Om vaccinkriget mot Sputnik-V för COVID-19. Gäller inte vetenskap och omtanke om medborgarna?

45
7430
Bild i The Indicter.


För EU och EMA är det viktigaste INTE att medborgarna ska få tillgång till ett väl beprövat vaccin. Direkt godkänner man ett nytt proteinvaccin från Novak. Medan mycket beprövade Sputnik-Vi, som får mycket goda omdömen av de ledande vetenskapliga tidskrifterna Lancet och Nature inte godkänts trots många månaders väntan.

Den här artikeln kanske någon tror är nyskriven. Nej – den publicerades i december 2020!

Denna artikel av professor Marcello de Ferrada de Noli är publicerad i The Indicter den 4 december 2020

Översättarens anmärkning: Texten nedan motsvarar en intervju, original på italienska, genomförd med professor Ferrada de Noli av den Rom-baserade journalisten Niva Myrakyan. Publicerad i Sputnik Italia, 3 december 2020.

Efter intervjun följer andra uppgifter.


Om Covid-19 vaccinkrig

Professor de Noli, kan du förklara varför du har bestämt dig för att fokusera på Sputnik V och inte vill vänta på att Pfizer- eller Astra-Oxford-vaccinet är tillgängligt? Är det ryska vaccinet mer effektivt ur farmaceutisk synvinkel?

Pofessor Marcello Ferrada de Noli.

Svar: Det ryska Sputnik V-vaccinet var – så vitt jag vet – det första som rapporterades i en vetenskaplig medicinsk tidskrift, dvs. The Lancet, i september 2020. Sputnik V:s 95 procentiga effektivitet har också bekräftats, vilket gör det lika effektivt som Pfizers på en 95-procentig nivå. Sedan har vi andra faktorer som gör Sputnik V mer tillfredsställande.

Bland dessa är en central faktor att Sputnik V är enklare att transportera och lagra jämfört med Pfizer. Det är ett känt faktum att bevarandet av Pfizer-vaccinet kräver ”sydpolstemperaturer”, som NYT kallade det. Det betyder minus 60 eller så Celsius. Transport är krävande och förvaring dyrt, eftersom länder i Europa och på andra ställen måste investera i så kallade ”cold farms” för att hantera den typen av vaccin som Pfizers. Och sedan har du frågan om priset per enhet. Så jag förväntar mig att de länder som inte står under starkt inflytandet från de västliga läkemedelsföretagen och regeringarna som företräder deras intressen, så småningom kommer att välja det ryska vaccinet.

Kommer Ryssland enligt din åsikt att kunna konkurrera ut alla med sitt vaccin?

Svar: I teorin, ja, åtminstone i länder med mindre starka ekonomier, vilket betyder stora befolkningar i världen, av de skäl som anges ovan.

I en av dina artiklar talar du öppet om det nya ”kalla kriget” mot mänskligheten för vacciner. Hur manifesterar sig denna strid och vad är dess ursprung?

Svar: Min grundläggande inställning till detta är att hälsa och den därmed sammanhängande rätten att förbli vid liv är en mänsklig rättighet för alla, oavsett nationalitet, tro eller ras. Och den borde föreligga oberoende av de ekonomiska möjligheterna. Corona-pandemin är ett världsepidemiologiskt fenomen och det bör därför kräva en enad värld, en samordning av alla länders forskningskapacitet, för att snabbt producera ett effektivt vaccin, överkomligt eller i bästa fall kostnadsfritt för alla människor.

Istället använder läkemedelsföretagen i västvärlden denna ”möjlighet” att göra vinst, inklusive för produktion av Covid-19-vacciner. Dessa vacciner kommer att bli dyra för de fattigare länderna att förvärva, för att inte tala om transport och lagring.

Svar: I motsats till vacciner som Sputnik V, som är lika effektiva som de som påstås vara bäst på den västliga marknaden, gör Nato-regeringarna och dess satellitstater uppenbarligen sitt bästa för att utesluta en snabb utvärdering av det ryska vaccinet Sputnik V från de internationella hälsovårdsmyndigheterna där de är representerade, t.ex. EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten),.

Frågan om politiska, ekonomiska och till och med geopolitiska frågor spelar en viktig roll i detta ”vaccinlopp”. För de västerländska regeringarna, vars intressen är nära förknippade med företagsvärldens, eller jag skulle säga, identiska med dem, handlar det också om prestige, om att få bättre positioner beträffande geopolitisk påverkan. Vilket i det här fallet är avsett att utså tvivel om konkurrenternas effektivitet eller vetenskapliga tillförlitlighet. Det handlar om att försöka förneka, eller åtminstone försöka hemlighålla, fördelarna och framgångarna med ryska läkemedelsprodukter och bevisad rysk vetenskaplig kunskap.

Jag ska ge den här illustrationen. Det är en offentlig information att EMA redan har inlett kontakter med den ryska institution som producerar Sputnik V. Ändå listar EMA fortfarande inte Sputnik V i förteckningen över vacciner som övervägs. Varför är det på det viset. Jag kontaktade EMA direkt igår, och de kunde inte ge mig, eller var inte villiga att ge mig, ett tydligt svar. Faktum är att EMA-tjänstemannen som jag pratade med, en läkare, menade att han inte var behörig att ge mig information om huruvida de har Sputnik V-vaccinet uppe till behandling eller inte. (Jag har konversationen på band).

Jag protesterade och sa att förutsatt att EMA ligger under EU bör deras procedurer vara öppna. Så poängen är under vem EU verkligen ligger.

Är västerländska medier också inblandade i detta ”krig”?

Svar: Åh ja, det är de till stor del. Jag har tidigare hänvisat till att mainstream media i Sverige till exempel inte har tvekat att snedvrida tillgänglig information om det ryska Sputnik-vaccinet. DN: s medicinska kommentator, journalisten Amina Manzoor, skrev att ”de [ryssarna] har inget vaccin. Det är bara propaganda ”. Och i ett populärt program på TV4 sa en annan journalist, Anna-Lena Laurén, som är korrespondent i Ryssland, till sina tittare, ” Det är mycket tveksamt hur effektivt detta (Sputnik V) vaccin är, och framför allt, hur säkert det kan vara.

Vad kan man göra för att stoppa denna onödiga konflikt?

Svar: Jag föreslår att WHO tar en mer aktiv roll, objektiv och opartisk, i att samordna ett unikt världsvaccininitiativ för folkhälsans skull, för alla, och inte till förmån för den västerländska läkemedelsindustrin. Jag var mycket förvånad när jag på Twitter fick veta att World Economic Forum (WEF) ”tillkännagav ett partnerskap med Världshälsoorganisationen (FN) för att bilda en COVID-handlingsplattform för företag”. WHO: s generaldirektör är Tedros Adhanom Ghebreyesus, medförfattare på WEF.

