Ska Jens Stoltenberg få Nobels fredspris?  

31
1449

Ingress: Jens Stoltenberg, generalsekreterare för NATO, har nominerats som kandidat till Nobels fredspris. Men det är ironiskt att chefen för världens största, och krigiska, militärallians hyllas som en förespråkare för världsfreden. En läsare tipsade mig om detta och hänvisade till en ledare Detta skämmer åter ut Nobels fredspris” i China Daily. https://global.chinadaily.com.cn/a/202301/08/WS63baa1bea31057c47eba851f.html 

Han har redan fått ett pris i år. ”Måndagen den 9 januari 2023 tilldelas Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, Sønstebypriset 2023 i Oslo, Norge.

Sønstebypriset, som årligen delas ut av Gunnar Sønstebys minnesfond till ”människor som är modiga försvarare av grundläggande demokratiska värderingar”, är ett erkännande av generalsekreterarens engagemang och ledarskap.  https://www.etterretningen.no/2023/01/10/nato-secretary-general-jens-stoltenberg-was-awarded-the-sonsteby-prize-on-monday-9-january-2023-at-a-ceremony-in-oslo-norway/

Gunnar Sønsteby var Norges mest dekorerade krigshjälte för sin ledning av motståndet i Oslo mot nazisterna under Andra världskriget. Medan Jens Stoltenberg kraftfullt leder krigshets mot Ryssland, då delrepublik i Sovjetunionen som spelade en avgörande roll för att besegra nazisterna under Andra världskriget. Medan Adolf Hitler var också på sätt och vis nominerad till Nobels fredspris. Och Stoltenberg stödjer nazisttoleranta Ukraina med vapen i stället för att mana till fred.

”In a submission not intended to be taken seriously, antifascist member of the Swedish parliament Erik Gottfrid Christian Brandt nominated German dictator Adolf Hitler, but the nomination was cancelled. No prize was awarded in 1939 to anyone for peace.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize_controversies

 China Daily skriver: 

”Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bör övervägas för Nobels fredspris, på grund av hans uppträdande under konflikten i Ukraina.” Det säger Christian Tybring-Gjedde, en norsk stortingsledamot (se här, ö.a.). Han sade också att Stoltenberg ”förtjänar priset för sitt enastående arbete som Natos generalsekreterare i en krävande tid för alliansen”. 

 Är Nobels fredspris nästan bara till för Nato-personal eller personer från västländer? Detta en gång så berömda pris, åtminstone det för fred, har helt enkelt blivit ett verktyg i västvärldens geopolitiska spel. Nomineringen av Natos chef till priset kommer bara att ytterligare skada anseendet för detta pris. 

 Nato var en produkt av det kalla kriget och har varit en militär allians. Det borde ha upplösts efter Sovjetunionens sönderfall 1991, vilket innebar slutet på det kalla kriget. Med tanke på denna allians karaktär och dess rovgiriga önskan om expansion är det en skymf mot Nobels fredspris att nominera dess hökaktiga chef som en värdig mottagare. 

Se på vad Nato har gjort sedan det kalla krigets slut. Det har varit inblandat i de flesta militära konflikter sedan dess. Det var djupt involverat i invasionen av Afghanistan 2001. Det inledde Kosovokriget 1999, där Förenta staterna till och med bombade den kinesiska ambassaden där. 

Den militära konflikten mellan Ryssland och Ukraina skulle inte ha ägt rum utan Natos obevekliga expansion österut, som Ryssland anser utgör ett hot mot landets nationella säkerhet. I stället för att göra allt man kan för att medla mellan Ryssland och Ukraina har Nato lagt bränsle på elden genom att förse Ukraina med vapen. 

Nato försöker också avancera till Asien-Stillahavsregionen. Och inte bara när dess ledare har beskrivit Kina som en utmaning och felaktigt framställt landet som ett hot. Det är ganska troligt att Nato kommer att göra mer för att följa Washington i dess strategi för att begränsa Kinas framväxt. Det går inte att förneka att Nato är en av de viktigaste källorna till global instabilitet, snarare än en kraft för världsfred. 

Att utse Nato-chefen till kandidat till Nobels fredspris talar sitt tydliga språk om hur vissa politiker är så ideologiskt förankrade att de blundar för verkligheten i världen. Det väcker också frågan: Eftersom det har blivit ett politiserat verktyg för västvärlden, finns det då någon anledning för Nobels fredspris att existera längre? 

