Resa genom Afghanistan – se en unik utställning!

0
1050
Blå moskén i Kabul. Bild Eva Wernlid.

Skarpnäcks kulturhus: Resa genom Afghanistan.
Resa genom Afghanistan / Eva Wernlid

* Utställningen öppnar kl 13 i morgon 31/8 på Skarpnäcks kulturhus och pågår fram till 6/10.

Kulturhuset ligger nära T-banestationen på Skarpnäcks allé 25.

UtställningenResa genom Afghanistan” består av ett urval av Eva Wernlids fantastiska fotografier tagna i efterdyningarna av de två senaste krigen i Afghanistan. Istället för att fokusera på krig och korruption, målar Evas fotografier upp en bild av ett folks vardag.

Om resorna

Den första resan (1997) genomfördes tre år efter att Talibanerna tagit makten, 7 år efter ett inbördeskrig mellan olika krigsherrar. Trots det mötte jag människor med förhoppningar om framtiden.

”Afghanistan var praktiskt taget i ett tillstånd av upplösning strax innan Talibanerna dök upp på scenen i slutet av 1994. Landet var uppdelat i en rad små ”kungadömen” som styrdes av krigsherrar, och dessa krigsherrar hade slagits mot varandra, bytt sida och slagits igen i ett sammelsurium av allianser, svek och blodsutgjutelse”
– Ahmed Rashid (journalist från Pakistan)

Resan gick från Jalalabad till den Pakistanska gränsen, via Kabul till Mazar-i-Sharif och Baglan i norr. Vi åkte genom det vackra afghanska landskapet. Vägarna var näst intill okörbara, vår max hastighet låg kring 20 km/tim. Kamelen och den stora trucken tog sig fram med samma hastighet.

Mötet med människorna var en stark upplevelse. Folket var gästvänligt och generöst. Vi bjöds ideligen på det finaste huset kunde åstadkomma. I Afghanistan är textilierna väldigt framträdande med sina starka färger, allt från mattor till klädedräkter. Dessa färgsprakande element står i stark kontrast till det karga landskapet och arkitekturen som inte sällan smälter samman med bergspassen.

Under den andra resan (2003) var vår rörelseförmåga starkt begränsad. Det fanns ytterst få platser som vi som västerländska journalister kunde röra oss säkert på. De två enda platserna vi fick besöka utanför Kabulregionen var Panjirdalen och Bamian.

Om Eva Wernlid
Eva Wernlid är utbildad vid Göteborgs fotohögskola (numera konsthögskolan Valand). Hon har arbetat professionellt med fotografi sedan 1986, är stillbildsfotograf och har främst arbetat med dokumentära skildringar i stor utsträckning för fackliga tidningar, facktidskrifter och förlag. Hon är sedan 1991 även bosatt i Skarpnäck.

Föregående artikelOla Bini – Det senaste offret i korsfästningen av Julian Assange hotas av hård dom.
Nästa artikelStoppa Israels byggande av illegala bostäder!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here