Putin och vad som verkligen betyder något på schackbrädet

11
1510

 

Denna artikel av Pepe Escobar publicerades 15 juni på
Källa: https://strategic-culture.org/news/2023/06/15/putin-and-what-really-matters-in-the-chessboard/

Pepe Escobar

Det är fascinerande att se hur ryska krigskorrespondenter nu spelar en roll som liknar de tidigare politiska kommissarierna i Sovjetunionen.

President Putins möte med en grupp ryska krigskorrespondenter och Telegram-bloggare – däribland Filatov, Poddubny, Pegov från War Gonzo, Podolyaka, Gazdiev från RT – var en extraordinär övning i pressfrihet.

Bland dem fanns seriöst oberoende journalister som kan vara mycket kritiska till hur Kreml och försvarsministeriet (MoD) genomför det som alternativt kan definieras som en särskild militär operation (SMO), en antiterroroperation (CTO) eller ett ”nästan krig” (enligt vissa inflytelserika företagskretsar i Moskva).

Det är fascinerande att se hur dessa patriotiska/oberoende journalister nu spelar en roll som liknar de tidigare politiska kommissarierna i Sovjetunionen, alla på sitt eget sätt, djupt engagerade i att vägleda det ryska samhället mot att dränera träsket, sakta men säkert.

Det är tydligt att Putin inte bara förstår deras roll, utan att det system han leder ibland faktiskt genomför journalisternas förslag, i stil med ”chock för systemet”. Som utrikeskorrespondent som arbetat över hela världen i nästan 40 år nu har jag varit ganska imponerad av hur ryska journalister kan åtnjuta en grad av frihet som är otänkbar på de flesta breddgrader i det samlade väst.

Kremls utskrift av mötet visar att Putin definitivt inte är benägen att gå som katten kring het gröt.

Han medgav att det finns ”operettgeneraler” i armén, att det fanns en brist på drönare, precisionsammunition och kommunikationsutrustning, vilket nu håller på att åtgärdas.

Han diskuterade legosoldaternas laglighet, nödvändigheten av att förr eller senare inrätta en ”buffertzon” för att skydda ryska medborgare från Kievregimens systematiska beskjutning, och han betonade att Ryssland inte kommer att besvara Bandera-inspirerad terrorism med terrorism.

Efter att ha granskat utbytet är en slutsats absolut nödvändig: Ryska krigsmedier iscensätter inte en offensiv trots att det kollektiva väst angriper Ryssland dygnet runt med sin massiva NGO/soft power mediaapparat. Moskva är inte – ännu? – fullt engagerad i informationskrigets skyttegravar. Som det ser ut nu bedriver ryska medier bara försvar.

Hela vägen till Kiev?

Det viktigaste citatet från hela mötet är utan tvekan Putins koncisa, skrämmande utvärdering av var man nu står på schackbrädet:

”Vi var tvungna att försöka avsluta det krig som väst startade 2014 med vapenmakt. Och Ryssland kommer att avsluta detta krig med vapenmakt och befria hela det forna Ukrainas territorium från USA och de ukrainska nazisterna. Det finns inga andra alternativ. USA:s och Natos ukrainska armé kommer att besegras, oavsett vilka nya typer av vapen den får från väst. Ju fler vapen som finns, desto färre ukrainare och det som en gång var Ukraina kommer att finnas kvar. Ett direkt ingripande av Natos europeiska arméer kommer inte att förändra resultatet. Men i det här fallet kommer krigets eld att sluka hela Europa. Det ser ut som om USA är redo för det också.”

I ett nötskal: detta kommer bara att sluta på Rysslands villkor, och bara när Moskva bedömer att alla dess mål har uppnåtts. Allt annat är önsketänkande.

