Turkiet anklagar USA för medverkan i bombdådet i Istanbul som dödade sex personer

4
852

Bild hos Steigan.no. Från Shutterstock och den turkiska tidningen AA

Dave DeCamp skriver 14 november på https://news.antiwar.com/2022/11/14/turkey-accuses-us-of-complicity-in-istanbul-bombing-that-killed-6/ Indikerar betydligt större oberoende hos Turkiet visavi USA, än vad Sverige visar. Sverige – lär av Turkiet i detta avseende!

Turkiet anklagar USA för medverkan i bombdådet i Istanbul som dödade sex personer

Turkiet anklagar den kurdiska gruppen PKK för att ligga bakom attacken och säger att USA stöder gruppens filial i Syrien.

Turkiets inrikesminister avvisade på måndagen kondoleanser från USA efter ett dödligt bombdåd i Istanbul och antydde att Washington var medskyldigt till attacken på grund av sitt stöd till militanta kurdiska grupper i nordöstra Syrien.

Bombdådet i Istanbul dödade sex personer och skadade 81 andra, och Turkiet har anklagat en syrisk filial till den kurdiska gruppen PKK för att ligga bakom explosionen. Turkiska myndigheter har gripit en misstänkt kvinna som enligt dem skickats från Syrien för att utföra attacken. PKK förnekar å sin sida ansvar och säger att de inte skulle angripa civila.

PKK är aktivt i Turkiet och betraktas som en terroristorganisation av både Washington och Ankara. Men på andra sidan gränsen i Syrien stöder USA kurdiska militanter med kopplingar till PKK. PYD anses vara Syriens PKK-anslutning och är associerad med YPG, en milis som är den främsta komponenten i SDF, som USA öppet stödjer.

Vita huset och USA:s ambassad i Turkiet framförde i söndags sina kondoleanser med anledning av bombdådet i Istanbul. Men på grund av USA:s stöd till de kurdiska grupperna i Syrien avvisade Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu USA:s kommentarer.

”Jag betonar än en gång att vi inte accepterar och förkastar kondoleanserna från den amerikanska ambassaden”, sade han enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency. Soylu sade att USA:s kondoleanser var som om ”mördaren är bland de första som återvänder till platsen”.

”Vem som än matar PYD där och försöker förse PKK med interna underrättelser är gärningsmannen”, tillade Soylu.

Föregående artikelDet är numera straffbart -också i Sverige- att avslöja USA-imperiets krigsförbrytelser! Och rapport från protestmöte
Nästa artikelMisslyckades Ukraina med att skapa en ”false flag”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Turkiet kommer snart att lämna natofjantet. O då börjar vi prata om att spelplan håller på att formeras. Men det är väl inte jätteintressant för en sajt som blandar ihop sionistbolsjevikiska unionen, med Nationella Ryssland. sionisminternationalism vv nationell samverkan. Vad sägs om det..Ooch vet att den här repliken inte kommer klistras, men skrattar åt det, faktiskt

  2. Hmm, tack Anders/Global Politics. Har sagt jag har respekt för er sajt, därför ni är viktiga. Mkt viktiga, bl.a. för det Palestinska Folket. Är inte Palestinier, men hade inte haft något som helst emot att vara det

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here