Västerländsk upptrappning hotar att leda till tredje världskriget

2
1679
Bild i Pål Steigans nättidning.

Källa: https://sonar21.com/western-escalation-threatens-to-widen-world-war-iii/; https://derimot.no/onsker-vi-dette-apen-konflikt-mellom-nato-og-russland/
https://steigan.no/2023/01/vestlig-opptrapping-truer-med-a-utvide-tredje-verdenskrig/?utm_source=substack&utm_medium=email

Av Larry Johnson, tidigare CIA-analytiker.

Larry C Johnson

Vill vi ha en öppen konflikt mellan Ryssland och Nato?

Tredje världskriget har börjat. Jag hoppas att fler amerikaner börjar förstå att kriget i Ukraina inte är en kamp mellan Kievs styrkor och Moskvas styrkor. Ukraina är bara en proxy. Ryssland kämpar mot Nato och i Ryssland finns full förståelse för detta. Ryssland inser att det står inför ett existentiellt hot och beter sig därefter. Det verkar som att de flesta västerländska ledare tror att Ryssland bluffar, och om de möter tillräckligt med internationellt tryck kommer de att backa. Det är den typen av dumhet som gör globalt krig till en hotande möjlighet.

Fram till denna punkt har Ryssland begränsat sitt militära svar till att träffa ukrainska mål och engagera ukrainska och utländska legosoldater på slagfältet. Men de senaste besluten av USA och Nato-länderna att skicka fler vapen och fordon till Ukraina i ett desperat försök att avvärja Ukrainas nederlag på slagfältet riskerar en dramatisk expansion av konflikten utanför Ukrainas gränser.

Som Helmholtz Smith noterar i sitt senaste inlägg försöker USA och Europa att förse Ukraina med en ny sats av vapen och fordon (utarmar sina egna resurser i processen). Det finns ett inslag av desperation i detta och Rysslands framsteg i Donbas förvärrar deras rädsla. Jag tror att Putin och hans team av militära ledare förstår exakt vad som står på spel och tar mycket synliga steg för att visa att de förbereder sig för det värsta. Radioprogrammet Hal Turner publicerade denna rubrik idag:

Ryssland installerar ”PANTSIR-S” luftförsvar på tak av MoD och regeringsbyggnader i Moskva

Ryssland installerar ”PANTSIR-S” luftförsvarssystem på taken av MoD och Gov’t byggnader i Moskva

PANTSIR är ett yta-till-luft-missil- och luftvärnsartillerisystem. Ryssland har flera modeller, med PANTSIR SM det mest kapabla utplacerade systemet i sitt lager. Ryssland är beredd på möjligheten att Ukraina, med uppmuntran av USA och Nato, kommer att inleda en attack mot Moskva med missiler eller drönare från väst. Om det händer kommer det att bli en fruktansvärd vattendelare för en eskalering i det här kriget.

PANTSIR-S-1

Om eller när ett amerikanskt eller europeiskt vapen träffar ett mål på Krim eller Moskva, kommer Ryssland att skruva upp den militära spiralen några snäpp och kommer sannolikt att rikta in sig även mot amerikanska eller europeiska mål i Ukraina. Beroende på attackens svårighetsgrad tror jag att Ryssland kommer att vara redo att attackera baser i Polen eller Tyskland som används för att träna ukrainska styrkor. Innan de gör det tror jag dock att de kommer att stänga ambassaderna i DC, London och Tyskland och se till att västvärlden inte kan ta Rysslands diplomater och underrättelseofficerare som gisslan. I värsta fall slår Väst till mot Moskva och Moskva träffar DC. Detta kan komma utom kontroll mycket snabbt.

Jag försöker inte skrämmas, men det sätt som västvärlden reagerar på är inte rationellt och bygger verkligen inte på någon strategisk vision. Ryssland inser tydligt att detta är ett hett krig. Väst arbetar fortfarande under villfarelsen att USA och NATO inte är krigförande. Nej, de tillhandahåller bara de verktyg, underrättelser och planering som Ukraina behöver för att döda ryssar. Om det här var ett fall av mord skulle USA och NATO kunna åtalas som medbrottslingar.

Jag vill fråga de politiker och förståsigpåare i Washington, DC som agiterar för att sända mer vapen i Ukraina hur USA skulle reagera om Ryssland beväpnade mexikanska drogkarteller med vapen som dödade amerikanska medborgare? Du vet svaret. Den amerikanska allmänheten skulle yla av ilska och kräva vedergällning.

Om du tror att ryssar, vars historia är skriven i blodet av århundraden av inkräktare, inte bryr sig om hotet som Nato utgör vid sin västra gräns, så vet du ingenting om Rysslands envishet att slå tillbaka sådana hot. Det är mycket farliga tider.

Föregående artikelUSA nära att döda tiotusentals civila genom angrepp mot damm i Syrien
Nästa artikelNoam Chomsky: Världen närmar sig en ”oåterkallelig” katastrof
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Hur ska man få idioterna i Bryssel, Berlin, Stockholm etc att förstå detta? Men som någon skrev på en annan blogg…Västvärlden leds mentala femåringar och senila åldringar! Deras hat mot att västvärlden håller på att tappa den sedan kolonialtiden självpåtagna ”rätten” man tagit sig styra ”djungeln” utanför väst gör att politikerna inte längre bryr sig om följderna utan de tror att Ryssland och i bakgrunden Kina ska backa! Glöm det…Folk i alla större städer borde nog ta sig en funderare på sin bostadsort! Det kan ju vara så illa att globalistgänget gärna vill att det blir ett kärnvapenkrig och att de snabbt ser till att bunkrarna de har är i skick för en lång vistelse. Den andra planen många oligarker har är ju att sticka till Nya Zeeland men den planen är nog utopisk för nog drabbas även NZ förr eller senare av radioaktivitet och kanske även direkt av kärnvapen.

 2. Yulia Tymoshenko denna kvinna som propagerat kraftigast för att Ukraina skall gå med i EU, hon har säkert lurat ukrainska folket hur mycket bättre de skall få.
  Fick de aldrig se alla tiggare på gatorna i hela Sverige, vad gör de här om de har det bra i Rumänien.
  USA släppte ut henne ur fängelset, när de gjorde sin kupp där år 2014.
  Nu jagas de fattigaste människorna i Ukraina, som tvångsrekryteras till kriget,medan de rikaste finns i de flotta villorna speciellt i Schweiz som de köpt för bidragspengar.
  Yulia Tymoshenko njuter av lyxen i Dubai, medan människor skall dö för hennes strävan att få makt och position i EU.
  Det jag kan se på alla videor från Ukraina, ett stort politikerförakt.

  🇺🇦🇦🇪🏖Yulia Tymoshenko, the head of the Batkivshchyna party, was spotted in Dubai.

  Seeing people with cameras, Tymoshenko left.

  While ordinary people are being demilitarised…

  https://www.pravda.com.ua/rus/news/2023/01/27/7386755/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here