Peru: CIA-agent blev USA:s ambassadör och träffade Perus försvarsminister just före statskuppen mot valde presidenten

4
1135

Bild: Ex CIA agent and US ambassador to Peru, Lisa Kenna, meets with its defense minister two days before a coup against its elected left-wing President Castillo.

Perus valdes president Castillo störtades i statskupp 8/12. Stora protester som krävt över 40 liv rasar mot den nya ”presidenten” Dina Boularte i mitten av januari, och undantagstillstånd har införts. Perus president: Jag avgår inte

Perus president Dina Boluarte sade i ett tv-sänt tal på fredagen att hon, trots protester och dödsfall i samband med dem, inte tänker avgå. Arkivbild i Sydsvenskan.

Peru-kupp: CIA-agent blev USA:s ambassadör träffade försvarsminister dagen innan president störtades

Författare: Ben Norton. Artikeln har tidigare publicerats här, men ”försvann” i samband med datakrångel.

Källa.https://www.globalresearch.ca/peru-coup-cia-agent-turned-us-ambassador-met-defense-minister-day-before-president-overthrown/5802701 20/12

Kompletterande information har jag hämtat i en artikel i WSW 27/12 – se nedan.

USA:s ambassadör i Peru, Lisa Kenna, arbetade för CIA i 9 år, samt Pentagon. En dag före kuppen mot den folkvalde vänsterpresidenten Pedro Castillo träffade Kenna Perus försvarsminister, som sedan beordrade militären att vända sig mot Castillo.

USA:s ambassadör i Peru, en veteran CIA-agent vid namn Lisa Kenna, träffade landets försvarsminister bara en dag innan den demokratiskt valda vänsterpresidenten Pedro Castillo störtades i en statskupp 7 december 2022, och fängslades utan rättegång.

Perus försvarsminister, en pensionerad brigadgeneral, beordrade militären att vända sig mot Castillo.

Kuppen startade massprotester över hela Peru. Den icke-valda regimen har utlöst brutalt våld och polisen har dödat många demonstranter.

Samtidigt har den amerikanska regeringen bestämt stött Perus icke-valda kuppregim, som utropade ett rikstäckande ”undantagstillstånd” och satte ut militären på gatorna i ett försök att krossa protesterna.

Esto no es la Guerra de las Galaxias es Chorrillos, Lima pic.twitter.com/KFluRVJFAu

— HezSocial (@ZLaicos) 15 december 2022

De flesta regeringar i Latinamerika har kritiserat eller till och med vägrat att erkänna Perus ovalda kuppregim, inklusive Mexiko, Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Kuba och olika karibiska nationer.

Arbenz

CIA har organiserat många kupper mot demokratiskt valda vänsterledare i Latinamerika, från Guatemalas president Jacobo Árbenz 1954 till Chiles president Salvador Allende 1973.

President Allende, mördad vid statskupp 11 september 1973.

När Donald Trump-administrationen nominerade Lisa Kenna till ambassadör i Peru 2020, släppte utrikesdepartementet ett ”kompetenscertifikat” som avslöjade att ”Innan hon började på utrikestjänsten tjänstgjorde hon i nio år som tjänsteman vid Central Intelligence Agency.”

Detta viktiga faktum är konstigt nog frånvarande i de flesta av Kennas bios, inklusive hennes sida på den amerikanska ambassadens officiella webbplats.

Under Trump tjänstgjorde Kenna också som verkställande sekreterare för utrikesdepartementet och var ”senior aide” till Trumps utrikesminister Mike Pompeo, som tidigare ledde CIA.

När det gäller sitt arbete för den ökända spionbyrån, erkände Pompeo 2019, ”Jag var CIA-chefen. Vi ljög, vi fuskade, vi stal.”

Vid en nomineringsutfrågning för kongressen 2020 erkände Kenna att hon som verkställande sekreterare såg ”nästan alla” de PM som skickades till Pompeo och tillade: ”Jag är medveten om den stora majoriteten av” samtal till och av honom.

