … vi gör vad vi anser vara nödvändigt, vad vi vill”, och detta kommer att fortsätta från och med nu tills Rysslands tre primära mål uppnås på ett eller annat sätt.

_______________________________

DN skriver ”Det bör ses som en hämnd för landets tidigare attack mot ett ryskt militärfartyg, enligt försvarsanalytikern Jörgen Elfving. Flera människor rapporteras döda och skadade efter massiva flygangrepp mot flera Ukrainska städer under fredagsmorgonen….”  Alla gånger som Ukraina tillfogat Ryssland betydande förluster har det lett till reaktioner från rysk sida. Därmed kan vi anta att Ukraina har varit förberett på det här. Det understryks av försvaret och de i sammanhanget låga dödstalen. Enligt uppgifter från militären har Ukraina skjutit ner 27 ryska drönare och 87 kryssningrobotar. Tolv personer uppges döda och ännu fler har skadats, varav minst två är barn.”…”

Jörgen Elfving tycker det är svårt att avgöra om attacken kan leda till en upptrappning av kriget.

– Utifrån det läge som föreligger är det väldigt svårt att göra en bedömning om framtiden. Däremot kan jag konstatera att det börjar skymma för Ukraina. Motoffensiven har inte haft framgång. Väst darrar på manschetterna vad gäller stödet till Ukraina. USA:s kongress kunde inte ta något beslut om stöd innan juluppehållet. Ungern och Slovakien skickar inte krigsmateriel.” https://www.dn.se/varlden/ryska-flygangreppet-bor-ses-som-hamnd-ukraina-har-varit-forberedda/

 

Föregående artikelIsrael angriper åter Syrien i strid med folkrätt och FN-stadga. Medger stöd till terrorister
Nästa artikelNetanyahus korruptionsrättegång återupptas mitt under Israels krig mot Gaza
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. För en månad sedan sade samme Jörgen Elfving ”f.d. överstelöjtnant” menade att det är för tidigt för att avskriva ukrozionai motoffensiven🤭🤭🤭. Just av den anledningen kan Jörgen Elfving göra anspråk på beteckningen ”Sveriges Bagdad Bob” i tättkonkurrens med Johan Paasikivi förstås.

  Ryssland har inlett Operation Wrapt it Up – begrava ukrozionazi regimen. Det är fritt fram för Rysslands del. Enda räddningen för ukrozionazi regimen KAPITULERA VILLKORSLÖST. Vi lär få täta nyheter om ukrozionazi och Nato vapen depåer, hangar och krigsinfrastruktur som jämkas med marken framöver. I det ingår också ukrozionai och Nato officerare och legosoldater som skickas skyndsamt till Lucifer ⚰️⚰️⚰️

  Med andra ord DN och Vodoodarsky é Vinarselsky har mycket att oja över framöver 😭

  https://www.globalresearch.ca/zelensky-the-last-tsar-of-ukraine/5844605

  • 1 jan 2024 Putin sa att Ukraina inte är en fiende för Ryssland.
   https://ura.news/news/1052719316
   Ukraina är inte en fiende för Ryssland; Ryska federationens fiende är den som försöker uppnå landets strategiska nederlag. Det uppgav Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte med medlemmar av SVO på Vishnevsky-sjukhuset.
   ”Ukraina i sig är inte vår fiende. Och de som vill förstöra rysk stat, vill uppnå Rysslands strategiska nederlag, de är fiender.
   Tyvärr för oss försöker de lösa sitt problem att bekämpa Ryssland med hjälp av ukrainare. Men situationen på slagfältet håller på att förändras, säger Vladimir Putin. Mötet sändes live på tv-kanalen Rossiya 24.
   Att prenumerera på URA.RU i Telegram är ett bekvämt sätt att hålla sig à jour med viktiga nyheter! Prenumerera och stå i händelsernas centrum. Prenumerera .

