Stoppa Israels byggande av illegala bostäder!

6
1567
The Israeli settlement of Neve Daniel, as seen from nearby Palestinian farmland. By TrickyH – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47593223

Den israeliska regeringen har givit klartecken för byggande av ytterligare över 2.300 illegala bostäder på det ockuperade Västbanken. I april i år godkändes 3.659 bostäder.
Enligt den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, är målsättningen en total och evig kontroll av hela det område som av en klar majoritet av världens stater, inklusive Sverige, erkänts som den självständiga staten Palestina. I nuläget lever över 650.000 israeliska bosättare på ockuperad palestinsk mark.

”Ingen bosättning eller bosättare kommer att tvingas bort” förklarade den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu inför entusiastiska ockupanter under en promenad nyligen i den illegala bosättningen Efrat. ”Det är över…Vad ni gör här är för alltid”. Netanyahu har också lovat att på sikt etablera ytterligare 8.250 bostäder bara i Efrat.

Samtidigt rivs palestinska hem och människor fördrivs. Den 22 juli jämnade Israels armé 8 byggnader i Sur Baher utanför Jerusalem med marken, något som omedelbart ställde 17 personer, inklusive barn, på bar backe. Totalt berörs omkring 350 personer av rivningarna, och runt 100 hus i området står under rivningshot. Beduinbyn Khan al-Ahmar planeras att förstöras för att ge plats för en israelisk utbildningsenhet.

Från 2009 när FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA) började sin registrering och fram till 2015 förstördes i snitt 6 palestinska byggnader per månad i Jerusalem av Israels armé. Åren 2016 till mars 2019 ökade antalet påtagligt till 14 per månad för att i april i år nå 63 – det högsta antalet rivna byggnader hittills på en enda månad. Motiveringen är oftast att byggnaderna saknat israeliska bygglov – något i stort sett omöjligt att erhålla. Omkring 100.000 palestinier i östra Jerusalem lever därför under hotet att fördrivas.

Israels politik av ockupation, kolonisering och fördrivning utgör klara brott mot Fjärde Genèvekonventionen, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och ett stort antal internationella konventioner och FN-resolutioner – inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 (2016) som inte ens USA röstade emot.

De aktuella byggplanerna har mycket riktigt också dömts ut av såväl FN:s specielle koordinator Nickolay Mladenov och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab, medan EU pliktskyldigt konstaterat att ”all bosättaraktivitet är illegal enligt internationell lag” och att man ”förväntar sig att de israeliska myndigheterna fullt ut möter sina skyldigheter som ockuperande stat” – något som man uppenbart inte gjort och inte planerar att göra. Med den amerikanska Trump-administrationen bakom ryggen är tvärtom så att de israeliska politikerna av allt att döma är övertygade om att de kan göra i stort sett vad de vill.

Men även om man får räkna med att USA blockerar alla verkningsfulla beslut i FN finns andra vägar att gå:

· Sverige kan och måste försöka övertyga EU om att tills vidare upphäva det förmånliga handelsavtalet mellan Israel och EU – ett avtal som för övrigt kräver ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” (artikel 2).

· Sanktioner kan införas och israeliska krigsförbrytare efterlysas i svenska domstolar.

· Israel kan portas från deltagande i schlagerfestivaler, fotbollsturneringar och idrottstävlingar inom Sverige och EU.

· Israeliska produkter från bosättningarna kan och måste stoppas.

· Vetenskapligt och kulturellt utbyte med Israel kan och bör läggas på is.

· Det militära samarbetet med, och vapenimporten från, Israel måste stoppas och den svenska militärattachén i Tel Aviv hemkallas

Om den svenska regeringen inte genomför någon av dessa eller andra tydliga åtgärder för att få stopp på det israeliska byggandet på ockuperad mark blir tyvärr slutsatsen att man inte tar situationen i Palestina på allvar – eller att man är för feg för att agera. I båda fallen är i så fall läget mycket tragiskt.

Föregående artikelResa genom Afghanistan – se en unik utställning!
Nästa artikelNazistdebatten
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

6 KOMMENTARER

 1. Alltsedan marktjuvarna började anlända till Palestina råder det inte fred i MÖ. Numera är marktjuvarnas attacker på Palestinier, grannländer och deras otaliga krigsförbrytelser det största anledning till att vi inte har fred i världen. Att sätta marktjuven på plats måste vara a och o för världen, annars är risken att marktjuvarnas handlingar kommer att leda till ett kärnvapenkrig som förintar oss alla.

  https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/terrified-israel-escalates-attacks-across-region

 2. En del judar har länge och i många länder gjort sig impopulära – så till den milda grad att många gillade att Hitler sökte en ”slutgiltig lösning på Judeproblemet”. Judehatet var stort och omfattade många.
  Ingen berättar i dag varför. Och vissa judar vill inte ”lära sig av historien”. De menar att det är vår uppgift… Hur ska vi förstå den generation som stillatigande (nästan) åsåg denna förföljelse av en stor folkgrupp?
  Trots att de bott i ett land i flera generationer hade de hållit sig för sig själva, utvalda av Gud som de ju anser sig vara. Då vi,”Gojim!”, sedan länge accepterat deras stamguds son som sin gud, är det lätt att tro att man är utvald. Hybris heter det visst.
  Nu, sedan 9-11, använder zionister i Washington D.C. USA:s krigsmaskin till att destabilisera Israels grannländer och fiender.
  Att bygga sina hus på grannens tomt är Guds plan. Han har ju serverat denna möjlighet. Och bosättarna har de kristna kyrkorna i USA med sig…
  Religiösa kan vara farliga. De kan tro på den egna flockens förträfflighet.

 3. Hasse
  Har just börjat läsa Ilan Pappes bok ”den Etniska Rensningen av Palestina” Fruktansvärd läsning, men nödvändig och ”folkmordet” fortsätter. Det minsta man kan göra är väl bojkott och kräva verkliga aktioner fraan det internationella samhället.

 4. Hasse
  Naagot helt annat. Jag finns i Brazzaville till slutet september och använder internet café. När jag söker paa denna url globalpolitics.se ges besked att sidan är tom och inget visas. Jag kommer inte in. Är det censur
  Kommer in via facebook.

  • Tack för tipset. Ibland då jag annonserar på Facebook får jag besked om Globalpolitic.se ”Sidan finns inte”. Vad säger andra. Jag ska kontakta web-hotellet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here