Pfizer, Ursula von der Leyen och frågan om 35 miljarder euro korruption

9
3054
Biden, Ursula von
der Leyen och Charles Michel. Bild:EU-debates. TV.

Läsaren Vivianne Månsson har skickat en kommentar som jag tar som utgångspunkt för att publicera en artikel som legat en tid. Min artikeln återger en artikel i oktober och en i januari i frågan. Källor till artikeln nedan : https://moderndiplomacy.eu/2022/10/21/pfizer-ursula-von-der-leyen-and-e35-billion-corruption/ och https://www.politico.eu/article/mep-european-parliament-ursula-von-der-leyen-pfizer-vaccine-contract/

I korruptionsfrågor hänvisar jag gärna till Ericssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i EU och USA etc…

Vivianne Månsson skriver ”Putula von Lugen kallar Pepe Escobar diktatorn i EU, som bakom stängda dörrar förhandlade med Pfizer, så hemligt att ingen mer än hon själv visste vad som pågick. Nu är hon för utredning om korruption, det handlar om hennes man som tydligen kan känna massor genom att EU diktatoriskt enbart köpte in Pfizers vaccin.

Det fanns på marknaden ett kinesiskt vaccin tillverkat enligt säker metod, avdött virus, vilket forskaren Matti Sellberg sa i intervju i TV att han trodde på detta vaccin då det är tillverkat enligt beprövad säker metod.
Efter att han sa detta, blev det tyst. Hörde inget mer om det, förutom att man från kinesiskt håll klagade över att EU aldrig godkände deras vaccin.”

I oktober 2022 rapporterades att Europeiska åklagarmyndigheten har inlett en utredning om EU:s köp av vaccin mot coronavirus, ett tillkännagivande som kommer att åter fokusera uppmärksamheten på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens roll i frågan, rapporterar POLITICO .

Den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO), och ett oberoende EU-organ, ansvarar för att utreda och lagföra ekonomiska brott, inklusive bedrägeri, penningtvätt och korruption, enligt rapporten.

I sitt tillkännagivande specificerade organet inte vem som utreddes eller vilka kontrakt som var föremål för utredning. Men två övervakningsbyråer har uppmärksammat avtalet mellan von der Leyen och Pfizer.

”Denna exceptionella bekräftelse kommer efter det extremt höga allmänintresset. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede”, sade EPPO.

I april 2021 rapporterade ” New York Times ” för första gången om textmeddelanden som utbytts mellan von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla inför EU:s största vaccinupphandlingskontrakt – för upp till 1,8 miljarder doser av BioNTech/Pfizer-vaccin. Affären skulle vara värd upp till 35 miljarder euro om den utnyttjades fullt ut, enligt läckta vaccinpriser.

I januari 2022 anklagade EU:s ombudsman kommissionen för administrativt missförhållande för att ha underlåtit att leta efter textmeddelandena som svar på en begäran om informationsfrihet. Utan att bekräfta existensen av texterna, hävdade kommissionen i sitt svar att ”kortlivade, kortlivade dokument inte förvaras.” Det stod att en sökning efter textmeddelandena inte hade gett några resultat.

I september 2022 publicerade Europeiska revisionsrätten den tidigare nämnda rapporten där den sade att kommissionen vägrade insyn angående detaljer om von der Leyens personliga roll i Pfizer-kontraktet .

I den fann budgetövervakningen att EU-chefen var skurk för att personligen sluta ett preliminärt avtal med Pfizer , istället för att förlita sig på gemensamma förhandlingsteam.

Den belgiska socialdemokratiska ledamoten av Europaparlamentet (MEP) Kathleen van Brempt sa att ”flera aspekter” av Pfizer-kontraktet måste undersökas, inklusive ”smsen mellan kommissionens ordförande och det faktum att det inte finns något pappersspår av de preliminära förhandlingarna i första hand.”

”[COVID-19]-kommittén kommer att följa det här fallet med stor uppmärksamhet,” sa Van Brempt. (Slut på artikeln från oktober 2022).

Bild Pål Steigans nättidning.

En oönskad inbjudan kan snart landa i Ursula von der Leyens brevlåda.

11 januari i år publicerade Politico en artikel som både visar att frågan fortfarande är aktuell, och att inget nämnvärt har hänt sedan i oktober.

De parlamentsledamöter som leder Europaparlamentets utskott COVID-19 har beslutat att be Europeiska kommissionens ordförande att framträda offentligt inför panelen, enligt ett uttalande som utskottets ordförande, den belgiska ledamoten Kathleen Van Brempt, skickat exklusivt till POLITICO.

Lagstiftarna vill fråga von der Leyen om hennes roll i förhandlingarna om ett massivt avtal om vaccin mot coronavirus för flera miljarder euro som undertecknades när pandemin var som störst. Det var under upptakten till detta kontrakt som hon rapporteras ha utbytt textmeddelanden med Pfizers verkställande direktör Albert Bourla.

”Europeiska unionen har lagt ner mycket offentliga resurser på produktion och inköp av vacciner under pandemin”, sade Van Brempt i uttalandet. ”[D]et är parlamentets rättighet att få full insyn i villkoren för dessa utgifter och de preliminära förhandlingar som ledde fram till dem.”

Hittills har kommissionens ordförande undvikit frågor om vad som hände under dessa avgörande månader.

Varken EU:s ombudsman eller revisionsrätten har kunnat kasta ljus över de skumma affärerna. Europeiska åklagarmyndigheten, som är utrustad med rättsliga befogenheter som de andra övervakningsorganen saknar, har inlett en utredning om vaccinkontrakten, utan att säga om kommissionens ordförande är dess måltavla.

