Rysslands dilemma: USA:s rovlystna kärna

18
1985
Imperialism. Bild från Monthly Review. Vald av mig här..

Denna artikel Rysslands dilemma: USA:s kärna utgörs av rovlysten makt
av geopolitiske analytikern Finian Cunningham, den 23 december 2021 har upphittats och översatts av Rolf Nilsson. Instämmer Du i Cunninghams bedömningar eller?

________________________________________________________________

Rysslands dilemma: USA:s rovlystna kärna

Varje nation som vägrar att underkasta sig USA:s maktorder, anses av Washington automatiskt utgöra en fiende. Underkastelse innebär att man tillåter kontroll över ekonomin, militären och kulturen.

Det är därför Ryssland utgör måltavla för denna oöverträffade propagandakampanj som orkestrerats av Washington, i syfte att utmåla den som ond. Detsamma gäller Kina, Iran, Nordkorea, Venezuela, Syrien, Kuba, Nicaragua och andra nationer, som vägrar att underkasta sig det amerikanska diktatet.

Frigör dig från de västerländska mediamyterna. Det grundläggande problemet är inte de enskilda staterna och anklagelserna mot dem. De är inte de påstådda avvikarna och brottslingarna.

Om man vänder på berättelsen så är den gemensamma nämnaren USA. Begrunda det, varför bråkar det här landet alltid med andra, förskönar sig alltid med fåfänga föreställningar om sin dygd, samtidigt som det förtalar andra som ”bad guys”? Internationella relationer, enligt Washingtons skildring, är som att titta på en dålig B-film, där USA bär den vita hatten och är perfekt rakad och friserad.

I verkligheten är USA vår tids imperium. Det kräver lojalitet och hyllning från alla andra för att underlätta sin ekonomiska politik, med militära hot som stöder dem. Istället för en vit hatt, är det en sjuk psykopats rånarluva, en som är beredd att slå in skallar för att få sin vilja igenom.

Ryssland utgjorde inte ett problem under 1990-talet, efter Sovjetunionens kollaps, eftersom dess svaga ledare därefter lät Washington löpa amok med privatisering och finansiell plundring, samt att föra illegala krig runt om i världen. När Ryssland blev starkare och under Putin återfick sin politiska auktoritet, då återgick det till att utgöra en fiende till Washington. Rysslands motsträvighet mot Washingtons handlingar blev outhärdlig, när Moskva vägrade tillåta USA:s ambitioner om regimskifte i Syrien och full kontroll över Ukraina.

Alltför elak/snäll bild?

Europeiska unionen och NATO är bara bihang till det amerikanska imperiet. Så de tolereras som lakejer. Så kallade europeiska ”makter” är i verkligheten icke-enheter. De tar sina order från Washington och har godkänt varje kriminellt krig som det amerikanska imperiet anser vara nödvändigt, för att utöva sin globala makt.

Den skillnaden förklarar varför USA riktar sig mot Ryssland, Kina, Iran och så vidare, samtidigt som de verkar tolerera ”normala” relationer med andra. De andra är vasaller och deras förhållande till det amerikanska imperiet är långt ifrån ”normalt”. Det innebär ett herre-vasall-förhållande och medverkan till brott.

Ryssland är ett särskilt eftertraktat byte för amerikansk kapitalism. Det största landet på jorden, med sina enorma tillgångar på energi och andra naturresurser, får det att vattnas i munnen på det privata kapitalet. Sovjetunionen tillät inte fritt spelrum för USA:s globala kapitalism. På 1930-talet uppmuntrade det kapitalistiska systemets angloamerikanska chefer den europeiska fascismen och Nazityskland, som ett redskap för att försöka krossa Moskva.

Ryssland idag utgör inte en direkt ideologisk opposition mot amerikansk kapitalism, men ändå utgör dess blotta motstånd mot att ge Washington ”total kontroll” ett ideologiskt problem. Samma sak beträffande Kina och andra på den amerikanska dödslistan.

President Putin är en patriot, som tror att Rysslands resurser är till gagn för det ryska folket, inte för Wall Street-oligarker. Den tron, ​​eller snarare ”kätteriet”, är outhärdligt för USA:s makt. Därför demoniseras Putin, som om det inte fanns någon morgondag.

USA:s historia gentemot Sovjetunionen och dagens Ryssland är en historia av imperialism, som inte tål någon motsägelse. Detta är något som gäller för alla imperier, från det romerska till det brittiska, bland annat. Men det är särskilt fallet för ett blivande globalt kapitalistiskt imperium, som helt enkelt måste ha varje resurs under sitt kommando, för total exploatering.