Föregående artikelBiden och Trump, två gamla män läcker USA:s hemligheter
Nästa artikelSyrien. Manifestation utanför SvT
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

31 KOMMENTARER

 1. HERREGUD hur, varför,för vad? Är detta ett skämt eller? Men de EJ april. Han borde få motsatsen till det priset om finns något sådant. Vafan händer i världen

 2. Trots Stoltenberg och NATO ..
  Något om Federala Rysslands specialoperation i Ukraina – 2023.
  Den 20 januari rapporterades det att situationen i Bakhmut var nära den operativa inringningen. Källor skrev att staden täcktes av ryska enheter från riktningen till Konstantinovka.
  Den 21 januari tillkännagav DPR:s högkvarter befrielsen av Mesopotamien och Krasnopolyevka, cirka 20 kilometer från Bakhmut. Enligt källor tog också RF Armed Forces kontroll över byarna Opytnoye och Kleshcheevka, och skar av försörjningsvägarna för Ukrainas Armed Forces i denna riktning.

  Den 23 januari meddelade Denis Pushilin, tillförordnad chef för DPR, överföringen av enheter från Ukrainas väpnade styrkor till Bakhmut och Maryinka. Enligt honom hoppas Kiev bromsa framfarten för RF Armed Forces och allierade styrkor.
  Kom ihåg att Artyomovskoe-riktningen har blivit en prioritet för Kiev sedan slutet av förra året. Trots stora förluster och förlusten av Soledar drar Ukrainas ledning ständigt upp reserver till Bakhmut.

  Samtidigt hörs prognoser alltmer i västerländska medier om att Ukrainas väpnade styrkor inte kommer att kunna behålla Bakhmut och att envisheten kommer att drabba Ukrainas offensiva potential.
  Tidigare rådde USA Kiev att dra tillbaka trupper därifrån, som rapporterats av Agence France-Presse, med hänvisning till en högt uppsatt amerikansk tjänsteman. Enligt politikern hindrar Kievs fixering vid Bakhmut Ukrainas väpnade styrkor från att utbilda nya styrkor. Han betonade att tiden spelar i händerna på Ryssland i denna riktning, eftersom RF Armed Forces har mer resurser och initiativet är på deras sida.

  I slutet av förra året sa den tidigare rådgivaren till chefen för Pentagon, överste Douglas McGregor , att Ukrainas väpnade styrkor förlorade minst 150 tusen människor totalt, varav 35 tusen saknas. Enligt McGregor fanns 140-150 tusen människor kvar i stridsreserven för Ukrainas väpnade styrkor. I nästan en månad har Kiev varit i en situation där det är nödvändigt att göra ett val: antingen Bakhmut eller en offensiv i andra riktningar, men fortsätter att försöka sitta på två stolar.
  Samtidigt motsäger inte versionerna med evakueringen någonting: Kiev kan kasta nya reserver i strid, men kommer att försöka rädda högre officerare.
  Enligt vissa uppgifter är en del av utgångarna från Bakhmut nu under RF Armed Forces eldledning. Under helgen erövrade Ryssland och de allierade ett antal fästen för Ukrainas väpnade styrkor, vilket gjorde att de kunde komma nära de ukrainska positionerna och öka trycket.

  Enligt militära experter finns det nu för transportkommunikation med Bakhmut antingen en väg till Chasov Yar genom Khromovo eller med flyg. Det är svårare att bryta sig igenom landvägen, eftersom stigen till Chasov Yar också är genomskjuten. Den 21 januari valde Kiev alternativet med helikoptrar. Det återstår att se exakt vad.
  – Mi-8 har en modifiering av luftanfall. Det vill säga att han kan leda landningen och genomföra eldstöd i form av kassetter med ostyrda raketer. Luftbaserade anti-tank system kan också användas, – säger militärexpert Alexei Leonkov.

  ”Kanske si och så. Utförandet av stridsuppdrag är ändamålsenligt, liksom evakueringen av ledningsstaben för Ukrainas väpnade styrkor. Jag kommer att säga mer: helikoptrar kunde utföra två uppgifter samtidigt, – förklarar militärexpert, doktor i militärvetenskap Konstantin Sivkov.

