Pepe Escobar: Geopolitiskt schackbräde skiftar mot USA:s imperium

4
1541
En fascinerande konsensus i diskussioner bland kinesiska forskare – inklusive de som tillhör den asiatiska och amerikanska diasporan – är att inte bara Tyskland/EU förlorade Ryssland, kanske oåterkalleligt, utan Kina vann Ryssland, med en ekonomi som i hög grad kompletterar Kinas egen och med solida band med den globala syd/globala majoriteten som kan gynna och hjälpa Peking.
Samtidigt är en del atlanticistiska utrikespolitiska analytiker nu upptagna med att försöka ändra berättelsen om Nato vs Ryssland, genom att tillämpa realpolitikens grundval.
Den nya inriktningn är att det är ”strategiskt vansinne” för Washington att förvänta sig att besegra Moskva, och att Nato upplever ”trötthet i att ge stöd, givartrötthet” eftersom krigshetsare i Kiev ”förlorar trovärdighet”.
Dessutom betyder ”givartrötthet” risk att förlora ett stort krig. Som militäranalytiker Andrei Martyanov så tydligt har betonat, är ”NATOs ’planering’ ett skämt.
Satsningar skulle kunna göras på att de mest relevanta europeiska makterna skulle acceptera det, men absolut inte Polen – Europas hyena – och de baltiska staterna.
Parallellt kan Kina erbjuda fredsavtal med Japan, Sydkorea och Filippinerna, och därefter kan en betydande del av USA:s Empire of Bases försvinna.
Problemet, återigen, är att vasallstater inte har befogenhet eller makt att följa något avtal som säkerställer fred. Tyska affärsmän är, off the record, säkra på att Berlin förr eller senare kan trotsa Washington och göra affärer med det strategiska partnerskapet Ryssland-Kina eftersom det gynnar Tyskland.
Ändå har den gyllene regeln fortfarande inte uppfyllts: om en vasallstat vill bli behandlad som en suverän stat, är det första att göra att stänga ned nyckelgrenar av Empire of Bases och utvisa amerikanska trupper.
Irak har försökt göra det i flera år nu, utan framgång. En tredjedel av Syrien är fortfarande USA-ockuperad – även när USA förlorade sitt proxykrig mot Damaskus på grund av rysk intervention.

Ukrainaprojektet som en existentiell konflikt

Ryssland har tvingats slåss mot en granne som man helt enkelt inte har råd att förlora, och som kärnvapenmakt och ledande hypersonisk makt kommer den inte att göra det.
Även om Moskva kommer att vara något strategiskt försvagat, oavsett resultatet, är det USA – enligt kinesiska forskare – som kan ha begått sin största strategiska misstag sedan imperiets etablering: att förvandla Ukrainaprojektet till en existentiell konflikt och leda in hela imperiet och alla dess vasaller till ett totalt krig mot Ryssland.
Det är därför vi inte har några fredsförhandlingar och att vi till och med vägrar en vapenvila. Det enda möjliga resultatet som de Straussska neokonstnärerna som styr USA:s utrikespolitik har utarbetat är ovillkorlig rysk kapitulation.
Under den senaste tiden hade Washington råd att förlora sina krig mot Vietnam och Afghanistan. Men det har helt enkelt inte råd att förlora kriget mot Ryssland. När det händer, och det redan är vid horisonten, kommer Vasallernas revolt att bli långtgående.
Det är helt klart att Kina och BRICS+ från och med nu – med expansion som börjar vid toppmötet i Sydafrika nästa månad – kommer att sätta fart på undermineringen av den amerikanska dollarn. Med eller utan Indien.
Det kommer inte att finnas någon nära förstånd BRICS-valuta – vilket framgår av några utmärkta punkter i denna diskussion. Omfattningen är enorm, sherpas är bara i de inledande debattfaserna och de stora linjerna har inte definierats ännu.
BRICS+-metoden kommer att utvecklas från förbättrade gränsöverskridande avvecklingsmekanismer – något alla från Putin till centralbankschefen Elvira Nabiullina har betonat – till så småningom en ny valuta långt längre fram.
Detta skulle förmodligen vara ett handelsinstrument snarare än en suverän valuta som euron. Den kommer att vara utformad för att konkurrera med den amerikanska dollarn i handeln, initialt mellan BRICS+-nationer, och kan kringgå det hegemoniska ekosystemet i US-dollarn.
Nyckelfrågan är hur länge imperiets falska ekonomi – kliniskt dekonstruerad av Michael Hudson – kan hålla ut i detta brett spektrum av geoekonomiska krig.

