Stoltenberg: ”NATO-vapen kan användas mot ryskt territorium”

6
242

Jens Stoltenberg i en intervju med The Economist. Skärmdump.

Blinken har enligt uppgift pressat på för att Biden ska häva begränsningen.

Av Dave DeCamp på https://news.antiwar.com/2024/05/26/stoltenberg-joins-calls-for-nato-weapons-to-be-used-on-russian-territory/

På fredagen anslöt sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till uppmaningarna om att Ukraina ska kunna använda Nato-levererade vapen för att attackera ryskt territorium, ett steg som skulle markera en betydande upptrappning av proxykriget.

”Det är dags för allierade att överväga om de ska häva några av de restriktioner som de har lagt på användningen av vapen som de har donerat till Ukraina”, säger  Stoltenberg till  The Economist .

”Särskilt nu när mycket av striderna pågår i Kharkov, nära gränsen, vilket förnekar Ukraina möjligheten att använda dessa vapen mot legitima militära mål på ryskt territorium gör det mycket svårt för dem att försvara sig”, tillade han.

Rysslands offensiv i Kharkov har lett till uppmaningar från många kongressledamöter, inklusive representanthusets talman Mike Johnson (R-LA), att president Biden måste tillåta Ukraina att använda USA-försedda missiler i attacker mot ryskt territorium. Utrikesminister Antony Blinken  ska enligt uppgift gå före i administrationen  för att få begränsningen upphävd.

Antony Blinken. Bild Wikipedia.

Ryssland har gjort det klart att man kan ge ett starkt svar om Natos missiler träffar dess territorium. Efter att den brittiske utrikesministern David Cameron sagt att Ukraina kan använda brittiska missiler på ryskt territorium, varnade Ryssland Storbritannien för att  attackera brittiska militära mål  i Ukraina och ”annorstädes” som svar.

David Cameron

Ukraina har använt amerikanska och andra västerländska missiler mot Krim, som har kontrollerats av Ryssland sedan 2014. Men Ryssland tycks dra en röd linje när det gäller att attackera territorium inne på det ryska fastlandet.

Hökar i USA tona ner risken för eskalering, men Ryssland har precis inlett övningar som simulerar användningen av taktiska kärnvapen som svar på provokativ retorik från västerländska tjänstemän, inklusive tal om att eventuellt skicka NATO-trupper till Ukraina.


beskriva mötet mellan Ryssland och Kina som ett ”omvandlande möte” som fördjupar och stärker samarbetet mellan de två länderna, samtidigt som USA är fångat i sina egna vanföreställningar:

Föregående artikelCaitline Johnstone – ”Kapitalism är en gigantisk bluff”! Va?
Nästa artikelEmanuel Karlsten: Myndighetens otydliga utredning skrämmer operatörer till censur. Del 3.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Varför fortsätter Stollenberg uppvigla och krigshetsa sedan starten? Ukraina är inget Nato land så varför har ens Nato och denna krigshungriga och krigskåta galningen varit i förarsätet sedan dag1. Och hur föreställer denna korrupta och krigshungriga Usa organisationen en försvarsallians?? Bara genom detta räcker de och bevisar att detta kalla krigets gamla korrupta relik ALDRIG varit en såkallad försvarsallians. Sverige gick med som dom efterblivna man är som sista 32a land på ENDAST 2månader där det var HELT nej till att skicka in medlems ansökan. Denna Stollenberg borde skickas till Haag och sitta där så som han uppviglat och medverkat till denna kris som EJ tillåts ta slut på något sätt. Denna arslet går och väntar på 3e världskriget, skillnaden nu är att det kommer kämpas genom kärnvapen HELT klart då

 2. StoLLEnberg har inte förmågan att fatta innebörden av det han säger. Dels är han inte en militär. Men ännu viktigare är han en dåre.

