Man köper guld inför den ekonomiska nedgången – eller den kommande stora krisen

8
1914

Centralbanker runt om i världen ökar sina guldreserver i en otrolig takt

Det är anmärkningsvärt att Rysslands centralbank och den turkiska centralbanken har slagit rekord när det gäller guldinköp. Enligt uppgifter från World Gold Council har centralbankerna köpt så mycket som 148 ton guld, vilket är 22 procent mer än samma period förra året. Rysslands Bank är ledande i inköp, och står vid 92 ton. Därför köper Kina, Ryssland och Turkiet guld med rekordfart.

Med hänsyn till de 106 ton som landet köpte under årets första hälft, har Rysslands guldreserv nu överskridit 2 036 ton, värt cirka 78 miljarder dollar. Ryssland gick sålunda in i de fem största guldbesparande nationerna, endast överträffat av USA, vars reserver står för 8 134 ton, Tyskland med 3 370 ton, Italien (2 452 ton) och Frankrike (2 436 ton). Om Ryssland fortsätter sina inköp i samma takt kommer det att ha mer guld än Frankrike senast 2020.

Ryska centralbanken verkar vara inställd att öka sin guldreserv . Centralbankens första vicechef Dmitry Tulin menar att guld utgör “en 100 procent garanti mot juridiska och politiska risker.“ Världen närmar sig en ny era av instabilitet, med utsikterna till en global kris som verkar mer och mer påtaglig- Många uttrycker visshet om att den hotande omvälvningen främst kommer att påverka amerikanska ekonomin och dollarn. I mitten av oktober uppgav Ulf Lindahl, chefen för AG Bisset Associates, som specialiserat sig på valutamarknader, att dollarns värde kan minska med 40 procent gentemot euron de närmaste fem åren.

Investerarnas negativa förväntningar återspeglas även i en ny omröstning av 174 fondförvaltare, vars totala tillgångar uppgår till 518 miljarder dollar. Undersökningen genomfördes av Bank of America (BofA). De svarande sade att de under de senaste månaderna hade minskat antalet amerikanska aktier med 17 procent i genomsnitt på grund av den ökade volatiliteten på landets marknader.

Aluminium- och ståltullarna samt de kinesiska importbegränsningarna som infördes av Donald Trump tidigare i år har redan haft en negativ inverkan på kvartalsredovisningen för stora amerikanska företag, 3M och Caterpillar i synnerhet. Särskilt har handelskriget med Kina lett till en omvälvning för amerikanska bönder, efter att Peking har begränsat sina inköp av amerikanska jordbruksprodukter till följd av avgifterna. Priserna på sojabönor har sedan sjunkit med 18 procent, majs säljer 12 procent billigare och fläsk har sjunkit i pris med upp till 29 procent.

“Genom att öka räntesatsen för dollarlån så ökar Federal Reserve takten på att återföra 3,5 biljoner dollar som kom ut på internationella marknader efter krisen 2008″ påpekar chefsekonom på ING Bank James Knightley. Sedan oktober har volymen av operationer som syftar till att minska obalansen ökat till 50 miljarder dollar per månad. I slutet av juli hade Kina 1,2 biljoner dollar i amerikanska statsskuldsväxlar. Genom att dumpa lagren till marknaden kan Peking försätta den amerikanska ekonomin i en ny finansiell kris, där dollarn förväntas billigare. Inpå tröskeln till nya ekonomiska omvälvningar förlitar sig både investerare och centralbanker på guld.

Föregående artikelSvensk fredskämpe träffar Syriens president Assad vid Världsfredsrådets konferens i Damaskus 27-28 okt.
Nästa artikelBolagens och militärens exploatering av samernas område
Voron
Voron (korp på latin) är en pseudonym på en flitig kommentator på bloggen. Ibland publiceras bloggartiklar av honom.

8 KOMMENTARER

  1. Jag kan inte förstå att alla människor som har analyserat (eller tagit för givet att den analysen är riktig) ’kollapsen’ av Sovjetunionen menar att det var socialrealismen som kollapsade. Alla tabeller och liknande tyder på allt annat än en kollaps. Sovjetunionen hade året 1978 en av världens största guldreserver. ”The Soviet Union has good prospects of becoming the dominant supplier of gold in the World, for its own mining reseres are large and the desposits in the western World are rearing exhausting.”
    https://www.econstor.eu/bitstream/10419/139523/1/v13-i01-a11-BF02928839.pdf
    Ett år efter den här artikeln ändrade president Carter att dollarn skulle räknas i petrodollar, och inte guld. Tio år senare var Sovjetunionen bankrutt på grund av Gorbatjovs reformer och privatiseringar, och den politiska korruptionen inom och utom regeringen i Kreml. Det intressanta är att de som bar ansvaret för korruptionen – och som skodde sig på folket – var pampar som överlevde ’kollapsen’ och som stannade kvar på samma position som förut. Det var de som var medlemmar i kommunistpartiet men som illa kvickt beslöt att bli kapitalister i stället.

