Caitline Johnstone – ”Kapitalism är en gigantisk bluff”! Va?

3
264
Bild från 2020: Shutterstock på licens.

Man kan ändra uppfattning om kapitalism av olika skäl -t.ex. egna erfarenheter. Kanske är detta en orsak till att man inom Fridays For Future reser paroller som ”People not profit” och ”System change”.

Här erfarenheter av en tidig(are) miljöaktivist – Caitline Johnstone! Capitalism Is A Giant Scam Hon skriver

”En av de mest avgörande ögonblicken i mitt liv var när jag drev en liten ekoblogg kallad Earth Mums i mitten av 00-talet som fokuserade på konsumentlösningar på problemet med miljöförstöring. Då trodde jag fortfarande att medan kapitalismen drev förstörelsen av vår biosfär, kunde den fortfarande vara en del av lösningen på något sätt.

Jag fick ett samtal från en startupgrupp för biobränslen som såg mitt arbete med Earth Mums och ville anlita mig för att skriva sökmotorvänliga artiklar för att dra trafik till deras webbplats. Jag gick till deras kontor för ett möte, och medan jag väntade lyssnade jag på de tre partnerna – riktiga  entreprenörstyper – som skrattade och pratade om de olika företagstallrikarna de snurrade.

En av dem hade tydligen precis kommit tillbaka från ett konsultjobb för en produkt som heter Lectric Soda, som Earth Mums starkt stödde eftersom det var ett miljövänligt rengöringsmedel för hushållen som du kunde köpa för mindre än en dollar per påse.

”Säg det inte, låt mig gissa: du sa åt dem att dubbla priset?” frågade en av partnerna.

”Jag sa åt dem att fyrdubbla det!” sa konsultkillen.

Jag tyckte att det var oerhört slarvigt hur de gjorde en produkt som faktiskt kunde hjälpa till att göra hushållen snällare mot miljön mindre tillgänglig samtidigt som de presenterade sig själva som ekokrigare som vill rädda planeten. Jag sa till dem att jag tar ut mycket mer än jag visste att de någonsin skulle betala mig för jobbet och gick därifrån, men se och häpna, jag såg Lectric Soda skjuta upp i pris fyra gånger kort därefter.

Det gjorde mig så nedslagen att jag slutade stänga ner Earth Mums. Jag kunde se att de här killarna och människor som dem skulle förvandla konsumenternas ekologiska ansvar till denna trendiga elitgrej som låg utanför sortimentet för normala människor, och det var precis vad som hände.

Det dröjde inte länge innan jag såg ankomsten av eco chic och Whole Foods och Tesla och resten av hela denna nya lyxmarknad utformad för att låta rika människor må bra  medan världen brinner, och skapa illusionen att vi kan tjäna på dessa våra våra problem.

Det var bara en sådan ögonöppnare.  Lectric Soda förbättrades inte i kvalitet, blev inte svårare att göra eller svårare att få, utbudet och efterfrågan förblev desamma; priset ändrades eftersom marknaden skulle stå för det. Marknadens dolda hand skulle inte på magiskt sätt återställa produkten till dess ”korrekta” värde; värdet av sådana produkter skulle bestämmas av de narrativa manipulationerna av entreprenörer, konsulter, con-artister, marknadsförare och annonsmän.

”Låt marknaden bestämma” betyder egentligen låt manipulatorerna bestämma, eftersom marknaderna domineras av de som utmärker sig på att manipulera. Vi har lärt oss att att låta marknaden bestämma innebär att låta utbud och efterfrågan ta sin naturliga gång, som om vi pratar om havsvatten eller årstider eller något, men i verkligheten manipuleras både utbud och efterfrågan konstant med extrem aggression. Manipulera utbudet av diamanter. Manipulera utbudet av bostäder. Manipulera tillförseln av olja. Manipulera människor till att vilja ha saker de aldrig trodde att de skulle vilja ha tidigare genom reklam. Manipulera kvinnor till att må dåligt av sin kropp så att de köper dina skönhetsprodukter. Manipulera människor till att betala $2000 för en $20-väska med hjälp av varumärkesbyggande. Manipulera människor att köpa Listerine genom att uppfinna ordet ”halitosis” och övertyga dem om att vara oroliga för det. Att manipulera människor till att tro att Beanie Babies var uppskattade samlarobjekt när de bara var vanliga stoppade leksaker.

Kapitalismen ger oss en civilisation som domineras av knep. De som kommer till toppen är de som lyckas lura så många som möjligt. Lura dem att betala mer. Lura dem att köpa din produkt och inte någon annans. Lura människor som faktiskt producerar något av värde att göra dig till deras mellanhand som får betalt trots att de inte producerar någonting. Lura konkurrenter att göra fel drag. Lura folk att fråga sin läkare om din extremt lukrativa läkemedelsprodukt. Lura människor att köpa eller sälja vissa aktier eller kryptovalutor eller NFT. Lura människor genom att använda rättssystemet och ditt team av advokater som förstår det bättre än vanliga människor gör. Lura folk att låta dig privatisera deras eget dricksvatten och sedan sälja tillbaka det till dem på flaskor.

