Förnuftets röst om stillestånd och avslut på Ukrainakriget börjar höras

69
1928

 

P1 Morgon 16/8 sände en kortare debatt mellan Adam Cwejman, ledarskribent på GP och journalisten och ”Fri värld”-medarbetaren Patrik Oksanen. Debatten var föranledd av Cwejmans ledar i GP 13/8. Länk till Ledaren i GPDen senare höll en lugn och argumenterande ton, medan den så kallade försvarsexperten Oksanen vevavde runt och angrep Cwejman genom att säga att dennes ledare ”var mumma för Putin”– Och Oksanen kunde meddela P1:s lyssnare att Ryssland hade stora ”imperialistiska planer” på att erövra rejäla delar av Europa, som Baltikum, Polen m fl länder. Det visste Oksanen för han hade någonstans i Ryssland sett en karta om ”moderlandet Ryssland” där dessa ingick. Kontrasten mellan Cwejmans sakliga ton och Oksanens sluggerstil var påtaglig.

Vad skrev då Cwejman i sin ledare? Han klargjorde tydligt sitt avståndstagande från Putin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det var knappast förvånande, utan förväntas väl av en liberal lederskribent. Det intressanta var däremot att han konstaterade ett antal omständigheter, vilka gör att Sverige – och debattörer – bör ompröva sin hållning till Ukrainakriget. Dessa omständigheter är:

– ”Det kan ta många år att helt modernisera den ukrainska arméns resurser och det är inte ens en garanti för att det går att återta all ockuperad terräng.”

– Många civila och soldater har dödats – ”över 100 000 soldater från bägge sidor. Men mörkertalet är stort och många, både civila och stridande, är allvarligt skadade och kommer att leva med livslånga men.”

– ”För ukrainarnas del innebar vintern att det efterlängtade stödet av tyngre utrustning från väst äntligen började anlända. För att motivera den införseln av militärt materiel, främst från USA men även från andra Nato-länder, planerade Ukraina under hela våren en avgörande sommaroffensiv som skulle återta de av Ryssland tidigare ockuperade regionerna.”

– ”Men för ukrainarnas del har det visat sig svårt att gå på offensiven mot en nedgrävd och förberedd fiende”… Och ”resultat har ännu uteblivit.”

– ”Liknelsen till första världskriget är sliten men inte utan poänger. Det här är ett krig som både bär drag av tidigare tiders konflikter samtidigt som det är hypermodernt. Artilleri, statiska försvarslinjer och minfält har kommit att spela stor roll. Utrymmet för snabba pansarstötar och manöverkrigföring har sällan visat sig.”

– ”Det finns ett annat sätt att se vem som är krigets vinnare och förlorare. På flera sätt har Ryssland redan förlorat det här kriget, med besked”.

– ”Även om det förstås vore önskvärt att den ryska ockupationen avslutades och all ukrainsk mark som ockuperats sedan 2014 återlämnades så måste det vägas mot kostnaden som ett fortsatt krig innebär, i liv och resurser.”

Jag, och flera med mig, har skrivit om att Ukrainakriget alltmer liknar en ”köttkvarn”, vilken bokstavligen mal ned sina offer. Adam Cwejman betonar också den aspekten, och pekar även på alla överlevande, men lemlästade pesoner. Sådan är ju krigets logik och vanvett.

Jag delar även Cwejmans syn på att Ryssland redan förlorat kriget, i den bemärkelson att de troliga målen för anfallet ej uppnåtts. Hur skall man annars förklara fiaskot med den stora kolonnen mot Kiev och dess reträtt, alla offer för att inta Kherson och sedan reträtten till östra sidan av Dnepr?

I Cwejmans ledare hörs och syns tydligt pragmatismen, men på samma gång förnuftets röst. Han är heller inte ensam om att skriva om våren-sommarens offensiv som ett fiasko. Efter ett tag meddelade ukrainska militärledningen att man tagit en ”paus”, men efter denna har inga framgångarna noterats, utom helt marginella ukrainska territoriella framryckningar.

Mot den bakgrunden skulle man tänka sig att svenska partier – socialdemokrati och borgerliga – visar någon form av besinning. Nej, i stället skyfflas – i full samsyn bland NATO-kramarna – miljarder kr till vapen till Ukraina. Nu senast aviseras 6 miljarder kr i skyffeln.

Vi är många som ser Ukraina som ett proxy-krig mellan USA och Ryssland. Det avfärdas eller låtsas inte om från de mest framträdande krigsförespråkarna inom FOI, Utrikepolitiska Institutet, Försvarshögskolans alla mediala överstelöjtnanter m fl. Ett slitet, trist argument mot de många fredsinitiativ som pågått och pågår är att ”vi” kan inte tala om avslut på kriget, utan det ankommer enbart på Ukrainas ledning. Cwejman demonterar sakligt argumentet.

Och visst är det så: Utan de gigantiska ekonomiska och militära stöden från USA och NATO-sekundanterna skulle Kiev omedelbart börja sondera utvägar att avsluta kriget.

Köttkvarnen fortsätter att mala i Ukraina. Nu måste Fredsrörelsens och Förnuftets röst släppas fram!

Föregående artikel”Skandaliserad”. Vem? – Jag!
Nästa artikelÄr USA imperialistiskt?
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

69 KOMMENTARER

 1. Kloka och eftertänksamma rader, som är svårt att inte seriöst bli påverkad av, vilka jag önskar även våra Riksdagsledamöter läser.
  Att Regeringen tillsammans med militären driver denna krigshets i svenska folkets namn därtill med stöd av Sverigedemokraterna vill jag beteckna som ytterst beklagligt.
  Ett förhållande som mer eller mindre tystar alla röster för fredsinitiativ och politisk opposition från Socialdemokraterna, vars medlemmar trots att man sagt nej NATO följer partiledningens krigiska linje.

 2. Frö det första vet all att Oksanen är en kvacksalvare och därmed inte kan bidra med något vettigt till ämnet. I klar språk är Oksanen en ledande bluff expert.

  För det andra ska vi vara varse om att ”stillestånd tåget” har åkt för länge sedan. Ryssland kommer inte att tillåta att de västra delarna av ukrozionazi regimens territorier få användas som källor för existentiella hot mot det Ryska Folket och Landet. Vilket innebär att för Rysslands del är det ENDAST de förslag som lades den 17 december 2021 som gäller. D v s
  1) Ett frödrag om en europeisk säkerhetsarkitektur där den enes säkerhet inte är på bekostnad av den andre
  2) Nato drar sig tillbaka till 1997 års gräns.

  Det Ryssland vill kommer att gälla!

  Världen vet att ukrozioanzi regimen är en pjäs i sammanhanget, inte den huvudpart Ryssland ska förhandla med. Det är USA som ska skriva under (freds)villkoren som Ryssland lägger fram. Eurokrater såsom van der Lögnen, Borrellia och dylik springpojkar och flickor kan gott servera te/kaffe/läsk vid ceremonin då freds fördraget undertecknas.

  Vägrar USA så ska neokonservativa/sionist avskum som styr landet vara beredda att fortsatt förnedras av Ryssland både på slagfälten och på diplomati fronten tills de tvingas mer eller mindre kapitulera. Valet är de neokonservativa/sionist avskummens. Läs mer om avskummen här: https://www.unz.com/estriker/kaganism-the-people-steering-us-into-another-world-war/

  Historiens bok har vänt blad och framöver innehas inte huvudrollen av väst.
  Det är självklart för mycket att förvänta sig att bluffexperter i nivå med Oksanen IQ att ens fatta vad saken handlar om. Man kan dock inte förneka heller att bluffarnas utspel bjuder på ett gott skratt i dessa dystra tider

  Slutsats: det är bäddat för NATO’s Ultimate Disaster in Ukraine. En insiktsfull analys om det stora debaklet som Natos framtid ges här:

  https://strategic-culture.org/news/2023/08/18/washington-afghanistan-debacle-is-prelude-to-natos-ultimate-disaster-in-ukraine/

  • ”Det Ryssland vill kommer att gälla!”

   Och hur hade du tänkt att Ryssland skulle implementera dessa punkter rent konkret?

   Man har en ekonomi, valuta och en militärmakt som är slagna i spillror samt med negativa utsikter.

   När vapnen och pengarna är slut ska man då börja kasta kottar istället eller hur ser planen ut?

   Ibland läser man kommentarer här som i det närmaste påminner om när Hitler satt i sin bunker och gav order till militära förband som inte ens fanns. Ni trissar varandra till att tro på saker som inte på något plan är realistiska.

   Ukraina har efter hårt arbete brutit igenom försvarslinjerna på flera ställen och offensiven kommer bara att öka i takt, inte minska. Offensiven kommer inte att stanna upp en endaste millimeter bara för att det skrivs artiklar från pensionerade skrivbordsgeneraler om hur dåligt och långsamt det går. Det går i den takt som passar Ukraina bäst och kan inte bygga på förväntningar från tyckare.

   Rädda det som räddas kan innan det är för sent är mitt och många andras tips till lede fi.

   • Sats:

    Första exemplet: ”Man har en ekonomi, militär makt och valuta som är slagna i spillror”.

    Slutsats: Ändå lyckas Ryssland vinna mot hela Nato

    Andra exemplet:

    Sats: ”Efter års av hård arbete har ukrozionazi regimen lyckats bryta igenom Rysslands försvars mur”

    Slutsats: Just därför har ukrozionazi regimen börjat retirera sina trupper (till ex Sloviansk)

    Tredje exemplet (en variant av det andra exemplet)

    Sats: ”ukrozionazi offensiven går väldigt trögt”
    Slutsats: den går baklänges och det är ett utmärkt exempel på mycket avancerade/ sofistikerade militär strategi som Nato lär ut

    Äkta bedömare vet att ukrozionazi regimens bäst före datum är tills slutet av september.

