Putins årliga presskonferens. Nu med alla publicerade svar.

3
1066
Putin vid presskonferensen 14 december 2023.

Mer än 2 miljoner sms och samtal har skickats in till evenemanget ”Årets resultat” med presidenten

Rysslands president Vladimir Putin håller en maratonpresskonferens i direktsänd TV, under vilken både journalister och allmänheten kan ställa frågor till statschefen.

Två-i-ett-evenemanget, kallat ”Årets resultat”, kombinerar Putins årliga presskonferens och hans frågestund med folket, som vanligtvis hålls separat. Ryska och utländska journalister, inklusive de från västländer, har ackrediterats för presskonferensen. Enligt kanalen Rossiya 1, som kommer att sända evenemanget, har mer än 2 miljoner frågor skickats till presidenten, med fler texter och samtal. https://www.rt.com/russia/589033-putin-president-press-conference/ 14 december 2023

Jag återger först en pågående video från Sputnikglobe, därefter textade utdrag av svaren från presskonferens från RT. Vilken statsledare i Väst har sådana evenemang med frågor från allmänheten, och svar.
Jag följer dagligen DN, och nyheter från Sveriges Radio och TV, samt f.a. RT några gånger i veckan. Gör det för att få mer allsidig information!

https://sputnikglobe.com/20231214/putin-holds-year-end-presser-along-with-annual-qa-session-in-moscow-1115555241.html

________________________________________________

Från https://www.rt.com/russia/589033-putin-president-press-conference/ 14 december 2023

Notera tidsordningen – svaren på de första frågorna finns längs ned.

Den sista frågan till Putin var vad han skulle ha varnat eller gett sig själv för år 2000, om han hade haft möjlighet att gå tillbaka i tiden. Presidenten sade att han skulle ha varnat sig själv för ”överdriven naivitet och godtrogenhet i relationerna med våra så kallade partners”, uppenbarligen med hänvisning till västvärlden. När det gäller det råd han skulle ha gett sig själv sade Putin: ”Man måste tro på det stora ryska folket. Denna tro är nyckeln till framgång för Rysslands återupplivande och utveckling.”

13:25 GMT
Putin avslöjade att han hade besökt huvudstaden i Rysslands nya Luganskregion, men gjorde det på ett ”smygande” sätt. ”Jag har kört runt i Lugansk och sett mig omkring”, sade han. Staden är ”blygsam, men ren och prydlig”, vilket säger mycket om de människor som bor där, betonade presidenten och tillade att han planerade att åka dit igen i framtiden.

13:04 GMT
Putin delade också med sig av sin syn på utvecklingen av artificiell intelligens och sa att ”den inte kan stoppas. Därför måste vi ta ansvar för den.”

”Ingen vet hur det kommer att bli. Vi kan prata om begränsningar och självbegränsningar, nå överenskommelser mellan ledarna för olika länder så att det inte äventyrar mänskligheten”, sa han. Den ryske ledaren insisterade dock på att AI ”inte kommer att kunna ersätta människor.”

12:53 GMT
Putin har fått en fråga av en datorgenererad lookalike, uppenbarligen skapad med hjälp av deep-fake-teknik. Personen bakom stuntet identifierade sig som en student vid St Petersburg State University, som ville veta om påståenden om att den ryska ledaren använder kroppsdubblar är sanna. Putin uppskattade skämtet, men insisterade på att det han såg på skärmen var ”hans första dubbelgångare”.

12:31 GMT
Argentina riskerar social instabilitet om landets nyvalde president Javier Milei fullföljer sina planer på att överge peson för den amerikanska dollarn, noterade Putin.

”Om det inte finns någon nationell valuta, kan man inte trycka någonting, det finns bara ett sätt – att minska budgetutgifterna för den sociala sfären, en kraftig nedskärning av löner, pensioner, utgifter för medicin, vägar och inhemsk säkerhet”, förklarade han. Presidenten tillade att idén om att anta dollarn också skulle leda till en ”betydande förlust av landets suveränitet.”

