Biden och Trump, två gamla män läcker USA:s hemligheter

1
1003

Källa: Joe Biden/Twitter

Sannolikheten är ganska låg att skandalen om de topphemliga dokumenten kommer att explodera i ansiktet på tidigare vicepresident, numera president Joe Biden.

Det beror på att Biden är en ”400 kilos gorilla” som tillbringade 46 år i maktens korridorer i Washington, DC, och är skicklig nog att manipulera det amerikanska politiska systemet.

Sättet på vilket han accepterade nomineringen som sitt partis kandidat i presidentvalet 2016 vittnar om hans vältaliga manipulativa skicklighet. Det pågår redan en kampanj för att tona ner allvaret i upptäckten av hemligstämplade dokument i hans hem i Delaware och ett kontor i Washington som han en gång använde.

Tidningen Atlantic , som är flaggskeppet för den nuvarande administrationen, har redan, baserat på de knapphändiga detaljerna som finns tillgängliga om fallet, kommit fram till att ”bara den mest ytliga parallellen kan dras mellan Bidens innehav av dessa dokument och [Donald] Trumps beteende relaterat till dokument som förvaras i Mar-a-Lago.”

På samma sätt, i en lysande kommentar, en Senior Fellow in Governance Studies vid Brookings Institution (som är kopplad till det amerikanska etablissemanget), skriver Benjamin Wittes i Lawfare att

”Just nu vet vi bara att en relativt liten mängd hemligstämplad material från Obama-eran har hittats där det inte var tänkt att finnas vid tre tillfällen och på tre platser relaterade till perioden mellan Bidens vicepresidentskap och hans presidentskap. .. Men det betyder inte att det förmodligen kommer att utvecklas till ett brottmål. Det är faktiskt ett mycket föga lovande brottmål… Och vad gäller likheten med Mar-a-Lago-utredningen? Ibland är optiska illusioner bara optiska illusioner.”

Det är tydligt att dessa spinndoktorer medvetet distraherar uppmärksamheten från själva brottets uppenbara, generiska karaktär, i syfte att frikänna Biden, samtidigt som de driver på för korsfästelsen av Trump, om möjligt.

Det finns knappast någon nyfikenhet på vad som faktiskt står i dessa dokument. Tidiga avslöjanden – källor har berättat för CNN och New York Times  – att den första uppsättningen av 10 hemligstämplade dokument som hittades i november i ett låst skåp på Penn Biden Center tankesmedja i Washington inkluderade information om Ukraina från Bidens tid som vicepresident. Det är verkligen ett ämne med stor relevans idag.


President Obama var en novis inom utrikes- och säkerhetspolitik. Biden, å andra sidan, var senator i 36 år innan Obama valdes till president, och tillbringade mycket av den tiden i utrikesutskottet, antingen som ordförande eller framstående minoritetsmedlem. Föga överraskande tilldelade Obama Biden en portfölj som inkluderade Latinamerika, Afghanistan, Irak och Ukraina, vilket krävde politiska knep snarare än diplomatisk skicklighet, något som Biden njöt av.

[caption id="attachment_127652" align="aligncenter" width="474"] Snälla tant Nuland delar ut kakor på Maidan.

Mycket har sagts om rollen som Victoria Nuland , utrikesminister i den nuvarande administrationen, i navigeringen av kuppen 2014 och regimbytet i Ukraina, men hennes mentor vid den tiden var ingen mindre än Biden, som spelade en praktisk roll i övergången i Kiev till en ny regim som varit oförbätterligt fientlig mot Ryssland.

Mellan 2014 och 2016, under tre hela år, tog Biden fram den ukrainska politikens giftighet och sting med fiskens manövrerbarhet i vattnet. Anklagelser har dykt upp då och då om att han hade ett enormt inflytande över den nya eliten i Kiev, som naturligtvis var starkt beroende av amerikanska stödjande, vilket gjorde det möjligt för hans familjemedlemmar att göra stora ekonomiska vinster.

En NBC-rapport noterade så tidigt som i maj förra året: ”Skulle republikanerna ta kontroll över kongressen, vilket verkar troligt, kommer de att använda sin makt för att åtala för att försöka hitta och lyfta fram eventuella ekonomiska kopplingar mellan far och son.” 