    Alltså, frågan som världen ställer är vart ska Ze🐽 fly? Apartheid israel? Mismi? Eller City of Lönndom? Hur kommer kapitulationen se ut? Ska senilen åka till Moskva och skriva på? Eller blir det lady Maidan och Angel of Death Nuland/Nudelman?
    Spännande tider!

    • ”Slutsats: Ändå lyckas Ryssland vinna mot hela Nato”
     Är hela Nato i Ukraina? Eller skickar medlemsländer en bråkdel av sin kapacitet till Ukraina?
     Att påstå att man slåss emot Nato är ju bara löjligt det antalet Nato soldater på Ukrainsk mark är ju försvinnande liten. Tror ni att Nato länder har i hemlighet skickat flera hundratusen soldater till Ukraina?

     • Förmodligen avses att vapen från Nato är avgörande för Ukraina, vars försvarsminister uttalat att Ukraina slåss för Nato mot Ryssland

     • Jag kan hålla med min namne ovan.

      Till och med höga (de högsta) ryska militärerna vet, och har uttryckt det öppet offentligt i media innan det rysk-ukrainska kriget bröt ut fullskaligt år 2022, att Ryssland KAN INTE ensamt bekämpa och inte heller besegra det samlade Nato. Det är en strategisk omöjlighet.

      Jag minns från Sovjetunionen på 1980-talet ett begrepp som det då mäktiga militär-industriella komplexet (på ryska VPK) sakta år efter år matade de sovjetiska politikerna med tesen att ”den sovjetiska krigsmakten borde ha en slagkraft och vara större än den amerikanska och den kinesiska (då den ideologiska arvfienden) TILLSAMMANS” -och det är naturligtvis ens teoretiskt omöjligt. Men tanken fanns där och herrar som Andropov och marskalk Ustinov tog detta tankegods på visst allvar. Man fruktade ofta det oförutsägbara Kina mer än Amerika innan Reagans tokerier tog över det offentliga världssamtalet.

      Lika teoretiskt omöjligt är att dagens nedbantade ryska krigsmakt skulle kunna ta sig an hela Nato. Och det vet den ryska militären och framför allt den ryska Generalstaben mycket väl.

     • Kyrkogårdarna i Donbas (fulla med Leopard2/Bradley, mm vittnar om att detta är ett Nato-krig. Det är ett 20 länder som är med genom att skänka krigs materiell och annat hjälp till ukrozioanzi regimen. Hitintills, har hela väst spenderat ca 200 MILJARDER dollar. Svenska skattebetalare bidrar med 20 miljarder SEK utan att ha blivit tillfrågad om det. USAs skattebetalare kan inte förstår varför de måste skänka närmare 150 MILJARDER dollar för ett land de flesta amerikaner skulle ha svårt att pek på en karta. Natos general sekreteraren Stollenberg sade häromdan att Nato ska hjälpa ukrozionazi regimen tills den vunnit. Vi vet att utan Nato skulle ukrozionazi regimen fallit för länge sedan.

      Så Ryssland har vunnit inte bara mot ukrozionazi råttorna utan även Nato.

      Vi förstår att detta är svårt att svälja för en som ända sedan februari 2022 hävdat att Ryssland armé har kört fast, slut på ammunition, låg strids moral och annat rappakalja. Men SANNINGEN är ett Nato har förlorat eller Ryssland vunnit mot Nato (om Naucler så vill)

      Om sista rycket från ukrozionazi råttor kan man läsa här: https://simplicius76.substack.com/p/ukraine-commits-last-remaining-elite

     • Svar till ”Nato dog vid Donbas-slätten”.

      Ingen vet hur kriget skall gå. Min bedömning var den klassiska. Ett anfallskrig har en överraskningsfas på 1-3 veckor där det förutsätts att den anfallande parten sätter motpartens militära och politiska ledning ur spel, dess militära huvudbaser och basutrustning liksom intar landets huvudstad -som amerikaner och britter lyckades med på just dryga två veckor mot Irak våren 2003. Baathregimen och Hussein-Irak kollapsade och försvann.

      Det var denna typ av operation Putin och hans generalstab de facto hade i åtanke våren 2022. Det sägs rakt ut i hans tal natten den 24 februari: landet skulle demilitariseras (Det har inte skett överhuvudtaget, dessutom förstärkts), denazifieras (jag utgår från att det avser att helt slå ut den ukrainska politiska och militära ledningen totalt, vilket heller inte skett) och att neutralisera andra hot. Inget av dem har de facto heller inträffat. Av alla de mål Putin förutsade sig bekämpa enligt hans krigsförklaring den 24 februari 2022, så har alla de faktorer och vektorer i politik och krig gått komplett i hans nackdel. Det är ju rena objektiva fakta. Även hans drömmerier om en säkerhetszon i Centraleuropa där Nato skulle dra tillbaka all utrustning till de områden där de var INNAN år 1997, har också helt slagit fel. Nato finns nu från Kolahalvön ned till gränsen mellan Syrien och Turkiet i Medelhavet.

      Med andra ord: ett strategiskt och taktiskt schabrakmisslyckande. Ingenting har HITTILLS sedan den 24 februari 2022 gått Putins väg i kriget; som förste man i historien har han utropat Zaporizjzja-regionen som ryskt men huvudstaden är stadigt långt från rysk -befolkningen håller den kvar under ukrainska flagga ännu. Han har annekterat områden vars huvudstäder ännu besitts av dess ursprungliga ägare: en ganska unik händelse i världens militära historia. Putin utgör i detta sammanhang ett unikum.

     • Påstående: Inget av dem mål som Ryssland satt up har de facto heller inträffat.
      Faktum: därför har Ryssland erövrat ca 20% av ukrozionazi territorium
      Ryssofobens slutsats: Med andra ord: ett strategiskt och taktiskt schabrakmisslyckande.

      En sak är bra dock. Trolleriet från ryssofobens är inte alals enformigt länge utan det innehåller lite mer ord bajseri att jämföra med tidigare
      Ryssland har kört fast
      Ryssland har slut på ammo
      Rysslands armé har låg stridsmoral, osv osv osv

     • Den ukrainska motoffensiven tror jag blir mycket svår. Det är alltid lättare att försvara än att avancera. Den ryska ockupationsmakten har väl grävt ned sig och minerat ofantliga områden, och ingen kan använda flygplan för luftherraväldet täcks av synnerligt gott luftvärn på båda sidor. Å andra sidan har ukrainarna med stor enkel fantasi sänkt både ryska Svartahavsflottans enda robotkryssare Moskva med egentillverkad sjömålsrobot, och med ombyggda vattenskotrar lyckas man hota hela den militära sjöfarten på Svarta havet liksom fasta installationer och broar längs kusten. Precis som vietnameserna i det amerikansk-vietnamesiska kriget är en mindre, smal och smart motståndare ofta mycket segerrik mot en imperialistisk stormakt i ett anfallskrig -som lever farligt. Där har ryssarna inte alls lärt sina amerikanska läxor: idel förluster mot mycket svagare motståndare.

      Mellan tumme och pekfinger lär nog fronten frysa där den är idag och det blir några slags fredssamtal (eller vad de nu kan kallas) där ukrainarna får gråta över mycket, misstänker jag. Samtidigt vet vi att GRU-officerare inofficiellt har läckt till diverse presskällor att hela ryska underrättelseväsendet är komplett utleda på såväl kriget som Putin själv, och att en ny kupp mot Putin kan komma säkert inom sex månader. Vi ser till exempel inga bilder längre på ryska höga officerare i rysk tv (de lyser komplett med sin frånvaro, förutom minister Sjojgu som ju faktiskt inte är militär utan civilist från början), så att dagens ryska krig och krigsbild har gått från att vara militärt färgad till att vara politisk. Scenerierna utmed fronten kan förändras fort: om till exempel Krim-borna är riktigt utleda på det ryska styret (det finns vissa rapporter om att många krimbor är lokalt utleda likaså på tilltagande rysk byråkrati och rent tilltagande förtryck, landsdelen levde under närmast anarkisk frihet från 1991 till 2014) kan vi rentav få se ett snabbt Krim som går tillbaka till ett mer öppet och fritt Ukraina, om den opinionen finns -det vet vi inte, den går inte att mäta i krigstid. Men det är lösa spekulationer utan minsta fast mark under fötterna -men alla möjligheter finns. Krigsslut kan bjuda på det mest oväntade: alltfrån en Putin som flyr i helikopter ovanför Moskvas hustak på Ceaucescu-maner, en mördad Putin, eller en av sjukdom död Putin (jag ser då inga sjukdomstecken hos honom, han verkar frisk), ett ryskt militärt generalmyteri (förefaller komplett otroligt, men vem vet?), eller en fanatisk fascistisk motkupp i Kiev (som motåtgärd vid nedlagda vapen och några slags förhandlingar). ”Allt är möjligt, allt kan ske…” som Strindberg skrev i Ett Drömspel.

      Den ryske nu fängslade politiske fången och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza uppmanade i sitt försvarstal i domstolen härommånaden att den civiliserade världen får nu inte göra samma misstag som ”väst” gjorde på 1990-talet och inte helt inkludera Ryssland i den europeiska civilisationen. Nästa gång chansen ges, när Putinregimen kollapsar, bör Ryssland ges fullt tillträde och inträde i västliga samarbetsstrukturer. Där har den ryska organiserade civila oppositionen helt rätt.

