Pentagon medger att bevis saknas för att Iran låg bakom 3 USA-soldaters död – men anfaller ändå iranska mål.

0
517
Bild: Pressekreterare Sabrina Sigh, Pentagon. (steigan.no)
Dave deCamp, nyhetsredaktör på Antiwar har skrivit detta på https://news.antiwar.com/2024/01/29/pentagon-admits-it-has-no-evidence-iran-was-behind-drone-attack-that-killed-3-us-troops-in-jordan/
David DeCamp
_____________________

Pentagon sa på måndagen 29/1 att Iran ”bär ansvaret” för drönaranfallet i nordöstra Jordanien som dödade tre amerikanska soldater, men medgav att det inte hade några bevis för att Iran var direkt inblandat.

Pentagons taleskvinna Sabrina Singh säger att ansvaret faller på Iran på grund av dess stöd till irakiska shiitiska miliser som USA tror utförde attacken.

”När det gäller ansvaret för attacken vet vi att detta är en [Iran]-stödd milis. Det har fotspår från Kataib Hizbollah, men vi har inte gjort en slutgiltig bedömning, sa  Singh vid en presskonferens.  ”Iran fortsätter att beväpna och utrusta dessa grupper för att starta dessa attacker och vi kommer säkerligen att hålla dem ansvariga. ”

På frågan om USA visste att Iran och iranska ledare ”faktiskt låg bakom denna attack, som i planerad, koordinerad eller riktad den”, medgav Singh att USA inte hade bevis något att visa.

”Vi vet att Iran verkligen spelar en roll med dessa grupper, de beväpnar och utrustar och finansierar dessa grupper. Jag har inget mer att meddela – villkoren för en underrättelsetjänst om huruvida ledare i Iran styrde denna attack, säger hon.

Tillfrågad igen om påståendet att Iran låg bakom attacken, sa Singh att USA bara vet att ”Iran finansierar dessa grupper” och inte hade något mer att tillägga. Senare på presskonferensen sa hon att Iran ”bär ansvaret” för dödandet av tre amerikanska soldater.

Även på måndagen  rapporterade  The New York Times  att amerikanska underrättelsetjänstemän inte har några bevis för att Iran hade intim kännedom om attacken. ”Amerikanska underrättelsetjänstemän säger att även om Iran tillhandahåller vapen, finansiering och ibland underrättelser till sina proxygrupper, så finns det inga bevis för att de fattar besluten – vilket betyder att de kanske inte visste innan attacken i Jordanien”, sa det . Rapportera.

Iran har  bestämt förnekat  att det låg bakom attacken och sa att motståndsfraktionerna riktade sig mot de amerikanska styrkorna i regionen på grund av deras stöd för den israeliska slakten i Gaza. Sedan mitten av oktober har amerikanska baser i Irak och Syrien attackerats cirka 160 gånger, och USA har aldrig lagt fram bevis för att Iran ledde operationerna.

Singhs kommentarer kom när president Biden funderar över vad hans svar kommer att bli på dödandet av de tre amerikanska soldaterna. Biden är under press från hökar i kongressen att bomba Iran direkt, och en  tidigare  Times- rapport  sa att det var något som administrationen skulle överväga som svar på amerikanska truppers död, trots risken för fullskaligt krig med Iran.

______________________

Två dagar senare (31/1) kommer besked: Anfall på Iran utan bevis

USA planerar veckolång bombkampanj mot iranska mål. Amerikanska tjänstemän berättade för NBC News att USA planerar att inleda en veckolång bombkampanj i Mellanöstern som vedergällning för drönarattacken i nordöstra Jordanien som dödade tre amerikanska soldater.

Tjänstemännen sade att målen förväntas inkludera iranska mål utanför Iran, och kampanjen kommer att involvera strejker och cyberoperationer. Andra rapporter har sagt att USA överväger att rikta in sig på iranier i Irak och Syrien eller den iranska flottan.

Även om de potentiella målen inte finns i Iran skulle direkta attacker mot den iranska militären kunna provocera fram ett fullskaligt krig mellan USA och Iran. USA överväger att vidta dessa åtgärder trots att Pentagon medgett att man inte har några bevis för att Iran var direkt inblandat i drönarattacken i Jordanien.

Pentagon har sagt att Jordanienattacken hade ”fotavtryck” från Kataib Hezbollah, en av de största shiamiliserna i Irak. USA säger att Iran är ansvarigt endast för att de beväpnar Kataib Hezbollah och andra shiamiliser. Amerikanska tjänstemän sade till The New York Times att även om Iran beväpnar och finansierar shiamiliserna finns det inga bevis för att Teheran ”styr och ställer”.

John Kirkby

John Kirby, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, sade på onsdagen att amerikansk underrättelsetjänst tyder på att drönarattacken utfördes av Islamic Resistance of Iraq, en skugglik paraplygrupp av irakiska shiamiliser.

Islamiska motståndsrörelsen har tagit på sig många av de 160 attacker som har utförts mot amerikanska styrkor i Irak och Syrien sedan mitten av oktober. Attackerna inleddes som ett svar på USA:s stöd till den israeliska slakten i Gaza.

Kirby antydde också möjligheten av en utdragen bombkampanj. ”Det första ni ser kommer inte att vara det sista”, sade han och tillade att det inte kommer att vara en ”engångsföreteelse”.

Iran har lovat att svara på alla amerikanska attacker mot iranier i regionen. ”Den islamiska republiken skulle beslutsamt svara på alla attacker mot landet, dess intressen och medborgare under alla förevändningar”, sade Amir Saeid Iravani, Irans ambassadör till FN.

Källa: https://news.antiwar.com/2024/01/31/report-us-plans-weeks-long-bombing-campaign-against-iranian-targets/

Föregående artikelPresidentkandidaten Robert J Kennedy läxar upp Biden, stöder Israel, kritiserar Kina
Nästa artikelUkraina och Mellanöstern – Full fart framåt mot avgrunden
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here