 2. Jag ska försöka kommentera så neutralt jag kan här nu. Men för de första så måste världens största tiggare vakna ur sin jävla koma ärligt talat. Denne ständiga tiggaren som flyger mellan Washington, London och hela EU bör sluta att nämna Krim. På brist av soldater vill han dessutom nu mobilisera från 16års åldern nu. Han nämner 500tusen soldater lycka till med de. Att inte freds förhandlingar och kanaler ens funnits MINSTA lilla på bordet längre än 1a månaden, säger mycket om denna tiggaren. Man har tillåtit denna skådespelare och tiggaren tala till Usa Nato och europeiska parlamenten. Vilket jag fann otroligt. Det finns inga vapen som man inte pumpat in här. ALLA slags moderna västliga vapen har pumpats in här. Vår/sommar och höst offensiven gick HELT klart åt skogen. 100tusentals man har satt livet till. 4del av befolkningen har lämnat landet sedan längesen och nu etablerat sej redan i sina nya liv och länder. Det är EJ många av dessa som kommer återvända till korrupta trasiga konkursboet. Tiggaren Zelenski behöver vakna ur sin storhetsvansinne nu. Säger att inga ukrainska val heller ska äga rum under 2024 nu OM inte vi västvärlden betalar detta. Han behöver landa i verkligheten. Usa Nato och EU korkskallarna bör erkänna sina tabbar och grova misstag och gå vidare med Freds förhandlingar på seriöst sätt. Det Ukraina genomför HELA året och efter misslyckandet av vår/sommar höst offensiven är rena terroristattacker på löpande band. Vad är målet och målen med dessa. Man har inte vunnit mark på dessa. Det är det enda man kan. Terrorattentat hit och dit utan riktig mål. Man saknar manskap nu och det är HELT klart nu att de kvittar hur många vapen man fortsätter pumpa in. Man visste både från Usa Nato och EU, HELT klart att Ukraina var chanslösa mot Ryssland. Ändå körde man på detta högst korkade sätt. Det fanns för fan Fred efter 1a månaden, men man körde över detta från Usa och Lill-Brittanen som saboterade allt. Sedan har de bara fortsatt på detta högst korkade sätt. Ryssland kommer köra detta in i kaklet nu, vad annars efter snart två år. Man är målmedveten och har sina planer. Till skillnad från Ukraina som är på väg mot tolalt kollaps om detta fortsätter längre till. Man diskriminerar allt de ryska i landet och rysktalande befolkningen. Oppositionen med10talet partierna är HELT borta sedan längesen. Oligarkerna mår bättre än bäst, så mycket som dom stulit av våra västliga pengar. Stora medierna är helt statliga. Korruptionen har EJ minskat SKIT. När jag hör tiggaren efter dessa snart två åren säga att det är HELT ukrainska segern som gäller MED Krim inräknat. Då inser jag direkt att denna knarkaren skiter i sitt folk och spelar sitt skådespeleri som han varit så duktig på. Han älskar att Ukraina är på första sidorna över hela västvärlden, där han flyger från huvudstad till huvudstad över alla dessa länder med Usa i spetsen. Där han får vara med på bild med alla västliga ledarna. Ukraina kommer lära sej läxan hårda vägen

 3. ”Ukraine’s stocks are empty. The military arsenals of NATO and the US are empty… You see what’s happening on the battlefield – the Ukrainians are already responding to 10 or 20 of our shells with just a few”

  Ett förslag på bordet från Nato militär experter är att ukrozionazi ska börja träna kriga med katapulter istället 🤥

