The Guardian: Rubeln och Putin är starkare än någonsin – sanktionerna har misslyckats

24
1782
Bild: shutterstock_436795972

Detta är en av Rolf Nilsson översatt artikel i mainstreamtidningen The Guardian skriver tidningens ordinarie krönikör Simon Jenkins. Den har återpublicerats av Pål Steigan https://steigan.no/2022/08/the-guardian-rubelen-og-putin-er-sterkere-enn-noen-gang-sanksjonene-har-slatt-feil/?utm_source=substack&utm_medium=email och nu också här.

____________________________________________________________________

The Guardian: Rubeln och Putin är starkare än någonsin – sanktionerna har misslyckats

Rubeln skjuter i höjden och Putin står starkare än någonsin – våra sanktioner har slagit tillbaka mot oss själva

Energipriserna skjuter i höjden, inflationen stiger och miljoner svälter på grund av spannmålsbrist. Visst visste väl Johnson att detta skulle hända? Jenkins, som är en anhängare av militärt stöd till Ukraina, skriver i utdrag:

”Västerländska sanktioner mot Ryssland är den mest ogenomtänkta och kontraproduktiva politiken i nyare internationella historia. Militärt bistånd till Ukraina är berättigat, men det ekonomiska kriget är ineffektivt mot regimen i Moskva och destruktivt för dess oavsiktliga mål (dvs. de egna ländernas befolkning, ö.a.). Världens energipriser skjuter i höjden, inflationen är skyhög, leveranskedjorna är kaotiska och miljoner lider brist på gas, spannmål och gödsel.

 ”Att kritisera västerländska sanktioner är nära nog bannlyst. Försvarsanalytiker är tysta i ämnet. Strategiska tankesmedjor är tysta. Storbritanniens förmodade framtida ledare, Liz Truss och Rishi Sunak, tävlar i krigisk retorik och lovar allt hårdare sanktioner, utan ett ord om avsikten. Ändå, om du antyder att du är skeptisk till detta, kommer du att hånas som ”pro-Putin” och anti-Ukraina. Sanktioner är krigsropet från västvärldens korståg.”

 ”Verkligheten med sanktionerna mot Ryssland är att de inbjuder till repressalier. Putin är fri att låta Europa frysa i vinter. Han har minskat exporten från stora rörledningar som Nord Stream 1 med upp till 80 %. Världsmarknadspriset på olja har stigit och Östeuropas flöde av vete och andra livsmedel till Afrika och Asien har nästan stannat av.”

 ”Brittiska inhemska gasräkningar kommer att ha tredubblats på ett år. Den som tjänar mest på detta är ingen mindre än Ryssland, vars energiexport till Asien har skjutit i höjden, vilket driver betalningsbalansen till ett aldrig tidigare skådat överskott. Rubeln är en av världens starkaste valutor i år, efter att ha stärkts med nästan 50 procent sedan januari. Moskvas utländska tillgångar har frysts och oligarkerna har flyttat yachter, men det finns inga tecken på att Putin bryr sig.”

”Det är inte ett spel som bara en kan spela…

… och du kanske blir den som blir sårad en dag”, som det står i en gammal låt från sextiotalet. Trodde västerländska ”ledare” verkligen att de kunde inleda ”förlamande sanktioner”, som de själva sa, utan att mötas av motåtgärder? Trodde de att ekonomiskt krig inte är krig? Trodde de att det att förklara ekonomiskt krig inte har några konsekvenser för den som gör det?

Förmodligen trodde de det. Man kan se att även norska socialistiska partier som SV och Rødt entusiastiskt stödjer sanktioner som hittills visat på en unik förmåga att drabba fattiga människor och personer med medelinkomster.

Och det värsta är att Ryssland knappt har svarat ännu. Sanktionerna har påverkat Europa mycket mer än vad de har påverkat Ryssland. Om Ryssland verkligen drar åt tumskruvarna, då kommer Europa att få uppleva vad ekonomiskt krig innebär.

