Stora förluster i Ukraina – men Biden vill ha mer krig

59
2040

Joe Biden – skärmdump från video

Av Aaron Maté på bloggartikeln ”Amid ’staggering’ Ukrainian toll and souring US polls, Biden seeks billions more for war”

Aaron Maté.

Trots det häpnadsväckande dödssiffran i Ukraina och en förändring i den amerikanska allmänhetens humör, söker Biden-administrationen ytterligare miljarder för att förlänga kriget.

 

Biden-administrationen  ber kongressen om ytterligare 24 miljarder dollar  för Ukrainas proxykrig, mer än hälften av det för militärt bistånd. Begäran kommer en vecka efter att en  CNN-undersökning  för första gången visade att en majoritet av amerikanerna motsätter sig ytterligare finansiering till Kiev.

För Vita huset, som har åtagit sig att säkerställa ett ryskt ”nederlag” i Ukraina, är den allmänna opinionen av underordnad betydelse. Två månader in i en allmänt utropad men nu vacklande ukrainsk motoffensiv, verkar ett nytt inflöde av Nato-vapen vara nödvändigt för att förlänga kriget. I en av flera dystra bedömningar som har dykt upp i amerikanska etablissemangsmedia, säger en senior västerländsk diplomat till  CNN att utsikterna att ukrainska styrkor ska kunna ”göra framsteg som kommer att förändra balansen i denna konflikt” är ”extremt osannolikt” . Ukrainas ”huvudsakliga utmaning” är att bryta igenom Rysslands starkt befästa försvarslinjer, där ” ukrainska styrkor har lidit häpnadsväckande förluster”. Enligt den demokratiske representanten Mike Quigley är USA:s militära bedömningar av kriget ”tankeväckande” , där Ukraina nu står inför ”krigets svåraste tid” .

CNN:s Jim Sciutto observerar att denna bild representerar ”en markant förändring från optimismen i början av motoffensiven”, där västerländska regeringstjänstemän nu erkänner att ” dessa förväntningar var ”orealistiska”” . Verkligheten på slagfältet är så dyster att den till och med ”nu bidrar till press på Ukraina från vissa i väst att inleda fredssamtal, inklusive övervägande av möjligheten till territoriella eftergifter” .

Men som Bidens nya begäran om många miljard dollar antyder finns det inga tecken på att USA är bland västmakterna som driver på för fred. När allt kommer omkring är det uttalade amerikanska målet, som topptjänstemän har klargjort, inte att försvara Ukraina och dess långsiktiga framtid, utan istället att ” försvaga” Ryssland (Lloyd Austin) och säkerställa ”ett strategiskt misslyckande för Putin” , så att Ryssland kan ”betala ett långsiktigt pris i termer av delarna av dess nationella makt” . (Jake Sullivan)

Medan CNN:s västerländska källor nu tillåter sig att erkänna att deras offentligt uttryckta ”optimism i början av motoffensiven” var ”orealistisk” , var den i själva verket oärlig. Som  Pentagon-läckor  och  efterföljande avslöjanden  har bekräftat, var amerikanska tjänstemän väl medvetna om att Ukraina inte var berett att ta itu med Rysslands kraftigt befästa försvar, men höll den bedömningen hemlig. Följaktligen, även om Ukrainas förluster på slagfältet verkligen är ”häpnadsväckande” , är kanske mest ”tankeväckande” det faktum att Biden-administrationen både förutsåg och uppmuntrade dem.

Men precis som den försurande amerikanska opinionen är ukrainska förluster också ett sekundärt bekymmer, vilket Biden-administrationens mer uttalade, neokonservativa krigspartner i proxykriget fortsätter att klargöra.

För att driva igenom det nya utgiftspaketet, ”beräknar Vita huset med hjälp av senator Mitch McConnell från Kentucky, den republikanska minoritetsledaren”, rapporterar  New York Times . Vid ett offentligt evenemang förklarade McConnell sitt resonemang : USA, förklarade han, har inte ”förlorat en enda amerikan i detta krig”, det är inte exakt om man räknar legosoldater och privata medborgare, men korrekt i sitt implicita erkännande att Ukraina har förlorade tiotusentals liv på uppdrag av sina amerikanska sponsorer. Enligt McConnell finns det flera fördelar med kriget som inte sträcker sig till vanliga ukrainare:”De flesta av pengarna vi spenderar relaterade till Ukraina spenderas faktiskt i USA, för produktion av vapen, mer moderna vapen. Så det är faktiskt att anställa människor här och förbättra vår egen militär för vad som kan komma att ligga framför oss.”

Därför, under den nuvarande Biden-McConnell-politiken, måste USA fortsätta att finansiera ett krig som kommer att kosta många fler ukrainska liv, bara så att inhemska krigsprofitörer kan skörda av skattebetalarnas generositet för att ”tanka” , och så att USA Stater , utan att deras soldater dör i Ukraina, kan använda tillfället att ”förbättra vår egen militär” för ett krig de faktiskt kan behöva utkämpa.

Försvarsminister Reznikov

Även om amerikanska tjänstemän enligt uppgift har ” uttryckt frustration ” över Ukrainas ansträngningar att minimera sina egna militära offer, verkar Zelensky-regeringen vara en villig partner i McConnells offerritual. Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov  ska ha sagt till  amerikanska tjänstemän att översvämning av Ukraina med vapen gör att Nato-allierade kan ” faktiskt se om deras vapen fungerar, hur effektivt de fungerar och om de behöver uppgraderas. För världens militärindustri kan man inte uppfinna ett bättre testområde.”

Till förmån för att försvaga Ryssland, berika amerikanska militära entreprenörer och fungera som en ” testplats” för Nato, är ukrainska liv inte det enda häpnadsväckande offret. Enligt  Wall Street Journal  har ”mellan 20 000 och 50 000 ukrainare förlorat en eller flera lemmar sedan krigets början ”, en skala som inte setts av en västerländsk militär sedan första världskriget, och en möjlig underrapportering ” eftersom det tar tid att registrera patienter efter att de har genomgått » operation.

Enligt veteranutrikesdepartementets byråkrat Aaron David Miller har Biden-administrationen inget annat val än att fortsätta att göra ukrainare till offer. Han förklarade att  USA  ”är i en investeringsfälla i Ukraina, utan någon tydlig väg ut. Chanserna för ett militärt genombrott eller en diplomatisk lösning är små; Och de små chanserna kan redan ha lämnat stan. Vi är djupt inne och saknar förmågan att göra mycket mer än att reagera på händelser.” Nyckeltermen här är ”investeringsfälla” : Efter att ha investerat i ett proxykrig som syftar till att blöda Ryssland är USA därför skyldigt att fortsätta det.

Men om USA drevs av andra farhågor, såsom ukrainska olyckor, kan det överväga att stödja de diplomatiska alternativ som det hittills har blockerat. Före Rysslands invasion uppmanade Biden-administrationen den ukrainska regeringen att slå ner på politiska motståndare; ytterligare integrera sin militär i Nato; undvika att genomföra Minsk-avtalen för att avsluta inbördeskriget efter 2014; och attackera den ryskallierade Donbas. När Ryssland i december 2021 presenterade detaljerade förslag för att ta itu med oron, blockerade Vita huset i praktiken. Och efter Rysslands invasion blockerade USA ett interimistiskt fredsavtal som skulle ha fått Ryssland att dra sig tillbaka till sina linjer före februari 2022. På senare tid har USA drivit Ukraina in i en motoffensiv som man visste att den inte hade någon chans, och avvisade en ukrainsk Nato-begäran att hade länge uppmuntrat  , i det uppenbara syftet att locka Moskva.

Kort sagt, Biden-administrationen har provocerat fram detta krig och söker nu ytterligare ett tillflöde av skattebetalarnas pengar för att förlänga det. Även det senare målet är nu öppet medgett. New York Times rapporterade att vid förra månadens NATO-toppmöte i Litauen, erkände ”flera amerikanska och europeiska tjänstemän” att deras ”åtaganden” gentemot Ukraina ”gör det ännu svårare att inleda några riktiga vapenvila- eller eldupphörförhandlingar” . Dessutom skapar USA-ledda ”löften om Ukrainas eventuella inträde i Nato, efter kriget är över, ett starkt incitament för Moskva att hålla fast vid vilket ukrainskt territorium de kan och att hålla konflikten vid liv.”

Så länge som att hålla konflikten vid liv huvudsakligen sker på bekostnad av ukrainska liv, har Washingtons tvåpartiska proxy-krigare uppenbarligen inga betänkligheter mot att tvinga en krigstrött allmänhet att stå för notan.

Föregående artikelÄr USA imperialistiskt?
Nästa artikelNär började vänstern blint följa den härskande klassens agenda?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

59 KOMMENTARER

 1. Zelenskyjs hedrande ord är talande för var Sverige står idag.
  ”Jag är tacksam mot Sverige för deras orubbliga och konsekventa stöd. Tillsammans skyddar vi livet, friheten och våra gemensamma värderingar”

  Tyskan ”klingar” bättre än svenskan.

