Tysklands problematiska ekonomiska kris en fascinerande studie i självskadebeteende

15
1723
Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

Den här artikeln av professor Glenn Diesen vid Universitetet i Sydöstra Norge Pål Steigans nättidning har översatts av Rolf NIlsson.
https://steigan.no/2022/07/tysklands-problematiske-okonomikrise-en-fascinerende-studie-i-selvskading/?utm_source=substack&utm_medium=email

_____________________________________________________________________

Tysklands problematiska ekonomiska kris en fascinerande studie i självskadebeteende

Genom att sanktionera olja och gas från Ryssland har Tyskland förstört sin affärsmodell. Nu står de inför en möjlig ekonomisk katastrof.

Tyskland har precis upplevt sitt första månatliga handelsunderskott på tre decennier.

Ledaren för Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB), det största fackförbundet i Tyskland, har varnat för att nyckelindustrier i landet kan kollapsa permanent. Det är ett resultat av de höga energipriserna och bristen på energi.

Guldåldern för Europeiska unionens ekonomiska lokomotiv har redan nått sitt slut.

I tre decennier har tysk industri varit konkurrenskraftig på grund av importen av billig rysk energi. Men Ryssland var också den främsta exportmarknaden för tysk teknik och färdiga varor.

I decennier har det varit ett nyckeltema i europeisk politik att Tysklands produktivkrafter och de enorma resurser som finns i Ryssland, tillsammans ska vara maktens pelare på den europeiska kontinenten.

Relationerna mellan Tyskland och Ryssland har dock alltid varit ett dilemma: ett partnerskap mellan två jättar kan leda till utmaningar från rivaliserande makter, som Storbritannien och USA.

Samtidigt har tidigare konflikter mellan Tyskland och Ryssland lett till att Central- och Östeuropa nu har blivit vad den brittiske geografen James Fairgrieve kallar ”Crush Zone”.

Det pågående proxykriget mellan Nato och Ryssland i Ukraina visar att detta 1800- och 1900-talsdilemma fortfarande är relevant.

Även om 2000-talet ser helt annorlunda ut är världen inte längre centrerad kring Europa.

Väst har förlamat G20 genom att övertala sina medlemmar att konfrontera Ryssland och Kina. Men det finns fortfarande ett behov av organisationen.

Moskvas mål för det rysk-tyska samarbetet var att bygga ett inkluderande Storeuropa. Detta initiativ har nu ersatts av ett ryskt-kinesiskt partnerskap, för att bygga ett större Eurasien.

Exporten av rysk energi och andra naturresurser rör sig nu österut, samtidigt som Ryssland ökar importen av nödvändig teknologi och andra industriprodukter därifrån.

En studie i självskadebeteende

Den ekonomiska krisen i Tyskland är en fascinerande studie i självskadebeteende.

Efter att Moskva stödde den tyska återföreningen av öst och väst i början av 1990-talet, har det saknats positiv återkoppling, först från Bonn och sedan från Berlin.

Tyskland drog sig ur överenskommelserna med Moskva om byggandet av det pan-europeiska, baserat på ”suverän jämlikhet” och ”odelbar säkerhet”.

Istället stödde Tyskland Natos expansionism för att skapa ett pan-europeiskt system, men utan kontinentens största nation.

Resultatet blev en tio år lång historisk rivalitet om inflytande i Central- och Östeuropa mellan Tyskland/NATO och Ryssland, om var de nya skiljelinjerna i Europa skulle gå.

Efter att Berlin stödde den ukrainska orangea revolutionen 2004, och därefter Maidan i Kiev 2014, och sedan installerade endast pro-västliga/anti-ryska regeringar, blev Ukraina en mycket mindre relevant transitkorridor för rysk energi.

Och nu har Tyskland undergrävt sin egen energisäkerhet, genom att motsätta sig flera ryska initiativ för transitvägar.

Berlin har upprepade gånger hotat att avbryta beroendet av rysk energi. På så sätt har de fått Ryssland att söka exportmarknader i öst.