Tillbaka vid frontlinjen, som påpekats av den oumbärlige Andrej Martjanov, har den förstklassige krigskorrespondenten Marat Kalinin slutgiltigt beskrivit hur den nuvarande ukrainska motoffensiven med metallkistor inte har kunnat nå ens den första ryska försvarslinjen (de är en lång – motorväg till helvetet – 10 km bort). Allt som NATO:s främsta proxyarmé någonsin har lyckats åstadkomma hittills var att bli skoningslöst slaktad i industriell skala.

Möt general Armageddon i aktion.

General Surovikin

Surovikin hade åtta månader på sig att sätta sin fot i Ukraina och redan från början förstod han exakt hur han skulle göra det till ett helt nytt spel. Strategin är förmodligen att fullständigt förinta de ukrainska styrkorna mellan den första försvarslinjen – om de någonsin bryter igenom den – och den andra linjen, som är ganska omfattande. Den tredje linjen kommer att förbli förbjudet område.

Kollektiva västliga MSM är som väntat helt ute och cyklar och börjar äntligen rapportera om fruktansvärda ukrainska förluster och ger bevis på den totala ackumulerade inkompetensen hos Kiev och deras militära NATO-handledare.

Och bara för den händelse att det blir tufft – för närvarande en avlägsen möjlighet – har Putin själv levererat färdplanen. Mjukt, mjukt. Som i: ”Behöver vi en marsch mot Kiev? Om ja, behöver vi en ny mobilisering, om nej, behöver vi inte det. Det finns inget behov av mobilisering just nu.”

De avgörande operativa orden är ”just nu”.

Slutet på alla dina detaljerade planer

Samtidigt, på avstånd från slagfältet, är ryssarna mycket medvetna om den hektiska geoekonomiska aktiviteten.

Moskva och Peking handlar alltmer i yuan och rubel. De 10 ASEAN-länderna satsar allt mer på regionala valutor och kringgår den amerikanska dollarn. Indonesien och Sydkorea sätter turbo på handeln i rupiah och won. Pakistan betalar för rysk olja i yuan. Förenade Arabemiraten och Indien ökar den icke-oljebaserade handeln i rupier.

Alla dessa och deras grannar är på väg att ansluta sig till BRICS+ – vilket tvingar en desperat hegemon att börja använda en rad olika tekniker för hybridkrig.

Det har gått lång tid sedan Putin granskade schackbrädet i början av 2000-talet och sedan lanserade ett missilprogram för defensiva och offensiva missiler.

Under de kommande 23 åren utvecklade Ryssland hypersoniska missiler, avancerade ICBM-missiler och de mest avancerade defensiva missilerna på planeten. Ryssland vann missilkapplöpningen. Punkt! Hegemonen – som var besatt av sitt eget fabricerade krig mot islam – blev helt överrumplad och gjorde inga väsentliga missilframsteg på nästan två och ett halvt decennium.

Nu är ”strategin” att hitta på en Taiwan-fråga ur tomma intet, vilket innebär att schackbrädet konfigureras som ett förstadium till ett hybridkrig mot Ryssland och Kina.

Proxyattacken – via Kievhyenorna – mot ryskspråkiga Donbass, påhejad av de straussiska neokonservativa psykopaterna som ansvarar för USA:s utrikespolitik, mördade minst 14 000 män, kvinnor och barn mellan 2014 och 2022. Det var också en attack mot Kina. Det yttersta syftet med detta ”söndra och härska” var att tillfoga Kinas allierade i Heartland ett nederlag, så att Peking skulle bli isolerat.

Enligt neocons våta dröm skulle allt det ovanstående ha gjort det möjligt för hegemonen att, när den väl hade tagit över Ryssland igen som den gjorde under Jeltsin, blockera Kina från ryska naturresurser med hjälp av elva amerikanska hangarfartygsstyrkor plus många ubåtar.

Uppenbarligen är neokonservativa personer som inte har någon militärvetenskap medvetna om att Ryssland nu är den starkaste militärmakten på planeten.