  Schweden, Schweden überall, 
  zeigt offen sein Erbe 
  aus dem Dritten Reich.

  Der König mit seiner Frau, 
  die Politiker jetzt auch
  Der Schwede schläft am liebsten
  unabhängig von der Zeit

  Sverige, Sverige överallt,
  visar öppet sitt arv
  från tredje riket.

  Kungen med sin hustru
  politikerna nu också
  Svensken föredrar att sova
  oavsett tid

  https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1692902867709882621?s=20

  • Den demokratiska och civiliserade världen står enade för att ukrainska folket skall självt få bara herrar i sitt eget land under egen frihet.

   Det är bra. I Ryssland av idag har politik som begrepp upphört: ingen opinionsbildning, ingen fri press och inga anti-krigsdemonstrationer, inga politiska debatter, alla oppositionella sitter i princip alla i fängelse. Ryssland har blivit en tyst kyrkogård för civilisation, kultur och politik. Det smärtar oss uti fingerspetsarna som levt i landet, älskar det, dess folk och rika kultur och känner det väl.

   • Snälla Naucler 
    berätta på vilken politisk arena du framträder med alla dina konstnärliga skämt, det vore trevligt att se och höra dig live. Ärligt sagt, du är en rolig prick…emellanåt.

    • Rysslands svar på amerikanska F-16 har blivit känt.
     https://tsargrad.tv/news/tri-fakta-o-rossii-kotorye-vas-udivjat-glavnoe-za-noch-i-utro-21-avgusta_850311
     Undantagstillstånd och strikt karantän infördes nära Voronezh. Nato lärde känna Iskandern direkt. Konstantinopel samlade tre huvudfakta för natten och morgonen den 21 augusti, som kommer att överraska dig. ”Vi väntar, vi ska träffas, vi ska begrava”
     Tillförseln av amerikanska F-16-jaktbombplan till Ukraina kommer inte att hjälpa den ukrainska försvarsmakten. Ryssland har något att svara för sådana Nato-vapen.

     Tsargrads militära befälhavare Algis Mikulskis påminner om att ukrainska militanter i början av NMD förlitade sig på det bärbara antitanksystemet Javelin, sedan på Himers MLRS-systemet och sedan på de tyska leopardtankarna. Varken den första, den andra eller den tredje hjälpte.
     Ja, vi var tvungna att slåss med dessa vapen, ändra taktik, men alla dessa västerländska vapenmodeller kunde inte säkerställa en ”mirakulös seger” för Ukrainas väpnade styrkor.

     Tyska stridsvagnar brinner ut på fronterna i det norra militärdistriktet och ukrainarna har ett ”nytt hopp” – amerikanska stridsflygplan, av vilka flera trots allt lovade att förse Kiev med Nato-länder. Det faktum att F-16 fighter från 70-talet av förra seklet, i Kiev, försöker de att inte komma ihåg. Detta flygplan ligger hopplöst bakom moderna ryska flygplan, dess elektronik, även om den uppdateras under uppgraderingar, kan inte motsätta sig samma Su-35:or. Ja, och ryskt luftförsvar och elektronisk krigföring har ökat markant bara under de senaste åren och redan under själva NMD.

     Men ukrainarna tappar inte modet och fortsätter med glädje att ”gugga”, kvävs av förtjusning och skrattar åt det ”ryska flygande metallskrotet”. Tydligen glömde han att till och med den store kinesiska militärteoretikern från antiken, Sun Tzu, kallade att underskatta fienden för en av befälhavarens huvudsynder. Så ”vi väntar, vi ska träffas, vi ska begrava” … Naturligtvis utan att slappna av och inte tappa ur sikte att F-16 fortfarande inte är en majsmajs, utan snarare ett formidabelt vapen. Till vilket Ryssland har samma formidabla svar,
     – säger militärbefälhavaren för Tsargrad Algis Mikulskis.

     Förresten, enligt militärexperten Alexei Leonkov, kommer västra F-16-jaktplan att levereras till Ukraina så snart som möjligt, tillsammans med piloter . Enligt hans åsikt har Ryssland det enda alternativet för ett seriöst svar.
     Aleksey Leonkov är säker på att jagarna kommer att anlända till Ukraina med legosoldatpiloter som kommer att rekryteras från pensionärer. Samtidigt kommer det först flygas från landningsbanorna i Polen och Rumänien.
     Det finns bara en opposition från vår sida: den fullständiga stängningen av himlen över den tidigare ukrainska SSR. Men detta kräver politisk vilja, – betonade Leonkov.

     Mjältbrand upptäckt: Ett undantagstillstånd har införts på en del av Voronezh-regionens territorium. Ett utbrott av mjältbrand upptäcktes i Paninsky kommundistrikt.
     Veterinärer har identifierat flera sjuka djur. Inga fall av mänsklig infektion med denna dödliga sjukdom har rapporterats.

     En strikt karantän har införts i Paninsky-distriktet: alla djur som inte har vaccinerats mot mjältbrand är förbjudna att exporteras från regionen och importeras till ett deklarerat infekterat område. Även slakt av ovaccinerade djur och försäljning av kött samt mjölk och andra animalieprodukter är förbjudet. Jakt är också förbjudet.
     Dessutom, fram till mitten av november, kan Paninsky kommunala distrikt inte besökas av människor som inte är registrerade och inte bor där.
     För närvarande har de regionala strukturerna tillsammans med förvaltningen vidtagit åtgärder för att lokalisera och desinficera fokus för en infektionssjukdom, satt gränserna för fokus,
     – lugnar Rospotrebnadzor.

     Mjältbrand är en akut infektionssjukdom, något som liknar den verkliga pesten. Djur från det dör oftast mycket snabbt. Människor tolererar mjältbrand lättare, men bara med snabb behandling. Dödligt utfall är mer än möjligt.

     Alarmerad i väst: Ryska ”Caliber” och ”Daggers” har tidigare flugit till det ukrainska högkvarteret, där Nato-officerare sitter, men den här gången var utländska anstiftare tvungna att bekanta sig med Iskander. Rysslands anfall mot Chernigov oroade både Kiev och västvärlden.
     Ryska trupper attackerade ukrainska militäranläggningar i Chernihiv med missiler från Iskanderkomplexet, av vilka några inte märktes av Natos luftförsvarssystem.
     Som ett resultat av strejken eliminerades 54 soldater. Bland offren – 11 Nato-officerare från Polen och de baltiska länderna. De fördes med helikopter till Kiev och därifrån till Polen. Det antas att de högst uppsatta officerarna kan tas ännu längre – till tyska München eller Düsseldorf.
     Observera att slaget slogs på den plats där Nato-anställda diskuterade med Ukrainas väpnade styrkor hur man skulle försvara gränsen från hybridattacker. I ett högkvarter likviderades minst 9 deltagare i mötet, i det andra – mer än 38.
     Två döda civila rapporteras också, men dessa förluster förklaras av det ukrainska luftförsvarets skeva operation, vars antimissiler flög åt fel håll.
     https://tsargrad.tv/news/tri-fakta-o-rossii-kotorye-vas-udivjat-glavnoe-za-noch-i-utro-21-avgusta_850311

     • Ivan, vem är ditt svar riktat till?
      Naucler eller Lundström?
      Jag blir fundersam och tänker
      att du kanske är ett språkrör
      som förmedlar Johans åsikter,
      kan det stämma…Да или нет?

   • West har visat sitt ”sanna russofobiska ansikte” – Lavrov.
    https://swentr.site/russia/581485-lavrov-west-russophobic-face/

    Kiev används för att föra krig mot ”vårt gemensamma förflutna, kultur och allt ryskt”, har utrikesministern sagt.
    Washington och Bryssel har öppet släppt lös ett hybridkrig mot allt ryskt och släppt sina masker efter årtionden av att låtsas vara civiliserade internationella partners, sa utrikesminister Sergey Lavrov i en intervju med International Affairs som publicerades på lördagen.

    ”Många av våra tidigare partners har dolt sin russofobiska natur under hyckleriets slöja, men har nu visat sitt sanna ansikte i all ära”, sa han. ”Men det finns också baksidan av myntet här, eftersom den globala majoriteten såg det sanna ansiktet på dem som gick så långt som att [att] sträva efter ett monopol i att definiera de så kallade universella värdena.”

    ”Dagens väst styrs av människor som Josep Borrell som delar upp världen i en blommande ”trädgård” och ”djungeln”, där det senare helt klart gäller för större delen av mänskligheten, tillade Lavrov .