Allt är ett ”nationellt säkerhetshot”

På den elektroniska teknikfronten har imperiet kunnat påtvinga globalt ekonomiskt beroende, monopolisera immateriella rättigheter och som Michael Hudson noterar, ”utvinna ekonomisk ränta från att ta ut höga priser för högteknologiska datorchips, kommunikationer och vapenproduktion. ”
I praktiken händer inte mycket annat än förbudet för Taiwan att leverera värdefulla chips till Kina och att be TSMC att så snart som möjligt bygga ett chiptillverkningskomplex i Arizona.
TSMC:s ordförande Mark Liu har dock påpekat att anläggningen stod inför en brist på arbetare med ”specialkunskaper som krävs för installation av utrustning i en anläggning av halvledarkvalitet.” Så den mycket hyllade TSMC-chipfabriken i Arizona kommer inte att starta produktionen förrän 2025.
Natos högsta krav på imperiet/vasallen är att Tyskland och EU måste införa en järnridå för handel mot Ryssland-Kina strategiska partnerskapet och deras allierade, och på så sätt säkerställa ”de-risk” handel, dvs. handel md liten risk.
Förutsägbart, US Think Tankland har blivit galen, med American Enterprise Institute hacks rabiat konstaterar att ens ekonomisk minskning av risker är inte tillräckligt: ​​vad USA behöver är ett hårt avbrott med Kina.
Det hänger faktiskt ihop med att Washington krossar internationella frihandelsregler och internationell lag, och behandlar alla former av handel och SWIFT och finansiellt utbyte som ”nationella säkerhetshot” mot USA:s ekonomiska och militära kontroll.
Så mönstret framåt är inte att Kina inför handelssanktioner mot EU – som förblir en topphandelspartner för Peking – det är Washington som inför en tsunami av sanktioner mot nationer som vågar bryta den USA-ledda handelsbojkotten.

Ryssland-DPRK möter Ryssland-Afrika

Bara den här veckan gick schackbrädet igenom två viktiga drag: det uppmärksammade besöket av den ryske försvarsministern Sergei Shoigu i Nordkorea och toppmötet mellan Ryssland och Afrika i St. Petersburg.
Shoigu togs emot i Pyongyang som rockstjärna. Han hade ett personligt möte med Kim Jong-Un. Den ömsesidiga välviljan leder till den stora möjligheten att Nordkorea så småningom går med i en av de multilaterala organisationer som banar vägen mot multipolaritet.
Det skulle utan tvekan vara en utvidgad Eurasian Economic Union (EAEU). Det kan börja med ett frihandelsavtal mellan EAEU och Nordkorea, som de som slöts med Vietnam och Kuba.
Ryssland är den högsta makten i EAEU och det kan ignorera sanktioner mot Nordkorea, medan BRICS+, SCO eller ASEAN har för mycket annat i tankarna.  En nyckelprioritet för Moskva är utvecklingen av Fjärran Östern, mer integration med både Korea och Northern Sea Route, eller Arctic Silk Road. Nordkorea är då en naturlig partner.
Att få DPRK in i EAEU kommer att göra underverk för BRI:s investeringar: ett slags skydd som Peking inte åtnjuter för ögonblicket när de investerar i DPRK. Det kan bli ett klassiskt fall av djupare BRI-EAEU-integration.
Rysk diplomati på högsta nivå gör allt för att lätta på trycket över Nordkorea. Strategiskt sett är det en riktig gamechanger; föreställ dig det enorma och ganska sofistikerade nordkoreanska industri-militära komplexet som läggs till det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina och vänder upp och ner på hela Asien-Stillahavsområdet.
Toppmötet mellan Ryssland och Afrika i St. Petersburg var i sig en annan spelomvandlare som lämnade kollektiva västerländska mainstream-media förstummad. Det var inget mindre än att Ryssland offentligt tillkännagav, i ord och handling, ett omfattande strategiskt partnerskap med hela Afrika även när ett fientligt kollektivt väst utkämpar hybridkrig – och på annat sätt – mot Afro-Eurasien.
Putin visade hur Ryssland har en andel på 20 % av den globala vetemarknaden. Under de första 6 månaderna av 2023 hade Ryssland redan exporterat 10 miljoner ton spannmål till Afrika. Nu kommer Ryssland att förse Zimbabwe, Burkina Faso, Somalia och Eritrea med 25-50 tusen ton spannmål vardera under de kommande 3-4 månaderna, gratis.
Putin beskrev allt från cirka 30 energiprojekt över hela Afrika till expansionen av olje- och gasexport och ”unika icke-energitillämpningar av kärnteknik, inklusive inom medicin”; lanseringen av en rysk industrizon nära Suezkanalen med produkter som ska exporteras till hela Afrika; och utvecklingen av Afrikas finansiella infrastruktur, inklusive koppling till det ryska betalningssystemet.
Avgörande var att han också prisade närmare band mellan EAEU och Afrika. En forumpanel, ”EAEU-Africa: Horizons of Cooperation”, undersökte möjligheterna, som inkluderar närmare kontinentala förbindelser med både BRICS och Asien. En ström av frihandelsavtal kan vara i pipelinen.
Omfattningen av forumet var ganska imponerande. Det fanns paneler för ”avneokolonialisering”, som ”Att uppnå teknisk suveränitet genom industriellt samarbete” eller ”Ny världsordning: från kolonialismens arv till suveränitet och utveckling.”
Och naturligtvis diskuterades också den internationella nord-södra transportkorridoren (INSTC), med stora aktörer som Ryssland, Iran och Indien skulle främja dess avgörande utvidgning till Afrika och fly från Natos kuster.
Separat från den frenetiska aktionen i St. Petersburg genomgick Niger en militärkupp. Även om slutresultatet återstår att se, kommer Niger sannolikt att ansluta sig till grannlandet Mali för att bekräfta sitt utrikespolitiska oberoende från Paris. Franskt inflytande håller på att åtminstone ”återställas” i Centralafrikanska republiken (CAR) och Burkina Faso. Översättning: Frankrike och västvärlden försvagas över hela Sahel, ett steg i taget, i en oåterkallelig process av avkolonisering.