Kenna har också tidigare arbetat för försvarsdepartementet och tjänstgjorde i utrikesdepartementets roller i Irak, Jordanien, Egypten, Swaziland och Pakistan.

När president Joe Biden tillträdde i januari 2021 behöll han Kenna som ambassadör i Peru.

USA:s nuvarande ambassadör i Peru. pic.twitter.com/iUAbnR6Hzp

— Kawsachun News (@KawsachunNews) 13 december 2022

Den 6 december 2022 träffade Kenna Gustavo Bobbio Rosas, en pensionerad brigadgeneral från den peruanska militären som officiellt hade utsetts till försvarsminister dagen innan. (En lokal media rapporterade att mötet var den 5 december, men det verkar ha varit ett misstag.)

Perus försvarsministerium publicerade ett foto av deras vänliga chatt.

Vid tidpunkten för detta möte var det känt i Peru att den notoriskt korrupta, oligarkkontrollerade kongressen förberedde sig för en ny omröstning för att störta den demokratiskt valda vänsterpresidenten Pedro Castillo.

Pedro Castillo

Ahora 📸 | Ministro de Defensa, Gustavo Bobbio, se reúne con la embajadora de @USEMBASSYPERU, Lisa Kenna, para abordar temas de interés bilateral. 🇵🇪🇺🇸 pic.twitter.com/9p7JuKNx75

— Mindef Perú (@MindefPeru) 6 december 2022

Artikel 113 i Perus konstitution tillåter enkammarkongressen att avsätta presidenter helt enkelt genom att rösta för att förklara att de har en ”moralisk oförmåga”, i en process som kallas ”vakans”.

Perus kongress är välkänd för sin extrema korruption. I den ökända ”Mamanivideos”-skandalen filmades kongressmedlemmar från det högerextrema partiet Fuerza Popular när de mutade andra kongressmedlemmar för att rösta mot att ställa den tidigare högerextremisten Pedro Pablo Kuczynski inför riksrätt.

Fuerza Popular drivs av familjemedlemmarna till Alberto Fujimori, den högerextrema diktatorn som styrde Peru med järnhand från 1990 till 2000. Med stöd av den amerikanska regeringen begick Fujimori folkmord, steriliserade cirka 300 000 ursprungsbefolkningar samtidigt som han dödade, tortera och försvinna ett stort antal vänsterdissidenter.

Mamanivideos-skandalen visade att det är ganska lätt för Perus rika oligarker att köpa röster i kongressen för att störta demokratiskt valda presidenter.

Och så snart Castillo tillträdde kontoret den 28 juli 2021 försökte kongressen göra exakt detta.

Bara en dag efter att USA:s ambassadör träffat Perus försvarsminister, den 7 december 2022, inledde den högerdominerade kongressen en parlamentarisk kupp mot Castillo med hjälp av artikel 113.

Detta var det tredje kuppförsöket på drygt ett år av Perus kongress, som i september 2022 hade bara 7 % godkännande.

I hopp om att stoppa kuppen, svarade Castillo med att försöka upplösa kongressen. Detta är tillåtet i fall av obstruktionism enligt artikel 134 i Perus konstitution.

Försvarsminister Bobbio fördömde omedelbart presidentens agerande. Han publicerade en video där han sa upp sig från sin position (som han bara hade haft i tre dagar).

Pronunciamiento| Presento mi renuncia de manera irrevocable a mi cargo de Ministro de Defensa. pic.twitter.com/efFC0cwZ34

— Gustavo Bobbio Rosas (@GustavoBobbio_) 7 december 2022

I videon sa Bobbio till Perus väpnade styrkor att inte stödja president Castillo och att motsätta sig hans försök att upplösa kuppkongressen.