    Väst har ägnat decennier åt att cyniskt förvandla grannlandet Ukraina till ett ” fientligt militärt bålverk mot Ryssland genom att fostra en hel generation politiker redo att förklara krig mot vårt gemensamma förflutna, kultur och allt ryskt”, enligt Lavrov.

    Västerländska huvudstäder erkände till och med öppet att att nå en fredlig lösning i Ukraina aldrig var en del av deras plan, och att Minsk-avtalen ursprungligen var utformade för att ” köpa lite tid för att förbereda ett militärt scenario och leverera vapen till Kiev.”

    ”Jag tror att det väsentliga vi måste förstå i detta avseende är att väst vill göra sig av med vårt land som en seriös geopolitisk rival”, sa den ryske toppdiplomaten.
    De har inte tvekat att använda omstörtande metoder och utföra sabotagehandlingar, vilket var fallet med explosionen av Nord Streams rörledningar under Östersjön.

    Lavrov anklagade också Washington och dess allierade för att använda alla tänkbara tvångsmedel för att förhindra Rysslands partner från att engagera sig i ekonomiskt och andra typer av samarbete, samtidigt som de ”gör upprörande ansträngningar för att koppla bort Ryssland från internationella samarbetsmekanismer inom kultur, utbildning, forskning och sport. ”

   • Ritter tror att Ryssland kommer att skjuta ner alla F-16:or som överförs till Ukraina om en månad.
    Enligt den före detta underrättelseofficeren är de stridsflygplan som Amsterdam och Köpenhamn kommer att överföra till Kiev gammal och osäker utrustning enligt Washington och Natos standarder.

    NEW YORK, 21 augusti. /TASS/. Ukrainas president Volodymyr Zelensky donerade 400 000 ukrainska trupper under konflikten, alla F-16-jaktplan som överförts till Kiev kommer att skjutas ner om en månad. Denna åsikt uttrycktes av den tidigare amerikanska underrättelseofficeren och FN-inspektören Scott Ritter på det sociala nätverket X (tidigare Twitter).
    ”De kommer alla att skjutas ner om en månad. Det här är en illusion av säkerhet som påtvingats dig av samma människor som tvingade dig att offra mer än 400 000 ukrainska män i en misslyckad Nato-gambit för regional betydelse”, kommenterade Ritter Zelenskys inlägg om kämparna. ”Skäm er för att ni låter detta hända.”
    Enligt den före detta underrättelseofficeren är F-16:orna som Nederländerna och Danmark ska överföra till Ukraina gammal och osäker utrustning enligt USA:s och Natos standarder. Ritter noterade att av de 42 flygplanen var endast 24 flygvärdiga.
    Ukraina USA Volodymyr Zelensky Militär operation i Ukraina
    https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/18548511

 2. Så väst ska sluta hjälpa det mindre landet som blev invaderat av sin flera gånger större granne för att dom lider förluster. Om Ukraina har mindre militärt materiel och stöd så kommer färre av dom att dö? Är det tesen här? för i mina öron låter det helt befängt.

  Ukraina skulle fortfarande slåss emot invasionen och lida bra mycket större förluster än vad dom gör med väst stöd.
  Är ni så oroliga för Ukrainska liv så arbeta för att Ryssland ska dra sig tillbaka, att beskylla den parten som blir invaderade är ju bara löjligt.

  • Det tål att upprepas

   ”Kungen med sin hustru
   politikerna nu också
   Svensken föredrar att sova
   oavsett tid”

   Tack Catarina för diktinlägget som träffar så rätt, så rätt

  • Det var ju den neonazistiskt styrda kuppregimen som började diskriminera efter etnicitet och kulturell särart inklusive språk varefter de drabbade helt naturligt ville bryta sig ut från en så vidrig nazibetonad ’gemenskap’.
   Då började kuppregimen mörda civilbefolkningen och kallade dem Colorados dvs menandes skadeinsekter
   Det var konfliktens inledning.
   Och anglosaxernas angivna skäl för konflikten är välkänt: att försvaga och stycka Ryssland.
   Samma mål som när de matchade fram Karl XII, Napoleon och Hitler.
   Alla dessa tre krigsherrar uppmuntrades, finansierades och förråddes till slut av anglosaxerna.
   Anglosaxernas torped George Soros var uppriktig: Vi använder Ukraina som slagträ och vi bryr oss inte om vad som händer med befolkningen.

  • Johan…? !
   Allas liv är vi oroliga för när Ukrainas neo-N är i rörelse
   pushade av våra västerländska mecenater
   vi kanske skulle bry oss mer om de exploaterade massorna
   på jordens alla hörn

  • ”Johan” hade det ”lilla” landets regim i Kiev skött sig och följt den konstitution som man faktiskt hade så hade Ryssland aldrig behövt göra sin upprensningsaktion från dessa förhärdade nazister som tagit makten i Ukraina. Att utmåla Ukraina som ett oskyldigt offer är bara osmakligt och tyder på okunnighet om vad som hänt i Ukraina sedan 2014

   • Ja dessa förhärdade nazister som fick vad var det 3% I senaste valet och den största nazisten av dom alla är ju dess judiska president.
    Men det är ju inte riktigt det som diskuteras här. Artikeln för tesen att om Ukraina har mindre materiel och får mindre stöd skulle färre av Ukrainska soldater dö. Jag ifrågasatte logiken i det då Ukraina fortfarande skulle försvara sig men med mindre och sämre materiel hur det skulle leda till färre döda är min fråga?
    Så istället för att prata om oväsentligheter svara på frågorna.

 3. Så länge det är goyim/slaviska folk som dör så bryr sig inte Nuland, Blinken, Sullivan, mm. Därför uttrycks det ”frustration” över Ukrainas ansträngningar att minimera sina egna militära offer. Att goyim/slaviska dör för deras krig är inte alls ett problem för samling neokonservativ /sionist avskummen som regisserar kriget mot Ryssland alltsedan 2014.

  • De neokonservativa identifierar sig med det anglosaxiska imperiets intressen.
   Om de identifierade sig med ngt annat skulle dom inte ha fått en tillsynes framskjuten position.
   I det anglosaxiska imperiets intressen ingår att ha monopolmakt dvs inklusive finansiell dominans.
   Att inte vara en nation bland andra utan den exceptionella nationen.

   Därför gynnar det dom att du och många andra tror att folket med lustiga hattar är mäktigare än anglosaxerna, så dom matar hela världen med det intrycket.

   Dom skapade zionismen och Israel för att finansvärlden ska vara pressad att alltid gå anglosaxiska imperiets ärenden.

   De neokonservativas ideologi var i hög grad designad av den intellektuella eliten i Storbritannien.
   Det onda upphör först när anglosaxernas rivaler har lyckats ena världen så att den blir samarbetsinriktad och inte längre tolererar det exceptionella folkets later!

   • Påståendet ”De neokonservativas ideologi var i hög grad designad av den intellektuella eliten i Storbritannien.” är så fel som det kan vara. Och tyvärr har du fel på alla andra punkter också. Ska vi tro att det är onämnda ”andra” som styr världen från City of Lönndom, när vi t o m vet namnet på familjen som styr finansvärlden? ”Anglo-Saxon” är täckmantel för de som verkligen styr … du själv är förd bakom ljuset

   • Ismer är en helt död politisk inventarie i länder som Ryssland och Ukraina. Att få invånare i dessa länder att definiera sig politiskt som anhängare till ”liberalism”, ”socialdemokrati” eller ”konservatism” (förutom det förr vanliga obligatoriska ”kommunist”) så är ism-tillhörighet få post-sovjetiska människor tänker på. Det vet vi också från en hel del sociologiska undersökningar. Grovt talat avlivade Stalins NKVD alla ismer på 1930-talet, och de har bara återkommit i två fall vad gäller stora partier: det på 1990-talet nybildade ryska kommunistpartiet KPRF (som alltså inte är en efterföljare till det nedlagda sovjetiska KPSS) och från ungefär samma tid det högernationalistiska populistiska så kallade liberaldemokratiska partiet bildat av (den nu avlidne) Vladimir Zjirinovskij.

    Så sociologiskt sett för enskilda ryssar och ukrainare så bekänner och identifierar sig oerhört sällan med någon ism.

    Som det brukar heta i den delen av världen, så den enda ism makten i Kreml numera står för då är det cynismen.

    • Johan de N
     här får du ngt intressant att läsa.

     Ryssland skiljer sig från väst genom att det istället för en ”djup stat” styrs av en ”djup nation” som bara litar på den första personen, förkunnar ”Kremlinideologen” Vladislav Surkov.
     ”Putin Putinismens grundare, men han behöver själv inte vara medveten om det. Precis som Marx inte är marxist, så är den nuvarande ryske presidenten inte Putinist, men att förstå fenomenet Putinism är nödvändigt ”för alla som inte är Putin, men som skulle vilja vara som han.” Det kan finnas väldigt många sådana och inte bara i Ryssland, utan också långt utanför dess gränser, eftersom Putins politiska system ”inte bara är lämpligt för en inhemsk framtid, det har helt klart betydande exportpotential.”

