Spannmål till Egypten, som går med i BRICS: En viktig geopolitisk åtgärd?

3
1109

 

Denna artikel av pensionerade överstelöjtnanten Einar Magnus Ødegård i Filippinerna har publicerats här:

https://derimot.no/verden-i-endring-korn-til-egypt-et-viktig-geopolitisk-tiltak/

En stor nyhet från turkisk TV: Parlamentet i Egypten har beslutat att landet ska ansöka om medlemskap i BRICS.

Från min tid som stabsofficer på MFO/Sinai 1983-84, där jag fick kunskap om Israel och Egyptens ekonomier, fick jag veta att USA försåg Egypten med pengar så att vete kunde köpas så att folket inte skulle svälta.

al-Sisi
By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

Abdel/Abdul Fattah Saeed Hussein Khalil al-Sisi är en egyptisk general och landets president sedan 2014. Al-Sisi studerade vid militärakademin 1977. Wikipedia

Så har det fortsatt, under de 40 år som har gått från 1983 till idag har Egyptens befolkning ökat från 40 miljoner till 110 miljoner. Landets egen livsmedelsproduktion täcker inte befolkningens behov. Anledningen till att USA stöder Egypten är att hålla Suezkanalen öppen och förhindra nya attacker mot Israel.

Förändringen i relationerna mellan Egypten och USA kom med Ukrainakriget och prishöjningen på vete. De amerikanska anslagen för inköp av vetet räckte inte till när priserna steg.

Vad som hände från förhandlingar med USA hålls hemligt, bara ett faktum är känt: att Rysslands utrikesminister Lavrov besökte Egypten sommaren 2022 då han gjorde en resa till flera afrikanska länder. Efter Lavrovs möte med president el-Sisi meddelades att Ryssland skulle förse Egypten med vete.

Spannmålstransporten från Ryssland till Egypten och andra länder i Afrika är något oklar. Amerikanska sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina, och hot mot Rysslands bistånd i Afrika, trots att de ryska leveranserna av vete har gjorts.

När USA svikit Egypten klev Ryssland in med sitt vete. Egyptens beslut att söka medlemskap i BRICS innebär att landet kommer att försvaga sitt tidigare beroende av monetärt stöd från USA för att hålla befolkningen med mat, och förlita sig på ryska förnödenheter för att lösa uppgiften.

Den politiska förändringen i Egypten, ett av de folkrikaste länderna i Mellanöstern, är helt beroende av ekonomiskt stöd så att folket inte svälter och gör uppror. Med ett Egypten som vänder ryggen åt USA måste det noteras att Saudiarabien, Bahrain och Qatar också har ansökt om att bli medlemmar i BRICS.

Som stora producenter av olja och gas med motsvarande intäkter får de tre olje- och gasrika arabländerna inte underskattas. USA som stödland för Egypten kan enkelt ersättas inom ramen för medlemskapet i BRICS.

Den stora politiska bilden blir tydlig med den resa som Kinas premiärminister Xi gjorde till Mellanöstern hösten 2022.

Han träffade Saudiarabiens kung och ledande prins, deltog i ett möte i Arabförbundet och träffade Egyptens premiärminister el-Sisi. Den eurasiska kontinenten och Mellanöstern är tillsammans i färd med att använda den makt de har.

 

Föregående artikelNyhet 1 april: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd. Vad tycker Försvarshögskolan?
Nästa artikelAustraliens regering vägrar försvara Assange, men stödjer USA:s planer på krig mot Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Att föda barnavlande kulturer, så att de överskrider den lokala förmågan att föda sig själva på ett ekologiskt hållbart sätt, är inte enbart korkat. Det är elakt mot de barn som kommer råka illa ut i kommande svält, så vida stödet inte sker med krav på ansvarsfull familjeplanering.

  • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 4 april, 2023 At 15:27
   Att strypa tillförseln av mat minskar knappast barnafödandet, utan av erfarenhet ökar den det. Vad som minskar barnafödandet är att öka levnadsstandarden, vilket vi vet av erfarenhet, Japan ett exempel.

   Det påminner mig om ett uttalande från USA. ”Att ge folk mat för att dom svälter är en väldigt dålig affär” Av sammanhanget framgick att svältande folk ger ett bra tillfälle att pressa dom till underkastelse och eftergifter.

 2. Frågan är väl lite märklig: men duger snart bokstavskombinationen ”BRICS”? Det rimligare vore väl världens A-Z-länder medan Europa och Washington lever kvar i 1960-talet, vilket väl dagens töntiga amerikanska flaggceremoni för Finland vid Nato visar. En viss föredetting Carl Bildt (eller hette han Carl Mink?) får ta fram näsduken och torka en tår.

  Europa som en gång upptäckte världen håller nu på att förlora världen och gå under med det amerikanska stjärnbaneret och den obegripliga begravningsaktiga Natohymnen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here