     • Väst har medvetet avvisat Ryssland som sökte samarbete, Medlemskap i Nato, demonisering av Ryssland, stöd åt statskuppen i Kiev 2015, negligering av Minsk II, acceptans av Kievs inbördeskrig, nazitolerans. Är Ryssland mindre demokratiskt än Ukraina?

 3. Någon känner kanske till varför Stalin införlivade Västukraina med det övriga Ukraina ? Han måste ha känt till regionens historia. Ansåg han att en internalisering av hotet var bättre än en externalisering ? I ljuset av dagens händelser hade det förmodligen varit bättre att släppa den regionen även om det hade inneburit ett visst yttre hot.

  Ryssland har gjort ett antal felbedömningar som förvärrat krisen. Man har trott att de humanitära och kulturella banden mellan länderna varit så starka att Ukraina inte skulle kunna lockas till att spela mellanhand i USA:s imperialistiska planer. Hur skulle ett land där de flesta har ryska som hemspråk kunna lockas till motsättningar och utspel som skulle utmynna i krig där man själva skulle drabbas ? T.o.m. Zelensky själv behärskar inte ukrainska perfekt utan kan på videon ses leta efter ord och uttryck. Han har på gamla videon gjort sig lustig över den ukrainska nationalismen. Denna ryska felbedömning ledde även till att den chockeffekt som de första krigshandlingarna förmodades ge, inte har försvagat det ukrainska styret på avgörande sätt. Dock ledde chockeffekten till att Ukraina var villig till en kompromiss, tre separata avtal förhandlades fram våren 2022, bara för att saboteras och förhindras av västmakterna.

  Kriget är en mänsklig tragedi och förlust för både Ryssland och Ukraina. Det militära läget är dock en annan fråga. Överste Douglas MacGregor som har ledarerfarenhet från Irakkriget gör en helt annan bedömning än vad som är brukligt att höra i västmedia. Ukraina kommer enligt honom att förlora och väst kan inget göra för att hindra denna utveckling. Det var någon som sade att även militären i väst har ideologiserats tiil grad att de kompetentaste personerna är just överstarna. Generalerna utses numera på ideologiska meriter och därför har MacGregor inte blivit befordrad. När Africom bildades, det amerikanska överkommandot för fortsatt imperialistisk kontroll över Afrika, utbrast MacGregor till sina officerskollegor om de inte fattade hur provokativt en sådan benämning skulle uppfattas i Afrika. Utfrysning av MacGregor följde.

  Frågan är vilka grepp västmakterna kommer att ta till när Ukraina tvingas ge upp. Självöverskattningen i väst är måttlös och det kan befaras att drastiska tilltag följer då man försöker rädda ansiktet. En sak är säker, utanför väst har kriget börjat ge effekter som kommit som en obehaglig överraskning för USA och dess vasaller, som Frankrike i relation till dess afrikanska nykoloniala besittningar. Det globala syd ser sin chans att skaka av sig bojorna som hindrat deras ekonomiska utveckling ända sedan den formella politiska självständigheten.

  • Fast regionen Lvov (Lemberg, Lwow, Lviv) har aldrig någonsin ingått i det gamla ryska kejsardömet. Däremot Warszawa…

 4. Förnuftets röst?!
  Fullständigt Anti-ryskt av Cwejman i sin ledare, vad annat att vänta sig av svenskar som lever inbäddade i en russofobisk västerländsk angloamerikansk värld.
  Anfallskrig?! Rättare sagt, en militär operativ insats av Ryssland, precis så som NATO-doktrinen benämner sina olika ”fredliga” militära insatser och vi fredsälskare vet ju att NATO är en provocerande ”köttkvarn” men tydligen inte Cwejman m.fl.

  En fredsrörelse i russofobiska och pro USA-och EU-Sverige ser jag som omöjlig, det är för mycket prat och lite handling. Politiska grupperingar är till skada för en enhetlig nationell fredsorganisation, då partipolitisk obunden. Fredsrörelser ska ständigt vara alert levande även om vi inte är direkt utsatta av bombningar så är vi det indirekt via skattemedel till krigshetsarna i lilla ”oskyldiga” Sverige.

  Enligt NATO- doktrinen finns fyra ledningsnivåer, i fallande ordning politisk- militär, militärstrategisk, operativ och taktiskt.
  I den högsta nivån, den politiskt- militära eller ibland politiskt- strategiska nivån är militära insater endast ett maktmedel som står till förfogande.
  Politiska och ekonomiska är de övriga.
  Beslut och analyser på denna nivå berör
  vad som är en acceptabel och oacceptabel situation, samt vilka av de tre maktmedlen som kan användas för att ändra på en oacceptabel situation.

  Det låter otroligt ”snällt”, verkligheten visar hur grymt det är, Nej till köttkvarn NATO, krigshetsarna USA och EU.

  • Att vara anti-putinistisk är inte detsamma som att vara anti-rysk. Tvärtom. Vi som var anti-apartheid och anti-Pinochet på 1980-talet var naturligtvis inte ”anti-sydafrikanska”(utan för sydafrikansk frihet), och inte ”anti-chilenska”, vi var för chilenska folkets frihet, precis som vi i vänstern i dag är FÖR det ryska folkets fulla frihet och den putinistiska högernationalistiska och numera närmast Franco-style totalitarism som råder i Ryssland!
   Slava svobodnoj Rossii! RYSSLAND kommer att bli fritt!

 5. Man ska ha klart för sig att ukrainare är långt bättre och modigare soldater än det Nato kan skrapa fram! Hade det bara varit Nato-soldater vid fronten hade de vid första ryska anfallet skitit på sig, dragit sig tillbaka och proklamerat seger i fulmedia, och åkt hem! Så ”jobbar” man inom Nato vilket historien visar. Några större skitsnackare än Nato-gänget torde vara svårt att hitta.

  • Vad du hittar på, varför skulle Nato vara speciellt rädda för Ryska soldater?

   Ryska arméns rykte utanför er alltså de redan frälsta har ju inte precis stigit. Använda fångar gamla män och material ifrån 70talet ja det är ju sånt man förknippar med en väl fungerande och slagkraftig arme. Sen kan vi lägga till ett försök till statskupp av en korvgubbe som av nån outgrundlig anledning fick skapa sig en privat arme. Lägg också till en grupp generaler med tvivelaktiga lojaliteter.

   Det hela låter läskigt det håller jag med dig om men av helt andra anledningar. Det läskiga är att Ryska armen har visat sig så otroligt inkompetent att det kan tvinga Kreml att använda kärnvapen.
   Visst innan invasionen kände man till korruptionen och ett flertal andra problem den Ryska krigsmakten står inför ex gammalt materiel, grov pennalism, svårigheter att rekrytera osv men att dom efter bara ett par månader tvingades till mobilisering och rekrytera fångar herregud.

   Sen det faktum att nu 18 månader senare pågår kriget fortfarande det borde ju vara en hint. Vi pratar här om ett flera gånger mindre grannland som dom inte har lyckats besegra. Fan dom har inte ens lyckats skaffa sig luftherravälde och Ukrainska flygvapnet är ju inte precis nåt att hurra för.

    • Det vet jag inte och det vet inte du heller. Men du ignorerar aktivt det faktumet att dom uppenbarligen blev tvingade till att använda fångar och gamla män.
     Kan man inte vinna ett krig emot sitt grannland på 18 månader och skickar gamla män och fångar till fronten så har man uppenbarligen inte nog med trupp för uppgiften. Men här fortsätter ni tro att Ryssland skulle gå segrande ur en konfrontation emot ett enat Nato, Ryska armen kunde inte vinna över Ukraina men emot ett enat Nato där skulle dom minnsan vinna herregud hur går det här ihop? Ryska armén är dessutom helt beroende av järnväg vilket bara gör det hela ännu roligare, deras förmåga att agera med de hundratusentals trupper som skulle behövas långt borta ifrån allt vad rysk järnväg heter hur tror ni det ska gå?

   • Var det inte Nato som blev rädd för gerilla i sandaler och flydde fältet med svansen mellan benen? Det var väl inte Rysslands kända krigare som befriade Syrien från ISIS råttor! Ne, ne, ne. Det var Nato junkies. På tal om det i dagarna var det två års jubileum (🤭) sedan som Nato flydde fältet på pinsamma och förnedrande sätt inför hela världens ögon.

    ”Ur åldrade hjärnor ser bara ur åldrade vapen från 70-talet” – beskriver @Johan som hand i handske.

    Vi bör påminna @Johan att USA använder sig av Ryska raketer för att skjuta sina satelliter till rymden – USA gillar teknologi från 70-talet🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • USA använder sig numera av SpaceX och andra egna privata företag sedan ett antal år. Det ekonomiska bortfallet för ryska RosKosmos är betydande. Tyvärr har även ESA avbrutit samarbetet med ryska RosKosmos på grund av kriget mot Ukraina.

     Idag kom meddelandet att den ryska månlandaren Luna-25 kraschat och skadats vid landningen på månens sydpol. Uppgifter i bl.a. internationella Al-jazira påstår att det beror på att stora medel för RosKosmos försvunnit i för denna myndighet ”välkänd korruption” där ekonomiska medel -som det utsägs klart- ”hamnat i privata händer” istället för inom den myndigheten liksom att RosKosmos förvägrats viktig västimporterad teknologi för att exakt kunna landa på månen.

     Det är så här det putinistiska systemet ställt till det för sitt eget land. Tyvärr.