Vilka konkreta steg har du tagit för att införskaffa Sputnik V?

Svar: Först tog jag kontakt med en rysk tjänsteman vid den diplomatiska representationen i Genève, som jag träffade under ett tal som jag höll vid schweiziska pressklubben i november 2017. Jag frågade till vem jag skulle vända mig till med mitt initiativ, och han rådde mig att kontakta Ryska ambassaden i Rom, eftersom jag just då var i Italien. Vilket jag gjorde.

Samtidigt kontaktade jag inofficiellt borgmästaren i San Giovanni Bianco och meddelade mitt initiativ. Han svarade att han skulle välkomna initiativet men först skall det godkännas av de lokala hälsovårdsmyndigheterna. Innehållet i mitt brev till ambassaden har öppet offentliggjorts i Russian Gazette, en officiell publikation från den ryska regeringen.

Varifrån kommer siffran 740 doser? (dina beräkningar)

Svar: Dessa siffror kommer från en studie som gjorts av ett team som leds av borgmästaren i San Giovanni Bianco, Marco Milesi. Det var resultatet av en serologisk testundersökning som utvecklades i staden i maj 2020 på hans initiativ. I projektet deltog också Bernardo Galizzi, administrativ samordnare, och Dr Domenico Giupponi, medicinsk samordnare för projektet. Det var den första av detta slag i Bergamo-provinsen. 740-siffran representerar hela befolkningen 70 år och äldre, som överlevde den allvarliga pandemin i San Giovanni Bianco – ett av sjukdomens epicentra i Lombardiet.

Skulle du vara villig att ta Sputnik V-vaccinet själv?

Svar: Ja, det skulle jag verkligen. Men jag kommer inte att vara berättigad till det vaccin jag försöker få för det ovan nämnda syftet i Italien, detta för att jag inte har ett italienskt sjukförsäkringskort. Jag har bara den svenska sjukförsäkringen. Men jag är naturligtvis redo att vaccineras med Sputnik V, vid första tillfälle som kan uppstå.

Innan vaccineringsprojektet administreras till medborgarna i San Giovanni Bianco måste det utvärderas positivt av behörig ASL och lokala myndigheter. Fick du någon feedback från dem?

Svar: Inte än. Borgmästare Marco Milesi förklarade i en intervju med L’Eco di Bergamo (30 november 2020) att de kommer att vänta tills Sputnik-vaccinet godkänts av europeiska och italienska hälsovårdsmyndigheterna. Därefter kommer de att ta projektet i beaktande lokalt.

Har du, som medborgare i Sverige, analyserat den ”svenska modellen” mot Covid-19? Skulle den också kunna antas i Italien?

Svar: Ja, jag har analyserat det svenska Covid-19-experimentet i olika publikationer och bedömt det som bristfälligt. Jag kan mycket väl besvara din fråga med titeln på min senaste epidemiologiska rapport ”Dödsfall i fall Covid-19 i Sverige och grannländerna. Varför den svenska flock-immunitetsmodellen inte bör följas ”, publicerad bland annat i ConsortiumNews.”


Utdrag ur Ryska Posten nr 4- Vaccinationen har börjat

Ryska Sputnik V-vaccinet har visat sig vara mer effektivt än man tidigare trott. I en andra interimsanalys av data hävdar Gamaleja Center, som utvecklat vaccinet att mer än 95 procent av dem som fick det uppnått immunitet mot Covid-19. Slutsatsen baseras på ympning av nära 20 000 frivilliga som fått två doser i en fas tre dubbelblind, randomiserad studie, och det är en ökning jämfört med tidigare uppskattningar av effektiviteten till runt 90 procent.

Samtidigt meddelade vice premiärminister Tatiana Golikova att massvaccinering inleds i början av nästa år. Redan har vaccination av riskgrupper som medicinsk personal och lärare påbörjats.Enligt rysk lagstiftningen är vaccination frivillig. Mer än 117 000 doser av Sputnik V har redan distribuerats och det finns planer att leverera mer än två miljoner före nyår.
Dessutom pågår test av ett annat vaccin, EpiVacCorona, som tagits fram av Tjumakov Center i Sibirien.

Ett antal avtal har slutits med länder som Indien, Brasilien, Kina och Sydkorea för att tillverka vaccin för export.

Professorn i virologi vid det brittiska universitetet i Reading, Ian Jones, säger att det inte finns någon anledning att tvivla på effektiviteten av det ryska vaccinet.

I slutet av november hade WHO registrerat 47 vacciner som utvecklats över hela världen, varav 10 är i slutskedet av kliniska test, däribland det ryska Sputnik V-vaccinet.
De fyra vacciner som ligger närmast godkännande av WHO är det ryska vaccinet Sputnik V, det tyska tandemvaccinet Pfizer/BioNTech, det amerikanska företaget Modernas vaccin och det brittisk-svenska Astra Zeneca vaccin.

Vaccinet är gratis i Ryssland och kommer inte att kosta mer än 10 dollar internationellt jämfört med 39 dollar för två doser av Pfizer-BioNTechs vaccin.
themoscowtimes.com 3/12, vesti nedeli 6/12.


Ansedda Science skriver uppskattande om vaccinet.

Kritik från svenske vaccinsamordnaren DN: Samordnaren: Ryska vaccinet godkänt på för lösa grunder.. Han säger ”Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är skeptisk till covidvaccinet Sputnik V och anser att det har godkänts på för lösa grunder. Det har varit sådant hemlighetsmakeri, det är klart att man blir misstänksam,” säger han. Vidare ”Richard Bergström anser ändå att vaccinet är vetenskapligt intressant.” och ”Bergström utesluter inte att EU kan komma att köpa in det ryska vaccinet längre fram, men i dagsläget är det inte sannolikt. EU har redan tecknat avtal med två vaccin av den här typen. Ryssland verkar också ha produktionsproblem, de ska vaccinera jättemånga människor och det är inte säkert att de att har kapacitet försörja oss.”

Richard Bergström var vd för LIF (Läkemedelsindustriföreningen) som för den europeiska branschorganisationen EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations).
Är han inte jävig?

Föregående artikelAktuellt: Är Rysslands eller försvarsministerns krav ”helt oacceptabla”?
Nästa artikelVill USA ha krig? Var är Europa?

