Ryssland vill ha hjälp att stoppa attacker mot Europas största kärnkraftverk av FN, som ”saknar resurser”

15
1448

DN skriver söndagen 20/11 https://www.dn.se/varlden/fn-larmar-om-ny-beskjutning-mot-karnkraftverket/ ”Under söndagen slog FN:s atomenergiorgan IAEA larm om att en serie kraftfulla explosioner skakat i området kring det som är Europas största kärnkraftverk i sydöstra Ukraina…I ett inlägg på Twitter skriver IAEA att explosionerna ägt rum såväl under lördagen som söndagen. Den grupp från IAEA som befinner sig i det av ryska trupper ockuperade kärnkraftverket uppger att det rört sig om ett dussintal explosioner som skadat byggnader och viss utrustning.”
Men situationen tycks ha eskalerat sedan dess. Och det verkar svårt för etablissemanget att tänka sig och namnge att annan än Ryssland skulle kunna tänkas ha kunnat utföra t.ex. detta.

__________________________________________________________

Ukrainska attacker riskerar ”kärnkraftskatastrof” – Rosatom

Förnyade ukrainska artilleriattacker mot kärnkraftverket Zaporozhye (ZNPP) har skapat en risk för en kärnkraftskatastrof, sade Rosatoms generaldirektör Alexey Likhachev till reportrar på måndagen 21/11.

Moskva har uppmanat Internationella atomenergiorganet att offentligt erkänna att Kiev bombar anläggningen och kräva att attackerna upphör.

”Vi förde samtal med IAEA hela natten”, sade Likatjev till reportrar under Atomexpo-2022 i Sotji. Efter en ”relativt lugn” period sedan september träffade minst 30 projektiler anläggningen under helgen och skadade reservgeneratorerna och lagringsanläggningen för använt bränsle, tillade han.

Europas största kärnkraftverk har varit under kontroll av ryska trupper sedan den 28 februari. Medan reaktorblocken är tillräckligt starka för att stå emot beskjutning riskerar skador på behållarna för använt bränsle att radioaktivt material släpps ut i atmosfären, med oförutsägbara konsekvenser.

Den ukrainska militären har upprepade gånger angripit anläggningen med västligt levererat artilleri, samtidigt som den hävdar att Ryssland iscensätter incidenter under ”falsk flagg” för att få Kiev att framstå som en dålig man. Den ukrainska generalstaben har dock till slut erkänt att den har slagit till mot området kring ZNPP.

Helgens attacker var den första större incidenten sedan IAEA inrättade ett permanent observationsuppdrag vid ZNPP i början av september. På söndagen krävde IAEA:s generaldirektör Mariano Grossi ett omedelbart slut på beskjutningen och sade att världen ”hade tur” att en ”allvarlig kärnkraftsolycka” inte inträffade den här gången. Han namngav dock återigen inte den skyldige.

På måndagen uppmanade både Kreml och utrikesministeriet IAEA att göra sin plikt till fullo och identifiera de ansvariga för beskjutningen.

IAEA:s specialister avslutade sin inspektion av anläggningen på måndagseftermiddagen och skickade sin rapport till högkvarteret, sade Likatjovs främsta medhjälpare Renat Karchaa till Rysslands kanal 1 TV.

”De åtföljdes av en högt kvalificerad ballistikspecialist som vi tillhandahöll, och återigen visades det övertygande att ursprunget till dessa artilleristötar var Marganets”, en stad i den ukrainskkontrollerade Dnepropetrovsk-regionen, sade Karchaa.

Karchaa berättade också för reportrar att Rosatom ”vidtog åtgärder” för att befästa lagringsanläggningen för använt bränsle och andra delar av kärnkraftverket ZNPP, även om han inte gav några detaljer. Källa: https://www.rt.com/russia/566950-zaporozhye-nuclear-shelling-ukraine/

Några minuter senare publicerade RT denna artikel:

FN har inte möjlighet att identifiera dem som ligger bakom attackerna mot kärnkraftverket i Zaporozhye (ZNPP), sade en talesman för generalsekreteraren på måndagen.

Omkring 30 projektiler träffade ZNPP under helgen, enligt det ryska försvarsministeriet. Kärnkraftsbolaget Rosatom sade att de skador som orsakats på anläggningens lagring av använt kärnbränsle var nära att utlösa en katastrof. Moskva sade att det stod klart att branden kom från den ukrainskkontrollerade staden Marganets, men IAEA har undvikit att nämna några namn.

