Stöd Jemen!

0
994
Lite av förstörelsen i Jemen.

Detta tal hölls av Agneta Norberg vid manifestationen mot kriget mot Jemen den 26 mars kl 12 – 15 på Sergels Torg i Stockholm. Agneta Norberg är ordförande i Sveriges Fredsråd, Med i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space och var med och bildade Kvinnor för Fred 1979.4 år av krig mot Jemen! Protestera 26 mars kl 12 – 15 på Sergels Torg i Stockholm.

Vid mötet fanns utställningar, TV-inspelning för sändning till Jemen och flera tal hölls.

Protestmötet är arrangerat av jemeniter i Sverige med stöd av Folket i Bild Kulturfront i Stockholm, föreningen Syriensolidaritet, Jemensolidaritet.se, Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), Sveriges fredsråd och Facebooksidan: Information om kriget mot Jemen


Stöd till Jemen!

 

2015 utbröt ett nytt krig i Jemen. Det är ett fasansfullt krig som fortfarande pågår. Striderna inleddes mellan en grupp som populärt kallas HOUTIS efter Hussein Badreddin al-Houti från en sekt inom Islam som heter ZAIDI, som fram till 1962 hade styrt Jemen i 1000 år. Sekten har en rätt moderat inriktning som t.ex. anser att kvinnor och män har lika värde….vilket är otänkbart för Saudis Wahabbiter.

Houti -rörelsen tvingade bort Jemens president Ali Abdullah Saleh, 2011, på grund av hans korrupta regim. Han efterträddes av Mansur Hadi, Salehs vicepresident.

Både Saleh och Hadi var proxy för Saudis inflytande. Hadi vägrade att avgå när hans mandat tid var slut. Han arresterades då av Houti rörelsen, 2015. Han flydde till Saudiarabien den 25 mars samma år och i samma veva beordrade Saudiarabiens försvars minister Mohammed bin Sahlem att bomba Jemen. I slutet av 2015 inleddes ”Operation Decisive Storm”. ”Decisive” är engelska och betyder avgörande, slutlig. Efter sex månader av oupphörliga grymheter och bombningar delklarerade FN att landet var i ett Nivå 3 katastrofläge.Den svåraste graden alltså.

Bombmattorna förstörde totalt den känsliga, civila, infrastrukturen samt hälsocentra. Saudierna blockerade mattransporter, medicin och vatten till 20 miljoner jemeniter. Vi har alla sett de ohyggliga bilderna av utmärglade,döende barn. Det pågår ett folkmord i Jemen utlöst av Saudiarabien med stöd av bl.a USA.

Saudiarabien vill till varje pris förhindra att Iran får ngt att säja till om i Jemen och USA stöder bl.a. därför Saudiarabiens krig mot Jemen. Kriget i Jemen handlar om olja massor av olja ,enligt William Engdal, som skrivit en artikel som jag citerar ur. Dessutom är Jemen ett strategiskt mycket känsligt område. Jag slog upp kartan över området och såg att från Suezkanalen vid Medelhavet sträcker sig Röda Havet och och förenar sig med Indiska Oceanen via sundet mellan Jemen och nordvästra Afrika.

Det heter Bab el Mandab. Detta är ett av världens absolut viktigaste strategiska farvatten. Härifrån är det inte långt till Djibouti vilket gör det till USAs energidepartements viktigaste farled för dess oljetillförsel. Enligt samma källa passerar 47 miljoner fat olja via Bab el Mandab i båda riktningarna VARJE DAG, inklusive olja till Kina.

Dessutom, den stora oljekällan Alif Fields ligger i det Houti kontrollerade området i norra Yemen nära den odefinierade gränsen mellan Saudi och Yemen. Där kan finnas olja som t.o.m kan överträffa Saudis fyndigheter. Närvaron av ofantliga oljereserver och gas i Yemen förklarar varför Pentagon aktivt har stöttat Saudis brutala försök att återta kontrollen från Houtis.

Detta har inte att göra med Shiiter mot Wahabbiter. Det har att göra med den strategiska kontrollen av världens energi. Så länge som Yemens huvudstad Saana var kontrollerad av av Sa Att det är känsliga områden belyses av det faktum att Kina idag har upprättat en militärbas i närheten av USAs Camp Lemonier i Djibouti i nordöstra Afrika alldeles vid Bab el Mandab sundet. udiarabiens proxy brydde sig inte Washington om detta för oljan var säker.

Men om Houti kontrollerar Yemen skulle de kunna bli allierade med Ryssland och Kina – detta måste förhindras. Det faktum att Houti har vänskapliga förbindelser med Iran gjorde också att USA ingrep.

Stoppa Saudiarabiens folkmord mot befolkningen i Yemen!

Låt Yemen bestämma över sin egen olja!

USA UT UR HELA MELLANÖSTERN OCH JEMEN!

Relaterade artiklar på denna blogg och på Jinge.se
Saudiaffären och Jemen – skamligt tvåårsminne. En bakgrund till kriget och Sveriges insatser.
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
Jemen, Saudiarabien, solidaritet, USA, krig, regeringen, svält, FN, Jemensolidaritet

Föregående artikelUranvapen måste förbjudas! USA-krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak – Levande rapport. Del 2.
Nästa artikelVarför vill USA ha en ny militärbas i Libanon?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here