Putin positiv till en europeisk armé – Ersätter beroendet till NATO och Washington

1
1100
Putin i Paris den 11 nov 2018. Foto: RT France

Detta är en återpublicering av en av många intressanta artiklar på Newsvoice. Mina kommentarer finns efter artikel.


EUROPA. Den ryske presidenten Vladimir Putin är positiv till att Europa utvecklar en egen armé och han resonerar att en sådan satsning gör Europa mindre beroende av Washington och att det är rimligt en multipolär värld.

Uttalandet kommer efter att Donald Trump förkastat förslaget som lyfts fram av bland annat Macron. Putin som intervjuades av RT.com menar att det är naturligt att Europa vill bygga upp sin egen säkerhet utan ett beroende från andra makter.

”The Russian leader even expressed his support to French President Emmanuel Marcon, who recently championed this idea by saying that Russia’s stance on the issue “is aligned with that of France” to some extent.” – RT.com

Emmanuel Marcon har uttalat att Europa måste stå oberoende i relation till USA. Hans ambition har bemötts med indignation från USA. Trump menar att idén är mycket förolämpande och han anser att Europa måste betala tillbaka för att USA har subventionerat NATO.

Text: NewsVoice | Video: RT.com, ”‘Good for multipolar world’: Putin positive on Macron’s ‘European army’ plan bashed by Trump”


Mina kommentarer

Att Macron strävar efter ett starkt federalistiskt EU är ingen hemlighet. Men han uttalar sig också för en europeisk armé mot Kina, Ryssland – och USA! Macron vill försvara Europa mot Kina, Ryssland – och USA! Då och då kritiserar han USA, och emellanåt framträder han så kärvänligt och kontaktsökande mot Trump.

USA:s president Trump kallade idén ”mycket förolämpande” och krävde att Europa skulle betala tillbaka USA för ”subventionering av NATO” istället. De amerikanska och franska ledarna försökte sedan jämna ut skillnaderna när de kom överens om behovet av ett ”starkare Europa” och talade om missförstånd”. Men de verkade tydligen inte komma överens om en kompromiss, eftersom Trump fortfarande insisterade på att man skulle dela på ”NATOs börda” medan Macron visade att han inte var redo att ge upp sin idé om en europeisk styrka. Då han talade om Moskvas förbindelser med Nato och Washington, sade Putin att Ryssland alltid är redo för dialog och menar att USA nu har bollen. ”Det är inte vi som kommer att dra oss ur INF-fördraget, det är amerikanerna som planerar att göra det”, sade han och talade om Washingtons planer att överge ett 30-årigt vapenavtal som förbjuder besittning och utveckling av kort- och medeldistansmissiler.” RT: ‘Good for multipolar world’: Putin positive on Macron’s ‘European army’ plan bashed by Trump (VIDEO).

Men Löfvén är inte intresserad ”Det finns ett mervärde i Europeiska unionen som vi måste ta vara på, men det är inte aktuellt med en gemensam armé, sa Stefan Löfven på söndagen i Paris, där han deltog i minneshållandet av slutet på första världskriget.”…”Sverige ska ha så bra relation som möjligt med USA.” DN: Löfven sågar Macrons förslag om EU-armé. Detta kan ses som ett uttryck för Sveriges mycket stora beroende av USA, med Värdlandsavtalet, hemligt försvarsavtal och deltagande i USA:s krig i Afghanistan, Irak och Syrien.

Föregående artikelKhashoggis död avslöjar mer än ett mord
Nästa artikelHåll kvar EU-motståndet, Sjöstedt!
Webbkonsult
Global Politics är en partipolitiskt, men vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Grundläggande för svenskt vidkommande är att kraftfullt säga Nej Tack till att delta i en EU/Europa-arme. Sverige behöver ett starkt försvar baserat värnplikt och utan koppling till några stormakter.
    Om nu Löfven motsätter i en EU/Europa-arme så är det bara att tacka och ta emot oberoende av hans bevekelsegrunder.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here