     • Självaste Världsbanken erkänner att Ryssland är Europas största ekonomi. Tyskland fick ge vika och ligger numera på sjätte plats i världsekonomisk rankning. Kina tar första platsen självklart. USA följer en bit efter. Indien, Japan och så RYSSLAND. Det är det ”putinistiska systemet” STORA BEDRIFT på den ekonomiska fronten att gå om det som var Europas motor trots över 11,000 ILLEGALA (ej av FN godkända vill säga) sanktioner.

      Vet Nauclear hur många gånger Discovery brann i luften? Eller hur många misslyckade försök från USA att ta fram en hyper sonisk missil? Tydligen inte. Saliga äro …

      Nauclear kan läsa det som WaPo (en tidning som passar hans ryssofobiska smak) erkänner om ukrozionazi fiaskot som går under namnet ”offensiv”
      https://countercurrents.org/2023/08/ukraines-options-are-running-out-says-washington-post/

     • Rysslands ekonomi är inte Europas största. Tyskland, Frankrike och Storbritannien är i reella tal enligt senaste 2022 års helårsstatistik avsevärt större. Räknat BNP per capita(invånarproduktion) är den tyska ekonomin närmare 350% större än den ryska, enligt FN:s World Data Info. CIA:s årsbok torde visa ungefär samma siffror.
      Tvärtom har dessa år den ryska ekonomin sjunkit till under 2% av världens BNP, Europeiska unionen, världens största ekonomi, brukar ligga omkring 20,5-23% av världens samlade BNP. Om ryska ekonomiska modellen skulle fungera som den europeiska med avsevärt låg korruption skulle säkert den ryska ekonomin nå väl 6-8% av världens BNP-andel med tanke på landets ofantliga naturresurser. Men det förutsätter att landets främsta ekonomiska handikapp; landets politiska ledning, byts ut.

   • Nu är det väl ”Johan” som tydligen inte läst på om Natos usla resultat i krigen de varit inblandade i! Med tanke på de resurser Nato så är allt de sysslat med totala fiaskon. De få gångerna Ukraina lyckas skicka ett stackars plan i luften har det omgående blivit nedskjutet så nog är det Ryssland som bestämmer i luften också! Och varför avbryta när det är uppenbart för alla att ukrainarna gör misstag och mals ner soldat för soldat? Vore ju dumt ur rysk synpunkt. Ditt önsketänkande om det verkliga läget är just inget annat än fåfänga förhoppningar.

 6. ”The US and its allies do not want the Ukraine conflict to end and their purported peace initiatives are merely attempts to buy Kiev time. Geopolitical issues need to be discussed “not with Zelensky, who is a puppet in the hands of the West, but directly with his masters”

  Rysslands Utrikesminister, Sergei Lavrov

 7. Den ukrainska sidan av kriget är beroende av en endaste sak, annars skulle kriget slutat med ryskt erövrande redan under året 2022, och det är eviga leveranser av västerländska vapen. Däremot är det som Benny skriver ovan, att i händerna på icke-amerikanska soldater, så är dessa vapen guld värda på de skickliga ukrainska soldaterna som är ytterst motiverade. Det är de som är den precist avgörande skillnaden mellan landets frihet och det ryska högernationalistiska barbariet.

  Däremot är det helt upp till ukrainska folket vilket system man vill tillhöra (den öppna och fria europeiska kulturen) och vilket statssystem (med kurs mot rättsstat och demokrati) liksom vilka allierade man vill ha. Vill inte ukrainska folket leva under putinismen så är det detta folks fulla rättighet.

  Historien kommer att visa i en viss framtid att putinismen misslyckades lika mycket i Ukraina som i det egna ryska landet.

  Det finns en ganska stor rysk ungdomsgeneration som ingår i underjordiska ”illegala” politiska grupper, en s.k. ”podpolje” där man sätter upp regimfientliga affischer och slagord för frihet i ryska städer, som al-Jazeera English hade ett långt reportage om häromdygnet.

  Vi kan ju alltid slå vad om hur länge och hur många år till den ryska högernationalistiska, och snart helt totalitära, diktaturen överlever. För falla, kommer den med tiden att göra, oavsett hur det rysk-ukrainska kriget utvecklar sig.

  • Ingår då förbudet av ett tiotal partier som Guardian rapporterade i mars 2022, utvisandet av främste oppositionspolitikern Medvedchuk samt förföljelser av etniska grupper i landet, statyer över nazistkollaboratörer?

   • Tyvärr är det, som väl alla fått veta vid det här laget, fullt krig i landet Ukraina. Stora delar av landet är raserat av ryskt artilleri och bombardemang. Det råder krigslagar -precis som i alla länder i denna situation- och normala lagar och rättigheter som råder i fredstid har upphört.

    Faktum är att detta också skett fullt ut i det anfallande landet, Ryska federationen – eller hur.

    Att den ledande putinisten i Ukraina, Viktor Medvedtjuk, tillika gudfar till Putins döttrar, endast har UTVISATS får nog ses som en komplett vinstlott för hans del. De ryska oppositionspolitikerna får idag straff på uppåt 25 år i fängelse, till exempel författaren och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza, ur den kända historikerfamiljen Kara-Murza. Han skulle ha varit förbannat glad för att blivit ”utvisad”.

    Alla länder har speciallagar för krigstid, Ukraina utgör inget undantag. Jag tycker precis lika illa om den revanschistiska lilla nationalistiska folkspillra som ikläder sig 1930- och 1940-talets fascistiska symboler i Ukraina och hur de tidvis integrerats i såväl armé som säkerhetstjänst. Det borde inte ha skett och jag förväntar mig att dessa element efter kriget sorteras ut och att denna symbolik förbjuds i fredstid, precis som grannlandet Polen krävt av Ukraina (med full moralisk och historisk rätt).

    Men som uttrycket som ibland hörs från både Ryssland och Ukraina så är denna nya uppväckta ukrainska högernationalismens upphovsfader ingen annan än just Vladimir Putin själv. Som man sår får man skörda, och Putin har verkligen dessa år ägnat sig åt draksådd i Ukraina, ett helt land och folk som han efter närapå 400 år av grannunion mellan de ukrainska och ryska folken, har han helt på egen hand, nu för överskådliga generationer förstört just det. Ingen annan. (Betänk att Putin ofta var långt populärare i Ukraina på 00- och början av 10-talet än han var i själva Ryssland, där han efter valet 2012 buades ut på stadion i Moskva av huvudstadspubliken vid en prisutdelning).

    • Ukraina och Ryssland påverkas också av en av USA, EU och högerextremister stödd statskupp mot folkvald president 2014, av Kievs angrepp på landets stora ryska minoritet. Uppfattat att en ganska livlig debatt pågår om krig i Ryssland

     • Fast inga rysktalande familjer jag känner i det förr ryskt kulturdominerade delarna av östra och södra Ukraina vill leva under ryskt styre och framför allt inte under Putin. Redan på sovjetisk tid kunde man tala med rysktalande som var från den ukrainska sovjetrepubliken som betonade att de inte var från ”Ryssland”. Den skarpa distinktionen fanns redan då. Till och med i mat- och dryckesval: rysktalande ukrainare drack oftare vin och öl, fisk och mer sofistikerat lättare kött; ryssar (från RSFSR) föredrog oftare sprit och hårdare käk helt enkelt. Nästan alla rysktalande jag känner i Ukraina talar numera ukrainska språket hemma i hushållet. Ett enormt kulturskifte av stor historisk tyngd har ägt rum. Skiftet är verkligen episkt. (Jag själv undviker märkligt nog alla samtal på ryska med alla ukrainare). Ukraina har lämnat det tatariska oket bakom sig och stigit in i Europa. Vladimir Putin: Ukrainas förlösare som fri, självständig stat.

     • Ukraina miste sin relativa självständighet genom statskuppen mot folkvald president 2014. Sedan har den minskat inom det ekonomiska och andra områden, och nu tvingas Ukraina föra krig för USA-imperialismen (som du uppger dig tillstå) och övriga Väst. Ekonomiskt plundras Ukraina sedan länge av Väst, med väldgt ökad fattigdom före kriget enligt Kiev.

     • Fast ärligt talat tror jag inte den ukrainska BEFOLKNINGEN som bor i Ukraina upplever det så.

      Det är först nu de börjar uppleva att de får kämpa för och försvara sitt lands politiska frihet, självständighet och anständighet.

      För vinner den putinistiska invasionens korrupta ekonomiska system: förlorar det ukrainska folket (igen) allt detta.

      Det rysk-ukrainska kriget, hävdar jag emot väldigt många andra, består i absoluta huvudsaken vilket EKONOMISKT system landet Ukraina skall ha i framtiden.

      Hitta Du en enda normal ukrainare som vill leva under putinismen och dess genomkorrupta maffialiknande ekonomiska system. Lycka till!

     • Säkert.
      Men grundproblemet det putinistiska krigsangreppet orsakat Ryssland är att det KOSTAR PENGAR att reparera alla ryskt förstörda byggnader och rensa all jordbruksmark från minor, blindgångare och nedbrända jordbruk. Varifrån skall i så fall Ukraina få pengar till att bygga upp landet? Landet behöver onekligen investeringar. Min gissning är att internationella lån och rena bidrag kommer att utgöra huvuddelen av landets uppbyggnadsskassa, och om möjligt ryska krigsskadestånd. Den ryska oppositionen har utlovat full kompensation härommånaden för de skador putinregimen orsakat de ukrainska grannarna. Det är hederligt. Ett framtida demokratiskt maktskifte i Moskva där putinismen fallit, skulle kunna leda till en smidig ekonomisk lösning på Ukrainas behov av pengar för återuppbyggnad lättare.