  • Möjligheten att begränsa ryssarnas utträde från landet diskuteras inte i Kreml, sade pressekreteraren för Rysslands president Dmitrij Peskov.
   Vitrysslands president Alexander Lukasjenko sade att Kiev föreslår att ingå en icke-angreppspakt till Minsk.
   Tysklands beslut om Leopard-stridsvagnar kommer snart, alla länder som har dessa fordon kan förbereda dem för överföring till Ukraina, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
   Ukrainas president Volodymyr Zelensky har sparkat Kyrylo Tymosjenko från sin post som biträdande chef för sitt kontor. Även vice riksåklagaren i Ukraina Oleksiy Symonenko och vice försvarsminister Vyacheslav Shapovalov avskedades. Gazeta.Ru krönikar händelserna.

 3. Många underliga personer med än mer underliga åtaganden och bagage har genom decennierna nominerats som kandidater till detta pris. Det innebär inte att de tilldelats priset.

  Bl.a. skall den som utnämnts ha reducerat ”stående väpnade styrkor”, vilket inte Nato gjort dessa år i upprustningens tid.

  Slipper Sverige Nato kanske en underlig dansk vid namn Paludan är mannen att måhända lyfta diplomet i Oslo i december 2023?

 4. 24 01 2022 Newspaper.Ru . RIA Novosti: den ryska militären stoppade försöket från de väpnade styrkorna i Ukraina att korsa Dnepr.
  Ryska militärer omintetgjorde ett försök av enheter från Ukrainas väpnade styrkor (AFU) att korsa Dnepr i området Nova Kakhovka, rapporterar RIA Novosti med hänvisning till en representant för räddningstjänsten i Kherson-regionen.
  ”På morgonen gjordes ett försök att korsa Korsunk, Dnepryany-området. Försöket misslyckades. På den motsatta stranden hittades en ansamling av infanteristridsfordon och arbetskraft. De träffades av eld. Resultatet: sex infanteristridsfordon , tre båtar, upp till 100 militärer från Ukrainas väpnade styrkor”, sa han.
  RIA Nyheter
  Som ett resultat förstördes sex infanteristridsfordon (IFV), tre båtar och upp till hundra ukrainska militärer.
  RBC
  I början av januari rapporterade Vladimir Rogov, ordförande för We Are Together with Russia-rörelsen, att ukrainska styrkor förberedde sig för att korsa Dnepr.
  RuNews24.ru

 5. Scott Ritter den erkänd kunnige militär experten och analytiker (alltså inte en dilettant som Joakim Paasikivi eller Challe Bildt) säger det som det är:

  ”NATO Is a Suicide Pill for the World… Pray That Russia Wins”.

  Ryssland ska rädda världen från den sionist/neokonservativa cabal som styr väst och som är hotar hela världens existens. Ryssland är det land som ska garantera vårt fortsatta existens. Viva Ryssland!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=-UKbgfVMnbc&t=2s

 6. Det ”Levande betänkandet ” kallades en sosseminister tidigare, nu har Billström tagit över, samt har GirlBoss sagt sitt.

  Det saknas offentlig insyn i Nato, alla dessa möten bara senaste tiden, har varit för lykta dörrar. Viktiga dokument är hemligstämplade (DDA) +(CC), när nu mötena sker i Bryssel, inte i Paris där Nato Hq tidigare fanns. Det finns ett betydande demokratiskt underskott i Nato, ett s.k. låst ”grupptänk” kan säkert uppkomma, demokrati bygger på information, insyn , debatt, särskilt i ett instabilt internationellt läge. Det brister i information om Nato i Kosovo och i Irak. Nato bör ha öppna briefings, som FN och OSCE.

  Det finns ingen kritisk uppmärksamhet kring Nato, som vanligen gäller EU och FN. Det finns både ett underskott på insyn, och brist på redovisningsansvar på fyra nivåer i Nato:

  1. Brist på insyn i Natos inre verksamhet, inkl. i Militärkommittéen.
  2. Som ett resultat av Kalla kriget-arvet,mycket vad gäller sekretess och hemligstämpling.
  3. Dålig budgetkontroll och icke-existerande mått för hur verksamheten skall värderas,
  (bara en massa tjusiga manövernamn, bara så tröttsamt.)
  4. Svagt parlamentariskt insyn, intresse och problem för allmänhetens översikt och insyn.