Precisionsvapen

Låt oss göra detta väldigt klart: Om syftet med sanktionerna har varit att låta vanliga människor i väst drabbas måste vi konstatera att de har visat sig utgöra ett högprecisionsvapen.

Föregående artikelTurkiet ber USA att dra sig tillbaka från norra Syrien – men vill själv stanna kvar
Nästa artikelRyssland och det större eurasiska partnerskapet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Tja, någon sådan här nykter analys skulle aldrig kunnat skrivas i MSM i Sverige för här fungerar det så att media är inpiskare som ska hålla alla alternativa funderingar politikerna möjligen har borta från offentligheten. Och ve den som har en avvikande åsikt när det gäller Ukraina av svenska politiker då blir du hudflängd av den USA-styrda bankmaffians press och får löpa gatlopp. Dessutom är din ”karriär” inom politiken över precis som för den ”journalist” inom fulmedia som vågar skriva något avvikande än direktiven från ägarna. Men så fungerar demokraturen Sverige och snart ska vi ha ett låtsasval där partiledningarna bestämmer vilka som ska röstas på till den numera helt överflödiga lekstugan man kallar riksdag.

 2. De har gått långt över 5mån, självklart har sanktionerna misslyckats då krisen inte MINSTA lilla är närmare ett slut. Tvärtom har de blivit värre och Usa ledda EU valparna har ENDAST förlängts krisen, veckor efter veckor i flera månader nu. Tror de finns många bland befolkningen som säkert inte har så mycket koll på när det gäller dessa ALLA vidriga sanktioner som dessa parasiter till västvärlden kört med.Dessa saknar motstycke globalt och jag vet inte ens var jag ska börja ärligt talat. Självklart har dom misslyckats och fyfan vad klantiga man varit med STORA bokstäver under hela krisen på så många punkter. Putin har dessutom ökat sina populäritets siffror på hemmaplan månad efter månad TROTS alla dessa vidriga sanktionerna som gäller överallt och på ALLT i Ryssland. Gått över 5mån,närmar oss halvår snart. Oavsett vilken av clownerna som tar över lill-brittanien,kanske blir de den mycket okunniga klantskallen Lizz Truss som de ser ut nu,så tror jag inte på någon MINSTA förändring till något bättre som avslutar denna vidriga proxy kriget. Lill-brittanien ihop med pentagon maffian är bland dom mest inblandade i detta vidriga proxy kriget, både på marken och utanför. Vilka otroligt misslyckade idioter måste ja säga,allt man gjort alla dessa månader är sanktioner till höger o vänster,skickat tonvis med vapen och ENDAST förlängt krisen. HELT och hållet misslyckade idioter har man varit alla dessa månader,så jag MYCKET ofta ärligt blivit förvånad och även chockad ibland, över vilka riktiga knäppskallar som leder västra världen

  • Bara de företag som lämnat Ryssland motsvarar 40% av BNP och sen väldigt tuffa sanktioner ovanpå det.

   Det kommer oundvikligen att bli kännbart på en helt ny skala, vilket egentligen är ganska sorgligt.

   • Den kände svenske nationalekonomen och Rysslandsexperten professor Stefan Hedlund (Uppsala universitet) meddelar idag sin tes att den ryska ekonomin kommer att ”implodera” under kommande året 2023.

    Samme Hedlund meddelade likaså under senhösten 1991 att ”flera hundra tusen ryssar skulle komma att tälta ute vid Arlanda” vid tiden mellan augustikuppens kollaps 1991 och Jeltsins Belovezj-kupp i december samma år som upphävde den sovjetiska centralmakten.

    Ingen har hittills återfunnit några ryska tältpinnar från senhösten 1991 ute vid Arlandas fält och lundar, så vi får väl se hur professor Hedlunds ovädersprognos står sig för året 2023.