12:15 GMT
Relationerna mellan Moskva och Peking har nyligen nått en ”aldrig tidigare skådad nivå”, sade Putin och tillade att ett sådant samarbete är ”en av de viktigaste garantierna för stabilitet i världen”. Enligt presidenten kommer de två ländernas bilaterala handel att växa med 30% i år till mellan 220 och 230 miljarder dollar.

Till skillnad från väst, som försöker utvidga NATO:s aktiviteter till Asien trots att detta går utöver alliansens uttalade mål, är Rysslands och Kinas ”vänskap inte riktad mot någon annan, utan tjänar de två länderna mycket bra.”

11:51 GMT
I en diskussion om den ”regelbaserade ordning” som förespråkas av USA och dess allierade hävdade Putin att ”dessa regler är obefintliga eftersom de ändras dagligen … beroende på intressena hos vissa av de berörda parterna.”

Det finns dock många länder som inte vill leva efter ”oskrivna regler”, utan snarare efter FN-stadgan och ”utan att upprätta militära allianser, vilket skapar förutsättningar för ömsesidig utveckling”, betonade den ryske presidenten. Detta synsätt kommer att stå i centrum för Rysslands ordförandeskap i BRICS-gruppen nästa år, tillade Putin.

11:16 GMT
Enligt Putin är 617.000 soldater involverade i Moskvas militära operation i Ukraina och Rysslands nya regioner längs den nästan 2.000 km långa frontlinjen. ”För närvarande finns det inget behov” av en ny mobiliseringsvåg, särskilt med tanke på att i genomsnitt 1.500 personer frivilligt aanmäler sig för att försvara landet varje dag, betonade han.

De som var bland de 300.000 som mobiliserades under den första vågen hösten 2022 ”kämpar hårt”; 14 har utsetts till Rysslands hjältar, sade presidenten, med hänvisning till den högsta hederstiteln i landet.

11:06 GMT
Vissa länder blockerar FN:s säkerhetsråds beslut om eskaleringen i Gaza, sade Putin och syftade uppenbarligen på USA, som har lagt in sitt veto mot flera resolutioner i frågan.

Presidenten betonade att FN:s säkerhetsråd är inrättat på ett sådant sätt att beslut endast fattas om konsensus mellan alla parter uppnås. ”Det är viktigt att bevara vetomekanismen, annars kommer den [FN:s säkerhetsråd] att förvandlas till en slags ’talking shop'”, hävdade han.

”Moskva utgår från det faktum att FN:s beslut om skapandet av två stater i denna region – Israel och Palestina – måste genomföras”, sade Putin.

10:30 GMT
De pågående händelserna i Gaza är en ”katastrof”, sade Putin. ”Titta på [Rysslands] militära operation i Ukraina och på vad som händer i Gaza, och se skillnaden.”

Presidenten sade att det inte fanns ”någon sådan nivå av förstörelse” i Ukraina jämfört med de israeliska attackerna mot den palestinska enklaven. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har kallat Gaza för ”den största ’kyrkogården för barn'”, noterade Putin. ”En sådan karaktärisering är talande”, tillade han.

10:13 GMT
”Det kommer att bli fred [i Ukraina] när vi uppnår våra mål”, sade den ryske ledaren. Målen för den ryska militära operationen ”förändras inte. Jag ska påminna er om vad vi talade om: avnazifiering och demilitarisering av Ukraina, dess neutrala status”, sade Putin.

10:04 GMT
”Odessa är en rysk stad, det vet alla, men de hittade på något historiskt nonsens, och efter Sovjetunionens kollaps kom vi till rätta med det”, insisterade Putin.

