Sverige en frontstat för Nato mot Ryssland?

7
1049

Den mycket värdefulla sitenAlliansfriheten.se publicerar 12 december Sverige en frontstat för Nato mot Ryssland av Sven Hirdman, f d statssekreterare i Försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva.
Läs den artikeln! Nedan publiceras ett utdrag.

_________________

Sveriges säkerhetspolitik, liksom andra länders, syftar till att bevara landets fred och säkerhet. Baserat på tidigare århundradens dåliga krigserfarenheter har vi genomfört denna politik baserat på militär alliansfrihet, en förhållandevis stark försvarsförmåga samt en utrikespolitik inriktad på fredliga relationer. Vi klarade oss väl genom de bägge världskrigen.

Nu är denna politik övergiven och kastad på historiens sophög.

Det är slående hur snabbt och, vill jag hävda, med hur liten eftertänksamhet denna omsvängning skett. Natobeslutet togs på ett par veckor våren 2022 i en i och för sig förståelig emotionell upprördhet över anfallet på Ukraina. Det mer långtgående DCA-avtalet skrevs under av regeringen utan att knappt någon offentlig debatt ägt rum.

Ingen kan bestrida att den säkerhetspolitiska situationen i Nordeuropa har försämrats. En skarp militär, politisk och ekonomisk konfrontation pågår sedan flera år mellan å ena sidan USA/Nato/EU, å andra sidan Ryssland. Det tar sig i vårt närområde uttryck i en påtagligt ökad amerikansk militär närvaro, som inte förelåg i Östersjöområdet under det kalla kriget, samt i att praktiskt taget alla bilaterala förbindelser med Ryssland är brutna.

Jag är för egen del övertygad om att det förfärliga kriget i Ukraina har sina orsaker i svåra bilaterala motsättningar mellan Ryssland och Ukraina och inte minst i den allvarliga stormaktskonfrontation som sedan länge föreligger mellan USA och Ryssland och som bl a kommit till uttryck i Natos utvidgning österut. Ukraina utgör inget prejudikat för ett ryskt anfall på Sverige. Det finns inga rimliga skäl att anta att den ryska statsmakten skulle vilja initiera ett krig mot ett medlemsland i Nato eller EU, om inte Rysslands existens står på spel. Ryssland skulle inte vinna något på ett sådant krig, som skulle bli förödande för landet till följd av västmakternas totala militära och ekonomiska övermakt. Att hävda att det ligger i Rysslands genetiska DNA att angripa andra länder är inte seriöst.

Den allvarliga krigsrisk som föreligger för Sverige är att stormaktskonfrontationen i Europa förvärras och att det, av misstag eller ej, leder till ett nytt världskrig. Då blir Sverige till följd av de nya avtalen med Nato och USA, och till skillnad från under det kalla kriget, med omedelbar verkan indraget i ett för oss helt förödande krig, eftersom vi från och med nu, som ÖB påpekar, kommer att utgöra en frontstat för USA och Nato gentemot Ryssland.

Vad vi i stället borde ha eftersträvat i linje med vår klassiska politik är att tillsammans med andra fredsälskande stater verka för en minskning av stormaktsspänningen i Europa genom rustningskontrollåtgärder, förtroendeskapande åtgärder och överhuvudtaget mer dialog och bilaterala kontakter för att dämpa den uppåtgående spiralen mot vad som kan komma att bli ett kärnvapenkrig.

Föregående artikelTill Sveriges regering: Stoppa folkmordet – För ett fortsatt eldupphör!!
Nästa artikelKlimatmötet i Dubai. Stor seger för fossilkapitalet ( högst 0,001 av mänskligheten)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Tack Anders
  Sansade kloka ord som man trots den dystra krigshetsarverkligheten hoppas når fram i sin maning om besinning.

  Jag håller med om att det är sådant, tyvärr i utkanten av den etablerade median (MSM), som vi borde marinera folket med. Den dominerande propagandaapparatens likriktning (med betoning på ’lik’) får alltför ofta (nästan alltid) sin förlösning i krig. Där som vanligt kapitalisterna (i maskopi med militära stridstuppar) cyniskt räknar med vinster på vapentillverkning och återuppbyggnad.

