Till Sveriges Radios och Televisions redaktioner – upprop och manifestation till stöd för Venezuela!

12
1166

Bild från manifestationen

Till Sveriges Radios och Televisions redaktioner

Med uppmaning till Opartisk och Saklig Information om Venezuela

Våra allmännyttiga medier har till uppdrag att förmedla opartiskt och sakligt information till oss tittare och lyssnare med i möjligaste mån objektiv och balanserad rapportering av världshändelserna. Detta sker inte när det gäller krisen i Venezuela.

I Sveriges ledande massmedier, innefattande allmännyttiga Sveriges Radio och TV, råder tystnad över USAs ekonomiska krigföring, som hindrar Venezuela från att importera läkemedel, livsmedel, utsäde och andra nödvändiga varor för folkets försörjning, och att sälja olja för att kunna finansiera importen.

Istället skylls de brister USAs ekonomiska krigföring orsakar, på vanstyre. USAs ekonomiska krigföring – ”sanktioner” – har kostat Venezuela långt över 30 miljarder US$ sedan augusti 2017, varav beslag av Venezuelas oljebolags 7 miljarder US$ i kontanter och 11 miljarder i exportinkomster.

Att följa med i USA-mediernas stöd för den USA-utbildade, självutnämnda ”övergångspresidenten” i Venezuela är både historielöst och aningslöst, och bortser från USAs syfte – som så uppriktigt formulerats av säkerhetsrådgivaren John Bolton med hänvisning till Monroedoktrinens ”Amerika tillhör amerikanerna”.

Denna doktrin har sedan kriget mot Kuba 1898 varit grund för USAs alla krig,
kupper, terror, tortyr m.m. för kontroll över Latinamerikas och Karibiens folk och naturtillgångar. Den verkar vara helt bortglömd i svenska massmedier, trots nuvarande presidenten Trumps uppenbara anspråk att förlänga den.

Vi är levande vittnen till USAs terror mot våra folk, vi är flyktingar i Sverige från den USA-stödda kuppen mot Chiles president Allende och de militärdiktaturer, med massiv terror och tortyr som upprättades i så gott som hela Latinamerika.

Vi är bestörta och djupt skakade över att svenska medier, innefattande de som ska vara till
allmänhetens nytta i det demokratiska, solidariska land som då tog emot oss, medverkar till att framställa USAs misslyckade kuppförsök i Venezuela som ett folkligt uppror mot en oduglig regering.

Liksom den tystnad som råder över USAs ekonomiska krigföring för att svälta venezolanerna till underkastelse. Att mörka folkflertalets manifesterade stöd för sin president och den självutnämnde presidentkandidatens uppenbara brist på folkligt stöd borde inte vara SRTVs uppgift.

Däremot borde medierna upplysa om att Sveriges regerings erkännande av denna självutnämnda president är ett brott mot folkrätten och FN-stadgan. Vilket Norges regering insett och avhållit sig från, som de flesta av världens länder.

Det sker mycket i Latinamerika som förtjänar att uppmärksammas, men hamnar i skuggan, som till exempel Colombias regerings brott mot fredsavtalet, förföljelsen, klappjakten och morden på sociala aktivister som vågar sina liv för att arbeta för det fredsavtal som Sverige medverkade till och som utlovade ekonomiska och sociala rättigheter för fattigfolket.

Frågor som medierna borde ställa är om Sveriges försvar för Internationell Rätt urgröpts för att hålla sig väl med USA? Har Sverige inte lärt sig något av vad som drabbat Irak, Libyen, Syrien, Afghanistan
m fl.

Och fråga sig om Sverige är berett att ta emot tusentals nya flyktingar från Latinamerika, från ett
möjligt inbördeskrig i Venezuela, som tidigare från 70-talets USA-stödda militärdiktaturer i
Latinamerika?

Undertecknade organisationer av flyktingar från USA-stödda militärdiktaturer i slutet av förra seklet uppmanar svenska medier och regeringen att ompröva sin följsamhet till USAs efter Obama återupptagna tillämpning av Monroe-doktrinen, att hela Amerikanska världsdelen (utom Kanada) utgör USAs egen bakgård, och rapportera om USAs ekonomiska krigföring mot Venezuelas folk och regering.