En av de första sakerna som republikaner har gjort den här månaden efter att ha tagit kontroll över representanthuset har varit att inleda en formell utredning av anklagelserna mot Hunter Biden, presidentens son.

Joe och Hunter Biden.. New York Post.

Men den amerikanska politiska kulturen osar av cynism, hyckleri och dubbelt tal, och det kan säkert uteslutas att vardera sidan av den amerikanska politiska klyftan – demokrater och republikaner – verkligen skulle bry sig om att rikta en skarp strålkastare på 2014 års regimskifte i Ukraina, vilket har lett till det händelseförlopp som har fört oss till randen av ett världskrig.

Paradoxen är att om det överhuvudtaget finns något brott i dessa handlingar från Trumps och Bidens sida, så är det inte i att kompromissa med statshemligheter, utan i själva innehållet i dessa dokument.

För de verkliga offren för brottet är folket i Ukraina, som har gått igenom enormt lidande och det amerikanska folket som har blivit helt vilseledda om i vilken utsträckning USA:s utrikespolitik har orsakat en sådan förödelse för ännu en olycklig nation.

Även om hemligheterna som ligger begravda i dessa dokument förmodligen är välkända för världssamfundet, särskilt européer som faktiskt var medskyldiga till brottet, och ryssar naturligtvis som var det tysta vittnet, är det det amerikanska folket som hölls i mörker om vad politisk klass var upp till, vem som planerade krig som politik, det militära industriella komplexet, etc.

Därför verkar innehållet i dessa dokument inte spela någon roll. Hur som helst, USA:s proxykrig mot Ryssland har stöd av både demokrater och republikaner och kommer att fortsätta oavsett denna episod. Och Biden kommer att fortsätta att få européerna att marschera in i Ukrainas dödliga fält tills hans agenda är uppfylld. Det symbiotiska förhållandet mellan Biden och Zelensky är också självklart.

Men som sagt, enligt den amerikanska allmänhetens åsikt, verkar båda dessa politiker, Trump och Biden, ha missbrukat regeringshemligheter och nu undersöker ett särskilt råd vad de kan ha gjort fel. Trump är skyldig, för enligt Presidential Records Act måste Vita husets register gå till National Archives när en administration upphör och regler kräver att sådana filer förvaras säkert.

Bidens brott är ännu allvarligare eftersom han inte ens var president (som trots allt har makten att ta bort dokument) när han tog bort papperen från Vita huset och tog dem till sitt privata garage.

Utan tvekan var Trump inte helt samarbetsvillig. Men de två månaderna mellan den första upptäckten av Biden, dagar före mellanårsvalet i november, och nyheten som kom i januari, väcker svåra frågor för presidenten om öppenhet och ett försök till mörkläggning.

Återigen, medan Biden anklagade Trump för att vara ”fullständigt oansvarig”, är hans egen ursäkt idag att han var ”förvånad” över att det fanns känsliga dokument på hans tidigare kontor. Han var uppenbarligen på bakfoten och förklarade att det andra fyndet bredvid hans prisade Corvette var i ”ett låst garage. OK? Så det är inte som att de är ute på gatan.”

Ingen av dessa två gamla män som närmar sig 80 är övertygande. En av dem kan mycket bli  USA:s nästa president. Därför kan frågan bli en politisk huvudvärk för båda när de lanserar sina respektive kampanjer inför valet i november 2024.

Det vill säga, som Larry Sabato, den bästsäljande författaren till böcker om amerikansk politik och en av landets mest respekterade politiska analytiker, sa till tidningen Guardian : ”I allmänhetens uppfattning kommer det nu att låta:” Ja, det finns sjukdom i båda dina hus. Ni är båda skyldiga. Skäms på er båda. Det är över.”

Föregående artikelNoam Chomsky: Världen närmar sig en ”oåterkallelig” katastrof
Nästa artikelSka Jens Stoltenberg få Nobels fredspris?  
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. washington = sog, så därför kan biden el ngn annan inte manövrera ett shittload ens en gång. När amerikanerna Förstått detta, att det sjunkit inpå djupet av dom o gett insikt, då kanske det blir 1776

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here