Ny ”Maidan” på väg efter valet i Serbien på söndag?

7
932
Högersektorn på Maidan. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

 

Ny ”Maidan” på väg efter valet i Serbien på söndag?

Serbien varnar för en ”ny Maidan

Provästliga politiska partier kan försöka störta regeringen efter det kommande valet, hävdar Serbiens inrikesminister.
Serbien varnar för en ”ny Maidan”.

Alexandar Vulin. By Ministry of Defence of Serbia – http://www.mod.gov.rs/multimedia/image/staticki_sadrzaj/ministar_odbrane/JOV_4796(1).jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95803848

Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin har varnat för att landets provästliga politiska partier kan komma att ifrågasätta resultatet av helgens val och försöka organisera en ”Maidan”-liknande kupp i sitt land. Valet äger rum på söndag.

Vulin syftade på det våldsamma väststödda upproret i Ukraina 2014, som avsatte president Viktor Janukovitjs valda regering.

”Omedelbart efter valet förväntar jag mig att provästliga politiska partier, som redan är finansiellt och politiskt stödda, kommer att planera att ifrågasätta valresultatet, vilket kommer att sluta i ett försök att störta regeringen”, sade Vulin i en intervju med radiostationen Sputnik tidigare i veckan. ”Västliga politiska analytiker har sagt att Serbien behöver en ny Maidan.”

Ministern förklarade vidare att ”Maidan är en plats där Ukraina förlorade sin demokrati och där ligister från Högra sektorn och andra nazistiska organisationer störtade den legitimt valda regeringen och sedan installerade och avsatte vem de ville”.

Vulin hävdade att konflikter på gatorna i Serbien förbereds för aktioner omedelbart efter valet: inte på grund av själva valet, utan för att president Aleksandar Vucic vägrade att införa sanktioner mot Ryssland mitt under konflikten i Ukraina och har beslutat att upprätthålla Serbiens militära neutralitet.

”Vårt oberoende är värt vår kamp, och om det kommer att ifrågasättas – ja, det kommer att ifrågasättas. Och ja, de kommer att försöka förbereda en ny Maidan för oss”, sade han.

Under hela intervjun upprepade Vulin president Vucics ståndpunkt att Serbien är den sista ”fria nationen” i Europa, eftersom landet utsätts för ett ökande tryck från väststaterna sedan Ryssland inledde sin militära attack mot Ukraina förra månaden. Serbien är den enda europeiska stat som hittills har hållit en neutral hållning i konflikten och har vägrat att följa EU:s åtgärder för att straffa Ryssland.

Föregående artikelMöte 3 april. ”Vitare kan tvätten inte bli”. EU:s historieskrivning om andra världskriget. Falsk?
Nästa artikelRAND rapport 2019 rekommenderade provokativa åtgärder mot Ryssland, och förutsåg att Ryssland skulle gå in i Ukraina
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Min åsikt är att den liberala demokratin inte längre står upp för frihet.
  Dess härförare tycks istället drivas av totalitära idéer ungefär som nomenklaturan i Sovjetunionen då ”arbetarnas” imperium över hela världen skulle byggas för cirka hundra år sedan.

  Det är precis som historien går igen fast nu med integrerad världskapitalism under parollen ”demokrati” istället för världssocialism då under parollen ”arbete, fred och frihet”.

  Kreml byts idag ut till Washington och Bryssel.
  Är det verkligen en sådan totalitär demokrati vi vill ha?

  Jag kan inte annat än hoppas Ryssland ställer upp för Serbien liksom de ställt upp för Belarus.
  Jag har ju sett nu i Ukraina att förtryckarna från Väst inte har några som helst skamkänslor för sina metoder att erövra hela världen.

  Varför ligger det lik uppradade på gatorna i Kievs förstad Butja?
  Vill SVT Public Service få mig att tro det är Ryssland som placerat dem där?
  Västmakter har inte längre någon nyhetsrapportering.
  Media här i väst har istället övergått till att bli propagandakanaler liknande dem i Östeuropa under Sovjettiden.
  Fast nu och här drivna av både staten och kapitalet.
  Staten och kapitalet. Hand i hand.
  Socialdemokrati?

  Jag läser gärna högertabloiden Fria Tider om krigssituationen i Ukraina.
  Fria Tider och Global Politics är de enda mediakanalerna på svenska som inte helt och hållet liknar Ukroinform med nynazistisk touch.
  Missa inte bilden nedan från Azovbataljonens bas i Urzuf

  https://www.friatider.se/sapo-ukrainasvenskar-ett-hot

  Soldater från Azovbataljonen framför en byggnad på bataljonens bas i Urzuf, Donetsk oblast mellan städerna Berdyansk och Mariupol och med ett hakkors över ingången säger väl det mesta?