Bobbio hävdade att Castillo inledde ett ”kuppförsök”, men i verkligheten instruerade Bobbio den peruanska militären att stödja en kupp mot den demokratiskt valda presidenten, på uppdrag av en notoriskt korrupt oligarkkontrollerad kongress som nästan inte hade något stöd från befolkningen.

Medan Bobbio beordrade militären att göra uppror mot presidenten, attackerade den amerikanska regeringen omedelbart Castillo.

Den tidigare CIA-agenten och nuvarande ambassadören Kenna twittrade: ”USA avvisar kategoriskt varje utomkonstitutionell handling av president Castillo för att förhindra kongressen från att uppfylla sitt mandat.”

Los Estados Unidos insta enfáticamente al presidente Castillo a revertir su intento de cerrar el Congreso y permitir que las instituciones democráticas de Peru funcionen según la Constitución. Alentamos al público peruano en mantener la calma durante este tiempo incierto.

— Lisa Kenna (@USAmbPeru) 7 december 2022

Kenna misslyckades med att nämna artikel 134 i Perus konstitution, som säger:

Republikens president är bemyndigad att upplösa kongressen om den har kritiserat eller missbrukat sitt förtroende inför två ministerråd [det officiella namnet på Perus kabinett]. Upplösningsdekretet innehåller kallelsen till val till en ny kongress.

När Castillo citerade han artikel 134 gjorde han det klart att det bara skulle bli en ”tillfällig” stängning. Presidenten sa att nya kongressval skulle hållas så snart som möjligt.

Kenna ignorerade allt detta sammanhang. Istället förklarade ambassadören, ”USA uppmanar med eftertryck president Castillo att upphöra sitt försök att stänga kongressen och tillåta de demokratiska institutionerna i Peru att fungera enligt konstitutionen.”

Med detta menade CIA-veteranen att Castillo helt enkelt skulle tillåta den antidemokratiska, oligarkkontrollerade kongressen att starta en kupp mot honom.

USA:s ambassad i Peru publicerade därefter ett officiellt uttalande som upprepade exakt vad Kenna hade sagt.

Detta var Washingtons gröna ljus för Perus korrupta, högerdominerade kongress att störta president Castillo, och för de statliga säkerhetstjänsterna att arrestera honom utan rättegång.

pic.twitter.com/cyDlKaxiC8

— Embajada EEUU Perú (@USEMBASSYPERU) 7 december 2022

Bara timmar efter att Castillo fängslats utsåg den oligarkkontrollerade kongressen hans vicepresident Dina Boluarte till ledare för landet.

Boluarte lovade på golvet i kongressen att hon skulle skapa ”ett politiskt vapenstillestånd för att installera en regering av nationell enhet” – det vill säga en pakt med högern.

Boluarte hade i januari 2022 uteslutits från vänsterpartiet Perú Libre som Castillo hade kampanjat med. Hon förklarade stolt att hon ”aldrig hade anammat det socialistiska politiska partiets ideologi”.

Dagen efter kuppen, den 8 december, gav utrikesdepartementet sin gummistämpel till Boluartes ovalda regim.

”USA välkomnar president Boluarte och hoppas kunna arbeta med hennes administration för att uppnå en mer demokratisk, välmående och säker region”, säger Brian A. Nichols, USA:s biträdande sekreterare för frågor på västra halvklotet.

”Vi stöder hennes uppmaning till en regering av nationell enhet och vi applåderar peruaner medan de förenas i sitt stöd för demokratin”, tillade den högsta tjänstemannen i utrikesdepartementet.

 1. U U. da la bienvenida a la presidenta Boluarte y espera trabajar con su administración para lograr una region más democrática, próspera y segura. Apoyamos su llamado a un gobierno de unidad nacional y aplaudimos a los peruanos mientras se unen en apoyo de su democracia. -FÖRBJUDA

— Brian A. Nichols (@WHAAsstSecty) 8 december 2022

Under tiden fyllde det peruanska folket gatorna och fördömde kuppen mot sin valda president.

Perus polis svarade med våld, slog till hårt och dödade flera demonstranter.