I Ukraina hoppades de neokonservativa att en provokation skulle få Moskva att placera ut andra hemliga vapen, förutom hypersoniska missiler, så att Washington bättre kunde förbereda sig för ett fullskaligt krig.

Alla dessa utstuderade planer kan ha misslyckats. Men en följdfråga kvarstår: de straussiska neokonservativa tror fullt och fast att de kan instrumentalisera några miljoner européer – vem står på tur? Polacker? Estländare? Lettländare? Litauer? Och varför inte tyskar? (eller svenskar och finnar numera, ö.a.) – som kanonmat, precis som USA gjorde under första och andra världskriget, som utkämpades över kropparna på européer (inklusive ryssar) som offrats för samma gamla Mackinder-anglo-saxiska maktövertagande.

Horder av europeiska femtekolonnare gör det så mycket enklare att ”lita på” att USA skyddar dem, medan bara ett fåtal med en IQ över rumstemperatur har förstått vem som verkligen bombade Nord Stream 1 och 2, med den tyska förbundskanslerns medgivande.

Slutsatsen är att hegemonen helt enkelt inte kan acceptera ett suveränt, självförsörjande Europa; endast en beroende vasall, gisslan på de hav som USA kontrollerar.

Putin ser tydligt hur schackbrädet har lagts ut. Och han ser också hur ”Ukraina” inte ens existerar längre.

Medan ingen uppmärksammade det sålde Kiev-gänget förra månaden ut Ukraina till BlackRock, värt 8,5 biljoner dollar. Bara så där. Affären slöts mellan Ukrainas regering och BlackRocks vice vd Philipp Hildebrand.

De inrättar en ukrainsk utvecklingsfond (UDF) för ”återuppbyggnad”, med fokus på energi, infrastruktur, jordbruk, industri och IT. Alla återstående värdefulla tillgångar i det som kommer att bli ett Ukraina kommer att slukas av BlackRock: från Metinvest, DTEK (energi) och MJP (jordbruk) till Naftogaz, Ukrainian Railways, Ukravtodor och Ukrenergo.

Vad är det då för mening med att åka till Kiev? Höggradig giftig nyliberalism festar redan på plats.

Föregående artikelÄnnu ett år i Kina – Var 2022 det största året någonsin? 
Nästa artikelBokbål i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. 19.06.2023 (14:30)
  Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen
  De ryska väpnade styrkorna inledde en långdistans havsbaserad högprecisionsvapenanfall mot utlandstillverkade militära hårdvarulagringsplatser.
  Alla tilldelade mål har neutraliserats. Målet med attacken har uppnåtts.

  Under dagen var de mest aktiva AFU offensiva försöken i södra Donetsk och Donetsk riktningar. I riktning mot södra Donetsk, som ett resultat av kompetenta och självuppoffrande handlingar från Vostok Group of Forces-enheter, luftfart och artilleri, har tre attacker av AFU-kombinerade enheter avvärjts nära Vremevka.
  Fiendens förluster var en stridsvagn, 12 bepansrade stridsfordon, samt ett utländskt tillverkat stridsingenjörsfordon.

  Dessutom har två fientliga attacker avvärjts, under vilka två stridsvagnar, 10 infanteristridsfordon och två pansarstridsfordon har träffats nära Malaya Tokmachka (Zaporozhye-regionen).
  Fiendens förluster var över 100 ukrainska militärer, tre stridsvagnar, 10 infanteristridsfordon, 14 pansarstridsfordon, fyra motorfordon, två Gvozdika självgående artillerisystem och D-20, Msta-B och D-30 haubitser.

  I Donetsk-riktning har aktiva aktioner från Yug-styrkorna framgångsrikt avvärjt fyra fientliga attacker nära Pervomayskoye, Petrovskoye och Staromikhailovka (Folkrepubliken Donetsk).

