Netanyahus korruptionsrättegång återupptas mitt under Israels krig mot Gaza

2
555
U.S. Secretary of Energy Rick Perry meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, July 23, 2019…Photo Credit: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem

”Ronny i Ronneby” skickade detta som en kommentar. Omvandlat till artikel.
”Som illustration till vilken notorisk och fanatisk brottsling det handlar om bifogar jag utdrag från en artikel från Aljazeera publicerad för tre veckor sedan:”

Netanyahus korruptionsrättegång återupptas mitt under Israels krig mot Gaza.
https://www.aljazeera.com/news/2023/12/5/netanyahus-corruption-trial-resumes-amid-israeli-war-on-gaza-what-to-know

___________________________

Netanyahu är den förste sittande israeliske presidenten som åtalas för brott.

En korruptionsrättegång mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu återupptogs på måndagen efter två månaders uppehåll på grund av det pågående Gazakriget. Han var inte närvarande vid förhandlingen.

Netanyahu har åtalats för bedrägeri, mutor och trolöshet mot huvudman i tre fall som lämnades in under 2019. Han kan dömas till upp till 10 års fängelse och/eller böter om han döms i ett mutärende.

Den första sessionen i Netanyahus korruptionsrättegång hölls den 24 maj 2020. Rättegången har förlängts eftersom den först pausades på grund av covid-19 och mer nyligen på grund av Israels krig mot Gaza efter Hamas attack den 7 oktober.

Dåvarande justitieminister Avichai Mandelblit tillkännagav den israeliska premiärministerns åtal den 21 november 2019. Undersökningarna förtecknades som ärendena 1000, 2000 och 4000.

Fall 1000 hävdar att Netanyahu, 74, och hans fru Sara, 65, har fått överdådiga presenter från den framstående israeliska Hollywoodproducenten Arnon Milchan och den australiske miljardären och affärsmannen och israeliske medborgaren James Packer i utbyte mot politiska tjänster. I detta fall anklagas den israeliske premiärministern för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Bedrägeri och trolöshet mot huvudman kan ge fängelse i upp till tre år, medan anklagelser om mutbrott kan ge upp till 10 års fängelse och/eller böter. Milchan vittnade om att han gav gåvor till Netanyahu i juni 2020.

I fall 2000 anklagas Netanyahu för att ha förhandlat med Israels ledande dagstidning, Yedioth Ahronoth, om gynnsam bevakning i utbyte mot lagstiftning som skulle bromsa tillväxten för en rivaliserande tidning. I detta fall anklagas han också för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 4000 anklagar Netanyahu för att ha beviljat regulatoriska tjänster till Israels ledande telekommunikationsföretag, Bezeq Telecom Israel, i utbyte mot positiv bevakning av honom och hans fru på en nyhetssajt som kontrolleras av Bezeqs tidigare ordförande.

Netanyahu, som är den förste sittande israeliske premiärministern som ställs inför rätta som åtalad, har nekat till alla anklagelser och hävdat att anklagelserna var en del av en politiskt laddad häxjakt mot honom av hans rivaler för att få bort honom från ämbetet.

Han kan bara avsättas från sin tjänst om han döms, vilket också kan leda till att han döms till straff. Netanyahu och staten kan välja att överklaga domen. Att göra det skulle ta fallet till landets högsta domstol, vilket ytterligare förlänger en lösning.

Netanyahu, som mött månader av protester mot sin kontroversiella plan för översyn av rättsväsendet, har anklagats för att använda lagstiftningen för att kringgå sina juridiska problem.

Den uppmärksammade rättegången väntas pågå i flera månader till. En överklagandeprocess kan vid behov ta flera år.

Netanyahu är fortfarande mycket impopulär och många israeler beskyller honom för säkerhetsbrister som ledde till Hamasattacken den 7 oktober – den dödligaste sedan Israels grundande 1948.

Netanyahu, den israeliske premiärminister som suttit längst vid makten, tog in högerextrema israeliska politiker i regeringen och främjade illegala bosättningar på palestinsk mark – och sköt åt sidan den politiska processen för en palestinsk stat i enlighet med Osloavtalet på 1990-talet.

Långt innan det nuvarande kriget bröt ut hade israeliska styrkors dödande av palestinier och bosättarvåld skjutit i höjden.

Källor från Ronny ”KÄLLA: AL JAZEERA OCH NYHETSBYRÅER”

Föregående artikelRysslands fem budskap efter specialoperationens största flyganfall så här långt
Nästa artikelIndiens jordbrukare förkastar GMO – folk vill inte ha genetiskt modifierad mat
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Den eller de som ser till att apartheid israels premiär mördare, Benjamin Satanyahu skickas skyndsamt till Lucifer skulle göra mänskligheten en stor förtjänst!

  2. Benjamin Satanyahu befinner sig mellan ”the devil and the deep blue sea”, säger en Hamas representant. 🤣🤣🤣

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here