Sverige i krig! Avslå regeringens proposition om fortsatt svenskt deltagande i den USA-ledda krigsinsatsen i Irak!

7
1239
Demonstrationer i Irak.

Jag återger här ett pressmeddelande från 9 november av ett uttalande av föreningen Iraksolidaritet 1 november. Pressmeddelandet.


Pressmeddelandet.

Avslå regeringens proposition 2020/21:21 om fortsatt svenskt deltagande i den USA-ledda krigsinsatsen i Irak! Uttalande från föreningen IrakSolidaritet den 1 november 2020!

I ett läge när det irakiska folket demonstrerat under mer än ett år med tydliga krav på förändring, läggs denna proposition om fortsatt militärt stöd till den irakiska regeringen, en regering som saknar allt folkligt stöd.
Föreningen IrakSolidaritet hoppas att vi med detta uttalande kan bidra till diskussionen om situationen i Irak och regeringens proposition.
Under uttalandet kan du ta del av Nyhetsbrev om läget i Irak.
Avslå regeringens proposition 2020/21:21 om fortsatt svenskt deltagande i den USA-ledda krigsinsatsen i Irak!

Uttalande från föreningen IrakSolidaritet den 1 november 2020

Regeringen lade den 14 oktober en proposition till riksdagen för fortsatt svenskt deltagande i den USA-ledda Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak till och med den 31 december 2021. IrakSolidaritet uppmanar riksdagen att avslå propositionen.

En svensk väpnad styrka på upp till 220 personer ska, enligt propositionen kunna sändas till Irak. Den svenska insatsen motiveras som utbildningsstöd till det irakiska försvaret för att bekämpa terrorsekten Islamiska staten (IS, även kallad Daesh), som påstås vara på uppmarsch igen och beskrivs som ett fortsatt verkligt hot mot hela regionen.

Men i Irak fortsätter den terror och det våld mot befolkningen som påbörjades för 17 år sedan genom USA:s och Storbritanniens folkrättsstridiga invasion och ockupation av landet 2003. Våldet riktas främst mot den demokratirörelse som startade 1 oktober förra året. Demonstranterna kräver en ny icke-sekteristisk konstitution och nya rättvisande vallagar. Gällande vallagar gynnar enbart den importerade politikerklassen som berikat sig på ockupationen.

Under det år som gått sedan protesterna startade har över 700 demonstranter dödats och tusentals skadats.

Utrikesminister Ann Linde har varit mycket aktiv och tydlig när det gäller att ge stöd åt demonstrationerna i Vitryssland/Belarus, men om de pågående demonstrationerna i Irak tiger hon.

Operation Inherent Resolve (OIR) saknar mandat från FN:s säkerhetsråd. USA (och i dess efterföljd även den svenska regeringen) hänvisar istället till en inbjudan i ett brev från Iraks regering den 20 september 2014, med begäran om hjälp att bekämpa IS.

Den irakiska regimen, som tillkommit som resultat av den folkrättsstridiga USA-ledda ockupationen, är djupt korrumperad. Den är beroende av såväl USA som Iran och har inte kontroll över hela landet. Miliser härjar fritt som krigsherrar.

Sveriges deltagande i OIR blir mot den bakgrunden en inblandning i Iraks inre angelägenheter och dess folkrättsliga legitimitet kan starkt ifrågasättas.

De utländska trupper som nu befinner sig i Irak är i minst lika hög grad som IS en del av problemet. IS uppstod i de amerikanska fånglägren som ett svar på den västerländska invasionen. USA:s närvaro och massiva bombningar driver fram terrorister.

USA:s styrkor utgör den allra största delen av OIR och kan ses som en fortsättning av den folkrättsstridiga ockupationen. USA:s krig mot IS 2014–2017 skilde sig inte mycket från kriget under invasionsåren. När IS drevs ut ur Mosul bombades stora delar av staden och tiotusentals människor dödades.

Den utländska närvaron har det senaste året gått in i en ny fas. OIR ska samordnas med krigsalliansen Natos Irakinsats, NMI. Enligt propositionen ska det svenska bidraget i huvudsak utgöras av stabspersonal ”för att bemanna staber och för mentorskap av de irakiska säkerhetsstyrkorna”.

Sverige deltar i den USA-ledda koalitionens ”militära arbetsgrupp och arbetsgruppen för stabiliseringsinsatser” och är en del av koalitionens ”kärngrupp”.

Det tycks innebära en betydande uppgradering av den svenska närvaron i Irak, där svenska officerare nu får en ledande roll. Har det samband med att Nato nu ges en mer aktiv roll?

I propositionen sägs att Sverige med denna insats får ”utveckla Sveriges bi- och multilaterala säkerhets- och försvarspolitiska relationer”. ”Tillgången till internationella kontaktnät verkar positivt på våra internationella förbindelser och samarbeten”. Detta tycks vara ett avgörande skäl till Sveriges närvaro, inte Iraks säkerhet!

