Noam Chomsky: Världen närmar sig en ”oåterkallelig” katastrof

3
1257
Noam Chomsky.

Mänskligheten står inför ett växande hot om kärnvapenkrig och förstörelse av klimatet, sade den amerikanske filosofen till RT.

Världen står på avgrundens rand på grund av ökad risk för kärnvapenkrig, misslyckande med att ta itu med miljöutmaningar och minskad förmåga att ta itu med problem på ett rationellt sätt, sade den världsberömde filosofen och lingvisten Noam Chomsky till RT:s Going Underground på lördagen.

Under intervjun ombads Chomsky, som är pristagare och professor i lingvistik vid University of Arizona, att utveckla sin kommentar om att mänskligheten skulle kunna vara patologiskt inriktad på självförstörelse.

Filosofen påminde om att domedagsklockan, som återspeglar hur nära mänskligheten är Armageddon, under de senaste åren har rört sig närmare midnatt, vilket symboliserar mänsklighetens utplåning. Han föreslog att den om några dagar skulle kunna ställas ännu närmare detta märke.

Enligt filosofen är mänsklighetens största bekymmer ”ett ökande hot om kärnvapenkrig” och ”ett mycket allvarligt och växande hot om förstörelse av klimatet”. Det sistnämnda problemet kvarstår eftersom ”staterna inte gör vad de vet att de måste göra för att lösa denna kris”, sade han.

Den tredje frågan, fortsatte Chomsky, är ”försämringen av en arena för rationell seriös debatt och överläggning” i kombination med ”de demokratiska krafternas kollaps” runt om i världen. Professorn medgav att även om det kan tyckas att denna punkt inte har något att göra med hotet om kärnvapenkrig och klimatförändringar är rationell debatt ”det enda hoppet för att hantera de två första”.

”Alla tre har blivit betydligt värre under det senaste året, och om det inte sker en kraftig vändning kommer vi helt enkelt att vara på väg mot ett stup, falla över, oåterkalleligt, och inte inom en lång avlägsen framtid”, varnade han.

Hans kommentarer kommer efter att tidigare i veckan den förre ryske presidenten Dmitrij Medvedev sagt att de som vill se Moskva besegrat i Ukraina, ignorerar det faktum att ”en förlust för en kärnvapenmakt i ett konventionellt krig kan utlösa starten på ett kärnvapenkrig”. Moskva anser att Ukrainakonflikten är ett proxykrig som förs mot landet av USA och dess allierade.

Ryssland har dock upprepade gånger sagt att ett kärnvapenkrig aldrig bör utkämpas, och dess militära doktrin tillåter användning av atomvapen endast om statens själva existens är hotad.

Källa: https://www.rt.com/news/570269-chomsky-irreversible-nuclear-war/

Föregående artikelVästerländsk upptrappning hotar att leda till tredje världskriget
Nästa artikelBiden och Trump, två gamla män läcker USA:s hemligheter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det är en gatekeeper (anser att 119 var en terrorattack utförd av ’araber’..dvs hans förtroendekapital är helt väck o bortslösat på ett enda påstående) och vapenskramlare som uttalar sig. Han är ultrasionist och borde anklaga sina ”syskon” däröver att ge f..n i och upprusta västvärlden. Han vet mkt väl vem som äger västvärldens hela finanssystem, hela ’media’sfären, vapenindustrin, lkmindustrin med dess gift”vaccvinr”, livsmedelsindustrin som nu har ny en ingrediens på g (klasse svabbs favoritinsekt står på menyn) och dess gmo ”mat”. Nä, han e en stor fake, en gigantiskt stor sådan. Precis som hans politiker”syskon”

  2. Att få stopp på utvecklingen är samma sak som att få stopp på USAs ambitioner, planer och drömmar på en global militär hegemoni och global militärdiktatur.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here