      Om de beslagtagna ryska oligarkpengarna i utländska konton och utomlands liksom egendomarna av lyxlägenheter, lyxvillor och super-yachts runtom i världen räcker till att bygga upp landet vet inte jag. Men vi kan ju hoppas. Vid årsskiftet 2022/2023 var de beslagtagna pengarna 98 miljarder € (strax över en BILJON kronor), dessa beslagtagna medel lär numera denna sommar vara över 200 miljarder €.

      En bra början för Ukraina!

    • Wow. Inlägget ovan är ett prima exempel på hur man ord bajsar för att säga zilch. Man kan inte låta bli och undra om det finns skolor i lärd nonsens i Sverige

    • @Johan de Nauclér 19 augusti, 2023 At 19:35

     ”Stora delar av landet är raserat av ryskt artilleri och bombardemang.”
     Du har ”glömt” Mariupol och Bachmut som ukrainska fascister har bombat samman enligt åtskilliga vittnesmål.

     ”Att den ledande putinisten i Ukraina, Viktor Medvedtjuk, tillika gudfar till Putins döttrar…”

     Det är Putin som är gudfader till Medvedtjuk yngsta dotter…

     ”He has two daughters: Irina (born 1982) with Gavrilyuk, and Daryna (born 2004) with Marchenko.[13] Russian president Vladimir Putin is the godfather of Daryna.”

     ”Putin described their relationship as ”I would not say that we are very close but we know each other well.””[127]

     https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Medvedchuk#Personal_life

     • Har Du sett hur Charkiv såg ut efter första ryska anfallet i februari och tidigt i mars 2022?

      Jag talar gärna om de skador båda sidor må orsakat i kriget, men så fort jag talar om ryska krigsskador åsamkat Ukraina så byter ni generat ämne till något annat och någon annan. För det är tydligen alltid ukrainska styrkor som bombar sönder sina egna städer, precis som hemliga engelska agenter bombade sönder de egna London och Canterbury med i smyg ditlagda engelska sprängladdningar och att tyska hemliga SS-förband bombade sönder Dresden och Berlin till ruiner för att skylla på fienden.

      Känns analogin igen i vår tid?

  • @Johan de Naucler 19 augusti, 2023 At 17:03
   ”…så är dessa vapen guld värda på de skickliga ukrainska soldaterna som är ytterst motiverade”

   Skickliga och ytterst motiverade på att ta till flykten och desertera för mat och vatten

 8. Var det en Bidenist eller var det Nulandist, kanske är det en Blinkenist men måhända är det en Sullivanist som siade om ”hur många år till den ryska högernationalistiska, och snart helt totalitära, diktaturen överlever.”?

 9. Johan de Naucler, herrejösses, att du orkar!
  Putins stöd efter Rysslands SMO i Ukraina stöds av dryga 80 % av det ryska folket, det har flera oberoende utländska opinionsundersökningar visat.
  Till och med de argaste kritikerna i Ryssland mot Putin, det största ryska kommunistpartiet stöder helhjärtat Putin när det gäller Ukraina. De förstår mycket väl att Putin och hans regering försvarar Rysslands suveränitet. Samtidigt sticker de inte under stol med sin kritik av Putin när det gäller den ryska inrikespolitiken.
  Var nu är ärlig och säg som det är: ”Jag stöder de ryska oligarkerna som nu kastats ut ur landet, eller har fängslats för att de har rånat det ryska folket på deras nationella tillgångar. Jag hoppades och trodde, att de ukrainska soldaterna, som jag kallade ”mina kära ukrainska bröder” skulle vinna.”
  Säg också som
  det är ”Jag slår dövörat till alla påståenden om att ukrainare styrs av ultranationalister och nynazister, hur många bevis jag än får eller har fått. ”
  Säg nu som det är, först då kan det vara intressant att läsa dina kommentarer och diskutera vad du tycker.

  • Men Catarina, se goddag!
   Vilka ”utländska opinionsundersökningar?” Och när gjordes dessa?!?

   Mig veterligen ÄR DET OLIGARKERNA som styr i Ryssland. De har bara fört ut sina pengar till Londongrad, deras fruar och familjer kan ju inte bo och studera i Ryssland! Men lyxjakterna har de tagit hem till ryska vatten. Till Nachodka öster om Vladivostok ligger nu den tyskbyggda NORD, 142 meter lång där hela fördäcket är en fullstor basketplan, tillhörande oligarken Mordashov. Oligarker som Deripaska, Abramovitj, den fruktade Usmanov, Vekselberg, Rotenberg, Potanin och Timtjenko: det är ju denna ultrarika oligark- och bankirklass,miljardärer, i vissa fall räknat i svenska kronor: BILJONÄRER(!), SOM just STYR dagens Ryssland. De flesta av dessa oligarker står på de internationella sanktionslistorna.

   Tänk att jag skulle få uppleva det fullständigt orwellskt groteska att västerländska ganska politiskt förvirrade västerländska kommunister uttrycka sitt fulla politiska stöd(!!) för ett gäng ryska superrika bankirer och kapitalister.

   ”Oligarker och bankirer i alla länder! Förenen eder!!”

   Man får nypa sig i armen varje gång man hör sådana här världsfrånvända påståenden som fru Östlunds!

    • Till skillnad från dagens anti-ryska diktatur som besitter makten i Kreml, så sker maktskiften regelbundet och som regleras i varje lands konstitution. Det förs också en fri debatt och finns en fri opinionsbildning i dessa länder, och demonstrationer är tillåtna på dessa länders torg och gator.

     I Ryssland har det som menas med ”politik” upphört. Den utövas inte, bara rå makt.

     I Europa och Amerika behöver inte företags övervinster föras ut till 100% till skatteparadis (visst det sker i viss skala även i ”väst”) men alla ryska företagsvinster förs regelmässigt ut ur landet: de kan nämligen vid sämre politiskt väder konfiskeras tillbaka av ryska folket om ”oturen skulle vara framme”.

     Nu har de putinistiska oligarkerna, oväntat och ovälkommet för dem, verkligen, fått mycket stora världen, vid årsskiftet var det 98 miljarder Euro (alltså över en BILJON svenska kronor), och vad jag hört idag är det beslagtagna stöldgodset från dagens putinistiska generation oligarker är beloppet nu mer än det dubbla.

     Jag hoppas verkligen en dag i ett kommande fritt och befriat, demokratiskt Ryssland att dessa stulna pengar av Putinklanerna kan föras tillbaka till det ryska arbetande folkets land och göra nytta där hemmavid och inte i Londongrad och på Jungfruöarna (m.m., m. fl….).

     Den svenske professorn Stefan Hedlund vid UU beskrev till och med för många år sedan dessa oligarkers utförande av ryska folkets pengar ut ur Ryssland för ”Århundradets största ekonomiska brott”. Tyvärr har det inte upphört. Den putinistiska oligarkgenerationen uppskattas ofta i grova tal vara 2-5 gånger (d.v.s. 200-500%) rikare än de förstagångsoligarker från Jeltsins epok, som KGB märkligt nog värvade ur Komsomol på 1980-talet för att få fart på sovjetiska privata företagsamheten (jag upplevde den nämligen själv på plats i Sovjetunionen). Den unge kommunisten och Komsomolledaren Michail Chodorkovskij var just en sådan ung KGB-utvald som fick sovjetiska statspengar (förmodligen stulna av KGB från kommunistpartiets internationella avdelning) i hand för att bygga upp KGB:s privata företag i ett post-kommunistiskt land. Det intressanta är att de missnöjda KGB:arna ansåg SIG svikna och bedragna av kommunistpartiet och började därför stjäla dess medel och bygga upp det ekonomiska system av s.k. KGB-kapitalism som av idag väldigt mycket antagit napolitanska strukturer -och metoder.

     Det är skillnaden jämfört med välfungerande västerländska företag och näringsliv. Dessa stjäl nämligen inte investeringskapital. De jobbar ihop dessa.

     • Ryssland har liknande val med flera kandidater och partier, som i Väst. Varför inte anföra fakta. Putin valdes som president i en överväldigande seger mot flera kandidater 2024. Han fick över 50 % av de röstberättigas röster, medan Biden fick färre än 40 %.

     • Västerländska stora företag tjänar sedan decennier stora pengar genom utsugning a

     • Nå, bara de partier får ställa upp i ryska val som på förhand godkänts av den ryska valkommissionen. De ryska partier som idag finns är i allmänhet skapade i sen modern tid som rena pseudo-partier av den nära putinmedarbetaren Igor Setjin: till exempel ett pseudo-socialdemokratiskt parti som ”Spravedlivaja Rossija” (som aldrig röstar emot putinstyret), inte heller det eviga ryska oppositionspartiet LDPR. Ofta slutar alltid röstsiffrorna i dagens ryska Duma med 401-0. Vecka efter vecka: 401-0. 401-0. Och så som omväxling ibland: 401-0.

      Skvallrar inte det om hur det ryska partiväsendet mår och egentligen består av tomma knapptryckarpartier i dagens ryska landskap?

      Vi måste inse idag att det finns ingen ”politik” i ordets gamla grekiska och europeiska mening kvar idag i Ryssland: ingen opposition (alla oppositionella politiker sitter i fängelse), demonstrationer är förbjudna, all fri media är tystad inom landet, ingen opinionsbildning får ske, Putin har aldrig deltagit i EN ENDA politiskt debatt med en annan rysk politiker under dessa snart 25 år han varit huvudfigur i det ryska politiska landskapet.