  Det är så ”hemligt” att vi faktiskt inte kan hålla folkomröstning, om Nato, men hur skall detta gå i en framtid, inom en allians som inte har hängt med i en demokratisk utveckling, med alla sina gamla imperie- och skurkstater man organiserat, sedan 1949, nästan samtliga som skulle kunna utsättas för krigsförbrytartribunaler, i åratal. Inte undra på att Sverige blivit yrvaken inför att hamna i detta krigsgäng, som leker FN på egen hand, våra rädda politiker som bara måste gå med, men främst av inrikespolitiska valskäl, obefogad rädsla. Vad skall vi få bestämma om i framtiden ? Folk kommer inte att bry sig.

  Nu har den gamla ”tysktågspolitiken” från 1940-1943, som nu har hamnat i baklås, eller blivit inrangerad på ett sidospår, av Turkiet, som är stinsen i Nato, och inte någon nervig oppor-tunist som Sverige. Men först, förnedras av Turkiet, sedan skall Sverige strida för Turkiet, som i sin tur bryter mot , eller tillämpar s.k. ”rulebased international order i Syrien och halva Cypern, kan det bli värre ? Folk har tröttnat på Nato så här dags, bara ett problem till.Och än har inte elfakturan för november – januari anlänt. Ukraina är för överklassen, det är deras ”frihet” men även makt, och tillgångar det handlar om, men de talar gärna för samtliga.

 7. Det skulle ju vara helt i linje med traditionen att dela ut fredspriset till terrorister och krigsherrar. Obama fick ju det.

 8. 25 01 2023… RT på ryska
  Den turkiske politikern Sancak uppgav att Turkiet kommer att lämna Nato om fem till sex månader.
  Vice ordföranden för det turkiska fosterlandspartiet, Etem Sancak, kallade Turkiets utträde ur den nordatlantiska alliansen för en ”nödvändighet”, och föreslog också att landet skulle lämna blocket under de kommande fem till sex månaderna.

  Som tidigare rapporterats höll ledaren för det högerextrema partiet Hard Deal, Rasmus Paludan, den 21 januari i Stockholm en demonstration nära den turkiska ambassaden med en offentlig bränning av Koranen.
  NTV
  Enligt Sancak visar opinionsundersökningar att 80 procent av turkiska invånare anser att USA är ett land som för en fientlig och destruktiv politik mot Ankara.
  RIA Nyheter
  Som tidigare rapporterats av en diplomatisk källa sköts förhandlingarna mellan Turkiet, Sverige och Finland om NATO-medlemskap upp på obestämd tid på begäran av Ankara.
  RT på ryska

 9. 25 januari 2023, 07:35
  Turkiet säger att landet kan lämna Nato på grund av provokationer inom fem till sex månader.
  Den turkiske politikern Sanjak lät Ankara dra sig ur Nato inom fem till sex månader
  Artem Feoktistov

  Francois Lenoir/Reuters
  Vice ordförande för det turkiska fosterlandspartiet, Ethem Sanjak, sa att Turkiet kan dra sig ur den nordatlantiska alliansen om fem till sex månader. Det rapporterar tidningen Aydınlık .
  ” Nato, med sina provokationer, tvingar oss att göra detta. De försöker ställa oss mot vårt grannland Grekland . Turkiet kommer att lämna Nato om fem eller sex månader. De försöker dra in oss i virveln i Mellanöstern. Äntligen ser du aktioner mot Koranen i Sverige och Nederländerna ”, sa Sandzak.
  Han noterade också att de senaste undersökningarna visade att minst 80 % av den turkiska befolkningen är säker på att USA är ett land som för en fientlig och destruktiv politik gentemot republiken.
  ”Nyligen har det turkiska folket börjat sympatisera med Ryssland och [Rysslands president Vladimir] Putin ”, avslutade politikern.

  Den 21 januari brände Rasmus Paludan , chef för det danska antiislamiska partiet Stram Kurs, en koran nära den turkiska ambassaden i Stockholm .
  Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sa att bränningen av Koranen framför den turkiska ambassaden i Stockholm är ”låg och vidrig” och är en manifestation av ”främlingsfientlighet och rasism”. Den turkiske presidentens talesman Ibrahim Kalin påpekade att de svenska myndigheterna agerar som ”moderna barbarer”.

   • Turkiet kommer aldrig att lämna Nato. Det finns noll intresse för det i Ankara. Man kan nästan säga att Turkiet håller just Nato som geopolitisk gisslan, och inte tvärtom (märkligt nog).

