Varför vill USA ha en ny militärbas i Libanon?

2
1642
Behdaidat med område. Bild från den libanesiska tidningen.

Southfront rapporterar att den libanesiska tidningen al-Joumhouria skriver att USA planerar att inrätta en militärbas i den libanesiska kuststaden Behdaidat för att ”övervaka och avskräcka” sina fiender i regionen. Southfront

USA:s utrikesminister Pompeo, känd för sin religiositet, inspekterade personligen Behdaidat, i distriktet Jbeil den 23 mars. Under besöket har snälle Pompeo donerat en halv miljon dollar för renovering av en historisk kyrka i staden. Enligt al-Joumhouria kunde han samtidigt köpa hälften av stadens fastigheter. Pompeo kritiserade starkt Hizbollah under sitt senaste besök i Libanon och kallade för en terroristgrupp som arbetade för att ta över landet.

Från den den strategiska platsen skulle Behdaidat kunna tillåta USA att övervaka kustlinjen och flera påstådda försörjningsvägar för Hizbollah. Hizbollah och dess allierade kontrollerar de flesta platser i det libanesiska parlamentets platser. Det innebär att de borde kunna stoppa alla amerikanska försök att etablera militära baser i landet, åtminstone på ett lagligt sätt.

Libanon lider av sin mest allvarliga ekonomiska nedgång på länge. Skälen till försämringen omfattar inte bara korruptionen i Libanons politiska ledarskap utan även amerikanska sanktioner som ålagts Iran. De senaste sanktionerna är de hårdaste som någonsin införts. De kommer också dramatiskt att påverka Libanon så länge president Donald Trump har makten – om Libanon inte följer USA:s politiska intressen och diktat.

Om, som förväntat, Washington förklarar ekonomiskt krig mot Libanon, kommer sanktionerna att ge Libanon få alternativ. De kan tvinga Libanon att falla tillbaka på den iranska civila industrin för att övervinna det amerikanska ekonomiska trycket och att förlita sig på den ryska militärindustrin för att utrusta libanesiska säkerhetsstyrkor. Detta kommer att bli resultatet om Pompeo hotar libanesiska tjänstemän, som hans assistenter har gjort vid tidigare besök i landet.

Det konsekventa meddelandet från amerikanska tjänstemän har varit Antingen är du med oss eller mot oss. Politiskt är Libanon uppdelad mellan ett läger som är pro-USA (och pro-Saudiarabien) och ett annat. Den ekonomiska situationen kan öka den interna splittringen upp till den punkt då lokalbefolkningen reagerar för att utesluta USA och dess allierade från inflytande i Libanon.

Den försämrade ekonomin har också drabbat Hizbollah hårt, som tvingats reducera sina insatser i Syrien.

Hizbollah, som nu är föremål för amerikanska och brittiska sanktioner, är det som skyddade landet från ISIS och andra terrorister som hotade att ge sig på kristna i landet, i linje med förre franske president Sarkozys råd att libanesiska kristna gör bäst i att överge sina hem. Terroristerna och Nato delade samma avsikter för Libanon – att försvaga Hizbollah, stödet till Syrien och Irans inflytande. Globalresearch: Elijah E Magnier.

Föregående artikelStöd Jemen!
Nästa artikelDet misslyckade mötet i Hanoi mellan Nordkorea och USA överraskar inte
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Marionett supermakten USA ställer ut med naken dans i Levant. Varför? Ju, därför att marktjuvarna/sionisterna begärde det. USA har ingen egen utrikespolitik i MÖ. USAs politik i MÖ är en förlängning av israels. Det visar hur lång USA är förbered att gå för att tjäna sina sionist herrar.

    Nu när jihadisterna-för-israel (ISISI) har misslyckat med att förstöra Syrien, så försöker marktjuvarna destabilisera Lebanon i hopp om att försvaga Hizbollah. Några lastbilar med den rätta medicin så som på 80-talet vilket gjorde att USA genaste packade sina väskor och lämnade Lebanon härnäst? Marionett supermakten USA ställer ut med naken dans i Levant

  2. Det sägs att ett köttberg vid namn Pompeo landade i Lebanon häromdan. Det är många som mår illa av den fräna stanken som köttberget lämnade bakom sig. Kan svensk expertis hjälpa med luftrening i Lebanon, tro?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here