45 KOMMENTARER

 1. Allting som har Ryssland som varumärke kommer vanliga medborgare i Sverige vara skeptiska till. Svensk media har redan gjort sitt bästa för att få folket att förstå att man skall vara väldigt försiktig och misstänksam mot det ryska vaccinet Sputnik-V. De hade inte behövt det för det finns en grundmurad misstänksamhet mot Ryssland, och den värsta spridaren av detta är SVT:s reporter i Ryssland, Bert Sundström som gick ut och tydligt markerade i september 2020, att det absolut var högsta ledningen /Putin/ som stod bakom förgiftningen av Navalny, det var helt otroligt och helt osannolikt att någon annan kunde gjort det.
  Att han får vara kvar begriper jag inte, då han aldrig kan försöka hålla sig neutral i sin nyhetsrapportering, vilket han borde som journalist.
  Nu senast stod han som en liten surgubbe utanför dörren till lokalen där man började vaccinera med Sputnik V, och grymtade som en liten gris att han inte fick komma in. Förstår inte hur han kan släppas in överhuvudtaget någonstans i offentliga lokaler i Ryssland. Han borde portförbjudas.
  Även om vi skulle köpa in Sputnik- V, så är det nog inte många som vågar vaccinera sig, om de vet att det är Ryssland som framställt vaccinet. När man först berättade om Sputnik-V, så sa jag till en granne: Jag åker till Moskva och vaccinerar mig med deras vaccin. Hon och hennes sambo blev helt bestörta och undrade hur jag i hela världen skulle våga vaccinera mig med ett ryskt vaccin. Så har mobbningen mot Ryssland lyckats i Sverige alltid SKYLDIG SKYLDIG oavsett vad det gäller.

  • Fråga experterna. (Covid-19-vaccine).. Denna video blev snabbt borttagen på Youtube och Facebook.
   https://brandnewtube.com/watch/ask-the-experts-covid-19-vaccine-now-banned-on-youtube-and-facebook_qIsNohSIeSgfz2J.html
   Denna video är en sammanställning av läkare, forskare och aktivister som ger sina åsikter. Den representerar INTE PÅ något sätt vyer från någon enskild bidragsgivare till den här videon.
   Videon innehåller en mängd olika vyer, som alla är exklusiva för den person som uttrycker dem.
   ⁣Med utbyggnaden av det du vet vad som är precis runt hörnet ställer vi en världsomspännande expertpanel frågan i allas hjärta #asktheexperts
   Producerad av Oracle Films
   https://oraclefilms.com
   I samarbete med Fiona Hine, grundare av CoviLeaks
   https://covileaks.co.uk

   • Det finns många experter och professorer i världen, man jämför influensa med
    Covid-19, man gör moduleringar på förväntade dödstal, och börjar upptäcka de långa rehabiliteringar som behövs efter Covid-19. För mig har inte siffrorna så stor betydelse det finns viktigare saker att förhålla sig till.
    Framförhållning och kunskap har stor betydelse, och de har värnat både livskvalitet och överlevnad. Nu vittnar flera på de stora sjukhusen i Stockholm att behandlingstiden har halverats och man behöver inte lägga lika många i respirator, utan de räcker med att patienterna får syrgas. Sjukhusen säger att det beror på den kunskap de skaffat sig under våren, och den förberedelse de kunnat göra nu. På våren då man varken hade framförhållning eller kunskap samtidigt som många insjuknade i Covid-19, resulterade det till att många inte fick vård och dog i onödan, eller möjligtvis fick skador
    av långvarig respirator inläggning, där det blev nödvändigt med långvarig rehabilitering efteråt.
    En del som vägrades vård hade barn som stred för dem, och fick till slut vård och överlevde, såg en man som nu när han tillfrisknat cyklat med sina barnbarn 60 mil och han är 82 år gammal, och han blev först nekad vård.
    Varje liv har ett värde och varje människa bör kunna känna en trygghet i att få vård, som ger en möjlighet till överlevnad och inte bli avvisade.
    I Norge hade Folkhälsomyndigheten samma recept som i Sverige, det var sjukhusen där som var mer rebelliska och körde sitt eget race, medan i Sverige litade man på Folkhälsomyndigheten. Tack vare den rebelliska delen av sjukvården så klarade man sjukvården bättre än i Sverige.
    De skaffade sig kunskap och läste på och var beredda och visste vad de skulle göra när det första fallet kom dit.
    Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå Universitet, förklarar väldigt pedagogiskt om de olika virusfamiljerna och vikten av just förberedelse och kunskap. Han talar om vikten att förbereda oss för kommande pandemier för de kommer att komma. Han var och talade i riksdagen i november 2019, om förberedelse.
    https://www.tv4.se/klipp/va/12533683/vi-varnade-om-viruset-ingen-lyssnade

 2. De stora läkemedelsbolagen i väst vill ha monopolen över produktion och distribution av vaccinet. Självklart utgör Sputnik V ett stort hot – billigt. säkert och dessutom Rysk. Likaså den Kinesiska varianten. Folk måste föras bakom ljuset, det förs ett lågintensivt krig mot alternativa billigare läkemedel. Samtidigt som man underlåter att upplysa om de skadliga bieffekterna av Covid-19 vaccin som läkemedelsmonopol bolagen kokat ihop i all hast frö göra miljardklipp

  Läs detta https://www.globalresearch.ca/what-not-said-pfizer-coronavirus-vaccine/5729461

  och även detta https://www.globalresearch.ca/big-pharma-prescribed-drugs-or-vaccine-induced-dementia-is-not-alzheimer/5628607

 3. Många kända experter världen över drar i nödbromsen. Varför denna panik och iver att vaccinera alla med ett vaccin som är obeprövat vad gäller långtidsverkningar ? Som är tänkt att verka via mekanismer som är obeprövade och olika dem som gäller för kända basvacciner. Sjukdomens karaktär är inte av den rangordningen att en sådan panikåtgärd vore motiverad.

  I Finland har landets statsminister Sanna Marin förklarat att även hennes tvååring skall vaccineras. Det säger något om panikens utbredning. Tyska experter har om vaccinering av barn med detta vaccin sagt att det är ren barnmisshandel. Borde statsminstern anmälas till barnskyddsmyndigheten ?

  • En specialist med biologiska vetenskaper, docenten vid institutionen för mikrobiologi och virologi vid Yaroslavl State Medical University Andrei Tsvetkov, förklarade under ett rundabordssamtal på Tsargrad-kanalen skillnaden mellan koronavirus och influensa. Han uttryckte åsikten att skillnaderna mellan dessa patogener inte alls är så stora och grundläggande.
   Det finns svår influensa, det finns milda former av influensainfektion. Människor över 65 är mer benägna att ha allvarliga sjukdomar. Och dödlighet på grund av koronavirusinfektion inträffade i många fall på samma sätt som tidigare mot bakgrund av influensa. Det vill säga människor dör av hjärt-kärlproblem, av stroke, av hjärtinfarkt. Eftersom det kan vara ganska svårt att uthärda hög temperatur i en vecka i närvaro av samtidig patologi. Det vill säga, förvärringar av redan existerande sjukdomar var följaktligen en ackumulerande faktor som ledde till döden, förklarade Tsvetkov.
   Influensa, liksom koronaviruset, kan framkalla komplikationer om patienten samtidigt har sjukdomar. Dessutom dör sådana infekterade människor i båda fallen inte så mycket på grund av COVID-19 eller influensa, utan på grund av befintliga patologier som förvärras av patogener.