COVID-panelen har undersökt affären – det tredje och största kontraktet som tecknats med Pfizer och dess tyska partner BioNTech – och har hittills hört både revisionsrätten och ombudsmannen. Bourla vägrade dock att ta emot kallelsen och skickade i stället en underordnad i sitt ställe.

Enligt parlamentets regler kommer kallelsen att skickas till parlamentets talman Roberta Metsola, som sedan kommer att besluta om hon ska be von der Leyen att närvara vid utfrågningen. Metsola är medlem av centerhögergruppen Europeiska folkpartiet, samma grupp som placerade kommissionsordföranden i hennes roll.

Inbjudan, om den kommer, har ingen rättslig verkan. I likhet med Bourla kan von der Leyen vägra att infinna sig. Men med krav på större öppenhet som blir allt starkare när Qatargate-korruptionsskandalen uppslukar Bryssel kan hon känna att hon inte kan säga nej.

Föregående artikelJust nu hotas 1150 palestinier av omedelbar tvångsförflyttning! Skriv på uppropet!
Nästa artikelPöbeln vann inte!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Detta är ett folkmords brott givet att ”vaccinet” attackerar immunförsvaret. Miljontals européer har utsatts frö detta med falska förevändningar och utan vetenskaplig stöd. Rättvisa kräver att von der Lügen sitter på livstid för att ha gett grönt ljus för det skadliga/livsfarliga ”vaccinet” vad värre är gjorde hon det för att gagna makens företag.

  https://www.globalresearch.ca/video-pfizers-secret-report-on-the-covid-vaccine-beyond-manslaughter-the-evidence-is-overwhelming-the-vaccine-should-be-immediately-withdrawn-worldwide/5780561

 2. När det var aktuellt skulle en svensk delegation åka till Gamaleyainstitutet i Moskva för att diskutera ett eventuellt avtal om Sputnikvaccinet. Jag skrev och frågade, både Läkemedelsverket FHM, eftersom den här delegationen aldrig avreste. Fick dock inget svar på vad som inträffat. Kanske ett sms från Pfizer? Den här typen av svar fick jag: ”Det är många som undrar om det nya coronaviruset och vi förstår att det väcker en hel del frågor och funderingar. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor i detalj och vår kunskap och information uppdateras löpande. Vi hänvisar därför i första hand till vår webbplats för uppdaterad information: http://www.folkhalsomyndigheten.se

  ”Hej.
  Tack för ditt mejl.
  Läkemedelsverket ansvarar bland annat för att utreda och fatta beslut om godkännande för vaccinerna samt att följa upp säkerhet och effekt när vaccinerna har börjat användas.
  Se information på läkemedelsverkets hemsida:”

  ”Läkemedelsverket utgår från den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMAs utvärdering av iverkmektin. ”

  ”Det förekommer falska påståenden om att D-vitamin, ivermektin och klorokinfosfat kan förebygga eller behandla covid-19. Dessa påståenden stämmer inte.”

  ”Det pratades för en månad sen om att en svensk delegation skuke åka till Moskva för att diskutera försäljning och ev produktion av Sputnik. Hur har det blivit med detta??
  Mvh
  Rolf Nilsson” svaret så här:
  ”Hej, Tack för ditt mejl.

  Din fråga ryms inte inom Folkhällsmyndighetens uppdrag. Regeringens och den särskilda vaccinsamordnaren säkerställer tillgången till vacciner mot covid-19 under pandemin. Vaccinsamordnaren deltar i arbetet med EU-kommissionens avtal med vaccintillverkare och regeringen tecknar avtal för Sverige.”

  Från socialdepartementet fick jag inget svar alls.

  Goddag yxskaft alltså.

 3. Detta är rätta sättet att bemöta sina invånare för ett land som vill vara demokratiskt, att låta människor själva välja vaccin, och ta det vaccin som de känner sig tryggast med.
  I Serbien blev det kinesiska vaccinet populärast då medborgarna fick välja själva.
  Vill man att alla skall vaccinera sig, bör man ge människor alternativ.
  Sverige hade inte behövt vara lydiga och följa EU:s direktiv, det gjorde inte Ungern som själva även köpte in det ryska vaccinet.

  https://www.tv4.se/artikel/1nKtOMAENrzUT2iwqhT2cm/serbien-dubbelt-sa-snabba-med-rysk-och-kinesisk-hjaelp

  På den här videon håller de MEP presskonferens som starkt kritiserar von Ljugen, och speciellt att man inte själv fick något val att välja vaccin, och sedan blev utesluten från olika engagemang om man inte hade vaccinerat sig. Förlorar man sitt arbete, får man inte röra sig fritt i samhället, bör man åtminstone själv få bestämma vilket vaccin man vill ta.
  Förmodligen var det väl dessa personer som anmälde von Ljugen för korruption. De talar mycket om hennes man och hur han är involverad i både Pfizer genom privat ekonomi och sitt arbete.

  https://www.youtube.com/watch?v=qhe20QRG_Rw

 4. En mycket intressant intervju här.
  https://www.youtube.com/watch?v=fEXsCFZSDGI&ab_channel=TheRubinReport

  Pfizers CEO ställs mot väggen i en gatuintervju. Watch Pfizer CEO’s Face When Asked the One Question He Fears | DM CLIPS | Rubin Report.

  En video om Kinas helt säkra och bevisligen betydligt mer effektiva vaccin finns här.
  https://www.youtube.com/watch?v=R02ec3KItwA&ab_channel=CGTN

  Denna historia börjar se ut som ett av de värsta brotten någonsin mot mänskliga rättigheter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here