  Fiendens förluster var över 340 ukrainska militärer, två bepansrade stridsfordon, fem motorfordon, ett polskt tillverkat Krab självgående artillerisystem, samt D-20 och Msta-B haubitser.
  En ammunitionsdepå av AFU 5th Assault Brigade har förstörts nära Ivanovskoye (Folkrepubliken Donetsk).

  I Kupyansk riktning har två ukrainska sabotage- och spaningsgruppers aktioner förhindrats i närheten av Timkovka (Kharkovregionen) som ett resultat av anfallen som inleddes av Army Aviation, artilleri och enheterna i Zapad Group of Forces.
  Fiendens förluster var upp till 45 ukrainska militärer, tre bepansrade stridsfordon, fyra motorfordon och ett polskt tillverkat Krab självgående artillerisystem.

  I Krasny Liman-riktningen har flyg och artilleri från Tsentr Group of Forces träffat fiendens enheter nära Kuzmino, Makeevka (Folkrepubliken Lugansk) och Serebryansky-skogsbruket.
  Tre ukrainska sabotage- och spaningsgruppers verksamhet har störts nära Yampolovka (Folkrepubliken Donetsk), Chervonaya Dibrova och Kremennaya (Folkrepubliken Lugansk).

  Fiendens förluster var upp till 105 ukrainska militärer, två infanteristridsfordon, två pansarstridsfordon, två pickupbilar, två Gvozdika självgående artillerisystem, samt D-20 och D-30 haubitser.
  I Kherson-riktningen var fiendens förluster över 40 ukrainska militärer, fyra motorfordon och ett USA-tillverkat M777-artillerisystem.

  Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri från Ryska federationens väpnade styrkor har neutraliserat 93 AFU-artillerienheter vid sina skjutplatser, arbetskraft och hårdvara i 102 områden.
  Två artilleridepåer har träffats: AFU 1513:e artilleriammunitionsdepån och 65:e mekaniserade brigaden nära Zaporozhye.
  Luftförsvarsanläggningar har skjutit ner en Mi-8-helikopter från det ukrainska flygvapnet nära Orekhov (Zaporozhye-regionen).
  5 HIMARS-raketsystemprojektiler med flera uppskjutningar har också fångats upp.

  Dessutom har 14 ukrainska obemannade flygfarkoster skjutits ner nära Mikhailovka, Pyatikhatka, Pologi (Zaporozhye-regionen), Kirillovka (Donetsk-folkrepubliken), Nikolayevka, Zmiyovka (Folkrepubliken Lugansk), Staraya Zburyovka (Kherson-regionen) och Velikiy (Kherson-regionen) Kharkov-regionen).

  Totalt 444 flygplan, 240 helikoptrar, 4 700 obemannade flygfarkoster, 426 luftvärnsmissilsystem, 10 192 stridsvagnar och andra pansarfordon, 1 125 stridsfordon utrustade med MLRS, 5 163 fältartillerikanoner och 4 speciella militärfordon, 11 motorfordon har förstörts under den särskilda militära operationen.

 2. Putin kommer inte att kunna hantera Västs ondska, han väntade som åskådare till ukrainska fascismens grova övergrepp i östra Ukraina, allt för länge utan ingripande.
  Putin har potential, i samarbete med Kina,och det vet han att han måste ha för att överleva. Putin ärade svinen Jeltsin och Gorbatjov, hyllade vid ngt tillfälle mullvaden Sachs och nu måste han hyckla lika elegant som den värsta jäveln av alla som bidrog till Sovjetunionens chockterapi.
  Putin vet att tiden närmar sig slutet och det syns tydligt i hans senaste framtonig, synd för han är konservativ och anti-imperialist vilket är ovanligt. Räddningen för Europa och Ryssland är om folken i EU – länderna reser sig mot den europeiska fascismen.
  ××××××××××××××××××××××

  Tysklands förbundskansler Olaf Scholz
  BERLIN, 19 juni /TASS/. Västvärlden bör anpassa sin politik med förväntningen att Ukrainakonflikten kan pågå under en obestämd tid, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på måndagen.