   Jag tror att när det gäller epidemiologiska egenskaper passar SARS-CoV-2 mycket väl in i den epidemiologiska bilden av vanliga akuta luftvägsinfektioner. Av de sex andningsvirusen är detta det näst vanligaste efter rhinovirus, enligt viktiga grundläggande källor. Influensa tar emellertid den näst sista platsen i denna indikator. Enligt statistiken fanns det relativt lite influensa, säger specialisten.

 4. Dels så vill förstås de globala kartellerna sälja sina varor, men Ryssland har en tradition av kemiskt/biologiska stridsmedel som inte är helt okänd. Folklig tveksamheten är helt förståelig, men många tvekar nog inför alla produkterna. Primärproblemet är inte ursprungslandet, utan att de inte helt säkert är långtidstestade. Lusten att leva med kronisk sömnsjuka allt framledes är begränsad.

  Problemet med omelett är att det är så svårt att lappa ihop äggen.

  • Flera länder, inte minst USA har sådana lager. Syrien har avskaffat sina lager, verifierat av OPCW/FN.

 5. USA har unilateralt deklarerat avsikten att eliminera sina BC-stridsmedel, de tar tid att demontera men det ska vara gjort 2023.

  ”As of December 2012 declarations to the OPCW, the United States still possessed 3,134 tons of chemical weapons agents, consisting of mustard gas, sarin, and VX. These agents are scheduled to be destroyed by 2023 after construction of the necessary destruction facilities”

  Eventuella sovjethärledda lokalt tillverkade syriska BC-vapen är destruerade och var sannolik av ålderdomlig typ. Sovjetunionen låg längst fram i utvecklingen av BC-stridsmedel, och hade en krigsplanering för sitt angrepp mot västeuropa som gick ut på att deras pansar och infanteri skulle avancera genom kontaminerat fiendeland. Trupperna fanns på plats i decennier, men ingen anfallsorder kom, förnuftigt nog. Ryssland har stridsgaser vi aldrig utvecklat och inte känner till, sattes in vid det tjetjenska attentatet och gisslandramat vid Dubrovkateatern 2002.

  • @Omelett 8 december, 2020 At 15:15

   ”Ryssland har stridsgaser vi aldrig utvecklat och inte känner till, sattes in vid det tjetjenska attentatet och gisslandramat vid Dubrovkateatern 2002.” Det är BS!!

   Enligt svenska Wikipedia:
   ”Officiellt dog 39 av separatisterna och 129 av gisslan av den giftiga gas (troligen fentanyl) som ryska specialstyrkor sprutade in på teatern för att oskadliggöra separatisterna.”
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Gisslandramat_p%C3%A5_Dubrovkateatern
   Vad är fentanyl??
   Fentanyl (varunamn Leptanal, Durogesic, Matrifen, Actiq, Abstral samt Fentanyl+företagets namn) är en syntetisk opioid, inom sjukvården använd för smärtlindring.
   Preparatet togs fram 1959 av det belgiska läkemedelsföretaget Janssens grundare läkaren Paul Janssen.
   Användning i sjukvården
   Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel; effekten är ungefär 100 gånger starkare än morfin. Det förekommer i sjukvården bland annat som plåster, vilket appliceras på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedlet via huden under några dagar. På så vis fås smärtlindring under lång tid. Det används även som intravenöst narkosmedel.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Fentanyl
   Varför ljuger du om Ryssland??

   OPCW Marks Completion of Destruction of Russian Chemical Weapons Stockpile
   11 October 2017

   The OPCW’s inspection teams have verified the destruction at seven chemical weapons destruction facilities in the Russian Federation. On 27 September 2017, the last of these facilities, located in Kizner, officially concluded its operations.
   With the total elimination of Russia’s declared chemical weapons programme, 96.3 per cent of all chemical weapon stockpiles declared by possessor States have been destroyed under OPCW verification.
   https://www.opcw.org/media-centre/news/2017/10/opcw-marks-completion-destruction-russian-chemical-weapons-stockpile

   • Notera ”troligen fentanyl”. Det är alltså ingen som vet vad säkerhetstrupperna sprutade in i teatern, och sovjetunionen hade omfattande utveckling av BC-stridsmedel som inleddes redan med Rapallofördraget med Tyskland.

    Det stämmer att Ryssland hade enorma lager av BC-stridsmedel som destruerats. Vad som finns kvar vet ingen, men jag har ingen anledning att tro att Ryssland vill använda kemiska vapen mot västeuropa längre. Sån planering fanns förr, men socialismens erövringsplaner föll för trettio år sedan.

    • @Omelett 10 december, 2020 At 14:16
     ”Notera “troligen fentanyl”. Det är alltså ingen som vet vad säkerhetstrupperna sprutade in i teatern”

     I en första studie har syntetiska opioider, framförallt fentanylsubstanser, undersökts av FOI för att förstå dess effekter på kroppen och vilka skyddsåtgärder som behövs.
     130 döda i gisslan
     Effekten av syntetiska opioider blev tydlig när de användes av ryska säkerhetsstyrkor för att oskadliggöra tjetjenska terrorister vid gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002. Det slutade med att 130 personer i gisslan dog av förgiftningen.
     https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2020-12-07-syntetiska-opioider-kan-vara-lika-giftiga-som-kemiska-stridsmedel.html

    • @Omelett 10 december, 2020 At 14:16
     ”sovjetunionen hade omfattande utveckling av BC-stridsmedel som inleddes redan med Rapallofördraget med Tyskland.”

     Sluta prata i nattmössa!!
     Rapallofördraget hade ingenting med BC stridsmedel att göra!!

     Rapallofördraget eller Fredsfördraget i Rapallo 1922var ett fördrag som undertecknades av Tyskland och Sovjetunionen i Rapallo den den 16 april 1922. Enligt fördraget avsade sig de bägge staterna alla territoriella och finansiella anspråk mot varandra.

     Rapallofördraget var en uppföljning till fredsfördraget i Brest-Litovsk år 1918. Det var den sovjetiske utrikesministern Georgij Tjitjerin och hans tyske kollega Walther Rathenau, som undertecknade fördraget.