Stockholm 2019-05-23

Latinamerikanska organisationer:
Argentinare för Seger, Sverige
Bolivianska Kulturföreningen Tiwanacu
Föreningen för Kulturell Integration – ADIC
5-Oktober Kommittén
Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (avdelning Sverige)
Jaime Pardo Lealföreningen
Kommittén för Internationell Solidaritet
Latinamerikanska solidaritetsföreningen Radio Bahía

Melin Newen Mapu (Stödgrupp för Mapuchefolket)
Radio Antawara, ”En los caminos de la noticia”
Radio Café Stereo
Radio Tiempo Nuevo 101.1
Solidaritetsnätverket med Latinamerika, Resocal
Solidaritetsföreningen med El Salvador – Stockholm
Svensk-Ekvadorianska Vänskapsföreningen
Peruanskt Kulturellt Centrum
Riksförbundet Víctor Jara
Tidskriften Liberación
Föreningen Carlos Fonseca Amador

Svenska freds- och solidaritetsorganisationer:
Venezuelanätverket

Plattform Fred i Venezuela – Nej till USAs krig mot Venezuela,

Hands Off Venezuela

FIB Kulturfront

Sveriges Fredsråd

Svenska Kvinnors Vänsterförbund

Kvinnor för Fred, Svensk-Kubanska Föreningen

Svenska Fredskommittén

Artister för Fred

Svensk-Kubanska Föreningen

Föregående artikelMaduro kallar till nyval i Venezuela alltmedan dialog pågår.
Nästa artikelGasattacken i Douma i Syrien våren 2018 var arrangerad säger ledande USA-expert.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Underbart och jätteviktigt, men det krävs nog mer för att svenska journalister skall riskera sin karriär och börja förmedla sanningen om Latinamerika. Pentagon kommer att säga nej och alla etablerade medias redaktioner kommer att vika sig. Stort mod kommer att krävas av enskilda journalister för att gå emot.

 2. Det är inte bara Venezuela, Svenska media formligen sprutar partisk förfalskad propaganda var dag över svenskarna.

 3. Vart tog journalisterna vägen? Kvar verkar vi ha några få propagandamegafoner för Deep State, där svensk MSM numera ingår. Maria Persson Löfgren verkar ha tilldelats Ryssland att sprida krigshets och hat mot, nästan på psykopatisk nivå, och inte skulle det förvåna om hon vore CIA agent. Goebbels skulle nog ha gillat henne och hon är en riktigt, riktigt obehaglig röst att lyssna på.

  Cecilia Uddén hyllas nu för sina reportage om IS fångar, men man minns ju hennes obehagliga lögner i reportagen om Aleppo. När Ryssland och Syriska armén befriade staden från det värsta jihadistiska halshuggarpack världen skådat, när man skapade humanitära korridorer för civilbefolkningen i östra Aleppo att ta sig ut genom, ja, då talade fru Uddén om ryssarnas blodbad och om hur blodet flöt på gatorna.

  Inte ett ord från denna kvinna sedan om hur folket i östra Aleppo hyllade befrielsen från den jihadistiska terrorn, och senare hur kristna folkmassor hyllade befrielsen och att de sluppit att massmördas av Cecilias och västs så omhuldade ”oppositions-rebeller”. Inte ett ord från henne eller svensk media. Tystnad.
  Inte ett ord heller om de NATO officerare som tillfångatogs där de satt tillsammans i eldledningscentraler med Jihadister i Nusrafronten eller liknande grupper. Syriens man i FN räknade upp dem. Men Tystnad.

  • För övrigt är Cecilia Udden en journalist för israel som råkar jobba hos SR. Därför rapporterade inte hon då jihadisterna-för-israel skickades till deras anfader Lucifer. Hon rapporterade inte hur sionsier och marktjuvar fullständigt ”went bannas”. Som alla vet (dock vilket Udden inte talade om frö hennes ”lyssnare”) var det ju sorg i hela israel för att ISIS -råttorna begravdes i deras hålor av Syriens armé, Rysslands flygvapen, Irans speciella styrkor och Hizbollahs tigrar. Världen gav ju en glädjens suck då jihadister-för-israel blev köttfärs. Förvisso hämnade marktjuvens flygvapen genom att bomba Syrien, men det stoppade inte ”operation rensa halshugga-terrorister”. Tvärtom. Nu rä Syrein nästa rått fritt. De sista fästen för jihadister-för-israel håller just nu på att jämkas med marken. När det är klart så kommer den anti-sionistsiak motståndsrörelsen vända sig mot marktjuvarna som förpestat livet för oss alla 😉

 4. http://www.unz.com/pgiraldi/israels-role-in-9-11/

  Något off-topic, men här är en till nyhet som är tabu för MSM – Israels roll vid 9/11, attacken mot tvillingtornen den elfte september 2001.