Minsk-2-avtalet, som undertecknades i februari 2015, var en kompromiss för att lösa konflikten som följde på den väststödda kuppen i Ukraina året innan.

Berlin förhandlade fram fredsavtalet. Men under amerikansk press saboterade de en eventuell ”omförhandling” av avtalet för de kommande sju åren.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, erkände nyligen detta offentligt. Militärblocket använde denna tid för att förbereda en konflikt med Ryssland.

Sedan svarade Moskva, genom att erkänna utbrytarrepublikerna i Donbas och attackera Ukraina i februari 2022.

Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

Tyskland avbröt avtalet om Nord Stream 2-rörledningen. De tog kontroll över Gazproms dotterbolag i sitt eget område och tillkännagav sanktioner mot rysk energi.

I åratal har det spekulerats i huruvida Ryssland skulle använda det fruktade ”energivapnet”, det vill säga stänga av försörjningen till Tyskland.

Ökad kontroll i den multipolära tidsåldern

Ökad kontroll medför möjligheten att öka spänningen, med högre kostnader för motståndarna, för att sedan minska den när man nått sina mål.

I världsskala, när det bara fanns ett maktcentrum, åtnjöt det kollektiva väst möjligheten att dominera, så att de kunde öka trycket tills motståndarna var tvungna att kapitulera.

Natos expansioner, strategiska missilförsvar och ekonomiska ömsesidiga beroende ökade deras makt över Ryssland.

Men, i en multipolär värld är det inte längre möjligt att basera europeisk säkerhet på principen att skapa ett fientligt militärt block gentemot Ryssland, och sedan förvänta sig att Moskva helt enkelt ska anpassa sig till sådana nya realiteter.

I en framväxande världsordning leder sanktionerna mot Ryssland bara till att Moskva vänder sig till stater som Kina och Indien.

Medan Tyskland letar vitt och brett för att hitta dyr energi för att ersätta ryskt bränsle, säljer Moskva nu sina varor, med rabatt, till Kina och Indien. De handlar med Stor-Eurasien istället för Stor-Europa.

På så sätt kommer den tyska industrin att förlora sin konkurrenskraft gentemot sina asiatiska motsvarigheter.

Medan Ryssland kan variera i sin energiexport, har västvärldens förmåga att variera sin energiimport undergrävts av global politik.

Västerländska sanktioner mot Venezuela och Iran har minskat dessa länders möjligheter och vilja att stödja väst, nu när det kan behövas.

Samtidigt har invasionen av Libyen och den efterföljande destabiliseringen av länder som Nigeria, minskat västvärldens möjlighet att afrikanska länder skall fylla denna lucka.

Samtidigt har USA börjat konfiskera syrisk olja, trots att den syriska energiexporten skulle bli mycket större om USA skulle avsluta sin illegala ockupation av syriska territorier.

Om att fördubbla sina misstag

Det kollektiva väst står inför en ekonomisk katastrof. De drivs av ohållbar skuldsättning, galopperande inflation, minskade konkurrensmöjligheter, och nu, även en energikris på toppen av detta.

Alla dessa ökningar skadar Tyskland mer än Ryssland.

Logiskt sett borde man föreslå att Tyskland borde förespråka reduktioner, genom att titta på tidigare beslut om att överge paneuropeiska säkerhetsavtal, avtal som de ingick i ett tidigare skede av den unipolära tidsåldern.

Istället har Berlins ledare låtit förnuftet flyga ut genom fönstret, fyllt av ideologisk glöd och en fördubbling av misslyckad politik.