 3. I Aftonbladet på internet från 1 augusti (2022) kan man läsa en hyfsat intressant intervju med den svenska Rysslandsforskningens nestor, professor Klas-Göran Karlsson med rubriken:

  ”Därför står Rysslands elit enad bakom Putin”

  i vilken professor Karlsson går igenom varför sanktionerna delvis ekonomiskt och politiskt misslyckats.

 4. Och vad är världens reaktion på det? Denna nyhet välkomnas. Rätt åt dumdryga västledare! Som de bäddade få de ligga i ”sanktioner från helvete” (🤣🤣🤣). Världen visar inte det minsta sympati för det sits som väst har satt sig självt i. Tvärtom världen hoppas att krisen är gnistan till den stora revolutionen som avsätter de dumdryga eliter som styr väst och en verklig demokrati inrättas där det är folkets intresse som avgör inte bankirens!!!

  Det vi måste förstå är att ”all the current world problems stated above can be traced to one source. It is the Central Banking Cartel, headquartered in the City of London. It has controlled through proxies the American and global financial system since at least 1913 when it illegally created the Federal Reserve System in America. It has been used as a weapon of war on humanity ever since. This cartel is heavily invested in all the major multi-national industries, especially the defence sector. As it was prior to WW1 when “The Merchants of Deaths”, the weapons manufacturers, were all owned by the same bankers. All wars are bankers’ wars, the Ukraine conflict going on now, is essentially no different.

  All indications suggest that the cabal now finds itself in a race against time. With economies collapsing across the world, the window to implement their plan is closing as their global influence rapidly wanes. Their system has run its course and they know it, it explains the uncommon haste with which they are trying to push through their demonic Great Reset. ”

  https://www.strategic-culture.org/news/2022/08/03/greatest-trick-devil-ever-pulled/

 5. De senaste finansiella nyheterna lär vara att den amerikanska ekonomin lär vara på väg inom närmaste 2-3 åren ned i en djup lågkonjunktur, rentav depression. Washington har också drabbats av den s.k. västvärldens högsta inflation.

  Det är nu Europa måste avgöra vem som är närmaste och mest produktiva allierade i produktiva och ekonomiska frågor: svaret måste bli att Europa fortsätter med världens största och mest produktiva ekonomiska axel: med Kina.

 6. Det enda man hör från medierna och västpolitikerna är den patetiska lögnen ”sanktionerna biter”. Antingen ljuger de medvetet eller så är de så verklighetsfrånvända att det är direkt skrämmande.

  • Personbilsförsäljningen har sjunkit med hela 75% i Ryssland sedan år 2021. Viss annan tillverkning av tanks/stridsvagnar lär också i det närmaste helt avstannat.

   I flera ryska bilfabriker tycks till och med produktionen stå helt stilla sedan en tid tillbaka, då man inte får specifika nödvändiga komponenter från Japan, Sydkorea och just Europa.

   Detta är klara statistiska tecken på att sanktioner trots allt inverkar på lätt industri, som just industritillverkningen, där bilsiffror brukar anses vara en god mätande termometer för ett lands ekonomiska dagsläge.

   Industriellt är det väl största industriella problemet att ryska industrin avstängs från att importera avancerade halvledare, som också hämmar i princip nytillverkning av militär utrustning, eftersom halvledare är en av den inhemska ryska industrins akilleshälar, som man måste importera från västliga länder som bl.a. USA och Taiwan(som lär ha över 85% av världens tillverkning).

   Kanske går det att få in materiel och komponenter via dold export från allierade som Kina, Indien och andra, men de riskerar då att straffas för denna vidareexport till rysk industri.

   • ”Personbilsförsäljningen av personbilar har sjunkit med 75 %..” Är dom uppgifterna från reuter? Från vilken nivå har dom sjunkit i så fall, undrar man.

