Skäms, New York Times!” Forskare talar om medie-desinformation om COVID-19 i Kina

8
2406

Även denna artikel Skäms, New York Times!” Forskare talar om medie-desinformation om Kina har upphittats och översatts av Rolf Nilsson. Den är skriven av Alan Macleod. (CV nederst).

Jag hörde själv hur forskare i WHO-gruppen uttalade sin uppskattning över bemötandet i Kina och tillgången till de uppgifter de ville ha.


Skäms, New York Times!” Forskare talar om medie-desinformation om Kina

Undertitel: ”Våra citat är avsiktligt vridna och kastar skuggor över viktigt vetenskapligt arbete.” – Dansk epidemiolog Thea Kølsen Fischer

Några av världens främsta forskare fördömer The New York Times, för vad de beskriver som en mycket vilseledande artikel om deras senaste besök i Wuhan, Kina.

På fredagen publicerade Times ett sensationsreportage med titeln ”På WHO-resan vägrade Kina att överlämna viktiga data.” I artikeln, med underrubriken ”Informationen kan vara nyckeln till att bestämma hur och när utbrottet började, och att lära sig att förhindra framtida pandemier” hävdas att de kinesiska myndigheterna gjorde ”kontinuerligt motstånd” mot gruppens försök att förstå ursprunget till COVID-19-pandemin, som nu har dödat över 2,4 miljoner människor världen över.

Artikeln påstår att Kina ”hindrade” deras framsteg, ”vägrar att överlämna rådata” vilket Times antyder, skulle visa att utbrottet började tidigare än i december 2019, en upptäckt som ”skulle lämna Kina öppet för mer kritik” och ännu ett exempel på en påstådd kinesisk ”mörkläggning” av utbrottet. Kinas motstånd, påstods det, var så överväldigande att det ledde till högljudda meningsutbyten mellan det internationella undersökningsteamet och lokala myndigheter.

Ändå blev artikeln omedelbart hårt kritiserad av många av världens ledande forskare, inklusive några som Times talat med och citerat i artikeln. ”Det här var INTE min erfarenhet av WHO-uppdraget”, säger Peter Daszak, presidenten för EcoHealth Alliance i New York. ”Som ledare för arbetsgruppen för djur / miljö mötte jag förtroende och öppenhet från mina kolleger i Kina. Vi FÅR åtkomst till ny kritisk data hela tiden. Vi ökade vår förståelse för troliga spridningsvägar.”

Daszak fortsatte med att förklara att han fick tillgång till ett mycket brett spektrum av data och att hans undersökning aldrig utsattes för någon förhandsgranskning.

Den danska epidemiologen Thea Kølsen Fischer, en annan källa som Times-rapporten grundade sig på, inflikade ett liknande uttalande:

Det här var INTE min erfarenhet heller på den epidemiologiska sidan. Vi byggde upp ett bra förhållande i det kinesiska / internationella epidemiologi-teamet! Att tillåta en livlig diskussion återspeglar ett djupt engagemang i rummet. Våra citat är avsiktligt skruvade och kastar skuggor över viktigt vetenskapligt arbete.”

”Hear! Hear!” (jag instämmer ö.a.), svarade Daszak. ”Man blir besviken över att tillbringa tid med journalister för att förklara viktiga resultat av vårt ansträngande månadslånga arbete i Kina, bara för att se hur våra kollegor blivit selektivt och felaktigt citerade, för att passa in i en berättelse som var uppgjord innan arbetet började. Skäms, New York Times! ”

Dr. Hume Field, en epidemiolog och veterinär, som var biträdande ledare för en tidigare WHO-undersökning av ursprunget till SARS-pandemin 2002-2004, fördömde också Times rapportering. ”Samarbete handlar helt och hållet om ömsesidigt förtroende och respekt. Om du inte har det kommer ingen att dela data med dig,” sade han, ”vi måste omedelbart göra oss av med den politiska smörja. Förhoppningsvis finns det tillräckligt med hållbar personlig goodwill för att vi, på ett effektivt sätt, ska kunna fortsätta vårt samarbetet.”

“Politisk smörja”

Tyvärr har ”politisk smörja” kommit i vägen för ett effektivt arbete mot COVID-19, alltsedan utbrottet började i slutet av 2019. Medan de flesta medier, inklusive The New York Times, ständigt har hävdat att Kina medvetet mörkade utbrottet av coronavirus för politiska vinster, har världens medicinska och vetenskapliga samfund hållit fast vid att Pekings svar var exemplariskt. Ett uttalande publicerat i The Lancet, som ofta anses vara världens mest prestigefyllda medicinska tidskrift, berömde Kinas ”anmärkningsvärda” ansträngningar att ”arbeta flitigt och effektivt för att snabbt identifiera patogenen bakom detta utbrott, genom att införa betydande åtgärder för att minska dess påverkan och för att, på ett transparent sätt, dela sina resultat med det globala hälsosamhället. ”

Den fördömde också ”konspirationsteorierna” om ett möjligt konstgjort COVID-19-ursprung och noterade de ”överväldigande” bevisen för att denna stam av coronavirus har sitt ursprung i vilda djur. Dr Michael Ryan, verkställande direktör för WHO: s hälsoprogram, lovordade också Kinas handlingar och hävdade att han ”aldrig sett en sådan omfattning av och engagemang för en respons på en epidemi.”