     Grundvalen i fördraget var de båda nationernas likaberättigande. Diplomatiska förbindelser mellan länderna inleddes. Alla krav rörande kriget mellan det forna Kejsardömet Ryssland och Tyskland betraktades som avklarade. Bland annat avstod Sovjetunionen från att ta upp artikel 116 i Versaillesfördraget, som förutsatte att Tyskland skulle betala Ryssland för krigsskulder. Rapallofördraget var utan tvivel en följd av Englands och Frankrikes negativa politik gentemot både Tyskland och Sovjetunionen och förde samman de senare.

     Tyskland var det första landet i Europa som med Rapallofördraget upprättade diplomatiska förbindelser med Sovjetunionen, och redan ett år tidigare hade man slutit ett handelsavtal som gjorde Tyskland till Sovjetunionens största handelspartner.
     https://sv.wikipedia.org/wiki/Rapallof%C3%B6rdraget_(1922)

 6. Ett tag sedan skrev jag annorstades:
  What do they inject us with? I agree with Prof Didier Raoult.

  “Remember the Tamiflu scandal? And Gilead wanted to sell Remdesivir, now proven ineffective, at a high price” This is the position of Fiona Godlee, editor-in-chief of the BMJ.
  http://bmj.com/content/bmj/371/bmj.m4701.full.pdf

  Igen, glom inte c:a 1000 Narcolepcyfall i Sverige!

  Regeringar, Politiker, Lakemedelsrepresentanter, deras chefer mfl., doktorer som vurmar for mRNA vacciner och liknade tar sprutan FORST. Om de overlever ska jag tanka pa saken. Dock forbjuder jag Ap- Manniskofragment i mitt vaccine.

 7. Svagheten i många inlägg är att det dryftas vaccin i allmänhet, utan att precisera vilken teknik som används av den eller den vaccinkandidaten.
  Den helt nya och helt oprövade mRNA-tekniken torde vara den som förtjänar mest skepsis, ty det tar normalt minst något decenium för att utvärdera en nyhets långtidseffekter (tänk på flytspacklet i byggbranschen, för att ta bara ett exempel).
  Att helt hoppa över normala rutiner känns ansvarslöst, speciellt med tanke på sjukdomens låga och sjunkande dödlighet, allt eftersom vården lär sig att hantera den.

  Panikåtgärder har ofta dåligt utfall och det är helt onödigt att lägga sten på den gigantiska ekonomiska och psykologiska bördan.
  Att ett nytt medel kommer från Grönköping, Ryssland eller Bortistan säger noll om dess potentiellt värde; vilket labb eller fabrik står för den kommersiella produktionen, samt vilken kontrollmyndighet utför översynen har däremot betydelse (tänk Boeing 737 Max/FAA).
  Hur står sig den ryska läkemedelskontrollen jämfört med exempelvis den skandalberiden franska (tänk Mediator m.fl.) dito?
  HCQ-skandalen ger inget större förtroende för de europeiska myndigheterna, som har skrivit miljardkontrakt på det bevisad värdelös Remdesivir och på inte ens färdigprovade nya vacciner. Lättlurade (= inkompetenta), korrupta eller vad, kan man undra om myndigheter som tycks ha lärt noll av tidigare skandaler av typen Tamiflu, förutom att påskynda nedmonteringen av vården under ledning av flummiga ekonomer.

  • Världen håller på att bli allt mer uppdelad…Västvärlden tror sig veta bäst om allt och agerar därefter med sin vanliga uppblåsta attityd och vägrar se att det finns andra som också har kunskap och förmågor! Om detta beror på det koloniala arvet eller ren gammaldags rasism låter jag vara osagt. Att så många fattiga länder köper Sputnik V i stället för Big Pharmas vacciner visar väl att man misstror väst också på det området. Tyvärr så håller västvärldens skurkaktiga globalistpolitiker på att skapa ytterligare misstro i resten av världen som om det inte räckte med krig, sanktioner och hot. Ekonomin i västvärlden lever på lån och spekulation vilket knappast stärker synen på oss…Väst en glittrande koloss på lerfötter!

  • Hysterin runt Corona 19 pandemin .. och den så kallade klimatförändringen.. (egentligen väderförändringar) är ett försök av ”globalisterna” att ta kontroll över hela jordens befolkning.
   Om du låter dem kontrollerar dig, kan de manipulera dig.
   Du kan bli ”diagnosticerad” med Covid-19, fast du varken har, eller har haft, eller kommer att få det.
   Undrar vem som så totalt lyckats manipulera Putin- och därmed Rysslands befolkning?

 8. Bland EU:s länder skiljer Ungern ut sig.
  Någonstans läste jag landet Ungern valt det ryska vaccinet Sputnik V för att vaccinera sin befolkning.
  Ungern verkar inte vilja ledas i EU:s koppel. Det är inte första gången de går eller vill gå sin egen väg.

  Jag kan av förståeliga skäl inte bedöma de olika vaccinerna lika lite som jag förstår varför det ryska vaccinet måste vara sämre.
  Det är många här i Sverige som har fördomar mot Ryssland men jag tillhör absolut inte dem.
  Ryssland förmår mycket när de väl samlar sig.
  Vem minns inte ryska hockeylaget? Jag minns dem väl trots jag är totalt ointresserad av både sport och idrott. Den sovjetiska nationalhymnen vid matcherna gjorde mig förstummad trots jag inte visste något om den.
  Eller rymdkapplöpningen. Ryssland var det enda land som kunde erbjuda USA motstånd.

 9. Ropen skalla
  Sputnik V åt alla!

  Enligt uppgift ska det räcka med två doser Sputnik V.
  Sedan har man ett varaktigt skydd.
  Det påminner om de vacciner jag fick som liten liten.
  Jag tror de är varaktiga livet ut.

  • Skyddet av vaccinet är inte varaktigt, det klingar av efter omkring 6 månader. Däremot, vad som är varaktigt är kroppens egen förmåga att snabbare skydda sig mot smitta genom att snabbt aktivera sitt eget skydd. Jämför när européerna koloniserad syd och Nordamerika och Australien. Urinnevånarna dog av vanlig snuva för deras försvarssystem var inte på plats. ”Problemet” är att vad vi kallar förkylningsvirus muterar hela tiden och det finns otaliga av dom. Andra virus är mer specifika och då är det lättare att ta kol på dom. Vissa vacciner varar livet ut, andra inte.