    • Siffran kommer från den ryska organisationen Association of European Businesses.
     Från deras webbplats ”The Association of European Businesses is the main representative body of foreign investors in Russia. Founded in 1995, the AEB is an independent non-profit organisation of over 500 European and Russian companies”
     Se https://aebrus.ru/en/about-the-aeb/

     Pressmeddelandet om den katastrofala utvecklingen kan läsas här –> https://aebrus.ru/upload/iblock/36f/ENG-Car-Sales-in-July-2022.pdf

     .

     • Försäljningen sjönk från 76% till 75% – bara en sån sak😜
      För övrigt ska man inte lita på vad ”association of european businesses” säger

     • För er som inte orkar öppna pressmeddelandet så har det rubriken ”New cars sales decreased by 74,9% in July 2022.”
      Sedan skriver de att ”In July 2022, sales of new cars and light commercial vehicles in Russia decreased by 74,9% compared to July 2021 or by 96 819 sold units and amounted to 32 412 cars according to the AEB Automobile Manufacturers Committee”

      I övrigt kan tilläggas att detta är en rysk organisation, men signaturen ”En liten detalj” verkar inte lita på nyheter som producerats av Ryssland. Kan det vara så att officiella ryska organisationer, som lyder under rysk lag, producerar fake news för att misskreditera Ryssland?

     • ”The Association of European Businesses is the main representative body of foreign investors in Russia. Founded in 1995”. Lägg märke till årtalet 1995 – det var under fyllon Yeltsins regime, då Ryssland plundrades som bara den av bankirmaffian från väst. Det är inte en RYSK organisation som @Andersl hävdar.

     • Signaturen ”En liten detalj” försöker hävda att The Association of European Businesses inte skulle vara en rysk organisation. Nästan som att hävda att den svenska Invest Sweden inte skulle vara svensk.

      Jag häpnar över det sätt som ”En liten detalj” försöker slinga sig.

   • Det är kapitalismen som skapat den här halvledar-hysterin som nu löper amok världen över.
    Behöver vi verkligen ha alla de här halvledarna i allt vi gör och tar oss för?
    Jag tror faktiskt inte det.
    Det blir en överdriven konsumtion bara för det är billigt att framställa i massupplagor och lika enkelt att sälja till massorna som lätt som en plätt sväljer alla nymodigheter med hull och hår utan att bry sig om några konsekvenser.
    Halvledarna är en guldgruva för alla kapitalägare.
    Jag har en gammal bil. En svensk Volvo. Den har inte en enda halvledare men fungerar bra ändå.
    Ryssland och ryssländerna har BM 21 Grad. Den moderniserade versionen av ”Stalinorgeln”
    BM 21 Grad har heller inte en enda halvledare men fungerar också utmärkt bra vilket visat sig nu i Ukraina där den används av både Ryssland och Ukro-fascisterna som faktiskt blir färre och färre för varje dag som går.
    Avnazifieringen fortsätter vidare medan den brutale och krigiske Zatan på andra sidan Atlanten håller på att trassla in sig i nya bekymmer med stormakten Kina.
    Mycket på grund av den galna halvledarteknik-hysterin läste jag på SVT Nyheter.

    Klart jag förstår halvledarteknik är effektiv och bra om den används rätt.
    Men halvledarteknik i allt och där det är onödigt kommer bara hastigt tömma moder Jord på de råvaror som behövs för att framställa den.

    Planering saknas. Det den fria marknaden kan erbjuda är tyvärr bara rofferiet.

    • Du har helt rätt. Vi behöver faktiskt inte halvledare.