  ”Vi måste förbereda oss på att den ryska [särskilda militära operationen] handlingen kan pågå under lång tid”, sa Tysklands förbundskansler Scholz vid en gemensam presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

  ”Det här är vad vi förbereder oss för och det här är vad vi riktar vår politik mot”, sa Scholz till Stoltenberg.

  ”Tyskland kommer att fortsätta att vara en övertygad anhängare av Ukraina så länge det tar”, fortsatte Scholz. ”Men det är uppenbart att Nato inte kommer att bli en part i konflikten.”

  Den 14 juni har den tyska regeringen antagit landets första nationella säkerhetsstrategi någonsin, som förankrar huvudprinciperna och åtgärderna för att motverka potentiella externa hot mot staten under de kommande åren.

  ”Den avgörande faktorn” för dokumentets utveckling var Rysslands speciella militära operation i Ukraina, ”Zeitenwende” eller ”tipping point”, som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kallade det.

  Den tyska regeringen slog fast sina NATO-åtaganden och beslutade att öka försvarsutgifterna med två procent av BNP.

  ”Vi uttrycker vårt starka engagemang för Nato och EU och stärker Bundeswehr (Förbundsrepubliken Tysklands väpnade styrkor) för att uppfylla det primära målet om nationellt och alliansförsvar (på två procent),” heter det i dokumentet.

  Den påpekade att myndigheterna planerade att nå den tvåprocentiga ökningen av försvarsutgifterna under ”över flera år”. ”Vi kommer att stärka vår säkerhet i cyberrymden och rymden”, betonades i dokumentet.

  Dessutom sa den tyska regeringen att den kommer att minska beroendet av energi- och råvaruförsörjning och arbeta med deras diversifiering.

  ”Vi kommer att minska det ensidiga beroendet av tillgången på råvaror och energiresurser genom att diversifiera dem. Vi kommer att arbeta tillsammans med våra företag för att främja råvaruprojekt, inklusive att skapa strategiska lager”, står det i dokumentet.

  De tyska myndigheterna tillade också att de försökte utöka de nationella livsmedels-, energi- och medicinreserverna. Dokumentet innehöll också planer på att passera en lag som syftar till att skydda kritiska infrastrukturanläggningar.

  https://tass.com/world/1634923

  • Du kallar Gorbachev ett svin. Men Sovjet var i teknologiskt underläge och det bästa alternativet var att kapitulera utan att behöva tappa ansiktet. Då kunde det bli ett fredligt slut.
   Det var vad som skedde. USA öste på med generös export som tillförde sånt som i nuvarande situation i stället antagligen skulle ha undanhållits rivalen. På så vis kunde Sovjet bygga avancerade kryssningsmissiler med delvis amerikanska komponenter.
   Annars hade den ryska strategiska analysen kunnat bli att de måste slå till mot USA innan det är för sent och de ligger för långt före.
   Men bland Sovjets teknologiska militära insiders stod det klart att Sovjetsystemet inte levererade för att kunna hålla jämna steg och det var med stor sannolikhet orsaken till att det kalla kriget avslutades fredligt. I Sovjet trodde man inte på sitt system längre.
   I den situationen hade Gorbachev en naturlig roll att spela och i den ingick att bejaka väst och lita på dem.
   Sovjet gjorde det men de befann sig i ett svårt underläge och var sårbara så det är inte självklart att det fanns alternativ.
   Sovjet tog stryk genom västs huggsexa men under en övergångsperiod ersattes Sovjet av ett teknologiskt mer modernt Ryssland vilket så småningom har givit resultat. Under den perioden har västs föraktfulla underskattning givit lite andrum att absorbera viktigt knowhow.

   • Russofobin är djupt rotad i västvärldens ryggrad, vilka är då ryggraden..jo, det är folken i världen, ett armeringsnät till kapitalismens bygge.