”Vi har inget sätt att avgöra” vem som utförde attackerna, sade Farhan Haq, biträdande talesman för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, till journalister på måndagen.

”Vi vill att dessa attacker ska upphöra”, tillade Haq och konstaterade att sekretariatet ”delar IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi oro” och ”ansluter sig till honom när det gäller att uppmana alla parter att upphöra med eldgivningen” kring ZNPP.

 

Föregående artikelUSA kommer inte att offra Chicago för Warszawa”: Ryska experter förklarar varför Nato sopade den polska missilincidenten under mattan
Nästa artikelUSA och Israel är de enda som röstar nej när FN-medlemmarna fördömer Kubas embargo för 30:e året i rad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Klart som tusan att det är väl känt från väst-USA Nato sida vem som bombar kärnkraftverket.
  Om det funnits tydliga tecken på att Ryssland är den skjutande parten då hade vi som tillhör menigheten ,med
  eftertryck blivit upplysta om detta medels satellitbilder eller annat viktigt bevismaterial.
  Kan vi lita på public service SVT -Sr objektivitet?

  • Olof.
   Visst kan vi lita på SR. varje gång dom använder ordet Ryssland vet vi att det dom säger inte är sant.
   SR har blivit det man kallar för en kontraindikator.

 2. I om att ukinazi INTE lyckats att dra in NATO med bomben i Polen, försöker nu med att åter bomba kärnkraftverket.

  AP journalisten som först spred lögnen att det var Ryssland som bombade Polen, fick sparken!!

  • Det är Ukrainas vice försvarminister som talar

   Jag tror att det är ukinazi propaganda, det han pratar om inte ska avslöjas i en TV intervjun.

 3. Nu är vi i en period med mycket östliga vindar. Fortsätter dårarna i Ukraina att skjuta på kärnkraftverket så kan det mycket väl avsluta kriget. Västra Ukraina plus stora delar av Västeuropa lär få evakueras.
  Detta fattar alla med aktiva hjärnceller, men tydligen inte stollarna i Kiev. Frågan är om resten av Västeuropas politiker gör det heller. Begåvningsreserven verkar ha tagit över politiken helt i vår del av världen.

 4. Alla kommer minnas Ryssland så som FN och den fascistiska västvärlden har bestämt…det var en gång Sovjetunionen hon reste sig i en evig kamp mot fascismens ondska. Ryssland idag får resa sig mot samma grymma fiende.

  Tidningen ”Kommersant” nr 217
  2022-11-23, s. 6
  Elena Chernenko skriver

  Europaparlamentet uppmanar att erkänna Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism”.
  Onsdagen den 23 november kommer EU-parlamentet att behandla en resolution som förklarar Ryssland till en ”statssponsor av terrorism”. Grunden för dess sammanställning var den ryska militäroperationen i Ukraina, men inte bara. Av alla resolutioner relaterade till Ryssland som någonsin behandlats av Europaparlamentet är denna kanske den tuffaste. Det kommer inte att bli juridiskt bindande, men antagandet av det kan ytterligare förvärra konfrontationen mellan Europeiska unionen och Ryssland.

  Det finns inget koncept, men det finns en lösning.
  Med en hög grad av sannolikhet kommer resolutionen att få stöd av ett överväldigande antal parlamentsledamöter. Under debatterna om detta ämne (de ägde rum så tidigt som den 18 oktober) talade majoriteten av talarna otvetydigt för att ge Ryssland status som ”statlig sponsor av terrorism”. Flera versioner av resolutioner (från olika partier och föreningar) överlämnades till Europaparlamentet, från vilka en enda text så småningom sammanställdes. Lagstiftare kommer inte längre att diskutera det separat, utan kommer helt enkelt att rösta (cirka 14:00 Moskva-tid).

  Textens ingress förklarar varför Ryska federationen bör erkännas som en ”statlig sponsor av terrorism”. Den främsta anledningen: Ryska federationens militära operation i Ukraina.