 10. Ryssarna var först. Så enkelt är det och det är bevisat. Så varför hålla på från väst att snacka skit och förlöjliga bara för man var först i världen. Minns våra alla medier,som totalt tappade sin hjärna genom sina ständiga attacker. Ryssland var först i världen,KOM ÖVER DET!! Dessutom behöver inte Ryssland väst,vilket det tydligt visat sej utanför västvärlden så har så många länder stått i kö för Sputnik. Att man orkar asså.Herregud KOM ÖVER DET Ryssland var först och vann! Men trots det så betedde dom sej EJ MINSTA Lilla giriga och egoistiska som västvärlden gjort. All heder till Ryssland

  • Jo, Ryssland behöver väst.
   För att sälja sina råvaror som finansierar den faktiskt stora importen av industriprodukter och tjänsteprodukter från väst.
   Lite intressant att läsa reklamskyltar från svenska Tele2 i Ryssland.
   Det är en stor handel som inte västs sanktioner kan påverka eftersom den gynnar båda.
   Det är så den globala ekonomin fungerar.
   Tjänster och gentjänster så vara vänskapen längst.
   Jag tror cigarrökare i USA skulle bli besvikna om affärsinnehavaren skulle behöva säga till kunden i sin butik att det inte längre går att få cigarrer från Kuba.
   Eller tyskarna skulle bli besvikna om naturgasen från Ryssland stryps och lägenheterna i Tyskland kallnar nu i vinter.
   Ryssar gillar polska äpplen.
   Polen gillar inte Ryssland men exportera äpplen dit går mycket bra.
   Polen vill sälja och Ryssland vill köpa.
   Jag provade polska äpplen för ett några veckor sedan.
   Coop hade kunde inte låta bli att köpa en påse.
   Äpplena var goda så ryssarna har helt rätt där.

   • Även USA köper olja från Ryssland.
    F.d. gruppledaren för vänsterpartiet Die Linke i tyska förbundsdagen Sahra Wagenknecht
    skriver i deutsche-wirtschafts-nachrichten, som är en publikation i Bonnier gruppen.

    Faktum är att sedan västs sanktioner infördes har Ryssland blivit en mycket viktig oljeleverantör till USA. Die Welt rapporterade i februari 2020: ”Ryssland har till och med avsevärt ökat sin export av olja och petroleumprodukter till USA de senaste två åren – särskilt under 2019. Som uppgifterna från amerikanska energidepartementets Energy Information Administration (EIA) visar för de första elva månaderna 2019, var Ryssland i oktober till och med USA:s näst största leverantör efter Kanada och större än Mexiko.”

    • Är det inte märkligt att det land i världen, vars makthavare är mest rädda för att bli satta under påverkan från Ryssland, ändå importerar runt 30% av sin olja från just Ryssland (enligt senast tillgängliga statistik från 2017)? Ännu märkligare är att detta så rädda lands ännu räddare medier inte knystar ett ord om detta beroende. Man kan ju undrar varför detta så rädda land inte lever som det lär och helt slutar köpa rysk olja.
     https://drivkraftsverige.se/statistik/import-export/ se diagrammet längs ner, under rubriken Råoljeimport historiskt

 11. Jo arbetarklassen,här gällde det vaccinet,och efter över 1år så har Ryssland inte behövt västvärlden vilket dom bevisat helt tydligt detta över 1året. Övriga hela världen köpt deras vaccin,från Asien till Latinamerika och till Mellanöstern med flera.För att väst och speciellt EU vägrat hela året godkänna deras vaccin Sputnik. Så man kunnat och kan ju ge vaccin åt sin egna befolkningen också för den som vill.Detta varit så vidrigt gjort enligt mej av väst att fortfarande inte godkänna det,vad är ursäkten efter all denna tiden.De bara göra dom giriga och kriminella big pharma glada och rika samtidigt som alla våra medier helt attackerat Sputnik på alla sätt, BARA för den var rysk.Det spelade inte roll alla bevisen som fanns klistrade på deras panna,det var enbart för Sputnik var rysk.Hade jag haft möjligheten så hade jag alla dagar i veckan tagit Sputnik. Man är hela tiden på attack mot Ryssland oavsett vilken fråga det gäller, tycker ärligt det är bedrövligt och dom förtjänar inte det.Man är och varit ju på ryssarna i åratal nu utan paus nånsin ju.Asså fan är detta kom igen?

  • När det gäller vaccinet mot Covid-19 så håller jag givetvis med dig.
   När man tittar närmare på det så inser man det.
   Men hur många här gör det?
   Med de jag kommit i kontakt med så litar man på svenska staten, myndigheterna och inte minst Partiet (s).
   Samma tycks gälla för utrikespolitik som så ofta tas upp här och andra samhällsfrågor.
   Men det finns en opposition som av ovan anledningar inte är accepterad.
   Just där finns jag ofta. Dock ej alltid.
   Men jag tror ändå folk är misstänksamma.
   Om de funderar och tänker efter och inte bara bekymrar sig om det för stunden.
   Jag är av den åsikten vi faktiskt lever i ett propagandasamhälle liknande Sovjetunionen.
   Men det är svårt att se om man lever i det och är en del av det.
   Det krävs att det händer något som i Sovjetunionen där ekonomin stagnerade.
   En stagnerad ekonomi är vår vänsterregering livrädda för.
   Därför pumpar de i oss ett vaccin som inte är riktigt utprovat. Så vi kan fortsätta köpa och konsumera.
   Alternativa vaccin från östländer kan inte myndigheter och regeringen tänka sig därför det skulle inte vara solidariskt med svenska/vänsterländska företagen och näringslivet.
   Situationen är både förvrängd och otäck.
   Bäst att hålla sig hemma om man nu kan.
   Idag har det varit skjutningar mot en person på ett hotell i huvudstaden Stockholm.
   Jag ger mig inte. Min åsikt är att den liberala och vänsterpolitiken har förstört mitt hemland.

   Jag skulle vilja ha ett ryskt dragspel. Eller gärna ett Sovjetiskt.
   Två eller tre radigt.
   En gammal typ men väldigt populära i Ryssland.
   Det finns många ryssar som lär ut att spela på Youtube.
   Jag har ett litet pianodragspel jag skaffade mig när jag var yngre.
   Tyvärr lärde mig aldrig riktigt att spela.
   Men nu känner jag mig redo för ett sista? försök.
   Det är ett bra Coronaprojekt.

 12. Världshälsoorganisationen säger nu att ”Inget land kan ’boosta sig’ igenom pandemin”.
  Där är jag också beredd att hålla med.
  Det är fel att rika I länder ska pumpa i sitt eget folk vaccin bara för att hålla kapitalismen igång medan andra länder blir utan vaccin.
  Bättre då för att minska smittspridningen, dela det vaccin som finns över världen mer rättvist för på så sätt hålla tillbaka den globala smittspridningen så pandemin kan ebba ut.
  Sedan får varje land se till att folk verkligen vaccinerar sig men det kräver ett vaccin som folk kan lita på är för deras bästa och inte för något eller någon annans bästa.