    Av följande enkla skäl: då skulle den regionala och territoriella ärkefienden liksom omedelbara geografiska grannen Grekland ha ensamt precist hela Nato bakom sig i absolut varje politisk som militär konflikt. Det är inte minsta tilltalande för något turkiskt styre, oavsett färg. Få européer inser egentligen hur irriterat turkarna verkligen fientligt ser på just den antika arvfienden Grekland.

    EU skulle på sikt snarare kunna lämna Nato och sköta sin egen säkerhetspolitik om t.ex. Ryssland seriöst demokratiseras och vill bli ett normalt europeiskt land med införd rättsstat, fungerande anti-korruptivt arbete och fria, öppna val där kandidater kommer -och avgår frivilligt- vid mandatens slut.

    Vill man bli av med Nato i Europa skall man långsiktigt satsa på Rysslands demokratisering. Det är Rysslands omedelbara grannar i östra Centraleuropa som vill ha Nato kvar i Europa enbart på grund av det oberäkneliga ryska politiska och militära hotet.

    Det är också högerflygeln av det amerikanska Republikanska partiet som vill skära ned Nato eller helt överge Nato, som president Trump en gång hade avsikt att göra, häromåret.

    • Johan de Naucler skrev inte SvenErik Sandström något om att ”om man inte anger källor då kan man utgå från att det som sägs är fabulering.
     Vad var det Hermansson sa, ”Nå´n jävla ordning får det vara i ett parti!”
     Jag säger samma sak om dig ”nå´n j-a ordning får det vara på ditt sätt att argumentera i ett kommentatorsfält”.
     Du skriver ”om t.ex. Ryssland seriöst demokratiseras och vill bli ett normalt europeiskt land med införd rättsstat, fungerande anti-korruptivt arbete och fria, öppna val där kandidater kommer -och avgår frivilligt- vid mandatens slut.”
     Med andra ord, lämna källor på det du säger om Ryssland. Seriösa källor och jämför ex med hur demokratin fungerar i ex Sverige.
     Annars har du bara dykt upp som ett t-ll igen, som gör som Strindberg sa ”Trollar med truten” !

     • • 1) Jag vet inte vem Sandström är.
      • 2) Är Ryssland en rättsstat enligt dig ?
      • 3) Vad i den ryska rättsstaten bör kunna införas i Sverige, som saknas här?

      • 4) Varför är de flesta klagomålen mot någon stat i Europarådets Domstol som beslutar kring Konventionen för de mänskliga rättigheterna (De’claration de droits de l’homme) just mot Ryska federationen från de egna ryska medborgarna?

      • 5) Vilka av världens parlament och parlamentariska partier har tagit ställning för Rysslands anfallskrig mot Ukraina och erkänt Cherson, Zaporozjzjia, Donetsk och Lugansk som ryska territoriella områden?

      • Catarina Östlund behöver inte heller citera Strindberg för mig (jag sparar alla Catarina Östlunds svar i en mapp), då jag är fullt övertygad att den gode Johan August med intellektuell lätthet avgjort skulle ta mitt parti i Rysslandsfrågan.

   • Flera saker tyder på att Turkiet är redan på väg att lämna Nato. Landet är med i SCO (Shanghai Cooperation Organizaton, vars medlemmar är China, Russia, India, Pakistan, Iran, Kyrgyzstan, Tajikistan, Kazakhstan).

    En annan ännu mer talande utveckling: ”Turkey may leave NATO in five to six months, politician says”

    Ethem Sancak referred to recent polls showing that at least 80% of the Turkish population believe that ”the United States is a country running the most hostile and destructive policy” toward the republic

    ANKARA, January 25. /TASS/. Turkey may exit NATO in five to six months amid provocative actions against Ankara, deputy leader of the Patriotic Party (Vatan Partisi) Ethem Sancak said on Wednesday.

    ”The developments prompt us to take such steps. NATO is making us do so with its provocations. They have been seeking to contrast us to our neighbor Turkey. Turkey will leave NATO in five to six months. They have been trying to get us caught in the Middle East crossfire. Finally, you can see campaigns against the Quran in Sweden and the Netherlands,” the Aydinlik newspaper quoted him as saying.

    Sancak referred to recent polls showing that at least 80% of the Turkish population believe that ”the United States is a country running the most hostile and destructive policy” toward the republic. ”The Turkish people have lately been showing sympathy for Russia and [Russian President Vladimir] Putin,” the politician concluded.