  ”Ryssland under Vladimir Putins diktatoriska regim fortsätter sitt illegala, oprovocerade och omotiverade angreppskrig mot Ukraina”, står det i dokumentet. Resolutionen hävdar att ”ryska styrkor och paramilitärer systematiskt utrotar civilbefolkningen i Ukraina” och ger exempel på sådana handlingar (”massakrer på civila i Bucha och Irpen”, ”avsiktlig attack mot teatern i Mariupol”, ”beskjutning av järnvägen station i Kramatorsk ”, ”strejk på ett köpcentrum i Kremenchug”, ”attack på en konvoj av civila fordon i Zaporozhye-regionen”). Det bör noteras att Ryska federationens myndigheter upprepade gånger har försäkrat att dessa och andra liknande fall är levande exempel på provokationer från Kiev och dess allierade, såväl som episoder av informationskriget som släppts lös av väst.

  Enligt Europaparlamentet, under loppet av ryska missil- och artilleriangrepp, skadades eller förstördes 60 982 civila infrastrukturanläggningar i Ukraina (i mitten av november), inklusive 42 818 bostadshus, 1 960 utbildningsinstitutioner, 396 medicinska institutioner, 479 kulturella och religiösa byggnader. ”Ryska trupper fortsätter att medvetet rikta in sig på Ukrainas kritiska infrastruktur, terrorisera befolkningen och neka dem tillgång till gas, elektricitet, vatten, internet och andra basvaror och tjänster, vilket är kantat av extremt negativa konsekvenser med tanke på vinterns intågande,” resolutionen säger. Under tiden fortsätter RF:s försvarsdepartement att hävda att de bara angriper militär och relaterad infrastruktur.

  Ledamöterna anklagar vidare Ryssland, dess väpnade styrkor och relaterade strukturer för:
  ”ockupationen” av kärnkraftverket i Zaporozhye och dess exponering för betydande risker;
  brott mot civila, inklusive ”gruppavrättningar, tortyr, våldtäkter och massfängelser i filtreringscentra”;
  ”tvångsadoption av ukrainska barn” och ”tvångsutvisningar”;
  ”omänsklig behandling av krigsfångar”.
  Resolutionen hävdar också att Ryssland för ett ”aktivt informationskrig” mot Ukraina, ”sprider desinformation om det, genomför speciella operationer för att destabilisera det ukrainska samhället och försöker misskreditera de ukrainska myndigheterna på den internationella arenan.”

  Frågan är dock inte begränsad till Ukraina. ”Ryska väpnade styrkor och ryskkontrollerade grupper har upprepade gånger attackerat civila på ett antal andra platser, inklusive under det andra tjetjenska kriget, det rysk-georgiska kriget 2008 och det syriska inbördeskriget, såväl som under de pågående konflikterna i Centralafrika. Republiken och Mali”, står det i resolutionen. I dokumentet står det också att ”Ryssland har under många år stöttat och finansierat terroristregimer och organisationer, eftersom det är den största leverantören av vapen till (president Bashar.— Kommersant) Assads regim i Syrien, och har genomfört attacker i suveräna länder och på sitt eget territorium, inklusive nervgiftsförgiftningen av familjen Skripal i Storbritannien, förgiftningen av Alexei Navalny och bombningen av ammunitionsdepåer i Tjeckien 2014.”

  Enligt EU-parlamentariker är allt detta tillräckligt för att erkänna Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism”.

  Samtidigt sägs det i själva dokumentet uttryckligen att Europeiska unionen, liksom dess enskilda medlemsländer, inte har en lämplig lagstiftningsmekanism.

  EU upprätthåller endast en lista över individer, grupper och organisationer ”inblandade i terrordåd”. Samtidigt, under de senaste månaderna, antog parlamenten i Litauen, Lettland och Estland, Polens senat, såväl som Europarådets parlamentariska församling, resolutioner som antingen förklarade Ryssland som en ”statssponsor av terrorism” eller förklarade Ryska myndigheter en ”terroristregim”. Men i avsaknad av en lämplig rättslig ram är dessa instrument inte rättsligt bindande.

  Begreppet ”statssponsor av terrorism” erkänns för närvarande endast av USA och Kanada. Det finns fyra länder på den amerikanska listan: Syrien, Iran, Nordkorea och Kuba. Kanadensiska har två: Syrien och Iran. Denna status innebär i själva verket en fullständig frysning av banden mellan USA och Kanada och respektive länder. Författarna till Europaparlamentets resolution anser att Europeiska unionen och dess medlemmar också måste införliva ett sådant koncept i sin rättsliga ram. Detta, enligt deras åsikt, kommer att göra det möjligt att införa de strängaste sanktionerna mot länder som ”använder terroristers metoder” och avsevärt begränsa EU:s och dess medlemmars förbindelser med dem. Ledamöterna anser att Ryssland är den första kandidaten för att ingå i den relevanta listan.