      Politiken är i det avseendet i Ryssland helt avdödad. Det ryska politiska landskapet är tyst som på en kyrkogård.

     • Har alla kännare och experter samma uppfattning. Låter lika avlägset som en seriös debatt om svensk Natomedlemskap.

   • BILJONÄREN Ze 🐽 är en det värsta som hänt landet.

    ”Zelensky is ’dangerous’ for Ukraine – ex-Presidential aide
    The president is not up to the job of leading his country, Oleg Soskin has claimed.

    The “inadequate” leadership of Vladimir Zelensky has caused a national catastrophe in Ukraine and MPs should hold him accountable, according to Oleg Soskin, who served as an aide to two Ukrainian presidents.

    The country’s economy has been “destroyed” amid the conflict with Russia, he said in a video that was posted on his YouTube channel on Saturday.

    “There’s no breakthrough anywhere” by Ukrainian forces on the front line, Soskin continued, adding that the public “shouldn’t believe retired colonels,” who are speaking about Kiev’s military gains.

    Zelensky’s insistence that Ukraine will defeat Russia and his reluctance to acknowledge the actual situation is a sign that the president is “inadequate” both as a manager and a person, he said.

    “Zelensky is just dangerous for the country. He’s simply dangerous for the people,” warned Soskin, who served as an aide to Ukrainian presidents Leonid Kravchuk in 1992 and 1993, and Leonid Kuchma between 1998 and 2000.

    https://www.rt.com/russia/581528-zelensky-ukraine-dangerous-soskin/

   • Johan de Naucler, för ett tag sedan i en tidigare diskussion, när du trodde att jag delade dina åsikter, så kallade du mig plötsligt “kamrat”, du vet det ord som brukar användas av kommunister emellan. Det var självklart inte uppriktigt menat, Den metod att diskutera som Strindberg har beskrivit så bra “Han trollar med truten”.

    Och nu när du vet att vi inte står på samma sida drar du upp “kommunistkortet”.

    Ja, jag är kommunist, jag skäms inte ett ögonblick för det. När Marx och Engels förklarade världen i “Kommunistiska Manifestet” så blev det mycket enklare för mig att förstå, som den unga människa jag var, som arbetade som lärare med finska invandrarbarn i Malmö, hur många av dem hamnat i sin eländiga tillvaro. Susanne Alakoski beskriver deras situation bra i boken Svinalängorna som handlar om en barndom i Ystad. Och det gällde inte bara de finska invandrarbarnen, Kristian Lundberg har också skrivit om en barndom i Malmö med en fattig ensamstående sjuk mamma.

    Hur kan jag då stödja Putin, som inte alls är kommunist. Och Xi? Och stödja deras tal om en MULTIPOLÄR värld?

    Jo, för jag är helt övertygad om att den arbetarklass vars “historiska uppgift är att störta kapitalismen“ som beskrivs i nämnda manifest, aldrig kan ändra på någonting om de som i USA kastas in i drogmissbruk, i hemlöshet och arbetslöshet…genom den politik som neokonerna i USA/Nato och EU vill införa i Ukraina, och som Zelenskij har visat sig vara ett lydigt verktyg för (han åskådliggjorde det i sitt tal när han öppnade börsen i New York i september 2022).

    Och jag litar på det största och mest inflytelserika ryska kommunistpartiet, dom som helhjärtat stöder Rysslands SMO i Ukraina, och märk väl, samtidigt riktar hård kritik mot Putin och hans regering när det är befogat när det gäller inrikespolitiken.

    Och jag litar på det ryska folket och deras erfarenhet. 27 miljoner av dem dog förra gången när en väststat angrep dem. De har en ovärderlig erfarenhet. Precis som afrikanska, latinamerikanska, asiatiska länder. Allt fler börjar tala om fredlig MULTIPOLÄR värld. Men inte USA och västländer. De vill ha en UNIPOLÄR värld. En sån värld betyder slutet på mänskligheten på vår jord. Det är en sån värld du kämpar för, Naucler. Besinna dig!

    Den ryska allmänna opinionen om Ukraina 2023 | Statista

    • Catarina, jag kallar Dig gärna hjärtligen för kamrat utan minsta cynism eller sarkasm – jag tror faktiskt vi delar mer gemensamma kärnvärlden om en bättre och rättvis värld än Du faktiskt tror.

     Men den går inte att uppnå med Putins metoder. Den multipolära världen är redan här. Den uppstod sakta men säkert när amerikansk-brittiska styrkor försökte sig på invadera Irak våren 2003 och enligt Rumsfeld skulle man ändra i en 7-8 olika länder i regionen (jag har alltid undrat till VAD man skulle ändra dessa länder till?) – det misslyckades och den anglo-amerikanska förtrollningen är bruten.

     Det är i teorin inget som helst fel med de kommunistiska idealen, tyvärr har alla som gett sig på att förverkliga vägen mot kommunismen slutat i att man byggt bygget på sina egna landsmäns skelett i miljonskala. Ibland kallar man fascismen och nazismen för ”falsk genetik” och att idag förverkliga kommunismen kan man kalla för ”falsk sociologi”. Denna lära saknar för mycket detaljer och kunskaper om mikroekonomi och människans grundläggande psykologiska behov OCH LÄGGNING för att kunna genomföras. Alla som till slut levt under de kommunistiska experimenten har därför i fria val tacksamt kastat av sig dessa misslyckande politiska experiment.

     Den unipolära världen ÄR redan historia. Men ingenting säger att denna nya multipolära (och just nu ganska oklart disiga) värld av idag skulle bli mindre våldsam och mindre konflikt- och krigsbenägen. Jag tror (tyvärr) tvärtom: vi kommer att få återgå till mer av 1800-talets och det tidiga 1900-talets stormaktskonflikter och konkurrenskamp.

     Kommunister har en tro av att bara man lägger det gamla dåliga till historiens gamla arkiv så inträder en evig tid av rättvisa, fred, solidaritet och evig lycka. Jag tror tyvärr den nya multipolära världen kommer att under överskådlig tid bli ganska stökig, våldsam och ganska hotfull. Sovjetledningen, till exempel, hotade (mig veterligen, rätta mig gärna om jag har fel) ALDRIG en enda gång i offentliga tal något land med kärnvapen. Dagens ryske förre president Medvedev har en twitterrad (eller vad han nu skriver på) om kärnvapenanfall mot satanisterna, pedofilerna, ateisterna och homofilerna i väst vareviga vecka. Det är ett tidens tecken.

     Skillnaden mellan Dig och mig, kära meddebattör Catarina, är att Du tror att Ryssland kan bli mer socialistiskt rättvist under putinismen, och jag tror det rakt motsatta och ser inga bevis på at jag skulle ha fel. Som socialist och gärna läser marxistisk filosofi, kan jag överhuvudtaget inte tänka mig något gott att Ryssland av idag styrs av en superrik överklass av utsugare, rövare, gangstrar och allmänt mafiosiga bankirer som av något underligt trollslag skall ge ryska folket bättre och rättvisa sociala och anständigt fria liv.

     Det är och förblir en filosofisk återvändsgränd och när detta system faller kommer de alltid så överentusiastiska och överoptimistiska kommunisterna (som trott på denna falska putinism) att igen bli lika besvikna och får börja om med en ny mäktig persons lära någon annanstans i världen. Att Putin är en mäktig ryss, som uppträder kring gamla sovjetiska symboler då och då, och tillämpar grovt våld (som många hårdföra stalinister går i gång på) och hot och annat -är inte detsamma som att Ryssland håller på att återuppfinna sitt gamla marxistexperimentella förflutna.

     Ryssland styrs av utsugare, bankirer och ärkekapitalister, vilket varenda marxistisk klassanalys skulle visa om den utfördes på detta lands maktockuperande överklass, som gör landet och folket fattigt.

     Det säger kamrat Johan till kamrat Catarina med full själslig och ärlig övertygelse.

  • Ja, man undrar ju om ”Johan de Naucler” är en heltidsanställd propagandist? Ingen av de ukrainska ledarna gör ju någon större hemlighet av att de är nynazister och gärna visar det med symboler och vad de säger. Finns ju hur mycket material som helst på nätet så hur man kunnat undvika att se är en gåta?…Men det är som man brukade säga förr ”ingen är så blind som den som inte vill se”.

   • Nä, men jag är erfaren och ytterst påläst och hämtar i princip ALDRIG information från internet, och har gamla, personliga, förtrogna och pålitliga kontakter i hela det gamla Sovjetunionen, förutom i det som alltid hermetiskt stängda Turkmenistan.

    • Och utmärks ändå att som regel hänvisa till källor i dina kommentarer. Samt har fått flera av dina påståenden vederlagda av andra.

 10. @Johan de Nauclér 20 augusti, 2023 At 20:35
  ”Vid årsskiftet 2022/2023 var de beslagtagna pengarna 98 miljarder € (strax över en BILJON kronor), dessa beslagtagna medel lär numera denna sommar vara över 200 miljarder €.
  En bra början för Ukraina!”

  Stor sannolikhet att du Naucler, inte läst det här…

  Ryska investerare stämmer EU:s clearinghus
  Clearstream blockerade miljarder dollar i privata tillgångar som en del av Ukraina-relaterade sanktioner förra året

  Ryska investerare har inlett en grupptalan mot Clearstream, det Luxemburgbaserade internationella bosättningsinstitutet, i syfte att återfå medel som blockerats på grund av västvärldens Ukraina-relaterade sanktioner mot Ryssland. Fallet tillkännagavs i fredags av advokatfirman NSP, som handlägger ärendet, på sin officiella Telegram-kanal.