  Till hösten ska han lämna sin post och glida in i en hög betald men inte krävande bankirjobb (det är Husses sätt att belöna StoLLEnberg för services rendered)

  • Helt rätt. Stollen Berg har ett barns IQ o det är därför han o andre ledare i Väst sitter där de gör så de lätt kan styras.

 3. Väst har dominerat resten i 500 år, men nu är det slut. Professor Huntington skrev för 30 år sen boken The Clash of Civilations och några år senare kom den ut på svenska med titeln Civilisationernas kamp. Han säger att överlägsen militär förmåga gjorde att väst kunde kolonisera och plundra. För bara 20 år sen var det fortfarande så och kanske ännu 2014 när USA kuppade bort den folkvalda presidenten i Ukraina för att han inte ville ha Ukraina med i NATO.
  Men nu har Ryssland visat att västs vapen inte är övelägsna så naturligtvis är Blinken och Stoltenberg och hela gänget chockade. De har ju bytt regeringar på rutin och de var sååå säkra på att de med sanktioner, ukrainsk NATO utrustad och utbildad militär samt propaganda på nån vecka skulle knäcka Ryssland. Men deras bild av Ryssland var propagandabilden som de själva skapat och den hade lite med verkligheten att göra. Eliterna i väst blev offer för sin egen illusion. I den fanns ingen som kunde mäta sig med NATO/USA så chocken är stor när Ryssland inte bara kan stå emot västs vapen utan har utvecklat en ny slags krigföring som är bättre, mer effektiv än vad väst förmår.
  Efter 20 års misslyckat krigande i Afghanistan kunde USA bara lämna landet för det fiaskot hotade inte USAs stormaktsställning. Likadant med Irak och Libyen. Med Ryssland är det annorlunda för de är nu ett tydligt dödligt hot mot USAs dominans. Speciellt som drivande kraft i BRICS. Dessutom har det hänt som inte fick hända, alltså att Ryssland och Kina har lierat sig. Planen var ju att använda Ryssland för innestängningen (containing) av Kina så katastrofen är dubbel för Bidens misslyckade ”Regime change”. Det kan bli farligt när en supermakt dör skrev jag 2015 i en artikel där jag befarade att USA skulle använda Ukraina för att anfalla Ryssland.
  https://nyadagbladet.se/debatt/obama-och-supermakten-usas-dod/
  Biden, Blinken, Stoltenberg, von der Leyen med flera har totalt misslyckats med att krossa Ryssland och de kan inte erkänna det så Putin har ingen att förhandla med så han mal på fram till Dnjeper floden och sen längre om det behövs. Väst har ingen plan B och då kommer desperationen. Därför är det farligt nu.

 4. ”Ukraina kommer utplånas som nation, till följd av vad som nu pågår där. USA har ”förrått dem som inget annat land någonsin”, säger journalisten Tucker Carlson i ett nytt program.

  Vad kommer egentligen hända med Ukraina. Bland annat den frågan diskuterar Donald Trump Jr. och Tucker Carlson i en ny intervju.

  För kriget fortsätter ju. Väst fortsätter ösa in pengar och vapen.

  Så sent som idag påstås det i svensk media att ”Ryssland har inte kapacitet att vinna kriget”.

  Det är inte verkligheten som andra bedömare lever i.

  – Ingen har förklarat hur seger i Ukraina kommer se ut? Jag vet inte vad det betyder. Är det liksom en evig död av ukrainare och ryssar tills de alla har utplånats och Blackrock kommer in och tar över all jordbruksmark? Är det vad det är? Det är så det känns för mig, säger Donald Trump Jr. till Tucker Carlson.

  Tucker svarar:

  – De säljer redan av mark i Ukraina till utländska investerare. De kommer översvämma Ukraina med invandrare från tredje världen, och Ukraina kommer inte existera om 50 år. Det kommer inte finnas någon ukrainsk nation. Vi har förrått dem som inget annat land någonsin.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here