Iraks parlament har krävt att samtliga utländska trupper ska lämna landet. Det gäller även Sveriges trupper.

IrakSolidaritet uppmanar alla riksdagsledamöter:

Avslå regeringens proposition 2020/21:21!
Dra hem de svenska trupperna från Irak med omedelbar verkan!
Försvara folkrätten! Nej till straffrihet!

Ladda ner:
Fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i Irak Prop 2020/21:21

Tidigare Nyhetsbrev om läget i Irak 201019:
I detta Nyhetsbrev finns även Nyhetsbrev från 200901 med.
I Irak fortsätter demonstrationer och hård repression
Den stora vågen av demonstrationer började 1 oktober förra året och fortsätter med vissa avbrott.
Detta upprepas varje år, men med mer intensitet och krav på politisk förändring, icke-sekterism och verkligt nationellt oberoende denna gång.

Läs mer på IrakSolidaritets FB-sida

Kontakt:

Föregående artikelValfusk i USA? Vad visar röstmaskinerna?
Nästa artikelOm påstådda valfusket i USA – nu är gåtan löst!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Riksdagsbiblioteket har köpt in Patrik Paulovs bok ”Syriens tystade röster” för några år sedan. Jag skrev en förfrågan i år om hur många som lånat denna bok, och fick svaret att den endast varit utlånad en gång sedan inköp, de kunde inte se om det var allmänhet eller någon på riksdagen som lånat boken. Så litet intresse finns det från våra riksdagsmän att lära sig och förstå mer vad som egentligen händer i Irak och Syrien, och nu skall de rösta om vi skall bidra med trupper i Irak för att bistå USA. I propositionen säger man naturligtvis att det är för att hindra Daesh att växa, att det kommer IS-krigare in i Irak från Syrien.
  Det är USA som ställt till med att IS vuxit sig så starka i Syrien, så låt dem ta hand om sitt problem själva eller så får de också lämna Irak.
  Tulsi Gabbard i amerikanska kongressen ville att USA skulle sluta stödja IS och sluta skicka vapen till dem, men då hon lade fram förslaget blev det nedröstat med stor majoritet.
  Wesley Clark som stridit mycket i mellan-östern sa också i en intervju hade det inte funnits olja, skulle vi inte varit där.
  När IS ödelade världsarvet Palmyra gick de med stora pansarvagnar genom ett ökenlandskap det hade varit hur enkelt som helst att slå ut dem, med flyg sade senator Richard Black i en föreläsning om Syrien. Eftersom han arbetat som militär strateg så vet han. De avstod för de ville att IS skulle växa sig starka och gå vidare till Damaskus och slå ut syriska armen.
  Varför skall Sverige hjälpa USA att ockupera ett annat land, obegripligt .
  Svenska trupper bör bort från Irak.

  • Wesley Clark har stått för många belysande klarlägganden, det skall han ha tack för. Men i Jugoslavien höll det på att gå galet för Clark. Han hade kommandot för NATO-trupperna medan ännu rysk militär fanns i landet som fredsbevarande trupp. Det uppstod ett race mellan dessa om vilka som skulle inta en viktig flygplats i Kosovo. Ryssarna lyckades lura NATO och innan de sistnämnda fattade galoppen var flygplatsen redan intagen.

   När den första NATO-enheten kom fram signalerade de till överbefälet att platsen är intagen. ”Öppna eld” var Wesley Clarks omedelbara reaktion. Men någonting märkligt hände. Truppen som kommit fram leddes av en ung brittisk officer som vägrade lyda order. Han visste mycket väl att det kunde innebära krigsrätt och fängelse. Men som tur var för officeren fick han stöd av sin brittiske överbefälhavare: ”Vi vill inte starta tredje världskriget”. Och som bonus för sin modiga handling fick samme James Blunt en mycket framgångsrik karriär som musiker, i en populär genre som jag glömt namnet på. Men det går att söka smakprov på YouTube.

   • Det var också general Wesley Clark som läckte informationen från Pentagon i programmet ”Demokrati NU”, då han berättade att han besökte Pentagon 10 dagar efter 11 september 2001 och en av generalerna tog tag i honom och berättade att de skulle gå i krig mot Irak, han blev förvånad och frågade ”Varför” generalen svarade att han inte visste, men sa ”Vi vet inte vad vi skall göra med terrorister, men vi är duktiga på att kriga och avsätta regeringar” efter några veckor när Wesley Clark återkom hade USA börjat kriga i Afghanistan och han frågade skall vi fortfarande gå i krig mot Irak, och fick till svar: ”Det är värre än så” och så fick han se ett dokument där det stod att man skulle kriga mot sju länder under 5 års tid, länderna var Irak, Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och Iran. Wesley frågade ”Är det säkerställt” svaret blev ”Yes, sir”.