Den 14 december införde kuppregimen ett nationellt ”undantagstillstånd” i 30 dagar och sa att den också skulle kunna utlysa ett utegångsförbud.

Samtidigt sa kuppregimen också att den planerar att döma Castillo till 18 månader i ”förebyggande fängelse”, utan en ordentlig rättegång som påminner om någonting som på ett avlägset sätt liknar vederbörlig process.

Bara en dag innan kuppregimen gjorde dessa auktoritära tillkännagivanden träffade före detta CIA-agent och nuvarande amerikanska ambassadör Perus icke-valda ledare, Dina Boluarte, och upprepade Washingtons helhjärtade stöd.

La presidenta @DinaErcilia Boluarte recibió a la embajadora de @USEMBASSYPERU, Lisa Kenna, quien reiteró el pleno respaldo de su país a la institucionalidad democrática en el Perú y a las acciones del gobierno constitucional para estabilizar la social.

🇵🇪🇺🇸 pic.twitter.com/30EqAa75lx

— Presidencia del Perú 🇵🇪 (@presidenciaperu) 13 december 2022

Kenna berömde den högerorienterade ”enhetsregering” som Boluarte lovade att bilda och tillade: ”Vi hoppas kunna stärka vår bilaterala relation.”

Me reuní con la presidenta Boluarte para reiterarle el compromiso de los EE.UU. con la defensa de la democracia y el respeto a las instituciones. Junto con la @presidenciaperu y el gobierno de unidad que se comprometió a formar, esperamos fortalecer nuestra relación bilateral.

— Lisa Kenna (@USAmbPeru) 13 december 2022

Brian Nichols, den högsta tjänstemannen i utrikesdepartementet i Latinamerika, tillade med en touch av djup ironi: ”Vi stöder det peruanska folket och deras konstitutionella demokrati.” Han uppmanade demonstranter att ”avvisa våld”.

Samma dag släppte Mexiko, Argentina, Bolivia och Colombia ett gemensamt diplomatiskt uttalande med ett helt motsatt budskap, som stödde den valda presidenten Castillo och sa att han var offer för ”antidemokratiska trakasserier.”

Apoyamos al pueblo peruano y a su democracia constitucional. Alentamos a los Peruanos a juntarse pacificamente en apoyo a las reformas que Perú necesita y a rechazar la violencia.

Trabajaremos con @presidenciaperu para avanzar estas metas. -BANNA https://t.co/AnrrDnxUzi

— Brian A. Nichols (@WHAAsstSecty) 13 december 2022

Vid en pressträff den 13 december tillfrågades utrikesdepartementet om protesterna i Peru.

Utrikesdepartementets talesman Ned Price – som liksom Lisa Kenna också var CIA-agent – ​​betonade Washingtons orubbliga stöd för Perus kuppregim.

”Vi berömmer peruanska institutioner och civila myndigheter för att de värnar om demokratisk stabilitet”, sade han, när Perus repressiva polis dödade demonstranter.

Såg precis en demonstrant skjuten i huvudet av polis utanför vårt hotell i #lima. Inte säker på att han överlevde. Polisens reaktion blir mer våldsam i kväll #DinaBoluarte #sosperu #PedroCastillo #ProtestasContraElCongreso #protestasenlima #Peru #ahora pic.twitter.com/8HJe3cTxvC

— M M (@MMinperu) 13 december 2022

Istället för att fördöma den skenande polisbrutaliteten, skyllde det amerikanska utrikesdepartementet på demonstranterna själva. Pris angivet,

”Vi är oroliga av spridda rapporter om våldsamma demonstrationer och av rapporter om attacker mot press och privat egendom, inklusive företag.”

”När det kommer till Perus president Dina Boluarte känner vi förstås igen henne som sådan. Vi kommer att fortsätta att arbeta med Perus demokratiska institutioner, och vi ser fram emot att arbeta nära president Boluarte och alla grenar av regeringen i Peru”, betonade den tidigare CIA-agenten.

