Om Global Politics

Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

De flesta artiklarna på GlobalPolitics.se handlar om global politik och ekonomi, med fokus på supermakten USA, dess agerande runtom i världen och relationer till andra, samt om ett orättfärdigt ekonomiskt system. Sajten publicerar artiklar också om Kina och Ryssland och konflikthärdar som tex: Syrien, Iran, Jemen och Ukraina. Men också om klimat- och miljförstöring och dess samband med ekonomiska förhållanden.

Global Politics publicerar även artiklar om politik och andra förhållanden i Sverige. Inriktningen är anti-imperialistisk, antikapitalistisk och prosocialistisk (en human socialism med ökad demokrati).

Analys och kritik av media är ytterligare ett område.

Eftersom upphovsmannen Anders Romelsjö bakom GlobalPolitics.se har en  bakgrund som läkare och forskare på alkohol, droger och folkhälsa finns också artiklar inom dessa områden.

Redaktören Anders Romelsjö

Anders Romelsjö, 2018, privat foto
Anders Romelsjö, 2018, privat foto

Anders Romelsjö värderingsgrund är vänster, antiimperialist, socialistisk, demokratisk och vetenskaplig.

Romelsjö har arbetat med faktainhämtning och kritisk analys av uppgifter i hela sitt vuxna liv, både som medicinstuderande, läkare och forskare med forskargrupp. Som forskare är kritisk analys centralt både i den egna forskningen, vid författande av vetenskapliga artiklar, vid bedömning av andras artiklar som referee och tidskriftsredaktör.

Global Politics är baserad både på fakta med angivna källor och på de värderingar Romelsjö öppet deklarerat.

Läs mer om Anders Romelsjö

Historik

Bloggen Global Politics lanseras i oktober 2018 som en fortsättning och modernisering av bloggen Jinge.se. Ett skäl till namnbytet är bedömningen att ”Global Politics” säger mer om innehållet än ”Jinge.se”. (Jinge är smeknamn på den person som en gång startade den bloggen). Jinge.se finns kvar som arkiv, med hänvisning till denna blogg.

Anders Romelsjö tog över ansvaret för Jinges blogg sommaren 2012. Jinge.se har utsetts till ”Årets politiska blogg” år 2014 av stora mediabolaget Cision, och kom på andra plats 2015. Den har under senare år vanligen legat på plats 2–3 bland 800 besöksrankade politiska bloggar på Blogtoplist.se/politik.

För att tydliggöra bloggens basala profil har några artiklar från Jinge.se flyttats över hit. Samtidigt är förhoppningen att bredda bloggen, bland annat med hjälp av andra skribenter.