    • Fråga: Kan du ge ett exempel på nonsens sociologi?
     Svar: ”Så sociologiskt sett för enskilda ryssar och ukrainare så bekänner och identifierar sig oerhört sällan med någon ism.”

 4. Ingen har stoppat väst och EU från att hjälpa sin ”lilla granne/vän” som tillhör Europas största länder. Man kan fortsätta ösa på ALLA miljarder och allt de övriga stödet som inte har MINSTA lilla stopp någonstans, diplomatiskt, huminitärt, politiskt, ekonomiskt med mycket mera. Men man häller EJ bensin på en livsfarlig brasa som man gjort 18mån där folk dör DAGLIGEN onödan. Det är jävligt korkat efter 18mån fortsätta såhär ju? Stoppa denna vidriga proxyn som ändå EJ kan vinnas, man bara häller bensin på livsfarliga brasan och pumpar in tunga vapen utan MINSTA lilla stopp. Detta är högst KORKAT efter 18mån

 5. Presidenten är i ett ”otillräckligt” tillstånd för att leda Ukraina, hävdar Oleg Soskin
  Vladimir Zelenskys ”otillräckliga” ledarskap har orsakat en nationell katastrof i Ukraina och parlamentsledamöter borde hålla honom ansvarig, enligt Oleg Soskin, som fungerade som medhjälpare till två ukrainska presidenter.

  Landets ekonomi har ”förstörts” mitt i konflikten med Ryssland, sa han i en video som publicerades på hans YouTube-kanal i lördags.

  ”Det finns inget genombrott någonstans” av ukrainska styrkor vid frontlinjen, fortsatte Soskin och tillade att allmänheten ”inte borde tro på pensionerade överstar”, som talar om Kievs militära vinster.

  Zelenskys insisterande på att Ukraina kommer att besegra Ryssland och hans ovilja att erkänna den faktiska situationen är ett tecken på att presidenten är i ett ”otillräckligt” tillstånd både som chef och person, sa han.

  ”Zelenskij är bara farlig för landet. Han är helt enkelt farlig för folket”, varnade Soskin, som var medhjälpare till de ukrainska presidenterna Leonid Kravchuk 1992 och 1993, och Leonid Kuchma mellan 1998 och 2000.

  Tidigare i veckan hävdade Zelensky att hans team ”förberedde kraftfulla saker för Ukraina” i samarbete med sina västerländska partners, och sa att landet hade ”tagit ytterligare ett steg mot kretsen av de starkaste staterna i världen.”

  Tidigare i veckan citerade Washington Post en hemligstämplad amerikansk underrättelserapport, som antydde att ”Ukrainas motoffensiv kommer att misslyckas att nå den centrala sydöstra staden Melitopol”, och att Rysslands landbro till Krim inte kommer att avbrytas i år.
  https://swentr.site/russia/581528-zelensky-ukraine-dangerous-soskin/

    • Nu pratar jag inte om det utan skriverierna i västmedierna i allmänhet. För övrigt är det här med den här månfarkosten att göra en höna av en fjäder.

     • Inte ”göra en höna av en fjäder”? Det var i så fall ens ganska dyr fjäder.
      Men kanske kraschen också var ”enligt plan” som vi hela tiden hört från Putin när invasionen av Ukraina inte gick så bra. Kanske Ryssland har börjat att planera för misslyckanden?

     • Jo det är det visst. Det är inte första gången ett rymduppdrag misslyckas. Det amerikanska Ranger-projektet hade sex misslyckade uppdrag innan de fick sin framgång. Vi får se vad haverikommissionen kommer fram till för resultat om vad som hände.

  • Fråga: vad är det som aldrig gick av stapeln?
   Svar: ukrozionazi offensiv (med eller utan Leopard2 eller Bradley🤭)

  • Ingen har väl hittills lyckats landa en modul oskadat på den svåra plats som man valde för Luna-25? Och man visste att det var ett vågspel men körde på ändå? Att landa på ”vanliga” lättare ställen på månen fixade Sovjet redan för 50-60 år sedan.

   • Benny förnekar sig aldrig.
    För info så kraschade ”modulen” när den misslyckades med att inträda i den omloppsbana som skulle föra den ner till landningsplatsen. Så snacket om ”vanliga” lättare ställen eller ”den svåra plats som man valde” är nog fantasier.

    • Ingen koll på läget ”Johan”! Det var ju för att de skulle landa i en djup krater vid månens nordpol som de tappade kontakten med farkosten. Innan dess skickade de fina bilder till jorden. Det är mycket möjligt att den landat men man har tappat kommunikationen! Varför kommenterar du sådant du inte har en aning om?

     • Jag läste i TASS det som det ryska statliga företaget Roscosmos rapporterade.
      ”Preliminary analysis results suggest that a deviation between the actual and calculated parameters of the propulsion maneuver led the Luna-25 spacecraft to enter an undesignated orbit and it ceased to exist following a collision with the surface of the Moon,” Roscosmos stated.

      Du kanske inte litar på TASS?

     • Som förväntat bara kunskapslös svada. Sist man försökte landa på månen var i 1989, då också misslyckat. Enligt teknologer så gav man inte Luna-25 något hopp av den enkla grunden att man saknar västlig data teknologi.

      PS. Det var inte Nordpolen man skulle försöka landa på, utan den s.k. Sydpolen. Begreppet månens polar är dessutom inte helt korrekt, men det har jag inte tänkt att förklara för en som inte förstår. NASA hade tidigare sett indikationer på att det kanske kunde finnas vatten där och det är orsaken till att man ville försöka landa där. Dessutom så hade man kontakt när den plötsligt gick i spinn.

 6. Diagnos – patienten snart på dekis

  ”With the Ukrainian strategic reserve committed and soon to be defeated, there are no more forces of significance available to Ukraine and their NATO overseers capable of influencing the conduct of the battles raging all along the 1,000-mile line of contact between the armies of Ukraine and Russia.
  Russia, meanwhile, retains an uncommitted reserve of some 200,000-plus fresh, well-trained and equipped forces which are leaning into the bit to be committed to battle. When they are eventually unleashed, Ukraine will lack the resources necessary to fend off their attack, signally the culminating moment in a Russian campaign designed to achieve just this result—the collapse of the Ukrainian ability to sustain large-scale ground combat”

  https://sputnikglobe.com/20230820/scott-ritter-for-nato-and-ukraine-reality-bites-1112738775.html

 7. Citat från ovanstående artikel”Begäran kommer en vecka efter att en CNN-undersökning för första gången visade att en majoritet av amerikanerna motsätter sig ytterligare finansiering till Kiev.”
  Det verkar som att insändare på Flashback börjar koppla ihop Sveriges beredvillighet att stödja Ukraina ekonomiskt med alla nedskärningar som görs i vårt eget land…
  Det fanns ytterst få kritiska röster på det forumet i början, nu kan man till och med läsa ”USAs proxykrig” och ytterst irriterade inlägg mot Zelenskij och hans tiggarstråt.

 8. Vladimir Zelensky är farlig för Ukraina.
  https://swentr.site/russia/581528-zelensky-ukraine-dangerous-soskin/

  Vladimir Zelenskys ”otillräckliga” ledarskap har orsakat en nationell katastrof i Ukraina och parlamentsledamöter borde hålla honom ansvarig, enligt Oleg Soskin, som fungerade som medhjälpare till två ukrainska presidenter.
  Landets ekonomi har ”förstörts” mitt i konflikten med Ryssland, sade han i en video som lades upp på hans YouTube-kanal i lördags.

  ”Det finns inget genombrott någonstans” av ukrainska styrkor i frontlinjen, fortsatte Soskin och tillade att allmänheten ” inte borde tro på pensionerade överstar”, som talar om Kievs militära vinster. Zelenskys insisterande på att Ukraina kommer att besegra Ryssland och hans ovilja att erkänna den faktiska situationen är ett tecken på att presidenten är ” otillräcklig” både som chef och person, sa han.
  ”Zelenskij är bara farlig för landet. Han är helt enkelt farlig för folket”, varnade Soskin, som var medhjälpare till de ukrainska presidenterna Leonid Kravchuk 1992 och 1993, och Leonid Kuchma mellan 1998 och 2000.

  ”Något måste göras åt Zelensky. Jag efterlyser det igen, sa han. ”Samla dig, någon måste visa initiativ. Vissa villkor måste läggas fram för [presidenten]”, insisterade Soskin och talade till ukrainska parlamentsledamöter.
  Tidigare i veckan hävdade Zelensky att hans team ”förberedde kraftfulla saker för Ukraina” i samarbete med sina västerländska partners, och sa att landet hade ” tagit ytterligare ett steg mot kretsen av de starkaste staterna i världen.”