Utrikesdepartementet för Peru 🇵🇪 (tisdagens dagliga pressare):

– Berömmer Perus institutioner och myndigheter ”för att värna om demokratisk stabilitet”

– ”oroad av (..) våldsamma demonstrationer” och ”rapporter om attacker mot press och privat egendom”

– känner igen Dina Boluarte pic.twitter.com/AVj3F1cOds

— Camila (@camilapress) 15 december 2022

Förutom att tjänstgöra som CIA-agent i nio år och nuvarande USA:s ambassadör i Peru, arbetade Lisa Kenna som:

politisk rådgivare till försvarsministern

direktör för det irakiska kontoret i det nationella säkerhetsrådet i Vita huset

biträdande chef för Iraks politiska kontor vid utrikesdepartementet

chef för den politiska sektionen vid USA:s ambassad i Jordanien

politisk/militär officer vid USA:s ambassad i Egypten

anställd vid USA:s ambassad i Swaziland

anställd vid USA:s generalkonsulat i Peshawar, Pakistan

Vid en nomineringsutfrågning för kongressen den 23 juli 2020, skröt Kenna om sin USA-supremacistiska världsbild och sa:

”Ju längre jag har varit i offentlig tjänst, desto mer är jag övertygad om att Amerika är världens mest exceptionella nation.”

Hon lovade också,

”Jag kommer att upprätthålla USA:s viktiga relation med Peru som länge har varit en av våra närmaste partners i regionen. Nyligen har Mission Peru presterat heroiskt för att upprätthålla vårt starka partnerskap och tjäna våra medamerikaner i dessa utmanande tider.”

Vid tidpunkten för förhandlingen hade Peru en högerregering, ledd av president Martín Vizcarra.

Kenna berömde Perus konservativa regering, ”som grundare av Lima-gruppen”, för att ha stöttat USA i dess högerkuppförsök mot Venezuelas demokratiskt valda president Nicolás Maduro, och hävdade: ”USA och Peru ökar också vårt delade stöd för en fredlig återgång till demokrati i Venezuela.”

Hon lovade också i utfrågningen att som USA:s ambassadör i Peru: ”Jag förbinder mig att träffa demokratiskt orienterade oppositionsfigurer”; ”Vi förbinder oss också att träffa oberoende, lokal press i Peru”; och ”Jag är fast besluten att träffa mänskliga rättigheter, civilsamhället och andra icke-statliga organisationer i USA och i Peru.”

Information i en artikel i WSW, World Socialist Web 27/12:

Enligt hälsoministeriet har minst 27 demonstranter – alla civila – dödats den 22 december och 367 andra har lagts in på sjukhus. I det södra departementet Ayacucho var alla utom en av de tio bekräftade döda tonåringar, och åtta obduktioner bekräftade att de dödades av skottlossning.

Boluartes regim kontrolleras nu av personer med militär bakgrund och med tydliga kopplingar till Washington:

Castillos egen användning av militären mot demonstranter på landsbygden som hade stängt den stora Las Bambas-gruvan som ägs av kinesiska MMG Ltd., liksom polisens repression mot strejker i Cusco, Lima och andra städer på grund av kraftigt stigande livsmedels- och bränslepriser tidigare i år, spelade en enorm roll för att misskreditera den före detta skolläraren och fackföreningsledaren på landsbygden. Detta har begränsat omfattningen av de nuvarande protesterna, där arbetarklassen ännu inte har ingripit i stor skala.

USA-imperialismens och den peruanska oligarkins mål att skapa en period av stabilitet under en auktoritär militärregim är dock lättare sagt än gjort. De sociala motsättningarna är så enorma att ett nytt utbrott är nära förestående som en del av den växande klasskampen i hela Amerika.

