Trump hotar att släppa iväg tusentals IS-krigare till Europa – fast USA:s politik är huvudorsak till IS (Obama, Biden)

0
1027
ISIS ute och går. Hur många svenskar var med där?

Sveriges Radio och olika media rapporterar idag att ”USA:s president Donald Trump kräver att europeiska länder tar emot tillfångatagna medborgare som USA-stödda styrkor håller fängslade i Syrien för att ha stridit för terrorgruppen IS. Donald Trump har sagt att om inte Europa frivilligt tar emot de medborgare som sitter i fångläger för IS-anhängare i nordöstra Syrien – tillfångatagna av USA-stödda styrkor – så har han inget annat val än att släppa dem i deras hemländer. Han nämnde Tyskland, Frankrike och andra länder, vilket även kan betyda IS-anhängare som är svenska medborgare. Trump förklarade inte hur en sådan operation skulle gå till rent praktiskt, men sa att ett tillbakaskickande till Europa är enda lösningen, eftersom USA inte tänker sätta IS-fångar i Guantánamolägret på Kuba och betala kostnaden för det under de närmaste femtio åren.” Sveriges Radio: Trump kräver att Europa tar emot IS-stridande

US President Donald Trump speaks on tax reform inside a hangar at the Harrisburg International Airport on October 11, 2017 in Middletown, Pennsylvania. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)


Det är inte första gången
Trump har hotat att släppa europeiska IS-krigare som hålls i Syrien. Detta skedde exempelvis i februari (se Twitter nedan). The Guardian.
USA-stödda SDF har sagt att den inte kan hålla dem på obestämd tid. Det har föreslagit att inrätta en internationell domstol för att pröva IS-misstänkta.

The Independent skrev i början av augusti (nedkortat och översatt av mig)

Som svar på en fråga från den fredsinriktade demokratiska presidentkandidaten Tuli Gabbard från Hawaii har president Donald Trump hotat att släppa ”tusentals” IS-krigare som hålls i Syrien ”till Europa” om europeiska länder inte tar tillbaka medborgare som gått med i terrorgruppen.Cirka 800 IS-krigare av europeiskt ursprung kvarhålls för närvarande i norra Syrien av USA-stödda kurdiska SDF, tillsammans med tusentals kvinnor och barn.

De flesta europeiska länder har varit ovilliga att ta tillbaka medborgare som varit med i IS, av fruktan att de skulle utgöra en säkerhetsrisk när de återvänder.”Vi har tusentals IS-krigare som vi vill att Europa ska ta tar emot. Om de inte gör det, kommer vi förmodligen att behöva släppa dem till Europa,” sade Trump på Vita husets gräsmatta på torsdag. SDF tros ha kvarhålla 13 000 utlänningar som misstänks för IS-länkar – förutom de från Irak och Syrien. Detta inkluderar 2 000 män och 11 000 kvinnor och barn, varav de flesta arresterades när terrorgruppens kalifat föll tidigare i år. The Independent: Trump threatens to release thousands of Isis fighters ‘to Europe’

Vad bör europeiska länder göra? Kraftfullt protestera och påtala att USA:s politik är huvudorsak till uppkomsten av IS enligt bl.a. USA:s förre president och vicepresident. Vidare påtala det mycket väl belagda stödet från USA till IS och andra terrorister – samtidigt som USA i begränsad omfattning bekämpar IS och använder det som motivering till sin olagliga närvaro i Syrien.


Kommentar.

Det är inte bara så att USA bedriver ett lågintensivt krig mot IS. Enligt uppgifter sedan åratal från ledande politiker och militärer i USA som presidentkandidaterna Biden och Gabbard, förre presidentkandidaten och generalen Wesley Clark, general Flynn, tidningarna New York Times, BBC, Reuters och Newsweek m.fl. har USA, Israel och allierade sedan åratal stött terroristorganisation med pengar, utbildning och vapen. Bara denna blogg har publicerat flera artiklar om detta med olika källor.

Jag återger nu en kommentar som jag fick publicerad i DN nyligen, under ”Ifrågasätt” DN

”Iran gör viktiga insatser i kamp mot USA-stödda terrorister i Syrien, vilket svenska medier undviker att skriva om.
Några exempel:

I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.
2. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
3. I en intervju våren 2015 uppgav pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Han var f.d. chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), en viktig militär säkerhetsorganisation.
4. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
5. BBC och sedan bland annat Reuters och Newsweek samt även SVT:s Rapport, i mer kryptiska former, rapporterade i november 2017 att USA och kurdiska SDF i bussar transporterat bort uppemot 3.500 IS-krigarterrorister från Raqqa till kommande strid i Idlib.
6. I motionen H.R.608 – Stop Arming Terrorists Act föreslog presidentkandidaten Tulsa Gabbard, demokrat från Hawaii den 23 januari 2018 stopp för USA-stöd till terrorister.
Många fler fakta stödjer bedömningen om ekonomiskt och militärt stöd från USA till terrorister.”

Många fler fakta stödjer bedömningen om ekonomiskt och militärt stöd från USA. Beskrivs närmare i artikeln ”Starka bevis för att USA stödjer ISIS sedan åratal” (https://www.globalpolitics.se/starka-bevis-for-att-usa-stodjer-isis-sedan-aratal/), en av närmare 200 artiklar om Syrien jag publicerat.
Och Patrik Paulov är en mycket kunnig och tillförlitlig rapportör.

Jag har också flera gånger informerat journalister i etablerade svenska medier om saken, med detaljer och källor. Utan resultat. Är de ointresserade av källkritik? Mutade kan förstås inte svenska journalister vara.

Terroristorganisationerna i Syrien arbetar för samma mål som USA – att störta Assad. Och närvaron av IS och andra terroristorganisationer tar USA som förevändning för sin illegala närvaro i Syrien. Och viss bekämpning av dem måste ju ske – och sköts behändigt nog av deras allierade av förvillade och förvillande kurdiska SDF.

USA talar sällan eller aldrig om att bekämpa andra terroristgrupper Fast vi vet att det finns fler liknande grupper och vi vet att IS-medlemmar vandrar mellan grupperna. Om USA, Frankrike och andra verkligen vill bekämpa IS i Syrien måste detta ske efter godkännande av Syrien regering ur folkrättssynpunkt. Och då kan kampen mot terrorismen samordnas med Syrien, som leder den väpnade kampen mot terrorismen på marken i världen och har att bekämpa tusen och åter tusen USA-stödda Akilovs. Kampen mot IS tog fart hösten 2015 då Ryssland helt legalt enligt FN-stadga och folkrätt anslöt sig.
Syriens kamp mot terrorism i sitt land är ett starkt stöd för kampen mot terrorismen också i Sverige.

Relaterat

CENTRAL ARTIKEL: Starka bevis för att USA stödjer ISIS sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer
Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelDet går framåt i Syrien
Nästa artikelVattenplundring i Sverige
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here