  • Public service skulle aldrig ta upp detta. De har hela tiden visat en ensidig rapportering från Syrien där rebeller beskrivits som de goda trots folkmord på vissa religiösa grupper. Eller som Patrick Cockburn beskriver i sin bok. Den irländske journalisten som upprepade gånger rapporterat från syrisk mark skrev i februari 2017:
   ”I fallet Syrien har fabricerade nyheter och den ensidiga rapporteringen tagit över nyhetsagendan på ett sätt som vi troligen inte sett sedan första världskriget.”
   Cockburn menar att medierna ”outsourcat” sin bevakning till rebellsidan. De förlitar sig alltså på en av parterna i ett krig som sanningskälla.
   Att lista alla lögner, halvsanningar och obekräftade anklagelser som spridits i medierna sedan 2011 är en omöjlighet. Rapportering om nedanstående händelse kan tjäna som ett exempel på hur bilden av ”diktatorn som mördar sitt eget folk” etsat sig in i medvetandet hos svenska folket.
   Den 17 januari 2013 publicerade många svenska medier en text från TT som sade att ”syrisk militär har dödat fler än 100 civila, däribland barn, i utkanten av staden Homs”. Som källa angavs ”oppositionella Syriska människorättsobservatoriet”.
   I vissa medier framkom att uppgifterna var obekräftade. Den anklagade parten fick inte kommentera uppgifterna.
   Dagen därpå kom en reporter från amerikanska CNN till byn. Han talade med invånare som berättade om massakern och visade blodpölar i husen. Reportern fick höra historien om hur en mamma och hennes fem barn hade mördats för att hon vägrade låta krypskyttar använda taket på hennes hus.
   När byborna fick frågan om det var armén som gjort detta svarade de upprört: Nej, nej, det var rebeller, religiösa fundamentalister, al-Qaida.
   Denna motbild rapporterades aldrig i svenska medier. De hundratusentals som läst och hört om händelsen bär istället med sig uppfattningen av det var armén och Assad som var skyldig, för det var den enda part som pekades ut.
   Som en följd av denna verklighetsbeskrivning var det vid den tiden inte heller någon som ifrågasatte att hela västvärlden, inklusive Sverige, stod bakom ”oppositionen” och dess väpnade rebeller i kriget för att störta Syriens regering.
   Vilket resulterade i död, förstörelse, massflykt och ett stärkande av terroristgrupper.

   Den här källan: ”oppositionella Syriska människorättsobservatoriet”. som anges i texten ovan, angav public service hela tiden när de meddelade nyheter från Syrien. Några duktiga journalister från RT, åkte till London för att tala med källan, en ensam man i ett litet hus i utkanten av London. Vid förfrågan från var han fick sin information så uppgav han att det var från personer i Syrien som han litade på. Man kunde lyssna på RT och se videoklippet då de försökte få tag i denna man, som försökte fly undan från deras frågor. Helt otroligt att SVT gör så, då de talar om att man skall säkerställa källor och varifrån informationen kommer, godtar de detta så kan man hitta på vad man vill, och passar det i deras mall så publicerar de nyheten som sanning.

 2. Vänsterpartiet har tidigare stått bakom den svenska militära utbildningsinsatsen vid de tillfällen frågan varit uppe för beslut i riksdagen
  Vänsterpartiet är dock mycket kritiska mot den irakiska regeringens bemötande av demonstrationer med legitima krav om en bättre levnadsstandard. För Sveriges del är det särskilt allvarligt mot bakgrund av att den svenska insatsen tränar den irakiska militären som varit delaktig i våldet mot sin egen befolkning
  Men det är i första hand en förändring av insatsen som sådan som gör att Vänster­partiet inte längre kan stå bakom den svenska insatsen. Regeringen skriver kort i sin proposition om förhållandet mellan Operation Inherent Resolve (OIR) och Nato Mission in Iraq (NMI). Mot bakgrund av övergången till en ny fas för OIR pågår samtal om den framtida samordningen med Natoinsatsen. Vänsterpartiet menar att ett närmare samarbete med Natoinsatsen omöjliggör ett svenskt deltagande i OIR.
  Vänsterpartiet är kritiskt till att Sveriges försvar i allt högre utsträckning integreras i Natos strukturer och med Natoländernas försvarsorganisationer. Att man nu för de två insatserna i Irak närmare varandra gör att Sverige bör avstå från deltagande.
  Det är synd att inte Vänsterpartiet markerar att det är även fruktlöst att ha operationer i Irak för att bekämpa IS, då USA samtidigt stöder IS i Syrien. De borde ange det i motionen, eller förstår de inte att IS växer sig starka i Syrien för att de får stöd av USA. I regeringens proposition 2020/21:21, skriver man att IS kommer in i Irak från Syrien. Skall det ingå i bekämpningen att man motar tillbaka dem till Syrien?
  Nedan en länk till motionen

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/med-anledning-av-prop-20202121-fortsatt_H8023741

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here