  Den mycket hajpade ukrainska motoffensiven började i början av juni, då Kiev satte in sina bästa västerländska och utbildade brigader i ett försök att avbryta Rysslands landbro som förbinder Donbass med Krim i den södra provinsen Zaporozhye. Enligt ryska uppskattningar har Ukraina förlorat mer än 43 000 soldater och nästan 5 000 stycken tung utrustning under operationen, men misslyckats med att uppnå några betydande vinster.
  Kiev har hittills rapporterat att flera byar beslagtagits, men de verkar vara belägna en bit bort från de viktigaste ryska försvarslinjerna.

 9. Apropå Joe BIDEN:
  Joe Biden förde mörka affärer med den ukrainska eliten under pseudonymen Robert Peters

  Tidigare släppta e-postmeddelanden från Hunter Bidens bärbara dator tyder på att hans far använde e-postadressen [email protected] när han var vicepresident i USA. Det rapporterar ZeroHedge.

  Ytterligare en korruptionsskandal kring familjen Biden – republikaner i kongressen fann att Joe Biden, när han var vicepresident, använde pseudonymen Robert Peters och registrerade ett mejl under den, där han kommunicerade med ukrainare, skriver statsvetaren Malek Dudakov i sin telegramkanal om detta.

  I synnerhet genom detta mail – och inte officiella kanaler – gick de med på att hålla ett telefonsamtal mellan Biden och Porosjenko i maj 2016. Det är uppenbart att de inte diskuterade statliga frågor, utan deras scheman. I det ögonblicket satt Hunter Biden i Burismas styrelse och fick en miljon dollar om året. Nyligen presenterades ljudinspelningar av Burisma-chefen Mykola Zlochevskys samtal med Bidens i kongressen, liksom FBI-rapporter om fakta om att ha tagit emot mutor från ukrainare.

  Dessa skandaler uppstår vid det mest obekväma ögonblicket för Vita huset – mot bakgrund av en misslyckad ukrainsk motoffensiv. Apparatchiks i Washington försöker redan krypa bort från situationen i Ukraina. CIA-direktören William Burns verkade ha varnat i förväg för motoffensivens nederlag, och den avgående Mark Milley, genom sina kanaler, påminde sig om att han hade erbjudit sig att förhandla fram en vapenvila redan under vintern.

  ”Kongressen kallar Biden öppet av ukrainska oligarker och kräver en oberoende granskning av utgifterna för Ukraina innan han lyfter fram något nytt.

  Pessimistiska stämningar om Kievs utsikter på slagfältet växer också. För Biden är detta det värsta tänkbara scenariot. När samtidigt riksrätt för schematos hotar, och anklagelser om inkompetens strömmar in för nederlaget i Ukraina.

  Och presidentvalet börjar också, där positionerna för kandidater som lovar att snabbt avsluta kriget stärks för varje dag. Situationen för Biden är helt död, och det är inte klart hur man ska ta sig ur det, sammanfattar experten.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/08/19/dzho-bayden-vel-temnye-dela-s-ukrainskoy-verhushkoy-pod-psevdonimom-robert-peters

 10. Och nu har turen kommit till F-16 att begravas vid Donbas slätten. Äkta experter menar att F-16 precis som HIMRAS, Patriot samt Leopard 2 och Bradley inte kommer att förändra något för ukrozionazi del. F-16 kommer att brinna i skyn och fina bilder av det kommer att cirkulära världen över för att bekräfta faktum att USA/Nato är bra att producera PRIMA SKROT👌

  https://stanislavs.org/ukraine-is-where-natos-wunderwaffe-goes-to-die/

  • Ryska strategiska bombplan bränner bra på backen, mellan St. Petersburg och Moskva, 600 km från Ukraina, igår. Idag har flera flygplatser i Moskva varit stängda p.g.a. droner. Det är säker bra eftersom man har dåligt med reservdelar till Boing och Airbus plan och den generella flygsäkerheten närmar sig Kamikaze stadiet. Så jag önskar samtliga Putin älskare en flygtur i Ryssland.

   • Kent var fick du din anti-ryska information
    ifrån, FOI eller lögnimperiet?
    Ryssarna är experter på att avvärja drönareattacker och sätta människors liv i säkerhet genom att snabbt omdirigera passagerarplan och fraktflyg till alternativa flygplatser.
    På måndagen rapporterade det ryska försvarsministeriet avvärjandet av två ukrainska drönareattacker i Moskvaregionen: en drönare undertrycktes av elektronisk krigföring och föll i Moskvaregionens Ruza-distrikt, medan den andra UAV:n sköts ner över Moskvaregionens territorium. Istra-distriktet.

    • När det gäller det strategiska bombplanet TU-22 som förstördes, så hittar du info om det på diverse ryska Telegram kanaler.

     När det gäller flygsäkerhet så är det ett faktum att Aeroflot inte får reservdelar eller certifierade tekniker (du visste kanske inte att flygtekniker skall vara certifierade för den flygtypen som de skall arbeta på?) till sin flotta av Boing och Airbus plan. Det man gör är att man ”kanibaliserar” plan för reservdelar. Beroende på vad det är för delar så byts de efter ett visst antal gångtimmar, oavsett hur bra de ser ut att vara.

     Det är bara en fråga om tid innan vi får höra om flygkrascher p.g.a. dåligt underhåll.

     Min egen kännedom av ryskt flyg är att jag ett flertal gånger har flugit den längsta inrikes flygsträckan i världen, Moskva till Magadan, och MI-8 till och från plattformar.

     När det gäller flygsäkerhet så finns det ett stort antal källor att tillgå för den som är flygintresserad. Jane’s räknas som en av de bästa, men kostar pengar.

     Det ryska luftförsvaret har skjutit ner ett antal drönare men inte alla, så där har du fel.

     FOI’s hemsida har jag aldrig besökt, och tar heller inte info från en atommakt som i praksis bedriver nazistisk krigföring i sitt grannland, Ukraina.

     • Kent Svensson, ännu en expert, konstigt hur vissa herrar förvandlas till den duktigaste av alla inom ett speciellt område …när andra liknande typer är frånvarande.
      Kent, jag har aldrig nämnt ”alla drönare”, där har du fel.

     • Man bara skrattar åt sådana som ”Kent” som tror de vet något! Precis som förutsett så gick den ukrainska ”offensiven” åt skogen och nu är det bara en tidsfråga innan Ukrainas militär kollapsar! Snart slängs Zelenskys nazi-regim ut från Kiev!

 11. Till Johan de Naucler
  Jag fattar inte att människor med en fungerande hjärna kan tro, att Ukraina som har ingen fungerande ekonomi (lever på pengar som skickar EU och USA, som kan ta slut när som helst), som har 10 gånger mindre soldater, 10 gånger mindre flygplan, 10 gånger mindre stridsvagnar, 10 gånger mindre artilleri, …. än Ryssland, vinner kriget. Glöm inte en sak. Ryska soldater som slåss i Ukraina representerar kanske 10 % av de ryska väpnade styrkorna. Zelensky påminner om Hitler år 1945, som bekämpade ryssarna på ett så förkrossande sätt, så att Röda armén tvingades retirera hela vägen till Berlin.
  …. Det smärtar oss uti fingerspetsarna som levt i landet, älskar det, dess folk och rika kultur och känner det väl.
  Du behöver inte känna någon smärta för ryska folket. Ryska folket bryr sig inte om sådana som du. Du och dina ryska vänner som hatar Putin, representerar knappt 1 promille av Rysslands totala befolkning. De kommer inte påverka Rysslands inrikes och utrikes politik. Väst kan inte ekonomiskt besegra Ryssland. Hela världen samarbetar med Ryssland. Afrika, Sydamerika, Kina, Indien, Arabländer… Hela världen är bra trötta på den ”demokratiska och civiliserade världen”, som bara bombar och plundrar alla länder som inte kan försvara sig.
  Ryssland i nu läge är mycket mer sammanhållet som samhälle, än USA eller något annat land i Västeuropa. Ryssland har tjänad internt på kriget i den meningen att nationen är mycket mer enad, än det var innan februari 2022. Ryssland kommer inte att hamna i händerna på globalister, som USA, Frankrike, GB, Tyskland, Sverige… gjorde. Ryssland vägrar blir en ”bensinmack” för USA och dess europeiska vasaller. Ukraina börjar bli en tung ekonomisk post att bära, som USA måste bli av. Kina är större fara för USA än Ryssland. USA kan inte klara av att ekonomiskt kriga mot dessa stormakter samtidigt. Det blir intressant att se, på vilket sätt spolar Washington Zelensky. Så ta det lugnt Johan. Hetsa inte upp dig. Sätt dig i soffan och betrakta Europa som håller på att begå ekonomiskt självmord.