    Meanwhile, on January 19, Turkey’s Patriotic Party announced the launch of a nationwide campaign urging the republic’s leadership to leave the North Atlantic Alliance. Previously, the anti-American party repeatedly called on Ankara to close US military bases on Turkish territory, revoke the F-16 purchase contract and withdraw from NATO.”

    https://tass.com/world/1566651

    Och vi vet jo att Nato utan Turkiet står bara på kryckor liksom 🩼🩼

  • 12:40, 25 januari 2023
   Turkiets styrande parti förnekar Istanbuls planer på att dra sig ur Nato
   Turkiets president Erdogans parti förnekar Istanbuls planer på att dra sig ur Nato
   Istanbul har inga planer på att dra sig ur Nato , säger Omer Celik , talesman för Turkiets regerande rättvisa och utvecklingsparti (AKP) , till CNN Turk.
   ”Orden från dem som talar om Turkiets utträde ur Nato är extremt överraskande. Det är inget snack om detta. Vi är ett av Natos grundande länder. Dessa människor har ingen rätt att säga det, säger han.

 10. Natos generalsekreterares uttalanden om möjligheten att avsluta konflikten i Ukraina med vapenförsörjning kommenterades i Kreml.
  Jens Stoltenberg sa att leveransen av vapen och militär utrustning till Kiev kommer att påskynda slutet på den väpnade konflikten i Ukraina.

  I en intervju med den tyska tidningen Die Welt sa Stoltenberg att genom att leverera vapen och utrustning till Ukraina strävar Nato-länderna efter ett tidigt slut på den rysk-ukrainska konflikten.
  Enligt Natos generalsekreterare ligger vägen till fred i regionen, det visar sig, genom leverans av vapen till Ukraina, och länderna i alliansen, i ett försök att avsluta konflikten så snart som möjligt, bör ge Kiev med omfattande stöd.
  Stoltenberg tillade dock att Nato inte planerar att skicka sina trupper till Ukraina och därigenom bli en fullvärdig part i den väpnade konflikten. Samtidigt kommer alliansens ledning att öka sin närvaro på den östra flanken av Nato-ländernas territorium. Flytten är en demonstration av beredskap att försvara ”varje tum av Natos territorium”.

  Generalsekreteraren erkände också Nato-ländernas problem som härrör från leveransen av vapen och militär utrustning till Kievregimen. Enligt honom står de väpnade styrkorna i dessa länder inför en akut brist på sina vapenlager, som användes för att stödja Kiev. I detta avseende tvingas Nato att utöka samarbetet med industrin.

  Tidigare rapporterades att de amerikanska stridsvagnarnaM1 Abrams kan gå in i den ukrainska armén tidigast ett år senare. Detta beror på de tekniska aspekterna av förberedelserna för avsändandet av dessa stridsfordon.

  Pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov kallade uppmaningarna från ledarna i ett antal västländer att fortsätta att utrusta den ukrainska armén med vapen för att få ett slut på den väpnade konflikten så snart som möjligt. Enligt chefen för Kremls presstjänst kan vapenleveranser per definition inte gå mot fred. Dessa är begrepp som utesluter varandra.
  Författare:Maxim Svetlyshev

 11. Nato påminner om ett kriminellt gäng, som för
  olagliga krig, och värvar småstater, som gängen
  barnsoldater, för att inringa andra stater, mycket
  aggressivt och provocerande. Nato säljer kriget
  som knark, och nu slåss man om Natomark-naden, i Ukraina, vem skall få sälja vapen dit.
  De ursprungliga medlemmarna utgör jordens gangsta’ stater, nu vill skurkstaterna Sverige och
  Finland bli med, nazimedlöpare och krigsför-brytare.

  • Är Sverige och Finland och de svenska och finländska folken ”skurkstater”?

   Vi talar om några av världens mest demokratiska, rättssäkra och livskvalitetsmässiga -och dessutom lyckligaste- folk!

   • Jag ser Sverige/Finland från 1939-1945, ingen större skillnad på England/ Frankrike/ Tyskland, Spanien/Portugal/ Grekland/Turkiet, alla Natoländer är gamla skurkstater med kolonialkrig, folkmord, 1950/60talet då var Nato ett ord som inte kunde nämnas i dagsljus, men dessa trivdes i dunklet, och värre har det blivit sedan utvidgningen, och sedan alla dess interventioner, Jugoslavien/ Afghanistan,(Syrien) / Libyen.