    Hela Sovjetunionens guldreserv var tom år 1991.
    https://www.nytimes.com/1991/11/24/world/soviet-aide-asserts-gold-reserves-were-sold-off.html
    https://thetyee.ca/News/2013/03/13/Soviet-Union-Oil/

    Det var gangstrar som tog över Sovjetunion under Gorbatjovs tid.
    https://www.theguardian.com/news/2018/mar/23/how-organised-crime-took-over-russia-vory-super-mafia

    • Din bedömning och information visar att det var betydande brister i ledningen i Sovjetunionen före Gorbatjov, och att en del av Kinas och andras kritik mot detta var riktig. Bra att Putin kunde minska och börja kontrollera den stora makt som oligarker i och utanför kommunistpartiet hade.

      Ser nu fram mot kommentarer som diskuterar artikeln, Kerstin!

      • ”brister i ledningen”
        Kanske det gör det lättare att förstå England som inte vill leverera ut Venezuelas guld på regimens begäran. Här finns påtagliga likheter med Sovjetunionens regimkollaps. USA har förstås samma roll nu som då. Varför skulle något ha förändrats? Ideologier och samhällssystem på en marknad som är världen. Som jag förstått är globaliseringens ambitioner att minska den sortens konkurrens. Just själva principen är egentligen Internationalen och jag tror det är just där vänstern hakar på. Vänstern inbillar sig att globaliseringen och internationaliseringen är en riktning mot socialismen trots att makten kommer att företrädas av det globala kapitalet. Vänsterns lakejer kan på sin höjd bli marionetter i ett sådant globalt system. Men ändå tror man. Suck….

        • Om man googlar Soviet+Venezuela så får man upp en hel del träffar där olika medier jämför Venezuela och Sovjetunionens kollaps.
          Men i fallet med Venezuela har Anders Romelsjö hela tiden sagt att det är USAs attacker som skadar socialismen i Venezuela, men i fallet med Sovjetunionen var det brister i socialrealismen.
          Båda regeringarna (Venezuela och Sovjetunionen) har/hade inslag av medelstor/stor korruption, i Sovjetunionen var det en medveten korruption vars mål var just att fälla socialrealismen. Korruptionen i båda fallen gör(gjorde att det blev brist på mat). Venezuela har även brist på mediciner, vilket Sovjetunionen inte hade (vad jag vet).
          På en av dessa medieorganen/bloggar finns det en amerikansk officer som säger att Venezuela är värre än Sovjetunionen.

          • I Venezuela arbetar en del av storföretagen på att sabotera ekonomin, vilket beskrivits i flera artiklar på Jinge.se.

            Venezuela är kapitalistiskt, inte socialistiskt. Man har och har haft ett slags radikal socialdemokrati under Chavez och Maduro om jag förstått rätt.

          • Visst är Venezuela kapitalistiskt men regeringen är socialdemokratisk. Precis som i Sverige.

            I Sovjetunionen arbetade en del nystartade företag och banker – genom Gorbatjovs försorg – och liberala intellektuella (som Sakharov) och korrumperade kommunistiska politiker (som t ex Putin) på att sabotera ekonomin.

  2. Ett land som definitivt inte köper guld just nu är Venezuela. Förmodligen därför ekonomin är kaos på gränsen till bankrutt. Venezuela har liksom andra länder bl.a. Sverige deponerat sin guldreserv i England. Venezuelas president Maduro har nu skickat en begäran till Bank of England att få ut delar av guldreserven men Bank of England vägrar lämna ut något guld. Banken hänvisar till att Maduro inte är att lita på och risken finns att guldreserven förskingras till presidentens privata intressen. Ett land som absolut inte placerar sin guldreserv i andra länder är Ryssland. Jag har mycket stort förtroende för sådana länder som främst ser till sin nationella säkerhet och intressen. Först när man själv är trygg kan man hjälpa andra anser jag. Sveriges regeringar har jag inget förtroende alls för numera. Jag tycker de bjuder ut sig till allt och alla. Till slut finns ingenting kvar. Ibland tror jag det är slutgiltiga målet. Längtan efter världsregeringen där Sverige är representerat. Industrin har tydligt visat vägen dit. Det gränslösa globala ägandet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here