  Ytterligare en nyhet, ekonomisk sådan, från Fria Tider
  https://www.friatider.se/ryssland-kan-knacka-usas-kontroll-av-guldpriset

  • Systemet ”demokrati” uppfanns i de forna Aten för omkring 2,600 år sedan. Männen röstade för familjen med handuppräckning och endast i de angelägenheter och beslut som rörde familjen. ”Demokrati” har tillsammans med media omvandlas till maktfullkomlig diktatur med kakistokrati, ett styre av de sämsta eller minst kvalificerade människorna, en form av autokratisk regim där de värsta och odugligaste människorna sitter vid makten. Sverige har förfallit till en kakistokrati, vilket betyder en autokratisk, hänsynslös maktfullkomlig regim av de sämsta, de värsta, de mest odugliga och inkompetenta vid makten. Inga kvalifikationer behövs, inte ens att kunna svenska eller att kunna läsa och skriva.

   Ni upplever det just nu i Sverige, all denna amerikanska tydliga krigspropaganda som med falska nyheter bara syftar till att desinformera och missleda, och naturligtvis att styra folks åsikter och handlingar.

   Kina införde ”demokrati” 1913, ett fatalt misslyckande, dumpade det 1949 och försökte ersätta det med en enpartidemokrati, vilket blev lika misslyckat. Idag väljer man personer lokalt, inte partier, dessa personer blir elektorer, och på så sätt väljs representanter till Riksdagen, Nationalkongressen. Det ställs mycket stora krav på de som ställer upp som kandidater, gedigen utbildning, livserfarenhet, mognad, och lokal anknytning. Den som väljs kan även folkligt avlägsnas omedelbart om dom inte sköter sig, vilket är helt omöjligt i Sverige. De enskilda besluten är folkstyrda, det finns inget parti på mandattid. Det väst kalla Kommunistpartiet är inget politiskt parti av svensk sort, det är en mycket aktiv folkrörelse genom vilken folket styr politiken och besluten.

   USA är rasande, för ett sådant folkstyrt samhällssystem går inte att kapa och styra.

 2. Stämmer, det är närmast trotskism, ’permanent revolution och krig”, som
  driver USA/Nato/EU-komplexet, den ena läskigare än den andra.

 3. Varför nämns inte att Aleksandar Vucic fördömde den Ryska invasionen, att Serbien även infört sanktioner mot Vitryssland??? Att Aleksandar Vucic var ultranationalisten Vojislav Seseljs lärljunge, att Serbiens progressiva parti bildades 2008 genom en utbrytning ur Vojislav Seseljs radikala parti SRS??? Vilka ”nazistiska” högerkrafter i Serbien skulle i så fall störta redan befästa ultrakonservativa högerkrafter??? De får gärna ta ut varandra, jag ser gladeligen på. De kan eventuellt ersättas av EU vänliga liberaler och vem fan bryr sig? Vilket av detta säkrar en återgång till en socialistisk riktning där arbetarklassen och folkflertalet har makten och kan styra sitt eget öde? Någon typ av borgerlig ”högerdemokrati” är inte jag intresserad av. Arbetarklassen är splittrad och förlorad, avpolitiserad och desillusionerad.

  • Jag återgav bara det mycket intressanta uttalandet av Vucic som enligt rapporter på morgonen har vunnit valet. Tack för att du ger oss denna ytterligare information. Minnet av Natos terrorbombningar av Serbien 1999 lever nog kvar. Är inte så insatt i förhållanden i Serbien. Vad sägs om Väst kommer att utlösa regimskifte i Serbien?

 4. Serbien har hållit sej neutrala i detta mellan Ryssland och västvärlden, TROTS mycket hårda påtryckningar. Jag hyllar Serbien som hållit sej neutrala i denna konflikt. Man har blivit utsatta för mycket hårda påtryckningar av västvärlden,men ändå lyckats hållit sej neutrala. Något Sverige också hade kunnat gjort från början,men det tåget gick direkt när denna regering kom på plats 2014. Sedan har det endast varit anti-rysk politik över ALLA fronter. Man måste minnas att Serbien i många år nu står i kö till EU medlemskap också. Man har i minnet också dom vidriga krigsbrotten man själva utsattes för av Nato. Man har även efter detta blivit av med ett stort stycke av egna landet,till Usa/västvärlden som kallas Kosovo. Serbien har svår och komplicerad historia senaste decennierna. Men jag hyllar Serbien som håller sej neutrala och på ingens sida TROTS dom omfattande påtryckningar som fortsätter i detta nu. Vore inte förvånad om Usa och dess stad EU skapar oroligheter pga detta

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here