USA nära att döda tiotusentals civila genom angrepp mot damm i Syrien

6
2358
Tabqadammen

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Var i MSM-media läste du upprörda rapporter om detta?

Den här artikeln USA nära att döda tiotusentals civila genom angrepp mot damm i Syrien och den baseras på en artikel i New York Times.
New York Times: A Dam in Syria Was on a ‘No-Strike’ List. The U.S. Bombed It Anyway.

Jan Nybondas läste artikeln och översatte. Han skriver i mail ”Fick morgonkaffet i vrångstrupen efter denna hårresande rapport som jag snabbt översatte från RT.”

______________________________________________________________

USA nära att döda tiotusentals civila genom angrepp mot damm i Syrien

USA höll på att döda tiotusentals civila genom bombningen av en jättedamm i Syrien – New York Times: A Dam in Syria Was on a ‘No-Strike’ List. The U.S. Bombed It Anyway.

Militären avfärdade vid tidpunkten rapporter om bombningen som ”galna” och beskyllde preventivt IS.

År 2017 bombade USA ett strategiskt mål av infrastruktur i Syrien, Tabqa-dammen vid floden Eufrat, trots att dammen fanns upptagen på en icke-tillslagslista, rapporterar New York Times.

Ett B-52 -bombplan fällde några av sina tyngsta pjäser i luftvapnets arsenal på målet, bland dem åtminstone en BLU-109 ”bunkersprängare”, som är framtagen för att förstöra armerade betongkonstruktioner. Denna bomb borrade sig igenom fem våningar i en av dammens tornbyggnader men den detonerade inte.

Om den i Sovjetunionen designade betongkonstruktionen hade kollapsat, hade sannolikt tiotusentals människor boende i dalen nedanför dammen omkommit.

Dammen förstördes inte omedelbart men dess utrustning led skada och den kunde inte manövreras normalt och riskerade att svämma över. En osannolik vapenvila omfattande terroristgruppen IS, USA-allierade trupper på marken och den syriska regeringen tillkom raskt på rysk försorg för att möjliggöra att en kran reparerades som reglerade dammens nödutsläppsportar.

Efter att arbetet hade slutförts av ett team på 16 tekniker sprängdes deras minibuss i bitar av en drönarbomb som dirigerades av samma bombteam,”Talon Anvil”, som hade beordrat bombningen av dammen. Bomben dödade en maskiningenjör, en tekniker och en vårdare från syriska Röda halvmånen.

Händelserna beskrevs av the Times utgående från intervjuer med anonyma amerikanska militärer samt personer i Syrien, bl.a. en ingenjör som var närvarande vid dammen när bombningen utfördes. Detta avslöjande är det senaste i raden som beskriver enheten ”Talon Anvils” operationer, som kritiker betecknar som skrupelfria. Enheten kom till för att koordinera krigsinsatsen mot IS och den bemannades av kommandon från US Army Delta Force, detta enligt tidigare rapportering.

Attacken mot Tabqa-dammen den 26 mars 2017 tillskrevs USA:s styrkor av Ryssland och Syrien, men dåvarande generallöjtnant Stephen J. Townsend, under vars överinseende gruppen opererade, avfärdade beskyllningarna som ”en massa galen rapportering”.

”Tabqa-dammen utgör inte ett mål för koalitionen och när tillslag sker mot militära mål vid eller nära dammen brukar vi icke-sprängande ammunition för att undvika skador på anläggningen” försäkrade han journalisterna. ”Om någonting sker med Tabqa-dammen kommer det att vara ett IS-dåd och inte koalitionens.”

Enligt the Times källor utnyttjade Talon Anvil rutinmässigt ett trick för att kringgå en kontrollgranskning från överbefälhavares sida genom att hävda ett nödläge för USA-trupper som skulle försvaras från en hotande omedelbar attack. Tillslaget mot dammen motiverades också på detta sätt, men vittnen säger att inga strider ägde rum i området innan bomberna föll.

USA:s centralkommando har bekräftat att tre 2000-punds bomber fälldes, men hävdar att de riktades mot dammens tornbyggnader och inte själva dammen. Och att det faktum att dammen inte brast visar att operationen genomfördes på ett säkert sätt, hävdade en av militärens talespersoner. Han förnekade att den normala processen för att ge klarsignal för tillslaget hade förbigåtts.

The Times berättade att en rapport som begärts från specialingenjörer i Defence Intelligence Agency’s Defence Resources and Infrastructure Office före händelsen rekommenderade att inga explosiva medel skulle brukas i dammens närhet. T.o.m. relativt små projektiler som Hellfire -missiler kunde skada betongstrukturer som reglerar vattenflödet, sades det i den fyra sidor långa värderingen, enligt tidningen.

Talon Anvil rapporterade inte bombningen av dammen. USA:s militär var tvungen att pussla ihop händelseförloppet genom att studera B-52:ans loggbok, berättade en källa för the Times. Inga disciplinära åtgärder följde för den hemliga Talon Anvil, rapporterade tidningen.

Läs mer om Syrien!