Det är en tävling i bluff. Den som lurar bäst vinner. Hur kan du rädda planeten från förstörelse genom mänskligt beteende när allt mänskligt beteende drivs av en bisarr blufftävling? Och den största bluffen av allt är berättelsen om att det här systemet fungerar helt och är helt hållbart. Det är den övergripande bluffen som håller ihop alla andra bedrägerier.

Kapitalismens förespråkare fördömer ofta socialismen som ett tvångssystem som människor tvingas delta i, men vad sjutton kallar man detta? Var det någon av oss som anmälde sig för att kastas in i en gigantisk oändlig blufftävling? Tänk om jag inte vill spendera hela mitt liv på att utsättas för människors försök att lura mig? Tänk om jag inte vill leva i ett samhälle där alla försöker lura och lura varandra istället för att samarbeta mot vår världs bästa? Gissa vad? Jag samtycker inte till något av det. Jag tvingas till detta.

När du pratar om kapitalismens destruktivitet och fördärv på nätet kommer du att få folk att säga ”Hurr hurr, och ändå här deltar du i kapitalismen” som att det är ett eget istället för det exakta problemet som diskuteras. Ja! Ja, jag är tvingad att delta i ett kapitalistiskt samhälle för att betala räkningarna och hålla mig vid liv. Det är problemet jag försöker lösa här. Det är som att fångar klagar över fängelsesystemet och kallas hycklare för att de sitter i fängelse.

Jag är övertygad om att detta är en enorm faktor i de psykiska kriser som vårt samhälle upplever idag. Vi är fångade i det här systemet där vi ständigt blir psykologiskt överkörda av en oändlig störtflod av meddelanden som försöker få oss att tänka och känna och önska och avsky specifika saker utan annan anledning än för att det kommer att tjäna någon pengar. Hur kan mental hälsa råda i en civilisation där allas sinnen ständigt rycks på det här och det sättet av psykologisk manipulation i stor skala? Kapitalismen förgiftar våra sinnen lika mycket som den förgiftar vår luft och vårt vatten.

Det är redan så, så illa och det kommer att bli så, så mycket värre, och vi är så, så långt ifrån några verkliga förändringar i vår politiska status quo som ser ut att vara långt ifrån uppnåeliga. Allt vi kan göra är att fortsätta att uppmärksamma detta på så många sätt vi kan, och hoppas att tillräckligt många öppnar ögonen och börjar se vad som behövs.

Redaktören: Finner det högst rimligt att referera till:
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
Vad är egentligen ”New Green Deal”? Reform eller revolution?
Andreas Malm om pandemin, klimatkampen och kapitalismen.
Natur, klimat, partipolitik och ekonomisk tillväxt.
Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal

Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?

 

Föregående artikelUSA kan inte klara ett krig mot Kina
Nästa artikelStoltenberg: ”NATO-vapen kan användas mot ryskt territorium”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Skojare och lurendrejare finns överallt.
  Särskilt i den ”Fria Världen”
  Det är Friheten som inbjuder fuskare och bedragare.
  Och ibland lyckas dem.
  Därför människan har svagheter.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/notan-for-mick-jagger-bluff-vaxer-solna-stad-svindlade-pa-178-miljoner

  Jag tror för mycket Frihet skapar anarki, bristande ordning och ett förslappat levnadssätt.
  Jag tror istället på ett bättre samhälle på en Stat av folket med auktoritet.

 2. Människans högsta önskan är och har i alla tider varit frihet. De som upplevt auktoritära styren – om det är politik eller religion eller familjetraditioner- vet. Men bildning behövs, en gedigen kunskapsnivå skapar ansvar och trygga människor. Och eftertänksamma människor som inte låter sig blind styras, som känner efter vad de själva vill, och har ryggrad nog att stå upp för det. Vilket så klart är ett hot för auktoritära styren.
  Vad du kallar ett förslappat levnadssätt är kanske det jag kallar för ett liv under eget ansvar? Och gemenskap – dvs känslan av att man tillhör ett samhälle och vill bidra till det – det får du inte genom tvång.
  En stat består alltid av folket – men det är ytterst ytterst sällsynt att folket lyssnas till. Auktoritet skapar rädsla och tysthet och elände och lismare och våld. Auktoritet kväver det goda inom människan, kväver hederligheten.

  • En viss stat har motverkat frihet runtom i världen i större utsträckning än andra.

   Några av USA:s krigshandlingar

   Europa
   – 1995: NATO startar flygbombningar i Jugoslavien mot serbiska ställningar i Bosnien.
   – 1999: NATO flygbombar massivt nuvarande Serbien.
   – 2008: USA driver igenom Kosovos självständighet och skapade sin största militärbas, Camp Bond Steel, i Europa.
   – 2014: Efter långvarig intervention via NED genomförs en USA-stödd statskupp i Ukraina.