    Hur kunde Sverige och Finland bli så lyckliga då, alla finnar flyttade till det av dem hatade Sverige, 500.000, många brott gjordes av finländare då, vet alla svenskar som var rädda för ilskna finnar, som för vissa invandrare idag, kvar blev Sveriges gamla grå DDR-halva, Finland, landet som ryske tsaren byggde, ingen svensk flyttar till Finland. En välfärdsutveckling och demokratisering i Sverige kunde ske genom ryska revolutionen (1917) och Stalins seger i världskriget, 1944, då fick Finland demokrati.

    Sverige hade t.o.m. sämre demokrati 1917, än Finland som var en del av Ryssland. Inte blir svenskar lyckliga av 63 gangstermord på ett år, eller att Finland tar emot 1 immigrant, när Sverige tar 10, precis som Sveriges skattebetalare har betalat Nordens försvar, särskilt det finska, från 1945, övriga Norden har åkt snålskjuts.

    Det där ”lyckliga Sverige och Finland” är för resebyråannonser, en larvig idyllisering, att formulera sig så. Om Sverige hade gått med i Nato på 1950talet, hade det inte varit något problem, men man ville inte för ”Finlands skull”, det har varit ett bockande för finnar i Sverige, men det är överheten som odlar detta. T.o.m Olof Palme hoppade av Finlandssaktivismen som hans släkt bedrivit, vi vet hur det gick. Och tänker man för mycket på andras och inte sina egna behov, och är ”lycklig”, (på vadå?) m.m. då blir det problem. Där är vi nu.

 12. Johan de Naucler, du skriver ”(jag sparar alla Catarina Östlunds svar i en mapp), då jag är fullt övertygad att den gode Johan August med intellektuell lätthet avgjort skulle ta mitt parti i Rysslandsfrågan) [dvs Strindberg min kommentar]

  Nej Johan det skulle han inte, när Strindberg begravdes då gick Stockholms arbetare med sina förbundsflaggor i begravningståget. Strindberg försvarade arbetarklassen, det var förresten han som skrev den här dikten om vem som egentligen skapar rikedomarna i ett samhälle. Här berättar Strindberg i en dikt, det som Marx beskrev med sin teori om mervärdet, dvs arbetarens obetalda arbete som kapitalisten tillägnar sig.

  Vad sa ni till mannen där borta?
  – Jag sa, att han skulle arbeta fortare.
  – Vilken rätt har ni att befalla över honom?
  – Jag betalar honom för det.
  – Hur mycket betalar ni honom för det?
  – 10 kronor om dagen.
  – Varifrån får ni pengarna att betala honom med?
  – Jag säljer sten.
  – Vem hugger stenen som ni säljer?
  – Det gör han.
  – Hur mycket hugger han om dagen?
  – Åh, han hugger en hel del sten på en dag.
  – Hur mycket får ni för det?
  – Ungefär 50 kronor.
  – Men då är det ju han som betalar er 40 kronor för att ni
  går omkring och befaller honom att arbeta fortare.
  – Ja, men jag äger ju verktygen och maskinerna.
  – Hur blev ni ägare av dem då?
  – Jag sålde huggen sten och fick in så mycket pengar på
  den att jag kunde köpa in verktyg och maskiner.
  – Vem hade huggit den stenen?
  – Tig, dumbom

  /August Strindberg

  Strindberg stod på de arbetarnas sida. Det gör inte du. Du stöder USA /Västs nyliberalistiska projekt som hålls igång i Ukraina f v b till Ryssland, Zelenskij bevisade ju det när han öppnade New York börsen, i sept 2022 och berättade att han försämrat arbetarnas rättigheter.
  Nu slaktas ukrainska och ryska arbetare vid fronten, för att Ukraina(och USA/väst) inte vill gå med på de helt rimliga krav som Ryssland ställde, om dom hade infriats så hade kriget upphört omedelbart.

  Ryssland har varit med om nyliberalism. Den infördes 1991. De har erfarenhet. De tänker inte utsätta sig för den en enda gång till.

 13. När svenska högern hetsade mot Ryssland (och ryska påstådda spioner = folk från Ryssland som gick omkring och slipade knivar) före första världskriget gick Strindberg emot dem. Generellt har hotet mot Sverige under 1900-talet kommit från syd och väst. Men högern skrek om öst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here