  Samtidigt insisterar de på att inkludera Wagner PMC och ”andra ryskt sponsrade väpnade grupper” i den europeiska listan över terroristorganisationer just nu – innan den eventuella utvidgningen av lagstiftningen.

  Dessutom uppmanar parlamentariker EU och dess enskilda medlemsländer att främja skapandet av en särskild ”internationell domstol för att utreda Rysslands brott i Ukraina” och en ”omfattande mekanism för att kompensera Ukraina för skador”.

  Några av de resolutionsförslag som lagts fram av olika partier och fraktioner innehöll andra förslag, däribland till exempel en uppmaning om utvisning av ryska ambassadörer från europeiska huvudstäder och upphörande av alla kontakter med ryska tjänstemän. De ingick dock inte i den slutliga texten.

  Hur den amerikanska kongressen krävde att erkänna Ryssland som en statlig sponsor av terrorism
  Observera att Europaparlamentets resolutioner är av rådgivande karaktär. EU:s verkställande organ och nationella strukturer bör lyssna på dem, men är inte skyldiga att uppfylla dem. ”Det vill säga, det här är ett slags politiskt uttalande, även om det inte är ofarligt,” förklarade Ivan Timofeev, programchef för det ryska rådet för internationella angelägenheter, till Kommersant. ”Detta är den uttryckta politiska ståndpunkten från en av EU:s nyckelorgan. Även om det inte har en juridiskt bindande karaktär, kan det mycket väl bli en ram eller grund för vissa beslut av Europeiska unionen eller dess medlemsstater i framtiden.” Experten utesluter inte att ryska lagstiftare kommer att svara på antagandet av den inlämnade resolutionen av Europaparlamentet med ett dokument som liknar riktning och ton. ”Allt detta kommer inte att bidra till lösningen av konflikten kring Ukraina, utan kommer bara att förvärra konfrontationen mellan väst och Ryssland”, tror han.

  Den amerikanska senaten och representanthuset har också tidigare uppmanat utrikesdepartementet att lista Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism” (27 juli respektive 12 maj). Ukrainas president Volodymyr Zelensky har upprepade gånger krävt att de amerikanska myndigheterna ska erkänna Ryska federationen som en ”sponsor av terrorism”. Ryska tjänstemän varnade för att detta skulle leda till ”det hårdaste svaret” från Moskva. Som ett resultat ansåg president Joe Bidens administration denna åtgärd som onödig och fylld med oförutsägbara konsekvenser, och svarade att ett rekordantal sanktioner redan har införts mot Ryssland, som ständigt skärps.

  ”Pseudo-juridiskt koncept”
  Samtidigt bedömde det ryska utrikesdepartementet häromdagen idén om att erkänna Ukraina som en ”terroriststat”. Tidigare har deputerade för fraktionen ”Ett rättvist Ryssland – för sanning” lagt fram ett lagförslag till statsduman om att ge den en sådan status. ”Det är uppenbart att Ukrainas väpnade styrkor i gränsområdena mot Ryssland, DPR, LPR, de befriade territorierna i Ukraina idag genomför handlingar som har alla tecken på terrordåd”, skrev fraktionsledaren Sergej Mironov på sin sida. Telegramkanal: ”Den ukrainska militären utsätter målmedvetet och medvetet cyniska attacker mot civila och bosättningar. På grund av detta växer antalet civila offer varje dag.”

  Herr Mironov och hans partikamrater anser att det är nödvändigt att konsolidera begreppen ”terroriststat” och ”statssponsor av terrorism” i rysk lagstiftning. Deputeradena föreslår att tilldela status som ”sponsor” till Nato-länder, som, enligt Sergej Mironov, ”inte bara levererar vapen till ukrainska terrorister, utan också förser dem med storskalig militär-teknisk assistans.” Med ”terroriststater” och ”stater som sponsrar terrorism” bör Ryssland, som lagförslaget säger, ”bryta alla diplomatiska förbindelser” och egendom som tillhör medborgare i respektive länder ”konfiskeras och förvandlas till Ryska federationens inkomst att ersätta materiella skador på offer för terroriststater”.