  Stämningen lämnades in den 17 augusti vid skiljedomstolen i Moskva.

  Klagandena försöker få tillbaka ungefär 200 miljoner rubel (2,14 miljoner USD) i kompensation för värdet av deras spärrade tillgångar, såväl som upplupen men inte mottagen utdelning och andra betalningar. Advokatbyrån har sagt att man räknar med att den första domstolsförhandlingen kommer att äga rum i oktober.

  Tidigare i år vidtog ryska investerare också rättsliga åtgärder mot EU:s största förvaringsinstitut, Belgien-baserade Euroclear, som förra månaden avslöjade att det hade samlat på sig nästan 2 miljarder dollar i vinst från frysta ryska tillgångar under första halvåret 2023. Totalt var minst 2 miljarder dollar. 18 stämningar, inklusive två grupptalan, har hittills lämnats in mot Euroclear i ryska domstolar. Enligt stämningar som har hävt sekretessen för deras monetära krav, försöker ryska investerare att stämma förvaringsinstitutet på cirka 200 miljarder rubel (2,1 miljarder USD).

  Privata investerare brukade hålla medel inom de europeiska clearinghusen genom Rysslands National Settlement Depository (NSD). Både Euroclear och Clearstream upphörde med transaktioner med NSD och blockerade dess konton under sanktioner mot det ryska förvaringsinstitutet i mitten av 2022. Detta fråntog ryska investerare möjligheten att få tillbaka sina tillgångar. I januari uppskattade Rysslands centralbank att ryska tillgångar som fastnat hos Euroclear och Clearstream uppgick till cirka 5,7 biljoner rubel (60,9 miljarder dollar).

  I slutet av förra året godkände EU:s tillsynsmyndigheter frigörandet av ”vissa” frysta ryska medel genom att bevilja tillfälliga allmänna licenser till NSD hos både Euroclear och Clearstream. Men kort därefter rapporterade ryska medier att licenserna inte kunde verkställas eftersom NSD inte kunde uppfylla deras krav.

  Experter är optimistiska om investerarnas möjligheter att få tillbaka sina medel genom rättsliga åtgärder efter ett prejudikat i februari. På den tiden dömde skiljedomstolen i Moskva mot Euroclear i ett mål som väckts av Bank St. Petersburg, som krävde återvinning av 107 miljoner dollar som hölls i förvaringsinstitutet. I april utfärdade det belgiska finansdepartementet en licens för banken att låsa upp sina frysta tillgångar på NSD:s konto hos Euroclear för cirka 110 miljoner dollar.
  https://swentr.site/business/581455-russia-clearstream-lawsuit/

 11. Anders R!
  Jag uppskattar stort denna möjlighet Global Politics erbjuder till en öppen, fri röst och jag hoppas att den inte tystas av starka påverkanskrafter i denna krigstid som råder. Vår Statsminister jämför ju vad händer i fråga om alvarligt läge med Andra världskriget.
  Och vi vet under den tiden bevakades det öppna samtalet genom bland annat, beslag av tidningar som uttryckte en kritisk mening mot Sveriges undfallenhet mot Tyskland.

  Samtidigt funderar jag över varför inte begära ett öppet undertecknat namn på varje inlägg och i så fall om inte det skulle innebära ett värn för yttrandefriheten.
  Det finns så klart både för och nackdelar hur man väljer.
  //Okände inlägg kan äga en avsikt som inte är önskvärd i mening att försvara vår yttrandefrihet. Något som kan utnyttjas i en tid då yttrandefriheten är satt under press.
  //Undertecknade inlägg begränsar förmodligen meningsutbytet vilket inte är det bästa i fråga att uttrycka en åsikt.
  Hur ser du på detta?

  • Tack för synpunkter och råd. Jag accepterar anonyma kommentarer. Strävar efter att kolla att de uppfyller Kommentarsregler, särskilt gällande ”nätetikett”.

 12. Man ska nog inte utgå ifrån att Ryssland vill ta över makten i Ukraina. Jag tycker mig ha uppfattat att Putin snarast var ute efter att neutralisera US-hotet om att med Ukraina som kanonmat lyckas åstadkomma den ryska regeringens fall. Putins ärende i Ukraina är att neutralisera landet och förhindra att det fungerar som uppmarschområde för fienden USA. Ju mindre våld som krävs för detta, desto bättre, tror jag att Putin resonerade. Tyvärr blev det nödvändigt att gå till krig (framprovocerat av USA &/co). Kriget är skadligt både för Ukraina och Ryssland – både ryssar och ukrainare dör medan USA nöjt ser på från sidan och tillsammans med andra västmakter förbjuder Ukraina att gå in i fredsförhandlingar.

 13. EU:s nya anti-ryska system för gripande av tillgångar är ”Stöld”, ”Act of War”
  ”Stöld” mitt på ljusa dagen
  Christopher C Black, en internationell brotts- och människorättsadvokat med över 20 års erfarenhet under sitt bälte, sade att om de förverkligas skulle de utgöra ”stöld dubbelt om” – först genom att beslagta pengarna i första plats, och sedan hindra Ryssland från att ta in sin ränta.

  ”Brottet stöld förvärras med förolämpning genom att ge pengarna till Kiev för att finansiera kriget mot Ryssland, och om pengarna överförs på så sätt enligt EU:s regeringsbeslut kommer det att vara [en] krigshandling – eftersom en nation tillhandahåller ekonomiskt stöd till en annan nation för att föra ett krig kan enligt internationell rätt betraktas som en part i kriget”, förklarade Black.

  Mycket smärtsamt…för EU

  Sådan stöld skulle utgöra ett uppenbart brott mot FN:s stadga och krigslagarna, och skulle undergräva rättsstatsprincipen i Europa, enligt den juridiska experten, ”för om de kan göra detta mot Ryssland kan de göra det mot alla medborgare ”tillgångar.”
  https://sputnikglobe.com/20230630/eus-new-anti-russian-asset-grabbing-scheme-is-theft-act-of-war-1111588831.html

 14. ECB varnar EU-politiker för att skumma vinster från stulna ryska pengar – FT
  Den finansiella tillsynsmyndigheten fruktar enligt uppgift att flytten kan äventyra förtroendet för euron som en global valuta

  Europeiska centralbanken (ECB) varnade i fredags privat EU-kommissionen för att utnyttja ränta från frysta ryska tillgångar, rapporterade Financial Times, med hänvisning till ett utkast till internt meddelande från ECB:s styrelseråd.

  EU-lagstiftare har funderat över sätt att använda en del av intäkterna för återuppbyggnaden av Ukraina, som står inför en enorm återuppbyggnadsräkning när konflikten med Ryssland tar slut.

  Enligt rapporten fruktar ECB att sådana åtgärder kan uppmuntra andra centralbanker som har stora valutareserver att ”vända ryggen” åt euron, särskilt om EU beslutar sig för att agera ensamt och inte i ett gemensamt drag med G7-länderna.

  ”Det råder ingen oenighet om att detta är moraliskt rätt sak att göra, men ”hur” är väldigt svårt. Du kan inte gå utanför rättsstatsprincipen. Och om du hittar något som är juridiskt hållbart, vad är konsekvenserna för eurons ställning som en global valuta?” sa en icke namngiven EU-diplomat till tidningen. Han tillade att kommissionen håller på att slutföra förslag om potentiell utnyttjande av frysta ryska tillgångar, som förväntas presenteras senare denna månad.

  EU:s värdepappersförvarare har beslagtagit cirka 196,6 miljarder euro (215 miljarder dollar) i ryska tillgångar sedan konfliktens början, noterade nyhetsbyrån och tillade att Belgienbaserade Euroclear enbart genererade 734 miljoner euro (805 miljoner dollar) i ränta på kassatillgodohavanden från Ryssland. -sanktionerade tillgångar under första kvartalet 2023.

  Totalt har västerländska regeringar fryst cirka 300 miljarder dollar i ryska centralbankstillgångar sedan starten av Rysslands militära operation i Ukraina och beslagtagit tillgångar till ett värde av över 80 miljarder dollar som tillhör ryska medborgare och företag. Under ett tal vid St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) på fredagen beskrev Rysslands president Vladimir Putin dessa handlingar som ”medeltida”.

  ”Många affärsmän blev häpna när de såg att deras konton i väst var frysta. Det slog aldrig någons tankar. Det här är rån. De stängde dem, tog bort dem och kommer inte ens förklara varför. Det är chockerande. Det är som medeltiden, sa den ryske presidenten.
  https://swentr.site/business/578205-ecb-warning-frozen-russian-assets/

 15. Nä du Johan de Naucler, du är enbart ute efter att göra folk osäkra på vad dom ska tycka, dvs krossa motståndet mot USA och i förlängningen Nato.

  Du för ett evigt korståg för USAs (och en del i västs, och andra köpta runt om i världen) extrema oligarkers rätt att plundra 99% av världens befolkning. Deras krav på en UNIPOLÄR värld kommer att leda till att vår fina lilla blå planet lämnas öde utan mänskligt liv i Kosmos. Besinna ditt ansvar!

  Ryssland har satt ner foten mot denna unipolära värld. Världens länder måste SAMARBETA för att kunna lösa de stora problem, och just nu det mest hotande problemet, klimatet.

  Kina och Ryssland och många många andra länder talar om och visar i handling att de vill ha en fredlig MULTIPOLÄR värld
  Ditt hat mot Putin visar var du står.
  Vad grundar jag mina åsikter på?