 2. Jag är ju inte lika verbal som Johan men, förlåt språket, hur i helvete kan vi vara så korkade att vi vill vara en front nation i ett vansinne krig mot Ryssland….
  Mvh Robert

  • till Robert
   Den svenska befolkningen kan sannolikt delas in i två grupper (troligen gäller detta i hela Västeuropa). Den första gruppen är människor som inte har något intresse av politiken, men har fantastiska kunskaper om travhästar, om fotbollsspelare i Champions League, TikTak….. och har en bra överblick över vem kn.llar vem i Hollywood. Den andra gruppen är människor som har ett jobb och en familj med små barn. Dessa människor har praktiskt taget ingen fritid för självutbildning. För de är det fullt rulle hela dagen. Båda grupperna förlitar sig på svenska politiker och svenska massmedia och förstår inte, att dessa är ett gäng helt korrupta skitstövlar, styrda från Bryssel och Deep state och allt de hör på Svt om Putin (och Trump) och Ryssland är rena lögner. Det är inte ens halvsanningar. Människor i båda grupperna har rösträtt!!!

 3. Den ukrainska försvarsmakten är omringad och på gränsen till nederlag på grund av brist på ammunition
  Brist på ammunition tvingar soldater från eliten 47:e mekaniserade brigaden av den ukrainska väpnade styrkan (AFU) att välja mellan liv och död. Military Watch Magazine rapporterade detta onsdagen den 13 december .
  Denna brigad har elitstatus, eftersom den använder den senaste utrustningen som överförts från NATO-länder, enligt vad som anges i materialet. Vi pratar om tyska Leopard 2A6-stridsvagnar, amerikanska Bradley-infanteristridsfordon (IFV) och M109 självgående artillerienheter (SPG).
  ”Nu tar vi emot granater av varierande kvalitet från hela världen, och vi får bara 15 stycken under tre dagar”, sa en soldat från elitbrigaden. Enligt honom hade de på sommaren 10 gånger mer ammunition.
  Enligt publikationen undergräver bristen på vapenförråd Kievs stridsförmåga och kan leda till frontens kollaps i de mest viktiga riktningarna. https://militarywatchmagazine.com/article/47th-mechbrigade-surrounded-lowammo

 4. Håller med artikeln till punkt och pricka. Tycker Sverige blivit en banan-land ärligt talat. Läget är HELT så idag att Sverige är ett riktigt banan-monarki. Allt från regeringen, medierna och hela icke självständiga utrikes och försvarspolitiken, är HELT åt papperskorgen. Även EU agerar som HELT förvirrade korkskallar utan riktig verklighets uppfattning. Och ska lägga sej i precis allt. Korrupta lögnare och fifflare med världens högsta dubbelmoral. Jag ser bara skrämda små kaniner inför krigsbrottslingen i Washington utan att någonsin våga ställa hussen mot väggen för MINSTA lilla något någonsin. År efter år efter år. Korrupta lögnare och fifflare med världens största dubbelmoral är det tvärs igenom

 5. Frågan om Ryssland skall erövra hela Europa är att återkommande argument när Zelenskyj reser runt i Världens alla länder och ber om ökat militärt stöd.
  På vilka grunder och analys bygger han detta argument är en berättigad fråga vi bör ställa.
  Med vilken rätt äger han vara moralens sanningssägare och utsätta världen för ett vansinnigt stormaktskrig som raserar förutsättningar att bygga en klimatanpassas framtid samt riskerar släcka liv nu och generationer framöver
  I min värld har frågan om avspänning varit bärande genom diplomati och vägen fram mot en fredlig världsordning där ömsesidig kontroll av kärnvapen/kraft ingår. Inte minst Östersjön som fredens innanhav var en garant för detta.
  Nu har maktens människor valt en annan väg och istället smider järnet i vapenfabrikerna i väntan på att kriget skall komma. Och med den förberedande inställningen är jag rädd för att en sådan inställning leder mot mål som slutar med mänsklig tradegi över hela Planeten.
  Ni som äger makten, ett ansvar att uppfylla~besinna er, ty ni är enbart en liten vindpust i tiden som kan ödelägga framtiden generationer framöver.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here