  Hur polackerna inte släppte Sergej Lavrov till OSSE-mötet, kunde de som önskat.
  Men som följer av kommentaren från biträdande direktören för informations- och pressavdelningen vid det ryska utrikesministeriet, Ivan Nechaev, anser avdelningen detta initiativ olämpligt, eftersom Ryssland har varit emot själva begreppet ”statsterrorism” i många år. . ”Ett antal länder i det ’kollektiva västerlandet’ använder beteckningar som ’terroriststat’, ’terroristregim’ eller ’terroriststatssponsor’ för att hänvisa till ’obehagliga’ länder som inte överensstämmer med deras skruvade föreställningar om demokrati och mänskliga rättigheter. Och sedan hänvisar de till just dessa etiketter för att legitimera ensidiga tvångsåtgärder som strider mot principerna om suverän jämlikhet och icke-inblandning i interna angelägenheter som föreskrivs i FN-stadgan”, sa diplomaten. ”Sådana anklagelser om ”statsterrorism” är även riktat till vårt land, men enligt vår åsikt vore det fel att kopiera främmande förhållningssätt som är fientliga mot oss, samtidigt som man går i riktning mot pseudo-rättsliga begrepp formulerade i väst.

  • Varken FN eller västvärlden är fascister. Det är så tröttsamt att ständigt höra dessa dumheter om fascism eller ”nazism”, där det inte hör hemma. FN och västvärlden kan nog bäst beskrivas som vänsterliberala.

   • Nog är de fascister alltid men liberalfascister är väl en mer lämplig benämning! Och inte f-n har vi några demokratier i västvärlden bara olika grad av partidiktaturer precis som i Sverige! Har ”Tor” märkt någon som helst skillnad på den nya och förra regimens politik? Mer av samma dynga som under sossarna kan utlovas från skojaren Kristerssons anhang i riksdagen.

   • ”FN och västvärlden kan nog bäst beskrivas som vänsterliberala.”

    Jaha?
    Men vad har då länder som inte är vänsterliberala för nytta av FN?

    Om nu FN är vänsterliberala borde de samtidigt vara en kampanjorganisation för Västvärlden med liberal frihetsideologi och vapenmakt hämtad från USA.
    Vill samtidigt minnas att FN:s huvudkontor ligger just i USA.

    Vare sig främst USA eller för den delen nu också Västeuropa vill inte ha något samarbete eller samröre med Ryssland och relationerna med Kina är också dåliga.
    Frågan är då om det finns några ”Förenta Nationer” över hela världen eller ens om det finns någon möjlighet till det.

    ”Förenta Nationer” finns i Västvärlden men nu är det dags att länderna i öst och syd bygger ut med sina ”Förenta Nationer” så det verkligen täcker upp världen och inte bara med en del som är verklighet för vissa och en falsk kuliss för de andra.

    USA-imperialism är inte rättvisa.
    USA-imperialism är förtryck och plundring.
    Glöm inte att det här är något som det svenska Socialdemokratiska partiet och för den delen s.k. Arbetarrörelsen sluter upp bakom.

    Att borgarna gör det förstår jag men håller absolut inte med.
    Att Socialdemokraterna gör det är ett svek.
    Samma svek som att går i kyrkan och ta nattvard utan att tro på Gud.

    • FN är inte en organisation som först och främst strävar efter samarbete och samtal mellan olika folk och länder. Hade FN bara handlat om det så hade jag respekterat organisationen. FN är idag en vänsterliberal globalistorganisation. FN borde skrotas.

  • Så har vi den smarta ryska Maria Zakharova som alltid kan ge svar på tal och är superbegåvad, hon svarade:
   Det kosmiskt patetiska Europaparlamentet har utsett Ryssland till en statlig sponsor av terrorism.
   Gudinnan Maria Zakharova – vår samtida Merkurius – uttryckte reaktionen från varje kännande varelse med en fungerande hjärna:
   ”Jag föreslår att Europaparlamentet utses till en sponsor av idioti.”

   🇺🇸❌🏴‍☠️🇷🇺US does not recognize Russia as a sponsor of terrorism
   “To be honest, Russia simply does not fit into the definition of a state sponsor of terrorism,”-US Ambassador-at-Large for International Criminal Justice Beth Van Shack.

   EU verkar vara ett laglöst ställe, en skrämmande plats på jorden.

 5. EU är dom som medverkat och medverkar till terroristdåd under hela krisen nu,och man har varit jävligt duktiga att sopa allt under mattan.Då man tillsammans med hussen i Washington ägt massmedierna och all information som kommit och kommer ut

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here