 13. Först var det Sputnik V, och nu ställer SVT in sig på att baktala de kinesiska vaccinerna.
  Man slutar aldrig förundras över den propaganda som SVT skickar ut till tittarna. Nu gäller det att hacka på det kinesiska vaccinet, och det sker på det mest osakliga sätt man kan tänka.
  De gör ett stort inslag på den futtiga 14 minuters nyhetssändningen den 2 januari 2022, för att baktala det kinesiska vaccinet utan faktaunderlag.
  De låter en influencer ta plats i rutan, det är effektivt för att påverka ungdomar. Det var så Annie Lööf lurade unga personer i Sverige att rösta på centern. Hon hade fått Blondin-Bellas blogg att använda som påverkan inför valet 2018.
  Influencern hudläkare dr Kate KhongKwan Fujitnirun, som blivit väldigt populär sedan hon började kritisera de kinesiska vaccinerna. Vi får följa med in på hennes klinik, som ser mer ut som en damfrisering eller skönhetssalong än en läkarmottagning..
  Hon förtydligar innan intervjun att hon varken är specialist på vaccinet eller viruset och vet ingenting om smittsamma infektionssjukdomar.
  Hon blev känd för att hon gick ut hårt med att kritisera det kinesiska vaccinet Sinovac.
  Varför?? skriker hon på en video finns bara Sinovac och Sinopharm tillgängliga i Thailand?
  Hon svarar själv på sin fråga, Jo, därför Thailands goda förbindelser med Kina.
  Samma vansinniga skrik skulle ju även mRNA -vaccin motståndarna i Sverige vilja göra och fråga varför vi bara har mRNA-vaccin som vi vaccinerar med, men motståndarnas experter får ingen tid i SVT.
  Denna journalist reflekterar inte över detta, utan för henne så står mRNA vaccinerna över allt annat och kan inte ifrågasättas.
  Matti Sellberg forskare på KI som framträtt flera gånger i SVT, skulle vid ett intervjutillfälle beskriva de olika vaccinerna, och jag minns mycket väl att han framställde det kinesiska vaccinet som ett mycket bra och säkert vaccin, med en metod som är använd sedan tidigare och anses pålitlig, med just avdött virus.
  Det finns flera forskningsrapporter som visar hur fort mRNA vaccinerna minskar i effektivitet, och att man tyckte att det är ett stort problem, de har minskat fortare än ex Sputnik V som ökat istället efter 6 månader eller legat stabilt.

 14. Såg det också faktiskt. Det var störande som fan. Vilken idiot som helst utan bevis och kunnande är inbjuden för att bara baktala. En annan sak som stör mej är nyårstalet av WHO generalsekreteraren,som fortfarande var besviken över hur väst fördelat vaccinerna. Det har ju fortsatt på exakt samma vidriga sätt. Nu har man satt ett nytt mål att man vill nå 70procent vaccinerade av hälften av världens fattigaste länder till juli. Ja 70procent till juli. Men här i Norden har vi redan passerat det sedan länge, Sverige ligger långt över 80procent där nånstans sedan länge. Det är karma trots det,för Europa har igen nu på sistone den värsta smittspridningen i världen,och passerat redan nu 100miljoner smittade.Man är så svartsjuk på både Ryssland och Kina. Man borde fan titta sej i spegeln över detta brutala fiasko. Det har trots big pharma vaccinerna inte blivit någon stopp som man önskat. Det är boost på boost som gäller hela tiden,snacka om korkade utan skam heller,och så baktalar man Ryssland, och Kina nu sist,som gjort bättre än väst i alla aspekter,det är vanliga svartsjuke kampanjen

 15. Nu är det skillnad på Ryssland och Kina. I Kina blir folk vaccinerade, i Ryssland köper man ett Corona pass av en läkare för 100-150 USD för man litar inte på myndigheterna. På grund av den höga korruptionen kan jag förstå skepsis till myndigheterna men när det gäller vaccin borde det lita på Putin.

  • Gärna källa till uppgifterna om förhållandena i Ryssland, avseende Coronapass och hög koruption.

    • Jag är generellt skeptisk till dessa index. Hur mycket av korruptionen är känd (för Transparency International) i olika länder? Varierar sannolikt.
     Vad räknas som korruption? Ingår t.ex. bidrag från företag och förmögna till kandidater i val till president och till kongressen i USA? En inbyggd korruption?

     Medtas t.ex. denna korruption i Sverige, USA och EU? Ericssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i USA etc…

     Transparency International är verkligen kontroversiell

     ” Controversies
     According to the newspaper Le Monde: ”In its main surveys, Transparency International does not measure the weight of corruption in economic terms for each country. It develops a Corruption Perception Index (CPI) based on surveys conducted by private structures or other NGOs: the Economist Intelligence Unit, backed by the British liberal weekly newspaper The Economist, the American neoconservative organization Freedom House, the World Economic Forum, or large corporations. (…) The IPC ignores corruption cases that concern the business world. So, the collapse of Lehman Brothers (2008) or the manipulation of the money market reference rate (Libor) by major British banks revealed in 2011 did not affect the ratings of the United States or United Kingdom.” The organization also receives funding from companies that are themselves convicted of corruption offences.[40] CPI’s reliance on opinions of a relatively small group of experts and businesspeople, has been criticised by some. Alex Cobham, fellow at the Center for Global Development, states that it ”embeds a powerful and misleading elite bias in popular perceptions of corruption”. Others argue it is not plausible to ever measure the true scale and depth of a highly complex issue like corruption with a single number, and then rank countries accordingly.[41]

     2013 Non-support of Edward Snowden
     At its annual members’ meeting in November 2013 in Berlin, Transparency International’s national chapters from Germany and Ireland proposed a resolution calling for the ”end of the prosecution of Edward J. Snowden… He should be recognized as a whistleblower for his help to reveal the over-reaching and unlawful surveillance by secret services…He symbolizes the courage of numerous other whistleblowers around the world.”[42]

     The final resolution that was passed by the plenary excluded any reference to Snowden, and excluded a call for ”comprehensive protection on whistleblowers from all forms of retaliation”. The original resolution was weakened following the intervention of the USA chapter.[43] Five months earlier, in June 2013, representatives from Transparency International declined Snowden’s request to meet him at the Moscow airport. Amnesty International and Human Rights Watch met Snowden to support his asylum request, but Transparency International refused.