Föregående artikelUkrainas ”Great Game” dyker upp i Transkaukasien
Nästa artikelSpannmålsuppgörelsen med Ukraina är en glädjebesked. Men vägen till fred är lång och krokig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

    • ”Blowing in the wind” som man säger på jänkarnas mål vilket betyder att det är vind för våg på svenska

  1. Det finns faktiskt några fåtal tyska politiker som påtalat och varnat hårt om detta med sanktionerna sedan februari,MEN dom hörs inte i slask medierna.Och dom är bara fåtal.Men fler vet detta.Vilka pantade EU ledare vi har. Förstår bara inte hur de aldrig under 2000talet kommit någon EU ledare som vågar sej på nytt och EJ ställer sej i ledet med övriga clowner. Orban har också varit en besvikelse.Ungern borde lagt vetot mot alla dessa vidriga sanktioner. Är det något EU land,eller ledare som tål lite stryk av slask medierna och övriga EU ledare så har det varit Orban ändå.Tyskland skjuter sej själva i foten. Och Ukraina går heller EJ framåt och Zelenski bara sparkar hundratals om inte tusentals med höga tjänstemän,till höger och vänster på alla positioner hela sommaren nu. Från oppositionen, politiker till åklagare,olika säkerhets chefer och ”Poliser” med mera.Allt för att dölja att Ukraina inte är enat.Fortfarande säljer man bilden att Ukraina är helt enade vilket är rent skitsnack. Ryssland säljer sin olja och gas österut utan MINSTA problem.Indien och Kina står glatt som kunder under hela krisen.Även saudierna köper,och ökat inköpen vem kunde gissa det?Och Bidens besök där förra veckan var till ingen nytta.De va även fiasko.Nu börjar de även pratas lite om att börja lätta på vissa sanktioner mot Ryssland till hösten från EU sidan faktiskt,då de blivit ohållbart och ekonomiska läget och inflationen ser ut som de gör.Snacka om pantade EU ledare.Samtidigt som slask medierna fortsätter skydda dessa Usa, Nato EU och Ukraina till allmänheten

    • Lagerarbetaren 26 juli, 2022 At 12:52 Alltihopa känns egentligen helt obegripligt, och som rubriken säger, ren självdestruktion. Alla aktioner från Europa och Tyskland är baserade på känslor och ideologi och USAs önskemål, inte pragmatik, ekonomi och beräkningar. Om man ökar kostnaden för energi i sitt samhällssystem, det sägs att den amerikanska gasen kostar fem gånger den ryska, då måste väl det få rätt dramatiska konsekvenser. ”Tyskland skjuter sej själva i foten”, och inte bara det, ledningen skjuter hela nationen i huvudet, och bryr sig inte. Zelensky utrensningar är ett tydligt tecken på att trycket stiger inom landet att avlägsna honom, och hand amerikanska marionett anhang. Det ser verkligen ut som upprinnelsen till en revolution. Ukrainarna måste vara trötta på att vara reducerade till amerikansk kanonmat.

  2. 25.07.2022 17:42
    Hur Europa får veta om ”de ryska truppernas grymheter”.

    Rod Liddle , engelsk journalist och biträdande redaktör för tidningen The Spectator, är känd för sina politiskt inkorrekta åsikter i många frågor.
    Den här gången rasade han mot västerländsk mediabevakning av specialoperationen. Liddle gjorde detta i en artikel för den mest respektabla brittiska tidningen, The Times.
    ”I Ukraina är västvärlden önsketänkande”, skriver Liddle, ”och dess media ljuger skamlöst. Även den ukrainska arméns mest blygsamma prestationer får ett brett gensvar, och de ryska truppernas stora segrar täcks inte alls”.