   Mellersta Östern
   – 1953: Iran. Mossadeqregeringen störtas genom en militärkupp organiserad av USA och Storbritannien. Den diktatoriska shahregimen styr sedan med USA:s stöd i nästan 30 år.
   – 1956: Första av flera krig mot Palestina/Gaza, andra länder, där USA beväpnar och stödjer Israel.
   – 1980-88: Stort krig mellan Irak och Iran där USA & Co levererar vapen till Irak.
   – 1986: USA flygbombar Libyens huvudstad Tripoli.
   – 1988: USA-fartyg skjuter ned iranskt passagerarflygplan med pilgrimer (290 döda).
   – 1991: Första Irakkriget.
   – 1993: Omfattande sanktioner mot Irak, som slår hårt mot civilbefolkningen.
   – 2003: Andra Irakkriget, sedan Bush proklamerat USA:s rätt att militärt intervenera i av USA utsedda ”skurkstater” som Iran, Irak och Nordkorea, Kuba, Syrien och Libyen.
   – 2011: Intervention i Syrien via ombud och stöd till syriska terrorister/rebeller.
   – 2015: Jemen anfalles av Saudiarabien, med stöd av USA, med satellitdata och bombningar.
   – 2019-20: Fortsatt stor militär närvaro i Irak, anfall på iransk mils i Irak, vilken bekämpar ISIS, samt mordet på iransk general, på besök i Bagdad, för diskussioner med Iraks regering.

   Asien
   – 1950-53: Koreakriget. USA saboterar återförening av Korea, och stödjer bildandet av fascistregim i Sydkorea. Efter skärmytslingar inleds Koreakriget med flera miljoner dödade.
   – 1957-75: USA-initierade krig i Vietnam, Laos och Kambodja med miljontals döda.
   – 1979-88: Sovjet invaderar Afghanistan, och USA bygger upp al-Qaida.
   – 2001-2021: USA anfaller Afghanistan och får hjälp av NATO-stater och Sverige.

   Afrika
   – 1993: Somalia. USA invaderar ”av humanitära skäl” och det slutar med massaker på ovillig civilbefolkning och ett antal invaderande soldaters död. Förödmjukande fiasko för USA.
   – 1998: Bombningar av ”strategiska mål” i Sudan visar sig vara fabriker för tillverkning av läkemedel.
   – 2006: Somalia. USA övertalar och finansierar Etiopiens invasion av Somalia, varvid
   fredsavtal ersätts av krig och kaos.
   – 2011: Libyen anfalls av NATO efter falska uppgifter och Gaddafi störtas. Kaos råder.

   Latinamerika
   – 1954: Den vänsterliberala Arbenzregimen i Guatemala störtas i en USA-stödd kupp.
   – 1961-2014: Kuba. USA utrustar en anfallsstyrka, som besegras i Grisbukten. Illegal ekonomisk krigföring samt många mordförsök på Fidel Castro sker.
   – 1973: Uruguay. USA-stödd militärkupp för som del i återgång (till högerstyre).
   – 1973: Chile. USA stöder aktivt militärjuntans kupp mot den folkvalda Allenderegeringen.
   – 1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora Contrasangreppet inne i Nicaragua.
   – 1983: Grenada. USA invaderar och störtar den demokratiska Bishopregeringen.
   – 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.
   – 2002: Venezuela. USA stödjer statskupp, erkänner kuppmakarna men kuppen misslyckas. Sedan upprepade mordförsök mot president Chavez och pågående undermineringsarbete.
   – 2004: Haiti. Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas av USA och skickas till Afrika. En statskupp genomförs med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas/fängslas.
   – 2012: USA etablerar en flygbas i Colombia och ger stöd till landets högerregering.
   .
   Några USA-stödda statskupper och statskuppsförsök mot demokratiskt valda regeringar.

   Det finns inget land som stött så många militärkupper mot demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

   – 1953 Mossadeq i Iran.
   – 1954 Arbenz i Guatemala.
   – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset.
   – 1965 Sukarno i Indonesien.
   – 1973 Allende i Chile.
   – 1970 Sihanouk i Kambodja.
   – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada.
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela.
   – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp.
   – 2009 Zelaya i Honduras.
   – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari.
   – 2018-2019 Statskuppsförsök i Venezuela.
   – 2019 Stödet till statskuppen i Bolivia.

   Källa: Vad är imperialism?

   Blum W. CIA & USA:s verkliga utrikespolitik. Göteborg: Epsilon Press, 1998.
   Paulsson B. En obekväm politisk sanning. Vitboken om nordamerikansk imperialism. 2014.
   The US military launched 469 foreign interventions since 1798, including 251 since the end of the first cold war in 1991, according to official Congressional Research Service data..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here