     2014 Funding from Siemens
     In January 2015 it was reported that Transparency International accepted $3 million from the German engineering multinational Siemens, which in 2008 paid one of the largest corporate corruption fines[44] in history – $1.6 billion – for bribing government officials in numerous countries. In 2014, Siemens made the donation Transparency International after pleading guilty in 2008 to bribery charges relating to widespread corrupt practices in Greece, Norway, Iraq, Vietnam, Italy, Israel, Argentina, Venezuela, China and Russia.[45] Transparency International applied for and received the funding from Siemens, even though TI’s due diligence procedures[46] prohibit the organization from accepting money from corporations that want to ”greenwash” their reputations by making donations to TI. ”If any corporate donor is accused of having been involved in corruption, the donor can expect no protection from TI,” the procedures state. Transparency International received the funding from the Siemens Integrity Initiative[47] about a year after the Initiative hired former TI staffer Jana Mittermaier, raising questions of a ”revolving door” that has benefited both the organization and the company. Several of TI’s national chapters also have accepted money from Siemens: $660,000 for TI USA, $600,000 for TI Italy, $450,000 for TI Bulgaria, and $230,000 for TI Mexico – each for a period of three years. ”This really shows that Transparency International is not as pure as people think,” a TI insider told Corporate Crime Reporter. Transparency International Managing Director at the time, Cobus de Swardt, said, ”We did not file an application to Siemens, we applied to the Siemens Integrity Initiative. There’s a difference. We have not applied to Siemens.” However, according to Siemens, the money for these grants is ”provided by Siemens”.[48][49][50]

     2015 Whistleblowing
     In August 2015 former TI staffer Anna Buzzoni went public regarding retaliation she and her colleagues faced after reporting to managers questionable financial dealings at TI’s Water Integrity Network.[51] Two of Buzzoni’s project responsibilities were suspended and she was transferred against her will. She left TI shortly before internal whistleblower guidelines were adopted in June 2014.[52]

     2015 Croatia chapter disaccreditation
     Due to a ”lack of confidence”, TI’s chapter in Croatia was disaccredited by the organization’s board of directors in November 2015.[53] The previous year, several leaders of the Croatia chapter challenged the legality of the chapter president’s election. The president was accused of falsifying records, conflicts of interest, and arbitrarily expelling 10 chapter members who opposed the hiring of staff against the organization’s rules. The Croatian government eventually revoked the president’s appointment.[54]

     2017 USA chapter disaccreditation
     In January 2017, the TI Secretariat confirmed that its International Board of Directors decided on 10 January 2017 to strip its US affiliate – Transparency International USA – of its accreditation as the National Chapter in the United States.[10] The stated basis for the dis-accreditation was the board’s recognition of differences in philosophies, strategies, and priorities between the former chapter and the Transparency International Movement. Elsewhere, it was reported that TI-USA came to be seen in the United States as a corporate front group, funded by multinational corporations. TI-USA’s funding was provided by Bechtel Corporation, Deloitte, Google, Pfizer ($50,000 or more), Citigroup, ExxonMobil, Fluor, General Electric, Lockheed Martin, Marsh & McLennan, PepsiCo, PricewaterhouseCoopers, Raytheon, Realogy, Tyco ($25,000–$49,999), and Freeport-McMoRan and Johnson & Johnson (up to $24,999).[55] TI-USA previously awarded an annual corporate leadership award to one of its big corporate funders. In 2016, this award went to Bechtel. In April 2015 the Secretariat defended the decision by TI-USA to give Hillary Clinton its Integrity Award in 2012.[56] Since January 1st 2020, Transparency International has an office in the United States. [57]

     2017-21 Reports of bullying, harassment and abuse of power by Board members and senior management. Wikipedia.

 16. Korruption finns inte i Sverige, skrev Inga-Britt Ahlenius 2004. Kanske är det annorlunda idag.
  ”I Sverige har vi en snäv syn på begreppet korruption. Och det är tankeväckande att ordet ”korruption” inte ens finns i svensk författningstext, endast i bakomliggande konventionstexter! Korruption är enligt gammalt svenskt synsätt avgränsad och konkret, det är helt enkelt mutor – en bunt sedlar under bordet för en given tjänst. Man kan i Sverige ställas till mutansvar men inte till ansvar för förtroendemissbruk. Bedrägeri och trolöshet mot huvudman är de rubriker som skulle kunna komma till användning – med strafflagens skarpa krav på uppsåt och skada. Åtal för korruption existerar inte. Alltså har vi ingen korruption i Sverige!”

  • Magnus, inom svensk exportindustri har mutor alltid förekommit. Möjligen har det minskat nu, jag vet inte säkert. I princip kunde man från Sverige betala vem vad som helst så länge en faktura existerade. Pengar under bordet är svårare men inte omöjligt för ett börsnoterat bolag.
   Eftersom Anders tar upp Ericsson så är det ett bra exempel på hur korrumperade beslutsfattarna var i diverse länder på den reglerade marknaden. De statliga telekomföretgaen begärde att Ericsson skulle starta produktion i landet för att få attraktiva ordrar. Det var anledningen till att Ericsson hade enorm, ostrukturerad produktionsapparat innan marknaden avreglerades. Var det mutor? Döm själv

   • Korruption är mer än storföretagens mutor. I kommuner kan det vara byggfirmor som ”hjälper” en kommunal tjänsteman med sitt hus om de får uppdrag från kommunen. Det kan vara olagliga bygglov som kommunen beslutar godkänna. Mycket vanligt på Gotland och nyligen upptäckte jag ett fall i Västervik där ett tillfälligt bygglov beviljades av byggnadsnämnden på tvärs mot högre instansers prejudikat och handläggande tjänsteman på kommunen. Det kan vara försäljning av kommunal mark och fastigheter utan anbudsinhämtning, till priser långt under marknadsvärdet, vilket är mycket vanligt på Gotland. De kommuner jag nämnt råkar jag känna till men jag tror det är lika dant överallt i Sverige. Men eftersom ingen fälls för detta så har det inte heller begåtts något brott som belastar statistiken.
    I Sverige nedtystas problemen hellre än att lösa dem och ställa folk till ansvar. Minns när Göran Lambertz berättade om ljugande poliser. Då fick han luncha med Tomas Bodströms tjänsteman och blev ombedd att hålla tyst om detta eftersom det skulle skada förtroendet för polisen.
    Ett osakligt förtroende för en rutten organisation är alltså bättre enligt etablissemanget än en rättrådigt organisation med naggat förtroende. Det är den svenska modellen som gett oss så gott anseende i världen.

 17. Michael Yeadon är en brittisk pensionerad farmakolog som är för säkra vacciner, men har blivit misstänksam och varnar för Covid-19-vaccinationerna via ”The Eight COVID Lies”. Det ljugs om honom på Wikipedia, men vi vet ju redan vilka fulmedier som styr den ”pravdan”.

  Yeadon hänvisar till ”Paul Schreyer Pandemic simulation games” som även finns att ladda ned på in Internet Archive. Den ytterst objektiva presentationen tyder på att Covid-karusellen är kan vara planerad för att undergräva friheter och demokrati och vem vet … kanske något som får det att rycka i mustaschen på Dr. Mengele och en gammal känd eugeniker som slutade sina dagar i en bunker i Berlin?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here