Föregående artikelSverige pressas in i militärpakt med USA. Skillnader mellan Sveriges och Finlands position?
Nästa artikel5 000 soldater kommer att skydda miljardärsklubben i Davos när de planerar mot världens folk
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. ”CIA-agent blev USA:s ambassadör” Det är ju identiskt så USA agerade i Peking 1989. Vi vet genom läckta och offentliggjorda dokument att USA bytte ut sin mycket erfarna och Kina kunniga ambassadör Winston Lord (ambassadör 1985-1989) strax före händelserna på Tiananmen mot James Lilley (ambassadör 20 april 1989 till 1991), en mycket erfaren CIA-agent som hade placerat hundratals CIA-agenter på olika platser runt om i Kina.

  Peking händelserna på Tiananmen 1989 var helt klart förberedelser till samma slags statskupp som i Peru, i Kiev och många andra platser. Det har blivit något av USAs standardförfarande för att ta makten och placera en marionettregim i länder.

  —”övertygad om att Amerika är världens mest exceptionella nation.” Det kan vi kanske hålla med om, men knappast som förmodligen avsett. USA är nog mänsklighetens mest exceptionella nation när det gäller grymma folkmord, krig, invasioner, förtryck, bombningar, död och lidande, plundring och stöld av naturrikedomar, nedsmutsning och förorening, listan kan göra mycket lång.

  ”upprätthålla vårt starka partnerskap och tjäna våra medamerikaner i dessa utmanande tider.” Intressant är att exakt samma tes kan användas om Sverige. Sverige genomgår just nu en amerikansk statskupp och inget annat.

 2. A working class hero is nothing to be.

  Vet inte ingående men får känslan av misslyckad vänsterpresident.
  Förmodligen en personlig tragedi för Pedro Castillo.
  Med den utbildningen han har kanske han borde satsat på en annan karriär?

  Förändra något i Peru är förmodligen lika svårt som att ändra något i Sverige.
  Eller något annat land så tillvida landet inte är i kaos.

  Vill man något annat är det förmodligen enklare att försöka flytta på sig till ett land som man tycker verkar vettigare.
  Det är som äldre dock svårare att etablera sig någon annanstans.

  Poutin talar om det ”kollektiva Väst”.
  Det är värt att lyssna till tycker jag.
  Förflytta sig inom EU tror jag gör minsta skillnad då dess länder numera är integrerade med varandra.
  Flytta sig utom EU men inom Västvärlden gör heller inte så stor skillnad åtminstone säkerhetsmässigt. I princip alla länder i Väst är tillhöriga NATO.
  Men Australien är mer skyddat tack vare sin avlägsenhet till Europa.

  Jag tror man kan få största skillnad och kontrast om man vänder sig till länder i Asien.
  Med andra kulturer, andra traditioner och delvis andra religioner.
  Protestantisk och anglikansk kristendom tror jag inte finns i Asien men dominerar istället vår kultur i Väst.

  Farliga spänningar mellan Väst och Öst ligger det tätbefolkade Västeuropa väldigt illa till på grund av alla kärnvapen.
  Tyvärr luras många här att tro det går att platta till Ryssland med en örfil och sedan händer inget mer.

 3. Jag tror Brasiliens nyvalde vänsterpresident Lula de Silva har chans att klara sig bättre.
  Men kommer nog ändå få problem med landets opposition.
  Chansen för Lula är inte det egna folket.
  Chansen för Lula är istället USA som vill ha honom som president före den konservative Bolsonaro.

  Vi befinner oss i Latinamerika.
  Ofta kallad USA:s ”bakgård”.
  ”Herrn i huset” vill bestämma och har gjort så under lång tid.
  Metoden har varit ”regim change” med understödjande av statskupper och liknande.

  Den politiska vänstern i Latinamerika har haft det motigt men har ändå överlevt.
  Det socialistiska Kuba tror jag USA vill ha kvar.
  Som ett isolerat skyltfönster av kommunism.
  Med en dold underton till USA och Västvärldens folk:
  Var goda välj själva!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here