    Sovjetunionens förrädare samarbetade med sovjetiska folkets fiende den västerländska imperialismen.

    Att vara fiende till Europa och Amerika
    är farligt har alltid varit men Gorbatjov och den ökände fyllebulten
    m.fl föredrog att demontera landet skicka sina medborgare till misär, döden och slaveri i fiendens tunga bojor.

    Det nyfödda Ryssland blev till en klientstat över en natt, tog det första steget in på den ödesdigra vägen, sedan dess trampat mot det katastrofala,
    så som önskas av den imperialistiska kriminella karaktären.

    Putin och hans närmaste, högutbildade män och kvinnor förblindades av dollarn och blundade när globalisterna långt innan 2014 slog in på terrorns väg.

    Ryssland har stått inför fruktansvärda prövningar många gånger och övervunnit dem, idag ser jag ett Ryssland stå på kanten av den ödesdigra vägens avgrund. Faller Putins Ryssland, ja då faller även världen ner i avgrunden.
    ×××

    ”Sovjetunionen ärvde allt det bästa.
    Lenins och Stalins politik sammansvetsade socialismens idéer med det månghundraåriga arvet från en stormakt och en stor kultur. Världsbilden var smidd som en rustning. Fascistiska horder kraschade mot den. Det gjorde Sovjetunionen till ledare för rörelsen för varaktig fred och sociala framsteg. En kärnvapenmissilsköld restes som än i dag kyler de heta huvudena på Natos ”hökar”.
    Sovjetmakten var inte ”ett främmande fenomen på rysk mark”.
    Den absorberade allt som var bäst i rysk historia. De som förstörde Sovjetunionen, ”Perestrojkans förvaltare” och cyniska ”reformatorer”
    förstörde samtidigt vår kultur och utbildning, sociala garantier och satte vårt fosterland på randen.”

    Gennady ZYUGANOV, ordförande för CC CPRF, chef för CPRF vid statsduman för RF:s federala församling

  • Putin satt nog inte och rullade tummarna medan han ”väntade som åskådare” Han ingrep i precis rätt tid.
   Det har bara varit en tidsfråga innan väst måste anfalla ryssland….igen.

   • Vad han gjorde som åskådare kan man undra, du ska veta att han blev ombedd av det ryska kommunistiska partiet i statsduman för RF:s federala församling
    att ingripa i den konflikthärjade östra Ukraina, ett parti som
    representerar det ryska folket.
    Enastående av Putin att lyssna på vad hans politiska motståndare har att säga, inte nog med det, han tillfredsställer också
    deras önskan.

   • Stig Lönnqvist, kanske Putin som åskådare satt och filosoferade i 8 år om den nya modellen för Rysslands utveckling, i linje med Putinistisk åskådning, försjunken i tankar och rullade tummarna.

    Vedomosti: Putin avslöjar en ny modell för Rysslands utveckling
    En ekonomi inriktad på utbud, höga löner och teknologier är kärnan i president Vladimir Putins vision om en ny modell för Rysslands utveckling, som han beskrev i detalj vid St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2023. Experter fann att hans tal påminde om icke-traditionella ekonomiska teorier, och noterade också att det inte är möjligt att bedriva så kallad utbudsekonomi utan en stabil valuta.

    I sitt nästan 1,5 timme långa tal skisserade Putin ett nytt koncept för landets utveckling baserat på en suverän ekonomi. I sina tal vid tidigare års forum talade Putin traditionellt om ekonomiska landvinningar och förändringar i den ekonomiska politiken; den här gången lyfte dock presidenten inte så mycket fram nyckelpunkter och pekade ut prioriteringar utan lade snarare en teoretisk och metodologisk grund för den modell han presenterade. Han svarade på en grundläggande fråga: hur och med vilka medel kommer Ryssland att bygga sin nya ekonomi – en ekonomi på utbudssidan?