  • 21 augusti 2023..
   Inte ett odjur, inte en tyrann, inte medelmåttighet. Bilden av Stalin uppdaterades för en ny lärobok i historia
   RVIO: Stalins roll beskrivs objektivt i den nya läroboken i historia
   Josef Stalins (Dzhugashvilis) roll i den nya enade ryska historieboken kommer att revideras och presenteras mer objektivt. Detta konstaterade den vetenskapliga chefen för Russian Military Historical Society ( RVIO ) Mikhail Myagkov vid en presskonferens tillägnad 80-årsdagen av slaget vid Kursk.
   https://www.gazeta.ru/social/2023/08/21/17458580.shtml

   ”Om det i läroböckerna som finansierades på 1990-talet av Soros Foundation och andra var en tyrann, ett odjur, en medioker befälhavare som fyllde fienden med lik, i allmänhet, den ”kriminella stalinistiska regimen” – det här är en röd tråd gick igenom många läroböcker, idag i vår enhetliga lärobok är naturligtvis Stalins roll preciserad på rätt sätt, det vill säga objektivt.”

   Enligt representanten för RVIO ligger objektiviteten i presentationen av Stalin i den nya läroboken som den högsta befälhavaren under det stora fosterländska kriget, som deltog i planeringen av stora operationer och nominerade framstående militära ledare till nyckelpositioner, och även ” försvarade tydligt den sovjetiska utrikespolitikens intressen.” Myagkov noterade att läroboken är baserad på ”oföränderliga fakta i historien”.

   Den 7 augusti presenterades en enhetlig historialärobok för elever i årskurs 10 och 11 – både universell och ryska. Läroboken ägnas åt perioden från början av 1900-talet till våra dagar. Den omarbetade och skrev om avsnittet om 1970-2000-talet och lade till ett avsnitt om specialoperationen i Ukraina . Författarna var ordföranden för RVIO, Ryska federationens tidigare kulturminister Vladimir Medinsky och akademiker från Ryska vetenskapsakademin Anatoly Torkunov (även rektor för MGIMO ) och Alexander Chubaryan .

   Nya monument över Stalin
   I år öppnades två monument över Stalin i Ryssland. Byst – dök upp i Volgograd i februari, på tröskeln till 80-årsdagen av slaget vid Stalingrad. Portal V1.ru noterade att monumentet var beläget ”120 meter från monumentet till offren för politiskt förtryck.”

   I augusti öppnades ett åtta meter långt monument till Stalin i Velikiye Luki, Pskov-regionen , på Mikron-fabrikens territorium. Monumentet gjordes för fyra år sedan och var först tänkt att installeras i Volgograd, men de lokala myndigheterna vägrade det. Donationer för installationen av monumentet och invigningen samlades in av Russian Knight Foundation. På stiftelsens hemsida står det att ”Ryssiske Riddaren” bevarar för oss ”allt det bästa i den nationella kulturen: historia, konst, liv, traditioner, självmedvetenhet.” I avsnittet ”Projekt” (organisationen ingår av justitieministeriet i listan över utländska agenter) på stiftelsens webbplats är 21 publikationer av 26 tillägnade Stalin.
   På webbplatsen står det också att stiftelsen sedan 2017 är medlem i rådet för nationaliteter under Moskvas regering och deltar i verksamheten i kommissionen för nationellt kulturarv och etnokulturell utveckling, samt i säkerhetskommissionen.

   Prästerskapet deltog i öppningsceremonin av monumentet, men det lokala stiftet inledde i samband med detta en kontroll, eftersom prästerskapet var på denna tillställning ”utan välsignelse” och på eget initiativ.
   Fondens generaldirektör, dokumentärfilmaren Vladimir Parshikov sa vid öppningen:
   ”Folk uttryckte en önskan att se monumentet över Josef Stalin varje dag när de kommer till jobbet.”
   I sin tur sa fader Anthony, som genomförde invigningsriten av monumentet, att många präster under Stalins styre utsattes för förtryck, bland annat dödades, men ”tack vare detta har vi många nya martyrer.” Hans ord sänds av Pskovs nyhetsflöde.

   Den 21 augusti publicerade forskargruppen Russian Field resultaten av en undersökning, enligt vilken Stalin var bland de tre mest populära politiska ledarna från det förflutna i Ryssland, tillsammans med Peter I och Katarina II. Stalin bedömdes positivt av 65 % av de tillfrågade, negativt av 20 %. Boris Jeltsin och Mikhail Gorbatjov presterar sämst .

  • 21 augusti 2023..
   Inte ett odjur, inte en tyrann, inte medelmåttighet. Bilden av Stalin uppdaterades för en ny lärobok i historia
   Stalins roll beskrivs objektivt i den nya läroboken i historia
   Josef Stalins (Dzhugashvilis) roll i den nya enade ryska historieboken kommer att revideras och presenteras mer objektivt. Detta konstaterade den vetenskapliga chefen för Russian Military Historical Society ( RVIO ) Mikhail Myagkov vid en presskonferens tillägnad 80-årsdagen av slaget vid Kursk.
   ”Om det i läroböckerna som finansierades på 1990-talet av Soros Foundation och andra var en tyrann, ett odjur, en medioker befälhavare som fyllde fienden med lik, i allmänhet, den ”kriminella stalinistiska regimen” – det här är en röd tråd gick igenom många läroböcker, idag i vår enhetliga lärobok är naturligtvis Stalins roll preciserad på rätt sätt, det vill säga objektivt.”

   Enligt representanten för RVIO ligger objektiviteten i presentationen av Stalin i den nya läroboken som den högsta befälhavaren under det stora fosterländska kriget, som deltog i planeringen av stora operationer och nominerade framstående militära ledare till nyckelpositioner, och även ” försvarade tydligt den sovjetiska utrikespolitikens intressen.” Myagkov noterade att läroboken är baserad på ”oföränderliga fakta i historien”.

   Den 7 augusti presenterades en enhetlig historialärobok för elever i årskurs 10 och 11 – både universell och ryska. Läroboken ägnas åt perioden från början av 1900-talet till våra dagar. Den omarbetade och skrev om avsnittet om 1970-2000-talet och lade till ett avsnitt om specialoperationen i Ukraina . Författarna var ordföranden för RVIO, Ryska federationens tidigare kulturminister Vladimir Medinsky och akademiker från Ryska vetenskapsakademin Anatoly Torkunov (även rektor för MGIMO ) och Alexander Chubaryan .

   Nya monument över Stalin
   I år öppnades två monument över Stalin i Ryssland. Byst – dök upp i Volgograd i februari, på tröskeln till 80-årsdagen av slaget vid Stalingrad. Portal V1.ru noterade att monumentet var beläget ”120 meter från monumentet till offren för politiskt förtryck.”

   I augusti öppnades ett åtta meter långt monument till Stalin i Velikiye Luki, Pskov-regionen , på Mikron-fabrikens territorium. Monumentet gjordes för fyra år sedan och var först tänkt att installeras i Volgograd, men de lokala myndigheterna vägrade det. Donationer för installationen av monumentet och invigningen samlades in av Russian Knight Foundation. På stiftelsens hemsida står det att ”Ryssiske Riddaren” bevarar för oss ”allt det bästa i den nationella kulturen: historia, konst, liv, traditioner, självmedvetenhet.” I avsnittet ”Projekt” (organisationen ingår av justitieministeriet i listan över utländska agenter) på stiftelsens webbplats är 21 publikationer av 26 tillägnade Stalin.
   På webbplatsen står det också att stiftelsen sedan 2017 är medlem i rådet för nationaliteter under Moskvas regering och deltar i verksamheten i kommissionen för nationellt kulturarv och etnokulturell utveckling, samt i säkerhetskommissionen.

   Prästerskapet deltog i öppningsceremonin av monumentet, men det lokala stiftet inledde i samband med detta en kontroll, eftersom prästerskapet var på denna tillställning ”utan välsignelse” och på eget initiativ.
   Fondens generaldirektör, dokumentärfilmaren Vladimir Parshikov sa vid öppningen:
   ”Folk uttryckte en önskan att se monumentet över Josef Stalin varje dag när de kommer till jobbet.”
   I sin tur sa fader Anthony, som genomförde invigningsriten av monumentet, att många präster under Stalins styre utsattes för förtryck, bland annat dödades, men ”tack vare detta har vi många nya martyrer.” Hans ord sänds av Pskovs nyhetsflöde.

   Den 21 augusti publicerade forskargruppen Russian Field resultaten av en undersökning, enligt vilken Stalin var bland de tre mest populära politiska ledarna från det förflutna i Ryssland, tillsammans med Peter I och Katarina II. Stalin bedömdes positivt av 65 % av de tillfrågade, negativt av 20 %. Boris Jeltsin och Mikhail Gorbatjov presterar sämst https://www.gazeta.ru/social/2023/08/21/17458580.shtml

 12. Det är en dyster stämning i Ukraina efter misslyckad offensiv och kritiken mot Ze🐽 ökar.
  Till och med husses egen tidskrift The Economist erkänner öppet att den så hypade ukrozionazi offensiven är ett stort misslyckande.