Kärnan i USA är aggression. Aggression utan gränser. Följden av den grundsatsen är de otaliga krig som USA har fört, sedan det blev den ledande globala makten för över ett sekel sedan. Tiotals miljoner liv har utplånats i dess samvetslösa krig.

Oavsett om vi betraktar Washingtons obevekliga expansionism mot de inhemska amerikanska nationerna (indian-nationerna, ö.a.), eller expansionismen hos det USA-ledda militära redskapet, känt som NATO, efter det kalla krigets slut, är den återkommande, oupphörliga dynamiken, en av aggression.

Skrattretande nog hävdar politiker i Washington och europeiska lakejer att USA och NATO är ”defensiva” till sitt syfte. Vad är det som är så defensivt med att attackera länder, mörda civila i massor med drönar-mord och riva upp fördrag efter fördrag mot att installera offensiva vapen?

Resultatet är att Ryssland står inför ett dilemma. Man föreslår att man ska förhandla om säkerhetsgarantier med USA, angående Natos expansion i Europa. Men hela USA:s meritlista handlar om systematisk falskhet.

Washington ingår inga ”överenskommelser” och deltar inte i ”ömsesidiga förhandlingar”. Det utövar dominans och konfrontation utifrån ett nollsummespel (zero-sum, den enes vinst = den andres förlust, ö.a.)

Det är därför Ryssland inte borde lita så mycket på att USA kommer med ett rimligt svar på Moskvas djupa och rättmätiga oro över Natos offensiva inkräktande. Odjuret är ett rovdjur.

Moskva kan presentera alla möjliga juridiska argument och har utan tvekan rättvisan på sin sida. Men till syvende och sist måste man lita på mer än kraften i ord och sanning. Amerikansk imperialism är roten till det onda och den vill inte kompromissa.

 

Demonstration mot USA-imperialismen i Stockholm i september 2013.
Föregående artikelHör nye svenska stats-/premiärministerns fantastiska tal om fred på det nya året!
Nästa artikelMötet mellan Putin och Modi -en global ”gamechanger”?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Nu den 1 januari 2022 blev Frankrike och president Macron det land som tar över ordförandeskapet för den Europeiska unionen.

  På programmet står bl.a. europeisk strategisk självständighet liksom egen utrikespolitisk och försvarsmässig europeisk egenförmåga.

  Vi kan enkelt ställa oss en enkel teoretisk fråga. Låt säga att denna strävan nu helt skulle lyckas och slutsatsen och besluten blir:

  OK, vi européer tar över HELA ansvaret för vår egen militära, försvars- och utrikespolitik. Nato med dess amerikanska ledarskap behövs nu inte, och Europeiska unionen bildar nu ett helt eget försvar som står enbart under europeiskt kommando och ledarskap, och det får bara finnas europeiska militärbaser på Europas territorium och den sista december, låt säga 2023, så avtackar vi de amerikanska styrkorna i Europa som ”äntligen” får återvända hem och sköta sitt hemmavid.

  Finns det någon som nu tror att de amerikanska Förenta staterna skulle godta detta scenario?

  Att Europa skulle, precis som alla andra världsdelar i övriga världen, bli ”självstyrande” – d.v.s. ett fullt normalt politiskt tillstånd.

  Är detta möjligt? Frågan är genomgående mycket enkel: svaret svårt.

  Kan Europa med egna beslut vara herrar i eget hus och bli av med den amerikanska överrocken?

  Kan Europa avkolonialiseras?
  Kan Europa ha en helt egen politisk, militär och försvarspolitisk vilja? Kan Europa enbart med egna beslut uppnå egen självständighet och full frihet utan amerikanska ockupationsbaser i Europa?

 2. Väldigt bra artikel och precis så är det, med en enda ’liten’ korrigering (som jag ser det iallafall); det är inte amerikansk imperialism, utan sionistskwashingtonsk imperialism, i den ordningen. Sk washington är dessutom ett eget ’land’ i republiken, 1871 års genomförande, och gör som de vill men på order fr sionstrn

 3. Nja, visst fanns det många barn och barnbarn i den aggressiva, fascistiska neokonservativa militära rörelsen i Amerika, men de nykristna var den drivande kraften; de är ju ett slags ”falska sionister” (som tror att alla judar skall omvändas). De högerkristna är avgjort en av planetens farligaste och aggressiva politiska och militära krafter , men de flesta normala judar avskyr dessa högerkristna, även om de vunnit en del mark i Israel, ärligt talat.

  Men Donald Trump visar ändå, för det republikanska partiets del, att den aggressiva neokonservativa eran i amerikansk politik definitivt är över.