 4. Dmitry Plotnikov
  2023-12-24 19:46
  Timmen för Kievs svar på USA är nära.
  Världen » Fd Sovjetunionen » Ukraina har nästan inga resurser kvar, människor, ammunition och den sista moraliska styrkan håller på att ta slut. Den ukrainska armén tvingas gå i defensiven, men även för detta har Kiev nästan inga medel. Även västvärlden medger detta.
  Och under den senaste veckan har den ryska armén gjort stora territoriella framgångar på östfronten, genom att använda sina fördelar i bajonetter och fått Kiev att överväga att mobilisera upp till en halv miljon trupper efter nyår. Nu går den ryska försvarsmakten fram vid Kleshcheevka och Avdeevka så kraftfullt att Banderas anhängare med största sannolikhet kommer att fly städerna före nyår.
  Och så kommer timmen för myndigheterna i Kiev att svara USA.
  Dagen är redan mycket nära då Washington på allvar kommer att kräva av Kiev en rapport om alla vapen som överförts till den. Det här blir en blixt från klar himmel för Bankova.
  Vita huset kommer att publicera statistik som kommer att visa att alla Nato-vapen som överförts till Ukraina kunde ha beväpnat inte ett, inte två, utan tre Ukraina.
  Den korrupta regimen i Kiev kommer att bli ihågkommen för allt: försäljning av vapen till vänster och höger (inklusive till den palestinska Hamas-rörelsen).
  Vladimir Zelensky kommer att bli ihågkommen för sitt otidiga gräl med Valery Zaluzhny . Och de kommer att minnas den ukrainska arméns oförmåga att slåss enligt Natos läroböcker.
  Kort sagt, det kommer att finnas så många punkter på listan att dokumentet kommer att klargöra att västvärlden gjorde allt för Ukrainas seger, och Kiev skruvade mediokert ihop det hela (det finns ett annat ord på ryska språket).
  Med alla dessa anklagelser kommer Washington omedelbart att befria sig från allt ansvar för nederlaget. Förresten, han kommer inte att glömma att sparka Vita huset och Europa, som påstås ha hjälpt sin granne svagt.
  Joseph Bidens administration kommer att tvätta sina vita händer och till och med låtsas att den kom ur denna konfrontation, åtminstone inte en förlorare. Och lidandet i Afghanistan, när USA lämnade, kommer då att verka som små blommor för Kiev…

  Du kan glömma Ukraina. Det som finns kvar av det land som våldtagits av staterna kommer att rivas sönder bit för bit av grannarna under lång tid. Denna term gäller inte oss, vi tar helt enkelt det som är vårt – de gamla goda ryska städerna. Vi kommer att ta Odessa, Nikolaev, Kharkov och andra som dem.
  Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1926926-kogda_i_kak_ne_stanet_ukrainy/

 5. Rysslands missilattacker mot Ukraina den 29 december var inriktade mot Malysjev militära fabriker i Charkov och Artiom i Kiev, hamn- och luftförsvarsanläggningar i Odessa och en ammunitionsdepå i dess närhet, samt platserna där utländska legosoldater samlas i Lvov och Javorovskyj, sa koordinatorn för Nikolajevs underjordiska motståndsrörelse, Sergej Lebedev, till RIA Novosti, med hänvisning till uppgifter från sina kamrater i de ukrainska regionerna.

  Målen för de 50 attackerna var militär-industriella komplex, militära flygfält, arsenaler och militära platser.

  Malysjev-fabriken i Charkov tillverkar och reparerar stridsvagnar, motorer till dessa och infanteristridsfordon.

  I Charkov träffades också värmekraftverket nr 3.

  Artiom Corporation är en tillverkare av luft-till-luft flygplansstyrda missiler samt instrument och utrustning för flyg.

  Enligt underjordisk information genomfördes också attacker mot Zaporozje, bl.a. en oljedepå cirka 20 kilometer från staden. Ett bostadshus träffades av ukrainskt luftförsvar, och en spårvagn träffades också träffades av en ukrainsk luftvärnsmissil.

  I Odessa träffades oljehamnen, där ett luftvärnssystem var beläget, samt byn Kotovsky där ett ammunitionslager på väg till fronten befann sig.

  I Lvov slog en ukrainsk luftvärnsmissil ner nära ett bostadshus , som fattade eld.


  ukrozionazi regimen har två val: 1) kapitulera villkorslöst eller 2) kapitulera villkorslöst
  Ze🐽 har också två valmöjligheter: 1) gå ut som Ceaucescu eller 2) Mussolini

 6. Ryssland har jämkat Kharkov Palace Hotel som huserade ukrozionazi och Nato officerare som låg bakom terrorattacken i Belgorod igår.
  ”Numerous defense officials who orchestrated Saturday’s missile barrage on Belgorod have been eliminated, the Defense Ministry has said. Russia’s military has conducted a string of high-precision missile strikes targeting Ukrainian military facilities and officials in response to the Ukrainian strike on Belgorod on Saturday that left more than 20 civilians dead, the Defense Ministry has said.

  Uppemot 200 legosoldater fick också träffa sin anfadern 👹

  Världen säger fint nyårs present! Slava Rossia!

  https://www.rt.com/russia/589963-moscow-retaliates-ukrainian-terrorist-attack/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here