  ”Ukrainas offensiv mot Ryssland har blivit ett så stort misslyckande att inte ens mainstream-media kunnat dölja det. Tvärtom. Den dåliga farten i offensiven har varit i internationella mediers fokus i flera veckor, och misslyckandet har nu påverkat det allmänna humöret i Ukraina, något som oroar regimen i Kiev, rapporterar The Economist.

  Ukrainas omtalade offensiv mot Ryssland blev ett stort misslyckande. Man har inte ens lyckats ta sig igenom Rysslands första försvarslinje, men man har förlorat tiotusentals soldater. Och detta har fått följdverkningar i det ukrainska samhället, enligt brittiska The Economist.

  Den allmänna stämningen är dyster. Kritiken av Volodymyr Zelensky, presidenten, har ökat och orsakerna till missnöje är tydliga. Efter att en gång lovat en marsch till Krim, ockuperat och annekterat av Ryssland sedan 2014, betonar det politiska ledarskapet i Kiev nu mer realistiska förväntningar”, skriver tidningen.

  En annan sak som skapar ”ångest” hos ukrainarna, är chansen att Donald Trump – som lovat att han avsluta ska proxykriget i Ukraina på 24 timmar – blir återvald som USA:s president nästa år.

  Ukraina säger också att man inte har fått all den utrustning som väst lovat.

  Tidningen hänvisar till en ukrainsk krypskytt norr om Bakhmut som inte tror Ukraina någonsin kan återta hela sitt territorium. Soldaten menar att många soldater idag skulle välkomna en vapenvila – en uppfattning som tidigare i konflikten ”skulle ha varit otänkbar”, står det i artikeln.

  Särskilt plågsamt är det för unga ukrainare som riskerar att skickas in i något som de idag allt mer uppfattar som ett ändlöst krig. Tidigare var det många ukrainare som frivilligt ville strida i konflikten mot Ryssland men nu ”rekryterar” Ukraina mest bland de ovilliga, förklaras det.

  – Det gör luften så tjock att man faktiskt kan känna den, säger en kvinnlig aktivist från volontärorganisation CVIT, som arbetar med rådgivning bland utmattade ukrainska trupper, till The Economist.

  Alla vet nämligen att kostnaden för att återta mark från Ryssland är döda soldater. Bara att hoppas på framgång i offensiven har blivit ”en handling av självförstörelse”, säger aktivisten. Att prata om offensiven från en fåtölj är enkelt, det kan ge lycka, men det är mycket svårare att göra det när man inser verkligheten, att den betyder ”mörker, död och förtvivlan”, påpekar hon.”

  https://nyheter.swebbtv.se/dyster-stamning-i-ukraina-efter-misslyckad-offensiv-kritiken-mot-zelensky-okar/

  Skrivbordsgeneraler och ryssofober som uttalat sig tvärsäkert (även på den här bloggen) om att Ryssland kört fast, inte kan vinna, låg moral kanske ska hörsamma det aktivisten från fältet säger och komma ihåg att: ”Att prata om offensiven från en fåtölj är enkelt”

  • Jodå, vi har ju ”våra” egna fåtöljgeneraler här på bloggen som ivrar för ett fortsatt krig och hejar på regimen i Sverige att skicka mer vapen och pengar till Ukraina! Ett råd, ställ gärna upp själva och lista upp er som frivilliga till fronten i Ukraina. Jag är säker på att ni är välkomna! Om ni mot förmodan skulle komma hem levande hoppas man väl att upplevelsen täppt till truten för gott på er. Lycka till! Ni vet vilka jag menar…

 13. Cracks Beginning To Emerge Between Washington And Kiev

  Ukraina håller på att ta slut på möjligheter till en motoffensiv, enligt Washington Post. Denna rapport kommer eftersom det nyligen avslöjades att sprickor börjar uppstå mellan Washington och Kiev över de senares hantering av kriget. Dessa sprickor kommer bara att fördjupas när vi sakta kryper mot nästa års amerikanska presidentval, där Bidens orubbliga och okritiska stöd för Ukraina får honom att tappa stödet – och i hög takt.

  Washington Post skriver att Ukraina verkar ha slut på alternativ i en motoffensiv som tjänstemän från början såg som Kievs mest avgörande operation. Även om ukrainska och västerländska tjänstemän kräver tålamod, betonade tidningen att ”tidsfönstret för Ukraina att bedriva offensiv är begränsat” på grund av det ”ogästvänliga vädret” under hösten och vintern.

  ”Utan mer avancerade vapen som är avsedda att stärka frontlinjen eller helt satsande styrkor som fortfarande hålls i reserv är det osannolikt att Ukraina kommer att kunna säkra ett genombrott i motoffensiven, enligt analytiker”, sade tidningen.
  https://southfront.press/cracks-beginning-to-emerge-between-washington-and-kiev/

 14. Leaked Documents Indicate Zelensky About To Be Replaced

  Det verkar allt tydligare att väst vill ersätta Zelensky. Förutom flera förutsägelser från experter om att den ukrainske presidenten kommer att tas från makten, avslöjas det nu att några tidigare läckta Pentagons dokument avslöjar en plan för att göra Kievs borgmästare, Vitali Klitschko, till ny statschef.

  Dokumenten läckte ut för månader sedan när flera hemliga amerikanska försvarsdepartements filer avslöjades av Jack Teixeira, en 21-årig soldat som arbetar vid 102:a underrättelsetjänsten vid Massachusetts Air National Guard.

  Eftersom Teixeira var anställd inom IT-sektorn hade Teixeira tillgång till flera hemligstämplade statliga uppgifter, efter att ha läckt många av dem. I april greps Teixeira och väntas bli dömd till runt 10 års fängelse.

  Vad som inte var känt förrän nu är att det bland dokumenten fanns ett brev där en tjänsteman från Pentagon visade sitt intresse för att sätta någon mer kompetent än Zelenskij att ta presidentposten i Ukraina. Dessutom är vice utrikesminister Victoria Nuland själv tydligen också involverad i denna plan, efter att ha uttryckt sin personliga önskan att se Vitali Klitschko som president. I en viss del av dokumentet finns en öppen uppmaning om att ”skapa förutsättningar” för att välja Vitali 2024.

  ”Brevet, daterat den 22 februari 2023, säger att ledningen för det amerikanska utrikesdepartementet, såväl som topptjänstemän vid det amerikanska försvarsdepartementet, inte är nöjda med den ukrainska presidenten Zelensky och planerar sitt utbyte som Ukrainas president, för ex-boxaren Vitali Klitschko som hans ersättare 2024 (…) Enligt brevet uttrycker ledningen för Pentagon en överenskommelse med en åsikt från USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland att Zelensky ”uttömmer sin politiska kapacitet snabbt”. Av brevet att döma skulle både försvarsdepartementet och utrikesdepartementet vilja se den före detta boxaren och en aktiv deltagare i händelserna 2014 Maidan coup d’état Vitali Klitschko, nu borgmästare i Kiev, som Ukrainas president”, Den holländska journalisten Sonja van den Ende skrev.

  … Tydligen finns det fortfarande ingen konsensus om vem som kan bli Ukrainas nya president. Men konsensus är verklig om den västerländska önskan att ta bort Zelenskij. För västerländska myndigheter och media är Zelenskij redan en problematisk och negativ offentlig person. Som det står i dokumenten håller den ukrainske presidenten på att ”uttömma sin politiska kapacitet snabbt”. Detta beror på hans ständiga omotiverade ”tiggare”-beteende gentemot sina Nato-partners, förutom de upprepade militära misslyckanden och territoriella förluster.

  … Det återstår att se hur Zelensky skulle tas bort. Eftersom det är en diktatorisk regim under krigslagar, är det svårt för förändringar att ske genom valbara och demokratiska medel. Nyligen, i en artikel publicerad av Politico, föreslogs det att Zelensky kunde mördas och vissa tjänstemän har till och med en ”hemlig plan” som ska följas om detta skulle hända. Flytten ser ut som ett försök att förbereda opinionen för en falsk flagg-operation. Zelenskij kan dödas och hans död felaktigt skyllas på Ryssland, vilket legitimerar en ny upptrappning.
  https://southfront.press/leaked-documents-indicate-zelensky-about-to-be-replaced/

 15. Ingen säkerhet för Europa utan Ryssland – österrikiska FM

  En stor österrikisk tjänsteman visade politisk realism och kritiserade Europeiska unionens ansträngningar att ”avbryta” Ryssland, och påminde om geografins roll för att bestämma Europas politik gentemot Ryssland. Faktum är att den nuvarande krisen i relationerna mellan Ryssland och Västeuropa beror på slutet på det pragmatiska sökandet efter goda diplomatiska förbindelser med Moskva, vilket tenderar att vara en ”självmordspolitik” med tanke på att Europa och Ryssland är geografiskt nära och alltid kommer att ha att upprätthålla en dialog för att garantera regional fred.