”Utmaningen är stor, men responsen har varit massiv och den kinesiska regeringen förtjänar enormt beröm för den responsen och för den öppenhet som de har hanterat detta med,” tillade han.

Det är inte så COVID-19 har presenterats i västerländska medier, där Kina på ett överväldigande sätt presenteras som att ha misslyckats med att begränsa sin spridning av viruset till utlandet. En enkät i oktober bland 14 utvecklade länder visade att medborgarna trodde att deras egna regeringars respons på pandemin var överlägsen Kinas, till och med i länder med över 500 gånger högre antal dödsfall per capita. En följd av detta har blivit en kraftig ökning av den antikinesiska känslan över hela världen och en ökning av hatbrott mot asiater. Mitt bland växande spänningar har både Trump- och Biden-administrationen drivit fram aggressiva åtgärder mot Kina, vilket har lett till vad många har beskrivit som början på ett andra kallt krig.

New York Times har spenderat mycket av 2020 på att täcka och fördöma COVID-konspirationer och falska nyheter. För sin nästa artikel om felaktig information om coronavirus borde de kanske leta efter inspiration lite närmare hemmaplan.

Alan MacLeod är Senior reporter för MintPress News. Efter att ha avlagt doktorsexamen 2017, publicerade han två böcker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt ett antal akademiska artiklar. Han har också bidragit till FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine och Common Dreams.

Föregående artikelHar Sverige ”hög” eller ”låg” dödlighet i COVID-19? Det beror på…
Nästa artikelAnnat Öppet brev till Sveriges utrikesminister.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Själv tror jag detta är tecken på en snabbt sönderfallande hegemoni. Dödsryckningar av en diktatur. DN har ytterligare en lögn-tirad i går (21/2 21). Allt i media-Sverige går ut på att dra någon eller något i smutsen, och i Sverige leder media. DN skriver att Kina och Indien ger bort vaccin för att öka sitt inflytande, ”ett vapen för inflytande i regionen” skriver DN. Råa, grova lögner säger jag. DN ljuger friskt och igen enligt Josef Goebbels doktrinen upprepar lögnen att pandemin startade i Kina, vilket vi idag vet att den inte gjorde, även om vi inte vet var den startade. Mest troligt är att den startade i USA, Kina identifierade den. DN ljuger igen med att kinesiska vaccinen skulle ha mindre effektivitet än västerländska. Det är bevisligen tvärt om. I svåra fall har Kina vaccinet varit 100% verksamt. Västerländska vaccin har ibland visat bara 62% effektivitet.

  Vad som hänt är detta. När epidemin bröt ut efter att Kina smittats ställde ett flertal länder upp och erbjöd hjälp med materiel. Länder som Afghanistan, Nepal, Bangladesh, Myanmar och Kambodja Sri Lanka, Nepal och Maldiverna. Man skrev, ”Vi är inte rika, vi har inte mycket att ge, men vi ger det vi har och hoppas det hjälper.” Kina fick hjälp av mindre grannar. I Asiens kulturer finns en mycket djupt sittande kulturregel, att om någon gör något gott, då uppstår en kulturell moralisk skyldighet att göra något gott tillbaka. De är det som Kina gör idag. Det skapar goda relationer och förtroende, Guanxi, och trots skillnader svetsas österlandets länder och folk allt mer samman. Sverige gör motsatsen, ljuger, förtalar, och drar alla dom kan i smutsen, och isolerar sig.
  https://www.dn.se/varlden/vaccin-ar-hardvaluta-i-indiens-och-kinas-kamp-om-regional-makt/

  • Västvärlden med ca 900 miljoner människor tror sig alltid vara bäst och veta bättre än de 7 miljarder som inte bor i västvärlden! Det är fortfarande den uppblåsta koloniala världsbilden man lever i och en koll på realiteter borde verkligen de högfärdiga politikerna i västvärlden skaffa sig! Media i väst är ett kapitel för sig men ägarbilden och bidragen från olika regimer i gör att fria medier bara existerar på nätet numera! Förtroendet för media i väst är på stadigt sjunkande och i t ex Storbritannien så är folk mer än trötta på BBC som den propagandacentral det utvecklats till och samma sak i Sverige med PS….

  • Var tvungen att peta in en kommentar där.

   ”USA:s fiender är DN:s fiender. Rapporteringen är alltid synkad med Pentagons önskemål.