  Vi ska inte ägna oss att jaga skuggor och falska fiender, man ska satsa på att stärka de egna europeiska och asiatiska korten och positionerna, för i dess styrka överträffar de alltid de klumpiga amerikanska, för vilka verkligen alltid är en fiende.

 4. Mycket bra artikel. Det är EXAKT så. Var någonstans här finns någon mening som inte är och varit så. Gillar par meningar av det Johan också kommentera där. Ska kommentera detta senare ikväll

 5. Det är bara lyssna par dagar på amerikansk medierna och alla politiker i båda partierna. Det är ju hänsynslöst hur man beter sej på detta VIDRIGA sätt. Nu sedan förra veckan kan man höra flera av dom nuvarande ledarna inom båda partierna. Pompeo den förra utrikesministern har gett nästan dagliga intervjuer på Fox News från förra veckan också,de bara lyssna höra.Varför och hur skulle Ryssland någonsin kunna lita på idioterna i Washington. Det finns ingen chans. Egypten men även Indonesien fick hoppa av sina kontrakt när det gäller flygplans köp som man redan hade beställt,dom SU35 planen fick Egypten dra sej helt plötsligt ur affären i allra sista sekund nu TROTS att allt redan var klart. För Usa gick ut hårt och direkt hotade dom Egypten med sanktioner.Och när det gäller Indonesien som också blev utsatta på exakt samma sätt, så har dom redan gjort om beställningen från att hoppa av ryska affären av SU35 planen och istället redan beställt amerikanska direkt. Så man bokstavligt talat hotar och straffar för att sälja eget. Men när det gäller den egyptiska affären så har Iran bestämt att helt ta över den avbokade ordern,så man ska nu få SU35plan och man kommer att betala genom olja. Detta sa Irans president igår och han ska även till Moskva inom mycket snart.Tycker detta beteende är mer än VIDRIGT,men det pågått i det tysta många år nu. Tyckte det var vidrigt när såg det, det var på Youtube hos CRUX media också. Men detta varit helt vanligt beteende hos Usa,man beter sej jämt såhär och mycket värre jämt och ständigt

 6. Nu kommer med all sannolikhet USA stoppa Jean-Luc Melenchons politiska karriär. Politikern i Frankrike som vill dra landet ur NATO-alliansen.
  I går kväll läser jag på RT, att ledaren för vänsterpartiet La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon skriver på sin twitter och uppmanar landet att dra sig ur NATO-alliansen och han ser hellre Ryssland som en partner till Paris än en motståndare.
  Han menade att man borde lugna ned den internationella situationen, än att följa Washington i det nya kalla kriget mot Kina och Ryssland.
  Att lämna NATO-alliansen skulle därför vara fördelaktigt för Frankrike, eftersom det inte kommer att vara en del av USA:s militära äventyr.
  Han betraktar Ryssland som Frankrikes partner snarare än en motståndare
  ”Ryssland är en partner Jag håller inte med om att göra det till en fiende Vi tog in 10 länder i Nato i öst, vilket sågs som ett hot av Ryssland. Speciellt när man installerar antimissilsystem i Polen”
  Han är även motståndare mot alla planer på att acceptera Ukraina i Nato. Han anser att det oundvikligen skulle uppfattas som ett nytt ”hot” mot Ryssland.
  Han kommer kandidera till presidentvalet i det kommande valet i april. Vid senaste presidentvalet fick han 20% av rösterna i första omgången.

  Fantastiskt med en politiker i EU som kan uttrycka sig så förnuftigt om Ryssland.
  Dessutom i Frankrike.

  • Bland de senaste opinionsundersökningarna (2015-2019) visar de europeiska befolkningarnas inställning till Nato och att ställa upp militärt om USA kräver militärt stöd t.ex. i konflikt med Kina eller Ryssland. I Västeuropa ligger det folkliga stödet mellan 10 och 18 procent, en majoritet vill förbli neutrala och ha dessutom bättre relationer med Ryssland: så också i Polen!! Där skulle 33% stödja USA och Nato mot Kina, en klar majoritet neutrala.

   I inget europeiskt land fanns någon stark folklig vilja att gå med USA i någon som helst konflikt i just Euroasien (RF, Kina).

   Cato-institutet uttryckte det att européernas vilja till neutralitet och förhandlingar faktiskt torpederar Nato…

   Fler och fler realistiska politiker i Europa förstår naturligtvis att Nato är en döende dinosaurie som redan borde vara både död och utrotad.

   Transatlantiska solidariteten finns bara i Pentagon och de europeiska vasaller och sjättekolonnare som springer avlönade av amerikanska tankesmedjor i det imperiala hundkopplet.