Föregående artikelErdogan blev rasande över att Koranen brändes vid Turkiets Sverigeambassad. Blockerar Sveriges Nato-ansökan?
Nästa artikelVästerländsk upptrappning hotar att leda till tredje världskriget
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Jag litar inte MINSTA lilla på dessa krigsbrottslingar som dom är. Det rätta vore att försvinna ut från Syrien,dit man inte är välkomna ALLS! Det handlar helt om att inte tillåta Syrien och dess helt legitima regering gå vidare. Har man inte lidit tillräckligt. Man bombar som man vill till höger och vänster när man känner för. Man har landet helt strypt genom sina VIDRIGA sanktioner. För att försöka få missnöje bland befolkningen,men trots det har man misslyckats. Och Sverige genom EU bör ta bort dessa VIDRIGA sanktioner. Varför reser aldrig någon EU ledare till Syrien och kollar upp läget själva,och vad folket där tycker och tänker om dess regering och president? Man kan svaret, därför gör man inte det. Usa är vidriga tjuvar också dessa åren,som helt ockuperat ett av landets viktigaste oljefält och stjäl oljan dagligen. Måste säga att är mycket förvånad också,över hur kurderna fått komma undan hela tiden dessa åren. Man har aldrig synat dom i västliga medierna,när sanningen är (förutom dom egna krigsbrotten med Usa i ryggen). Det är helt otroligt hur man fortsätter behandla Syrien. Varför kan inte någon EU ledare besöka Syrien (Seriöst och på allvar) och fråga,titta läget med befolkningen vad dom tycker och tänker om deras president? Och lyft sedan dessa VIDRIGA sanktioner, Sverige kan och borde göra detta,genom sin plats i EU. Men istället gör Sverige helt vad Usa vill och säger, dessa krigsbrottslingar och lögnare! Kurderna har också betett sej så VIDRIGT med Usa i ryggen,bara för att man är så kåta i dollar sedeln.
  Trots att syriska regeringen senaste åren lätt hade kunnat slakta dessa,och döma dom till döden för landsförräderi och andra allvarliga brott,har man TVÄRTOM kommit till deras undsättning varje gång det behövts,och helt vänt andra kinden till. Så var det även när Turkiet korsade gränsen in till Syrien med militären,då sprang kurdiska styrkorna direkt till Syriens president och bad om hjälp,som inte tvekade och kom till undsättning. Syrien har av västliga medierna med den självklara Usa i spetsen behandlats på mer än VIDRIGT sätt,över ALLA aspekter

 2. Detta bara bekräftar att människoliv helt saknar värde i de-facto diktaturen USA. Oberoende skribenter och rapportörer har rest till Syrien för att kolla upp läget, men som bekant mörkas detta av USAs Gekaufte Journalisten (köpta journalister) och media systematiskt. Det gäller även media i Sverige där tydligt USA styrd journalism starkt dominerar nyhetsrapporteringen i alla större media.

  Titta på denna video och låt inte historien upprepas.
  https://www.youtube.com/watch?v=d06ExRd6INU&ab_channel=vanessabeeley
  TULSI GABBARD REPORTS FROM SYRIA
  Tulsi Gabbard har suttit i Representanthuset, är amerikansk officer, föddes på Samoa, har både samoan och europeiska förfäder.
  Hon träffar några ungdomar på gatan och pratar med dom. Ungdomarna är öppna, artiga och pratar gärna helt öppet om allt, ingen i omgivningen avbryter och försöker påverka dom, betydligt mer öppna än någon skulle våga i diktaturen Sverige, där öppenhet är något av det förgångna och uttryckta ”fel” åsikter bestraffas med personförföljelser och trakasserier, eller böter och fängelse (HMF). Skulle de USAs styrda media i Sverige visa detta. Knappast. Det riktiga Syrien ska svenskarna inte tillåtas känna till. Bara USAs grovt förfalskade propaganda bild skall gälla. Samma sak gäller Kina. Vi stoppade inte nazisterna i tid. Vi kan inte tillåta att det misstaget upprepas idag.

  Vill ni verkligen veta hur det ser ut i Kina? Titta då på denna video. En brittisk forskare berättar efter ett besök på plats. Jämför det med den bild svenska media som Bonniers DN och Expressen målar upp. Så falska är svenska media och journalister.
  https://www.youtube.com/watch?v=y30SZSSzXRk&ab_channel=CGTN

  • Två av studenterna som Tulsi Gabbard intervjuar läser arkeologi, vilket innebär att om inte Ryssland och Iran hade kommit till Syriens räddning, hade dessa två studenter riskerat halshuggning om de inte lyckats fly. De USA-stödda islamisterna hade uttalat en fatwa, att alla som läser arkeologi skall halshuggas.
   Arkeologi verkar vara ett hatobjekt för dessa allierade med Saudiarabien. Saudiarabien har förstört alla historiska monument i Saudiarabien och byggt moderna USA-hotell på platserna där de fanns

   Den 26 april 2015 annonserade terroristerna att de skulle genomföra en attack mot Aleppo.
   Issa Touma lät ungdomar av olika etniska grupper och religioner få fristad i hans atelje.
   Han gjorde en utställning av det: Women We Have Not Lost Yet.
   De fick klä sig i vilka kläder som de själva valt, och de visade så mycket av deras ansikte som de själva bestämde. De fick sedan med egna ord beskriva sig själva.
   En av dem som p.g.a. sanktionerna förlorade sin studieplats i Europa, hon läste arkeologi, var livrädd då terroristerna uttalade en Fatwa att alla som studerar arkeologi skall halshuggas.
   Europa skickade henne tillbaka till krigets Aleppo, för enligt Europa fanns det bara goda rebeller.

   Margot Wallström gjorde ett offentligt uttalande på Utrikesdepartementet den 14 december 2016, att nu har den syriska oppositionen förlorat, samtidigt ger hon skuld till syriska regeringen, Ryssland för allt övervåld, övergrepp och utomrättsliga avrättningar, så hon menar att det våld som oppositionen kan ha begått är ingenting mot vad syriska regeringen med hjälp av Ryssland gjort. Hon hade ju bjudit in Vita Hjälmarna som hon uttryckte sin beundran för, av dem fick hon all sin information. Så hon blev ett språkrör för Vita Hjälmarna.

   https://www.paradox.nl/project/women-we-have-not-lost-yet/#work

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here