Odessa är en viktig hamnstad vid Svarta havet, inte långt från Ukrainas gräns mot Natomedlemmen Rumänien. Staden grundades 1794 på order av den ryska kejsarinnan Katarina den stora. Den var en del av det ryska imperiet och Sovjetunionen, men har förblivit under Kievs kontroll sedan Sovjetunionens kollaps 1991.

09:36 GMT
”Väst har gett Ukraina allt som de lovade, och ännu mer”, för sin motoffensiv, sade Vladimir Putin. Den ryska militären förstörde 747 stridsvagnar och cirka 2.300 pansarfordon när den slog tillbaka Kievs försök att avancera under det senaste halvåret, betonade han.

09:24 GMT
Att bevara och stärka Rysslands suveränitet på alla områden bör vara en prioritet för landet, sade president Vladimir Putin under sin frågestund.

”Existens utan suveränitet är omöjligt för Ryssland. Det kommer inte att existera utan den, åtminstone inte i den form som den existerat i tusentals år. Vi talar om att stärka säkerheten, den offentliga suveräniteten, säkerställa medborgarnas rättigheter och säkerheten inom områdena ekonomi, teknik och utvecklingen av parlamentarismen”, tillade han.

08:49 GMT
Evenemanget ”Årets resultat” med Rysslands president Vladimir Putin, som kombinerar en frågestund med allmänheten och en årlig presskonferens, har ingen tidsbegränsning. Den längsta frågestunden med allmänheten varade i 4 timmar och 40 minuter 2008, medan hans rekord för en konferens med journalister var 4 timmar och 47 minuter 2013.

08:47 GMT
Rysslands president Vladimir Putin svarar på frågor från allmänheten och media, en vecka efter att han meddelat att han ställer upp för ytterligare en mandatperiod i presidentvalet i mars 2024.

Putin talar med allmänheten och journalister i ett Q&A-format efter en ett år lång paus. Både den offentliga frågestunden och den årliga presskonferensen ställdes in 2022 efter att Moskva inlett sin militära operation i Ukraina.

Föregående artikelDN: Israels förre spionchef: Netanyahu byggde upp Hamas
Nästa artikelEricssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i EU och USA etc…
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Putin svarar på frågor utan teleprompter. Flera timmar. (vilken politiker bland EU:s och USA:s elit klarar av det?) En hygglig prestation för en man som enligt svenska medier är döende, lider av flera olika former av cancer, missbrukar anabola, är paranoid, får cellgifter, . ..och dog.

  Putin säger bland annat: ”Väst är ett imperium av lögner. Det är ett faktum att vi under de senaste 30 åren tålmodigt försökt komma överens med de ledande Nato-länderna om principerna om jämlik och odelbar säkerhet i Europa. Som svar på våra förslag har vi alltid mötts av antingen cyniskt bedrägeri och lögner, eller försök till tvång och utpressning, medan NATO har fortsatt att expandera trots våra protester och oro. NATO:s militära maskineri är i rörelse och närmar sig våra gränser.”
  Google översättning

 2. Svenska statsnyheter tog även upp detta. Inte innehållet dock, utan hur hårt styrt detta evenemang var.
  Med en befolkning på 195 miljoner så skulle det inte kunna gå att genomföra utan styrning.
  Den svenska statliga vinklingen av i stort sett alla nyheter handlar uppenbart om en fullständig lojalitet med USA. Det man frågar sig är varför?
  Är det rädsla för sanktioner (el. dyl.) om man inte propagerar rysshat?
  Är det löften av olika slag som ligger bakom?
  Är det tankesmedjor långt till höger som styr public service?
  Är det okunnighet? Brist på bildning/intelligens?
  Psykologiskt fenomen? Masshysteri?

  Tittar man på övriga EU så finns naturligtvis stora likheter men på de flesta håll finns det plats för fler än en ”historia”. I Sverige verkar det inte finnas plats. En stor besvikelse är ju att i stort sett hela den samlade vänstern i Sverige visar på en oerhört lojalitet med USA.
  Det skrämmer mig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here