  Om oligarken Chodorkovskij står det “Flera internationella bedömare menade att anklagelserna om ekonomisk brottslighet mot Chodorkovskij var svepskäl för att rättfärdiga ett förstatligande av Yukos och ett utmanövrerande av Chodorkovskij som sågs som ett hot mot president Putin. Den 27 december 2010 dömdes Chodorkovskij för pengatvätt och stöld.” (Om en bok om Stig Fredrikssons brevväxling med oligarken)

  Det märkliga är att man ser att du använder exakt samma vokabulär om Putin som Chodorkovskij använder när man läser intervjuer med honom?
  En annan oligark Oleg Tinkov kallar precis som du Ryssland för en “fascistisk dikatur” (DN) Han tar också tydligt avstånd från Rysslands SMO i Ukraina.
  Och hur kommer det sig att du tänker exakt som USAs president, Biden, han som i Warzawa sa att “Putin måste bort”.
  ———————————————————————-
  Om Putin. Jag vet för lite för att fullt ut kunna försvara Putin och hans regering när det gäller inrikespolitiska frågor.
  Men jag har hört av ex Radika Desai, en indisk professor i ekonomi verksam i Kanada som i år rest runt i Ryssland och besökt många olika ekonomiska konferenser, säga, att för henne var det uppenbart att Ryssland säger tack och adjö till västs nyliberalism. Och det sker med Putin som regent.

  Den nyliberalism som man ser spår av varje dag i vårt eget land, Sverige, dvs den som gör att nu kan fem människor äga lika mycket som fem miljoner svenskar gör Putin upp med i Ryssland. För övrigt den nyliberalism som Zelenskij tydligt stöder vilket han visade vid öppningen av Börsen i New York i september 2022.

  Jag har hört och sett Scott Ritter säga att “Putin viftade bort de oligarker , som klagade över de stora förluster de gjorde på grund av Rysslands SMO i Ukraina”, och att han bad dom “dra dit pepparn växte”, typ ( Scott Ritter, denne ärlige fd vapeninspektör i FN som försökte stoppa USAs ockupation av Irak genom att berätta sanningen att Irak inte hade några kemiska vapenfabriker. USA lyssnade inte, de ville komma åt Iraks olja. Denna ockupation kostade en miljon människor livet. En tiondel av Sveriges befolkning.)

  Jag har hört Michael Hudson , den kände amerikanske marxisten säga att “Putin har försökt sträcka ut en hand mot väst” och att “Putin må ha varit naiv i början av sin karriär.”

  Jag har läst Kalle Kniiviäs bok (Kalle Kniivilä som alls inte är någon socialist och som skriver i SvD) “Putins folk”, om hur olika ryssar, vanligt folk, berättar om sitt land och den förändring den genomgick i och med nyliberalismen..och hur Putin innebar något mycket bättre för det ryska folket, vilket titeln på boken skvallrar om.

  Samt jag har sett oberoende opinionsundersökningar som visar att över 80% av ryska folket stöder Putin, hörde nyss någon nämna att ju längre Rysslands SMO pågick i Ukraina ökade siffran och till och med närmade sig 90 %.

  Det måste ju vara uppenbart att Rysslands värsta oligarker kallar Putin för fascist för att han har satt stopp för deras plundring av Rysslands naturtillgångar.
  ——————————————————————-
  Jag har tagit del av vad det största ryska kommunistiska partiet som helhjärtat stöder just Putins och Rysslands SMO. För varje land är det en självklar rättighet att försvara sitt lands suveränitet. Och Rysslands SMO i Ukraina innebär just ett försvar för denna rätt.

  En gång var det ju självklart i Sverige också, vi hade ett invasionsförsvar, men det var före vår statsminister Olof Palme mördades, ni vet han som tyckte att det “oförenligt med svensk neutralitet och självständig utrikespolitik” att gå med i EG” som EU kallades då. Sen manipulerades vi in EU. Och nu har vår neutralitetspolitik gått upp i rök. Och snart kanske vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato, om våra politiker får som dom vill.

  Dessutom det ryska kommunistiska partiet var väl medvetna om den förföljelse som pågick av ryssar i Ukraina, den som bl a manifesterades i följande:
  Den ukrainske journalisten Bogdan sa i TV- hromadsk som finansieras av USA och Tyskland “det bor 4 miljoner människor i Donbass, 1, 5 är överflödiga, och eftersom Donbass måste exploateras så måste en viss kategori av människor utrotas.” (inom parentes sagt, jag har tillgång till länken)

  Jag har hört och sett nuvarande CIA-chefen Will Burns säga 2008 (?) i en video att “Om inte USA slutar att provocera Ryssland så kommer Ryssland att tvingas att ta till vapenmakt. “ Det gällde att USA ville placera en kärnvapenbestyckad Natobas vid Ukrainas gräns, och när dom inte fick det så sa USAs marionett Zelenskij att Ukraina skulle se till att det gjordes vid en konferens i Munchen 2022. EU och Nato som var med applåderade ljudligt åt Zelenskij.

  Tänk det omvända, att Ryssland eller Kina skulle insistera på att placera baser i Mexico, tätt intill USAs gräns. Vad hade vi sagt om att USA visade med vapenmakt att de inte ville ha en bas så nära sitt land?

  Jag har sett bilder på och läst otaliga beskrivningar hur ukrainska nazister (jo de gör heilhälsningar, och har nazistiska symboler på sig) utbildas i USA och Kanada.

  Och jag har läst om hur Angela Merkel uppgav att Minskavtalen aldrig var avsedda att fullföljas, de var bara ett sätt för väst att se till att kunna rusta upp Ukraina militärt….
  Allt talar för att väst inte ville ha fred i Ukraina, de ville utnyttja Ukraina “till siste ukrainaren” med extremnationalisters och nynazisters hjälp för att föra ett proxykrig mot Ryssland för att komma åt Rysslands enorma naturrikedomar.

  Jag har sett ryskukrainska kvinnor på video gråtande tacka Ryssland för att de till slut gick in i Ukraina, samtidigt som dom sa anklagande “varför kom ni inte tidigare?”. De tänkte med bitterhet på de 14000 ryssar i Ukraina som dödats av den av extrema nationalister och nynazitledda ukrainska armén.

  Jag blir genast misstänksam när USA/Nato finns i faggorna. Många krig och inblandningar I världen vittnar om ond uppsåt….som Irak , som i fd Jugoslavien. Som i Libyen i Syrien osv osv.

  Jag har läst vad Wesley Clark, Natos ÖB skrev i sin bok Waging Modern War 2001 om kriget i socialistiska Jugoslavien :
  ”Kosovokriget var våldsdiplomati, ett användande av militär för att påtvinga Nato-ländernas politiska vilja på Federala Jugoslaviska Republiken, eller mer exakt Serbien.”

  Och vi som trodde och många av oss svenska tror fortfarande att det var ett krig för att stoppa serbers folk ord på muslimer
  Det här är några av de tungt vägande anledningar som gör att jag kan säga att jag stöder Rysslands SMO i Ukraina. Jag skulle kunna nämna åtskilliga till.
  Dina skriverier om kommunismen ör inte ens värd att ta på allvar, det låter som att du jämställer kommunism och nazism. Istället för påstådda ”skelett” i socialistiska länder läs tillgänglig statistisk om medellivslängd etc. Och betänk att Sovjetunionen hade inte ens 100 år på sig att bevisa att socialismen fungerade, och under dessa inte ens 100 år…inbördeskrig, 14 länder intervenerade landet, ett katastrofalt stort världskrig som utrotade 27 miljoner människor, slog landet i spillror…..och tänk, samtidigt säger afrikanska ledare att de känner bara tacksamhet mot Sovjetunionen och Ryssland, men det kapitalistiska USA vänder de ryggen till.

 16. Jo, Generalissimo Iskander lämnade sitt visit kort då Nato/ukrozionazi folk hade ett möte under täckmantel ”Drönar utställning”.

  ”On August 19th, 2023, a strike was carried out on a drone exhibit held in the Drama Theater in Chernigov, Ukraine.

  However, apparently, it wasn’t just a drone exhibit. Right across the street, the headquarters of the GRU (Main Intelligence Directorate), as well as the reception office of the Security Service of Ukraine are located. A meeting of the officers of the Special Operations Forces of the AFU and NATO representatives from Poland and the Baltics was being held there. The purpose of the meeting was to develop a common concept of border protection.

  Today, a joint meeting was held there with the Polish and Lithuanian military to protect the border and counter possible attacks by the DRG from Belarus and Russia.

  There were 23 people with foreign citizenship at the meeting. The same number arrived from Lvov yesterday afternoon in Chernihiv. Of the 23, 9 corpses were found under the rubble, the rest are still considered missing.

  In the Drama Theater, more than 38 fighters and commanders of the MTR of the Armed Forces of Ukraine have been found killed. More than 75 people are seriously injured.

  During the unsuccessful launch of anti-aircraft missiles of the Soviet period, two civilians were killed.

  The contrail of the S-300 air defense system is visible on the video. The Armed Forces of Ukraine admitted that they unsuccessfully tried to shoot down a missile of the RF Armed Forces in the city.

  Apparently, the strike was a test launch of the Iskander-K missile capable of carrying a low-yield nuclear warhead. It penetrated the Ukrainian air defense with no difficulty at all.”

  Det gick som det gick då Generalissimo Iskander lämnar sitt visit kort ⚰️⚰️⚰️

  https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-82023-f-16s-paper-over-500k

 17. Finns fler apersoner egentligen bakom pseudonymen ”Johan de Naucler”?
  Verkar ju var någon slags organisation bakom. För hur skulle en vanlig privatperson orka med att kommentera så ihärdig. Putin hatet är budskapet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here