Akta dig för förstörelsens bleka hästar

Dessa rörelser över schackbrädet, från Nordkorea till Afrika och chipkriget mot Kina , är lika avgörande som den kommande, omskakande förnedringen av Nato i Ukraina. Ändå är inte bara det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina utan också nyckelspelare över hela den globala syd/globala majoriteten fullt medvetna om att Washington ser Ryssland som en taktisk fiende som förberedelse för det överordnade totala kriget mot Kina.
Som det ser ut, den fortfarande olösta tragedin i Donbass som håller imperiet sysselsatt, och borta från Asien-Stillahavsområdet. Ändå fastnar Washington under den Straussian neocon psychos alltmer i Desperation Row, vilket gör det ännu farligare.
Allt detta medan BRICS+ ”djungeln” laddar de nödvändiga mekanismerna som kan åsidosätta den unipolära västerländska ”trädgården”, eftersom ett hjälplöst Europa drivs till en avgrund, tvingat att splittra sig från Kina, BRICS+ och den de facto globala majoriteten.
Det krävs inte en erfaren spåman för att se åt vilket håll vinden blåser – medan Pale Horses of Destruction planerar trampandet av schackbrädet och vinden börjar yla.
Föregående artikelVår tids stora tävling är mellan mänsklighet och imperialism: USA, Kina, Kuba och Corona.
Nästa artikelFramtvingade försvinnanden i Irak
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Västländer är skyldiga till eskaleringen av konflikten i Ukraina på grund av den fortsatta vapenförsörjningen till Kiev. Det uppgav den ryske försvarsministern Sergej Shoigu.

  URA.RU kommer med de viktigaste nyheterna på kvällen den 9 augusti.
  Västvärlden skapar, genom att leverera vapen till Ukraina, hot mot konfliktens upptrappning. Shoigu noterade att Ukrainas partners är redo att investera i Kiev en betydande del av de tillgängliga resurserna.
  Shoigu sa också att Polen överväger ockupationen av västra Ukraina. För att göra detta planerar landet att skapa en vanlig polsk-ukrainsk anslutning.