  Alla som jobbar för CIA är inte korrumperade personer, Michael Scheuer, Ray McGovern är några exempel på seriösa analytiker och filosofiedoktor Philip Giraldi är en tredje. Den pensionerade Giraldi har speciellt intresserat sig för Israels roll vid 9/11. Giraldi konstaterar att Israel varit den stat som mest gynnats av efterverkningarna av attacken, speciellt USA:s angrepp mot Israels grannländer, främst Irak.

  Bit för bit har nya detaljer kommit fram även om USA:s myndigheter gör sitt bästa för att dölja det man vet. Giraldi är övetygad om att Mossad kände till när, var och hur attacken skulle ske, det var uppenbart redan i ett tidigt skede. Frågan som det skulle gälla att besvara är: fick terroristerna hjälp av Mossad och i vilka former. Även här lutar Giraldi mot ett bekräftande men detaljerna är fortsatt dolda eftersom FBI och andra myndigheter inte kommer ut med vad de känner till.
  Mossad är en av världens effektivaste underrättelsetjänster som i många fall ligger långt före USA:s egen. Med sitt intensiva spaningsarbete riktat mot arabvärlden och som bedrivs även på USA:s hemmaplan bör det inte förvåna att de snappat upp viktig information om vad som skulle komma. Frågan om hjälp är givetvis en mer komplicerad fråga. Hjälpen kan vara passiv och aktiv. Passiv hjälp gavs genom att man inte slog larm men även på andra sätt kan man ha underlättat genomförandet utan att terroristerna känt till att Mossads beskyddande hand svävade över dem. Bl. a. hade israeliska bolag hand om flygplatssäkerheten på aktuella flygplatser. Giraldi anser att Mossads och terroristernas vägar korsade på så många punkter att det inte kan handla om tillfälligheter. Mängder av information har dock förstörts genom USA:s avsiktliga agerande som innebar att man lät gripna personer lämna landet.

 5. Ja, Tv och etablisemangsmedia är de värsta fakta-förfalskare och som existerar i dag.
  Jag är övertygad om att många verksamma ”anställda” journalister och redaktörer står på USA:s lönelista. Den tanken är oundviklig. De har själva ingenting att säga till om, utan det är sjävlfallet redaktionen och aktieägarnas policy som bestämmer innehållet.
  Jag har klippt ut mängder med ”feknews” från ”slaskpressen” under lång tid, som med största sannolikhet är hämtat direkt eller indirekt från amerikanska ”tankesmedior”,vidareförmedlade av Pr-byråer och sk spindocktors—utspritt från TT via rikspressen och lokalpressen. Där även hjärntvättade politiker gärna kopplar på propaganda-hetsen, som om de vore fullkommliga idioter. TT är den absolut sämsta nyhetskällan som finns. Den är dold har inget telefonnummer, ingen ansvarig redaktör och om man försöker maila dem så försvinner allt på stubben. Den är stendöd som nyhetskälla, eftersom den är omöjlig att kontakta och utkräva ansvar för.
  Det är en ren statlig propagandakälla av värsta sort

  • Det var det Udo Ulfkotte och den systemkritiske palestiniern samt medborgarjournalisten Bechir Rabani skulle avslöja. Båda tycks ha lönnmördats. Ulfkotte berättar också om att bjudresor för hela familjen på CIA:s bekostnad förekom också liksom pengar under bordet. Ulfkotte hoppade av från ljugarbänken och skrev en bok om eländet (Gekaufte Journalisten) [Köpta Journalister], och han lovade att mer skulle komma. Kort efter att boken kom ut avled Udo Ulfkotte under oklara omständigheter. Inget tyder på att de svenska mainstream-journalisterna skulle ha en mindre undergiven relation till USA än de tyska. Glöm inte heller vilken gruppering som idag dominerar och kontrollerar svenska media, och därmed vem som skall få anställning och en inkomst. Nu skall regimen även staten starta ett ministerium för att bekämpa ”desinformation” och ”falska nyheter”. Kan det betyda att bekämpa all icke regimtrogen information, precis som i andra diktaturer som Sovjet eller Nordkorea.

  • Ja, det finns verkligen olika uppfattningar och politiska intressen – samt fakta, FN-stadga och folkrätt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here