   Nu är det handelskrig mellan USA och Kina och naturligtvis drar DN sitt strå till stacken.”

   DN borde inte få säljas utan varningstext. ”Denna tidning ljuger om allt när USA ber om det”

   • Se veckans Henrik Jönsson på Youtube.
    Avsnittet handlar om lögner i politiken.
    Jag anser att lögnen i de flesta fall endast kan ge kortsiktig vinst.
    På lång sikt vinner alltid sanningen därför det är just sanningen människan söker.
    Olof Palme är ett extremfall. Där försöker makten hålla dimridåerna uppe tills alla är borta och inga uppgifter finns att hämta. Det kan fungera.
    Med Estonia fungerar lögnen sämre.
    Fartyget ligger skyddat och med bevisen tämligen intakta.
    Vore jag politiskt makthavare och medveten om riskerna så skulle jag väl inget hellre önska än ett dykförbud?

    Bland det tråkigaste är att lögnen tycks fungera inom kriminalpolitiken och rättsväsendet.
    Det är alltför lätt att ”inte minnas” eller helt enkelt bara vara tyst i ett rättsväsende som bygger på ”utom allt tvivel” och hellre fria än fälla.
    Och skulle det bli fälla så finns rabatterna som en utväg för kriminalvården.
    Kriminalvård? Vård? Det låter som någon är sjuk och behöver vård.

    https://www.youtube.com/watch?v=iBpMBcQEBRs

    En tuff och orädd ung tjej som lögnens politiker får se upp med.
    På 1960-talet var det de unga vänsterradikala som var tuffa och orädda.
    Men vart finns dom idag? Gick de vilse i identitetspolitiken?
    Eller imploderade dem med Sovjetunionens sammanbrott?

 2. 1. Att New York Times vrider och förvränger är det normala förfaringssättet hos denna tidning av (lögn(rekord.
  2. Skam är något som inte finns i New York Times moraliska kompass.
  3. Vill man veta vilka lögner imperiet pådyvlar folket så läser man New York Times

  Vill man veta varför New York Times bedriver sådan usel propaganda journalistik så är det bara att titta på vilka ägarna är.

  Ett axplock av berömda lögner som Yew York Times spred

  1. Om Palestina: https://www.globalresearch.ca/the-new-york-times-lies-and-distortions-strengthens-israeli-impunity-and-undermines-human-rights-workers-in-gaza/5396651

  2. Om Vladimir Putin/Ryssland : https://www.globalresearch.ca/new-york-times-moving-into-high-spin-denigrating-vladimir-putin-on-syria/5479880

  3. Om kina: https://www.globalresearch.ca/nyt-leaked-chinese-files-story-covers-terrorism/5695528

 3. Det som är intressant i sammanhanget är att de svenska kalsong journalisternas anförare är en viss Thomas Friedman som är en stammis kolumnist på New York Times och även känt frö sina mer än mysiga relationer med Mohammad bin Salam av Saudiarabien, oks Kashioggis slaktare. Några dagar efter det att Friedman anförde sin kalsong journalistisk på sin kolumn hos New York Times, så hängde på och gjorde diverse djupdykningar i Navalny’s underkläder för att finna bevis för den mycket giftiga men ack inte så dödliga Novichok. Vem vet kanske kommer en av de svenska kalsong journalistikens trion (Hermansson, Ekdal och A Lindberg) delge vad de fann i Natalnys kalsonger. Under tiden konstateras kan att den västerländska kalsongs journalistikens Mekka är New York Times

  https://news.allfamous.org/vladimir-putin-has-become-america-s-ex-boyfriend-from-hell-77820.html

 4. Jag undersökte snabbt tidningen och det verkar som det går dåligt för ägarna. Kan tänkas att de publicerar lögner åt intressenter mot betalning, kanske t.o.m. från de som låg bakom spridningen av viruset? Lögnerna i sin tur gör att de förlorar läsare. En ond cirkel. Vem vill läsa medier som ljuger vilseleder och bedrar? – Inte jag.

  Jag tror att ungdomarna kommer bli smartare än sina indoktrinerade föräldrar. Det är därför man som tidning bör försöka göra allt för att vara sanningsenlig om man ska ha någon chans att bli läst i framtiden, tror jag. Det gäller även att anmärka på osanningar i kommentarsfälten, naturligtvis, för Internettrolling med lögner som inte rättas är också väldigt tröttsamma för läsarna.

  Det mesta här på Global politics är helt fantastiskt. Här är det enbart två tröttsamma individer som drar ned bloggens värde anser jag. Man kan tala om deras yttrandefrihet, men jag anser att Anders faktiskt kan ställa betydligt högre krav på deras kommentarer. De kommer gynnas av det dessutom, eftersom de kommer framstå som värdefulla för bloggen och för mänskligheten (inkl. för svenska medborgare, vars röster vänstern behöver för att ta makten).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here