  Ukrainska drönare försökte attackera Moskva. När de närmade sig sköts de ner . Det ryska försvarsministeriet noterade att Kiev misslyckades med att begå ytterligare ett terrordåd .
  ”Center”-grupperingen tillät inte avdelningarna för Ukrainas väpnade styrkor (APU) att bryta igenom i Svatov- och Krasnoliman-riktningarna . Sex attacker stoppades. Koncentrationer av fiendens arbetskraft förstördes nära Staromayorsky.

  I Kupyansk-riktningen förbättrade ryska kämpar sin taktiska position. De fortsätter att avancera på ukrainska positioner, rapporterar Channel Five.
  Under striderna på Donbass territorium förlorar den ukrainska armén upp till 80% av militären. Detta berättades av en militärexpert, pensionerad överstelöjtnant för LPR Andrey Marochko.

  Förenade Arabemiratens (UAE) president planerar att organisera ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas ledare Volodymyr Zelensky. Enligt hans plan skulle detta kunna hända under en framtida FN-konferens .
  Under den nya militära leveransen kommer Ukraina att ta emot ett stort antal stridsvagnar . Vi pratar om minst 30 första generationens leoparder.

  https://ura.news/news/1052674487?utm_medium=email&utm_source=Unisender&utm_campaign=301819346

 2. När ska sanningen blottas i Sverige, EU och övriga världen om USA och NATO:s kriminella handlingar i Ukraina, också mot Ryssland, ja i sitt människoförakt mot oss alla i en värld i förfall.
  Ni måste lyssna på vad vi flesta har förstått att ’CIA har stora planer för Zelensky’, ex- CIA Larry Johnson ger oss tydlig information. 

  Under rådande förhållanden i Afrika finns indikationer på att ”där” blir USA/NATO:s nästa proxykrig med Ryssland, inom snar framtid. 
  Inte alls omöjligt.
  Afrikanska länder kan tänkas ha köpt vapen från Ukraina, på svarta marknaden.
  Kina i sin värld får genom teknikens titthål följa hetsjakten på Ryssland.

  https://youtu.be/NwQtwiPw15E

 3. Den sista överlevande arten av Leopard 2 som var i ukrozionazi ägo har gått bort. Näst på listan över utrotningshotade arter är den brittiska Challenger tanks.

  Läget för både USA/Nato och ukrozionazi regimen är således DESPERAT. Den sammanfattas nedan

  ”The last big NATO weapons package to Ukraine will be precisely that, the last big weapons package. All there is left for Ukraine will be drip-drip – small handouts. Millions, not billions. The US and NATO have no more left to give.

  Poland stripped itself of available tanks to give Ukraine. Poland has no more to give either. Even small NATO countries like Denmark are left in the desert after sending their best equipment for destruction in Ukraine.

  Denmark sent all its most “precious” CAESAR artillery to Ukraine – only enough to be destroyed by Russia in just a few days.

  NATO has no more artillery ammunition – the US itself has only got ammunition left for 30 days in case of a conflict.

  The US stripped Middle East countries for Patriot missiles and even took Hawk air defense away from Taiwan in order to send it for destruction in Ukraine. NATO has no more air defense to send. NATO has nothing to send – at all.

  Ukraine itself has lost 350,000+ dead and probably 3-5 times as many wounded for a total loss of 1-2 million Ukrainian men.

  Due to refugees, war losses, and losses of territories, Ukraine itself is reduced to a country of just 18-20 million people and cannot make any big recruitments of soldiers anymore. Russia has blocked Ukraine’s remaining ports and Ukraine has become a landlocked country. Ukraine is crushed.

  In spite of US lies, Russia on its side has plenty of forces in reserve everywhere – even to meet a possible NATO invasion of Ukraine from Poland. Ukraine’s efforts around Artemovsk (Bakhmut) have been stopped too.

  Russia has started to push Ukraine back at “Bradley square”, the graveyard of burned-out Bradley and NATO vehicles south of Orekhov.

  This is a tragedy brought upon Ukraine by the Kiev puppet régime, Ukrainian Nazis, and US neocons like Biden and Nuland.”
  https://www.globalresearch.ca/us-desperate-ukraine/5828281

  • Är inte säker på att alla uppgifter stämmer. Saknar länkar i artikeln av ”Karsten Riise is a Master of Science (Econ) from Copenhagen Business School and has a university degree in Spanish Culture and Languages from Copenhagen University. He is the former Senior Vice President Chief Financial Officer (CFO) of Mercedes-Benz in Denmark and Sweden.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here