  Uttalandet gjordes av Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg vid en internationell paneldiskussion som anordnades av ett universitet i Spanien den 22 augusti. Enligt honom är det inte möjligt att skapa en effektiv säkerhetsarkitektur för Europa utan Ryssland, med tanke på både den geografiska närheten och den relevanta militära och ekonomiska roll som Ryssland spelar. Därför är han emot den antiryska isoleringskampanjen, och anser att den är en ineffektiv och antistrategisk politik för Europa självt.

  ”Vad som än händer kommer Ryssland att vara vår största geografiska granne. Vad som än händer, kommer det förmodligen fortfarande att vara nummer ett när det gäller kärnstridsspetsar. Det är fortfarande en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd (…) Vi kan inte avbryta Ryssland. Vi kan inte spöka på det”, sa han under evenemanget.

  Vid evenemanget nämnde Schallenberg arvet efter Egon Bahr, en viktig tysk diplomat från 1900-talet, ökänd för sitt försök att föra Väst- och Östeuropa närmare under det kalla krigets bipolaritet. Bahrs doktrin är känd som ”Ostpolitik”, och sammanfattas i det permanenta sökandet efter normalisering av banden mellan Europa och Ryssland, med tanke på att dialogen är oundviklig på grund av geografisk närhet. Bahr sa att ”Amerika är oersättligt, men Ryssland är orörligt”, något Schallenberg verkar hålla med om.

  Det är viktigt att notera att Schallenberg uppenbarligen inte är ”pro-rysk”, utan en europeisk tjänsteman som är oroad över framtiden för sin egen region. Vid evenemanget, som även deltog av EU:s toppdiplomat Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba, kritiserade Schallenberg hårt Ryssland, anklagade landet för konflikten och stödde den västerländska berättelsen om att Moskva bröt mot internationell lag genom att ”invadera” Ukraina. Dessutom påminde Schallenberg också om konflikten med Georgien 2008 och kallade den ytterligare ett brott mot internationella normer.

  Vid ett visst tillfälle i sitt tal frågade Schallenberg till och med: ”Vad i himlen måste hända för att vi faktiskt ska lita på det här landet igen?”, vilket tydligt visar den ”brist på förtroende” som européerna har i Ryssland idag – trots att det fram till och med nu har bara EU, inte Moskva, agerat fientligt i de bilaterala förbindelserna. Schallenberg försökte också motivera den biståndspolitik som Österrike har gett Ukraina. Han sa att Österrike, trots att det är neutralt, förespråkar en regelbaserad global ordning, vilket är anledningen till att bistånd skulle vara ”berättigat”. Hittills har Wien inte skickat vapen till Kiev utan spenderat miljoner på ekonomiskt och humanitärt bistånd till den ukrainska sidan, vilket låter som hyckleri när den ryska befolkningen också påverkas av konflikten, helt enkelt ignoreras av västvärlden.

  Men trots att han fördömer Ryssland visar Schallenberg realistisk pragmatism genom att betrakta Moskva som nödvändigt för framgång för europeisk säkerhet. Han hävdar att, trots oenigheten, måste Europa och Ryssland arbeta tillsammans för att bygga en ömsesidigt gynnsam säkerhetsarkitektur, och återställa principerna för Bahrs ”Ostpolitik”, som nu helt har övergetts av EU till förmån för automatisk anpassning till USA. Dessutom betonade Schallenberg att genom att utesluta Ryssland från europeisk diplomati slutar EU med att även exkludera Centralasien och södra Kaukasus. Med andra ord, istället för att isolera Ryssland, isolerar Europa sig med sin politik.

  Schallenbergs ord låter som hopp om ett återupplivande av realism och politisk pragmatism i EU. Mitt i så många onödiga fientligheter, inklusive till och med informella krigsförklaringar, är det positivt att se att det fortfarande finns diplomater som förespråkar klassiska principer om fredlig samexistens, och ignorerar de irrationella försöken att tillämpa ”avbrytkulturen” i internationella relationer. Detta är dock fortfarande otillräckligt.

  Rysk-europeisk dialog kommer inte att vara möjlig så länge EU fortsätter att tro på en ”regelbaserad global ordning”. För alla seriösa specialister på internationell rätt verkar det uppenbart att de så kallade ”reglerna” är påtvingade för att försvara västvärldens intressen, denna ”globala ordning” är inget annat än ett system av geopolitisk unipolaritet som leds av USA. Europa har samarbetat med detta system i decennier, passivt accepterat att underkasta sig amerikanska order, även när dessa kränker Europas egna intressen – som vi kan se i det ukrainska fallet.

  För att verkligen leva fredligt med Ryssland måste Europa bryta med den här typen av mentalitet och förstå vikten av framväxten av en multipolär värld. Endast i ett polycentriskt geopolitiskt system kommer det att vara möjligt för Europa att på ett adekvat sätt samexistera med Ryssland, eftersom det då inte längre kommer att vara underordnat en hegemonisk makts order. Mer än så, bara i en multipolär värld kommer Europa självt att kunna bli ett relevant maktcentrum, kapabelt att försvara sina egna intressen.
  https://southfront.press/no-security-for-europe-without-russia-austrian-fm/

 16. Ex-CIA Vet: Ukraina skyller utländska journalister för misslyckad motoffensiv

  Kievs upprepade uttalande om dess beredskap att bryta igenom ryska försvarslinjer visade sig vara ett misstag, sa Larry Johnson, en pensionerad CIA-underrättelseofficer, till Sputnik.

  Ukraina har enligt uppgift förbjudit utländska journalister att besöka frontlinjepositioner utan något skriftligt tillstånd från dess överbefälhavare Valery Zaluzhny.

  Den schweiziska tidningen Le Temps rapporterade att denna censurhandling kan förklaras av Kievs ovilja att offentliggöra enorma förluster efter att dess trupper inte lyckats bryta igenom de ryska försvarslinjerna mitt i deras motoffensiv.

  Den ukrainska vice försvarsministern Anna Malyar har tidigare hävdat att västerländska mediers rapporter om utplaceringen av eliten 82:a luftburna brigaden hade lett till strejker på dess positioner.

  Allt detta visar att ”Ukraina misslyckas i sin offensiv och de letar efter någon att skylla på istället för att skylla sig själva”, sa den pensionerade CIA-underrättelseofficeren Larry Johnson.

  Med hänvisning till motoffensiven sa han att Kiev är ovillig att ”ta ansvar för att inleda en attack som inte har någon chans att lyckas.” Han tillade: ”Först och främst för att de saknar lufttäckning, försöker de nu skylla på journalister eller någon annan.”

  ”Vad är det som är så absurt med det här? Ni minns att vi tillbringade de första tre månaderna av 2023 med att höra talas om Ukraina som sa: ”Vi kommer att attackera eller inleda en motoffensiv”. Jag menar, vem gör det? Om du ska inleda en offensiv, kommer du att smutskasta folk. Du vill överraska dem. Du vill inte meddela det i förväg. Så detta är bara ytterligare ett tecken på ukrainskt misslyckande, underströk Johnson.

  Den före detta CIA-officeren hävdade att även om Ukraina hade ”några extra reserver hängande” skulle det ”inte förändra situationen på slagfältet.” Han teoretiserade också över ett hypotetiskt scenario som antog att den ukrainska militären hade fått övertaget av ryska trupper under Kievs motoffensiv.

  ”Om Ukraina vann, om Ukraina skulle besegra Ryssland, skulle de [Kievs myndigheter] ha reportrar där ute i frontlinjen, de skulle ha kameror. De skulle göra liveuppdateringar var 15:e minut, eftersom det skulle finnas goda nyheter att berätta. Det finns inga goda nyheter. Det är mycket dåliga nyheter. Ukraina håller på att bli besegrade och de försöker dölja det. Och det enda problemet är att så länge det finns smartphones kan regeringen inte dölja vad som händer på marken”, avslutade Johnson.

  Den ukrainska militären inledde sin mycket omtalade motoffensiv i början av juni efter flera uppskjutningar. Rysslands president Vladimir Putin underströk i slutet av förra månaden att ”fienden inte var framgångsrik i alla riktningar av kampen.” Enligt honom, ”Alla motoffensiva försök har stoppats, och fienden har trängts tillbaka med stora förluster.”

  Enligt det ryska försvarsministeriets uppskattningar var Ukrainas förluster i motoffensiven cirka 43 000 soldater och 4 900 enheter militär utrustning den 4 augusti.
  https://sputnikglobe.com/20230823/1112808168.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here