   Till Sälen-konferensen (d.v.s. Papegoj- och paranoiakonferensen): VOFF VOFF!!

   Källa:amerikanska Cato-institutet. (som intressant nog ofta är kritiskt mot neokonservativ utrikespolitik och har skribenter som åtminstone förr om åren krävde att USA skulle lämna det ukrainska äventyret).

    • Fast den undersökning Cato-institutet refererade specifikt till hur européer ville bete sig om t.ex. Washington utlöste Artikel 5 i Nato och krävde militärt stöd mot t.ex. Kina eller Ryssland: istort sett bara var tionde till var åttonde europé ville att det egna landet skulle delta på amerikansk sida rent militärt.

     Nato har helt enkelt INTE ALLS det folkliga stödet att militärt rusta och agera mot vare sig ryska eller kinesiska kriser: nästan 91% av alla tyskar ville att tyska krigsmakten inte skulle göra NÅGONTING!

     Det finns helt enkelt ingen som helst uppslutning folkligt att militärt göra sig till fiende med Ryssland och Kina bara för att Washington vill det.

     Vi borde kanske ha en gemensam samtidig folkomröstning i hela Europeiska unionen om medborgarna vill ha ett rent europeiskt försvar eller om vi skall delta i det aggressiva amerikanska krigsgalenskapen?

     Idén är verkligen inte dum.

 7. Nej Johan idén är nog den bästa som många hört på jävligt länge. Det borde vara möjligt att göra detta. Det vore det bästa för hela Europa rakt igenom på alla sätt. Tycker man borde göra detta,från EU håll

 8. Vilken skön lirare Jean-Luc är. Det vore ärligt bra om han kunde vinna på våren nu. Frankrike spelar ändå en tung roll i EU. Det krävs och behövs en sådan EU ledare som bryter detta VIDRIGA dödläget som pågått så många år i EU nu. Tysklands nya regering är bara samma skit. Det krävs att en ny EU ledare med annan uppfattning kommer in och skakar om lite,för att få dessa idiotiska spänningar att gå ner. Jag vet inte säkert hur mycket stöd Jean-Luc har,men om jag inte förstod fel så ligger han ju på över 17procent. Det verkar så,17-18procent ungefär,får återkomma igen när vet med säkerhet. Men han räknas i allra högsta grad som en av kandidaterna iallafall

 9. CIA prövar igen. Man vill gräva ner Ryssland i Kazakstan genom det pågående statskuppsförsöket. Nu vet vi iaf vad USA’s IS assets har tränats för senaste tiden. Välplanerade attacker mot polis och vapenförråd. Säkert uighurer involverade också och islamistiska slagord.
  Drömmen för USA att den jihadistiska lågan flammar upp igen i ryska Kaukasus. Borde vara Rysslands och Kinas tur att starta uppror runt om i USA snart så att stater som Texas kan hjälpas att bli fria från federationen eller indiansk urbefolkning kan få tillbaka stulet land.

  Melenchon, äntligen, hoppas han kommer rida på en flodvåg, men risken finns att CIA dödar honom förstås om nu inte hoten från männen i svart skulle räcka. Gäller att vara helt orädd för sin egen ev. död och så helt utan någon familj förstås för att våga stå upp mot ondskan.

 10. Här i Sverige visar USA sin rovlystna kärna med att indirekt styra svenskt rättsväsende! Åtalet mot Bonnessen hade aldrig väckts om inte jurister i USA börjat nysta i penningtvätt-härvan och åtal i USA är att vänta mot f d höga chefer i Swedbank. I och för sig är det en god sak men det negativa är att svenska pengar går till att betala böter som USA lägger beslag på i slutändan. För att undvika skammen så blev det eld i r**en på rättsväsendet i Sverige och Bonnessen fick bli syndabock, som den korkade bimbo hon är, begrep hon inte sin plötsliga upphöjelse till chef på Swedbank var för att bli offrad. Det kostar på att vara vasallstat till USA och böter som USA driver in i utländska banker är en icke föraktlig inkomstkälla för deras havererade ekonomi.

  • Ska bara tillägga att Anders Sundström som var ytterst ansvarig för Swedbanks hejdlösa affärer med penningtvätt sannolikt inte kommer att bli åtalad eftersom han är en av Sveriges ledande sossar, inte ens av USA eftersom vasallstaternas ledare, så länge de inte opponerar sig mot USA, ej kan röras av politiska skäl. Javisst är Sverige djupt under USA:s häl och kommer så att förbli tills unionen faller samman av sina digra interna problem som bara förvärras.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here