     Ryssland har släppt kravet på ABS-bromsar och andra säkerhetssystem på nyproducerade bilar, lite som min gamla Amazon från -69. Jag bara älskade att torka ur fukten ur fördelardosan och en liten dusch med startgas gjorde susen i förgasaren.
     Det gick t.o.m. att bygga moderna flygplan helt utan halvledare för ett antal decennier sedan… en hel del antal decennier…

     Men man bör nog fråga sig om det är maskiner som skulle tillföra något som man kan konkurrera med ute i världen?
     Skulle ett stridsflygplan utan halvledare kunna konkurrera med t.e.x. ett Gripen E? En superdator utan halvledare? Bara en laptop skulle nog bli ganska tung… och varm… Sonen hade nog blivit lite grinig om hans Playstation 5 hade saknat halvledare…

     Men som sagt så klarade sig ju neandertalarna sig alldeles utmärkt utan halvledare… lite ugha, ugha runt lägerelden så var allt frid och fröjd…

 7. Lurendrejaren Volodymyr Ze lensky klagar på att EU håller tillbaka withholding 8 miljarder Euro. Han har inte fått nog om att roffa åt sig bidrag och hjälp. Men det verkar som att det är inte bara USAs ”president”Brandon som has thrown Ze under the buss, utan även Bryssel. Vilka optioner har Ze då? Säkrast är att fly till tjuvarna tillhäll apartheid israel och leva flott på sin gård (självklart stulen mark)

  https://www.rt.com/russia/560269-zelensky-ukraine-europe-help/

 8. Vad man än tycker om AB är den här artikeln värd att läsa. Något dystopisk men en klart trovärdig analys.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0GMkm2/ryska-ekonomin-imploderar-2023

  ”En ekonomi av Rysslands storlek som går rakt in i bergväggen, det har aldrig skett förr. Marken kommer att öppna sig under fötterna på dem gradvis. När sådana här processer väl börjat så går det väldigt fort. När företagen upphör att fungera så får du en domino-effekt inom företagssektorn, eftersom de är beroende av varandra. De går från en situation där företagen stannar för att de inte får komponenter utifrån, till att de stannar på grund av att alla andra företag stannar. Alla stora fabriker kommer att stanna och ingen har jobb, ingen får lön.”
  /Stefan Hedlund, nationalekonom och professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet

  • Jag skrev om samma artikel och ämne igår angående professor Hedlunds profetia.

   När sovjetstaten gick in i sina sista månader i slutet på året 1991 förutsade professorn dessutom att tio- och hundratusentals ryssar skulle fly i panik och ”tälta ute på Arlanda”.

   Mig veterligen tältade klokt nog då som nu inga ryssar ute på Arlanda.

   Men Hedlunds inlägg är intressant om det han påstår så är rysk industri precis lika beroende av kontinuerliga och ständiga importleveranser av vissa teknikdelar för sin industri, som vilket annat kapitalistiskt land som helst.

   Den ny-gamla KGB/FSB-klass av silovikimän som nu styrt rysk ekonomi och politik i snart ett kvartssekel borde väl, tycker man, kunnat planera in det scenariot avsevärt bättre?

   Tydligen står all tillverkning av ryska stridsvagnar helt still redan nu -om detta nu är korrekt.

   • Allt står still i Ryssland om man ska tro en västmedier av typen NYT, WaPo, Economist, Aftonbladet, DN och SvD och alla andra samling blaskor som förpestat västerlänningarnas hjärnor med lögner, förbaskade lögner och sionist propaganda

 9. Det är kört för EUs medborgare – allt är väldgt dyrt och dyrare lär det blir. Tacka sanktions bumeraaangaaa vet ja!

  ”Food producers across Europe are contending with soaring energy prices, with that increase quickly felt in the pockets of consumers grappling with a cost-of-living crisis, Bloomberg reported on Tuesday.

  According to the report, citing a Bank of England forecast, a third of UK households are set to spend more than 10% of incomes on energy, and now surging grocery costs are driving up food poverty.

  “It is the domino effect that has happened with us having to take a huge increase on energy,” Ryan Peters, managing director of Brioche Pasquier UK, told the outlet. “We have to try and raise our prices to retailers a little bit, and unfortunately that goes on to consumers,” he said.

  Kona Haque, head of research for commodities trader ED&F Man, warned: “I think the worst is still to come as energy prices rise. This winter will be a game changer and processing costs will likely go up.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here