    De delar av den ekonomiska politiken som presidenten tillkännagav stämmer överens med idéerna från Modern Monetary Theory (MMT), konstaterar ekonomen Viktor Tunev. Framför allt innebär det att man hanterar inflationen inte så mycket och inte bara genom minskad efterfrågan, utan också genom utbudsspakar, förklarar han. Trots satsningar på utvecklingen av entreprenörskap, att döma av Putins presentation, kommer huvudinvesterarna att vara staten, med hjälp av budgetmedel, och banker som backas upp av garantier från det statliga utvecklingsföretaget VEB, tror experten. Enligt honom är den mest komplexa frågan rubelns växelkurs. Ekonomen säger att det skulle vara svårt att göra något åt både inflationen och den inhemska efterfrågan tills rubeln har stabiliserats och det oändliga kapitalutflödet, osedda i andra länder, stoppas.

    Delar av MMT är uppenbara i den nya ekonomiska modellen, säger Alexander Isakov, chefekonom på Ryssland på Bloomberg Economics. Han noterar dock att dess grund är formad av klassiska principer, prövade av tidigare kriser: en konservativ budget, en oberoende penningpolitik, bevarandet av ett öppet finansiellt system och en industripolitik med tonvikt på importsubstitution. Som sagt, om fokus för importsubstitution 2014 låg på varor, som de som produceras av jordbrukssektorn och förädlingsindustrin, så flyttas fokus i dag till tjänster, framför allt turism, men även medicin och utbildning, påpekar experten.

    Att omorientera ekonomin mot inhemsk efterfrågan är en förväntad och nödvändig åtgärd, med tanke på den upplösningsfas som det globala ekonomiska systemet genomgår, säger Alexander Kubyshkin, vd för Enfilade Capital. Som sagt, hela systemet är knutet till den globala banksektorn och dollarlikviditet. Desintegrationsprocessen kan utlösa ett stort antal oförutsägbara biverkningar på grund av ett stort antal variabler som påverkar sådana processer, förutspår han. Men eftersom den nuvarande dynamiken inte kan stoppas är att rikta resurser mot intern utveckling det enda möjliga korrekta steget att ta, hävdar han.

    https://tass.com/pressreview/1634717

 3. Anders mycket märkliga insändare. kanske man måste vara något för att tycka till?
  P. Putin ville för 23 år sedan bli medlem i både Nato och EU men hans önskemål
  avfärdades av Amerikanarna.
  Där har ni orsaken till dagens enorma konflikt. P.P.s fredsinviter förpassades till
  sopsäckarna.
  När han avfärdades startade han det enorma jobbet att dra upp utbilda skapa jobb
  och pensioner till 145 miljoner Ryssar. jag orkar inte läsa uppdiktade påhittade texter.

  • Intressant kommentar.

   Min uppfattning är att den Västerländske borgaren inte vill samarbeta med Ryssland.

   Det är tvärtom snarare Rysslands önskan och mål.
   Den Västerländske borgaren har ett helt annat mål.
   Ett mål som mer liknar Nazismen och Adolf Hitler.

   Den Västerländske borgaren vill istället äga Ryssland.

   Ett sådant försök sker just nu i Ukraina.
   Dessbättre tror jag den Västerländske borgaren inte lyckas erövra en enda kvadratmeter av rysk jord.

   Plundraren ska förpassas och köras ut istället.
   Precis som Ryssland gjorde med det tyska Nazisterna under det stora Fosterländska kriget.

   För det fordras att Ukraina avnazifieras och demilitariseras.

 4. tillägg.
  I Moskva sitter ett antal som någon tidigare textförfattare helt rätt har påpekat.
  ett antal högt utbildade och enormt kunniga personer som jobbar för sin ledare
  som aldrig har smutskastat en enskild människa hur illa hon själv har
  behandlat i tal o skrift. presidenten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here