Svensk fredskämpe träffar Syriens president Assad vid Världsfredsrådets konferens i Damaskus 27-28 okt.

2
2292


Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd, Sveriges Fredsråd styrelseledamot i Globala nätverket mot vapen i rymden här, samt i föreningen Syriensolidaritet var enda deltagaren från Sverige vid konferensen i Damaskus 27-28/10 som hölls av exekutivkommitten för Världsfredsrådet. Jag återger hennes berättelse, och återkommer med uttalanden dels från Världfredsrådet och dels ett uttalande från föreningen Syriensolidaritet, som Agneta Norberg läste upp.

På det här fotot ovan står Agneta Norberg och protesterar på Mynttorget här i Sthlm mot drönare och att Sverige upplåter NEAT träningsområde i Norrbotten för Israels drönare och mot att Sverige producerat en drönare, nEUROn.

Välkomna till offentliga mötet:

”Vad händer i Syrien – rapport från två färska resor och möte med president al-Assad”. Rapport från Agneta Norberg och Talal Imam.
Datum: söndag 25 november kl.14:00-16:00.
Adress: Pontonjärsgatan 36 B, Stockholm, Fridhemsplan.
Agneta Norberg: Världsfredsrådet, Sveriges fredsråd och ledamot i Föreningen Syriensolidaritets styrelse. Talal Imam: ledamot i Föreningen Syriensolidaritets styrelse och i styrelsen för Folket i Bild Kulturfront.
Arrangör: Föreningen Syriensolidaritet

https://www.facebook.com/groups/534680393240944/permalink/2296468473728785/


 

Dagen efter konferensens slut togs alla emot av talmannen i det syriska parlamentet, Beshar Esad och därefter togs vi emot av Syriens utrikesminister Velid Mudallim. Båda uttryckte sin stora tillfredsställelse över att se ett slut på det sju år långa kriget.

Möte med president Bashar al-Assad

Sista dagen av vår vistelse i Damaskus inbjöds alla deltagare i fredskonferensen att besöka presidentpalatset lite utanför Damaskus, ett vackert och lugnt område. President Bashar al-Assad välkomnade oss, tackade oss för att vi kommit till Damaskus i dessa svåra tider, och tog var och en av oss i hand. Han var lugn och avspänd och svarade på alla frågor. Han gav sin synpunkt på situationen i världen och jämförde syriernas seger mot imperialismen med kubanernas och vietnamesernas motståndskamp och seger. Han menade att kampen mot imperialismen angår alla. Han tog upp Sovjetunionen sammanbrott som en stor tillbakagång för hela mänskligheten. De imperialistiska krafterna har kunnat invadera det ena landet efter det andra utan direkt motstånd.

Han gav det syriska folkets motstånd, den politiska ledningen och Syriens militär all heder för att ha slagit tillbaka imperialisterna. Det pågår fortfarande strider i Deir Ezzor där USA stöttar genom att bomba de syriska styrkorna och de syriska byarna. Han underströk Syrens rätt till självbestämmande enligt folkrätten. Det är det syriska folket som ska betämma i Syrien. Inget annat land ska betämma t.ex vem som ska få i uppdrag att återuppbygga de bombade områdena. Företag som är baserade i länder som förstört Syrien ska inte ha rätt att delta i uppbyggandet. Sättet att förstöra Syrien liknar det sätt som imperialisterna använt vid förstörandet av andra länder: Demonisering av ledaren, genom falska beskyllningar utan några som helst bevis, stöd till oppositionen i landet, kontroll av massmedia, stöd till lego-soldater. Den största legosoldatgruppen, enligt Assad, var den europeíska med 30.000 legosoldater av 100.000.

På frågan vad vi bör göra blev svaret: Kämpa mot falska informationer, skaffa en ideologisk grundsyn. Flyktingproblemet blir löst när lugnet har återställts. Då kan människorna återvända till Syrien. Assad avslutade sin mottagning och skakade återigen hand med oss alla och önskade oss all välgång på hemresan.

Hon skriver vidare.

”Jag läste upp delar av Syriensolidaritets uttalandet i slutet av mitt anförande som jag översatt till engelska i samband med att jag höll min föreläsning om Norden utifrån mitt häfte ”The North a platform for war against Russia”.
Jag kanske nämnde att jag väckte viss uppmärksamhet och blev skjutsad till TV – huset där jag intervjuades. Intervjun sändes utomhus på stora TV-skärmar i Damaskus. Jag blev även uppmärksammad av rader av TV-kameror i samband med att jag vid en kaffepaus höll upp min världskarta över USAs baser som du nog sett.”

Agneta Norberg nämns i en kort rapport i den syriska nyhetsbyrån SANA.
”I samband med mötet i Världsfredsrådets verkställande utskott i Damaskus universitet med deltagande av delegationer från 40 arabiska och utländska länder intervjuades Agneta Norberg. Hon är ordförande för det svenska fredsrådet, och uttryckte sin tillfredsställelse av att komma till Syrien. Hon såg Syriens modiga folk och landet som en förebild i världen mot imperialismen.” SANA

Föregående artikelFick ISIS betalt för att använda kemiska vapen?
Nästa artikelMan köper guld inför den ekonomiska nedgången – eller den kommande stora krisen

2 KOMMENTARER

  1. Den dag när svenska utrikesministern säger samma sak som Agneta Norberg är Sverige ett fritt och självständigt land. Tack Agneta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here