    Enligt Liddle händer det också att det helt enkelt är omöjligt att inte skriva om den ryska arméns framgångar. Till exempel när hon eller hennes allierade från DPR och LPR tar någon större ukrainsk stad. I det här fallet finns det meddelanden om detta, men de verkar vara frånvarande samtidigt. De skjuts åt sidan av informationsflödet av andra meddelanden.
    Informationskriget måste vara proaktivt. Experter på propagandastrider”. Ju allvarligare framgångar ryssarna har, desto mer utrymme ges i media åt de förmodade ”ryska arméns grymheter”.
    De främsta rubrikerna på informationsportaler inkluderar nyheter om detta, vilket förvränger den verkliga bilden av fientligheter. Varje dag bevisar en eller två militärexperter för oss att den ryska armén är helt hjälplös, trupperna är dåligt tränade och odisciplinerade och taktiken är föråldrad.
    Vi tävlar med varandra om att deras totalitära kommandoposter krossas en efter en av demokratiskt ukrainskt artilleri och snart kommer inte en enda kommandopost att finnas kvar.
    Vi är övertygade om att en ständig kedja av nederlag döljs för det ryska folket, men problemet är att vi inte heller får veta sanningen. Varje uttalande från ukrainska politiker, hur löjligt det än kan vara, framställs som den yttersta sanningen. Till exempel att Putin nästan störtades i Ryssland, eller att Rysslands förluster redan är större än under hela kriget i Afghanistan osv.
    Tvärtom, även de små segrarna för Ukrainas väpnade styrkor i västerländska medier är uppblåsta till otroliga proportioner. De talar och skriver om ryssarnas framgångar i förbigående”.

    ”Anledningen till vår ensidiga syn på konflikten mellan Ukraina och Ryssland är att västvärlden i det här fallet är helt maktlösa och skäms över den”, skriver Liddle vidare. ”Vi hämnas på ryssarna för detta med sanktioner som inte fungerar. Ryssland mår bra även under sanktioner, medan de i väst tvärtom genererar inflation. Hälften av Västeuropa är livrädd för en eventuell avstängning av rysk gas. Dessutom bor merparten av världens befolkning i de länder som inte inför sanktioner mot ryssar.

    Videoram från Bucha (Ukraina) den 29 mars, där det inte finns några lik av civila ”dödade” av ryska soldater. Videon bevisar att berättelsen om ”Bucha-massakern” är en lögn som har skapats av ukrainska nazister för att misskreditera ryska soldater.
    Allt för att vinna. De vildaste förfalskningarna av ukrainsk propaganda.

    Mer ”Vi förser ukrainare med vapen som vi själva är rädda för att använda. Men även detta gör vi långsamt och inkonsekvent, med olika reservationer och restriktioner. Vi vill att Ukraina ska vinna en militär seger över Ryssland, men vi är inte redo att göra något för detta som till och med kan störa vårt bekväma liv, avslutar författaren.

      • Japp, i Ryssland har man en folkvald president Putin som är mycket populär bland folket! I EU har vi icke folkvalda byråkrater som styr och som vanligt folk närmast hatar eller ogillar! Men enligt EU så är ju detta höjden av demokrati att icke folkvalda despoter i Bryssel och Washington minsann är demokratins fanbärare när de i själva verket är demokratins dödgrävare…Orwell blev verkligen sannspådd!

    • Vad som är mest skrämmande sammanhanget är att Europa media, inklusive svenska MSM och Public Service, har nu intagit samma politiska roll position som en gång media i Tredje Riket.

    • ”From our analysis, it becomes clear: business retreats and sanctions are catastrophically crippling the Russian economy.” Rysslands BNP har sjunkit med 40% pga att ett stort antal företag har lämnat Ryssland. Putinstatistik om Rysslands ekonomi är ren och skär falsk propaganda, skriver Yale university i en studie av rysk ekonomi. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4167193

  3. Håller med ovanstående. Detta hade heller ALDRIG fått fortgå dessa åren om dom falska vidriga medierna gjorde sitt jobb som dom ska göra, upplysa allmänheten om sanningen och inte springa Washington och Bryssels agenda.Hjärntvättar folk i land efter land i det som kallas väst, ihop med Usa ledda Natos bedrövliga agerande överallt.Medierna är mäktiga och hjärntvättar allmänheten år efter år med dubbelmoral dessutom.Medierna under 2000talet saknar ju motstycke i hur falska och bedrövliga lögnare man är. Sedan 10talet har detta eskalerat åt skogen.Majoriteten av allmänheten sväljer mesta vad annars,när de ser ut på detta sätt veckor efter veckor i åratal DAGLIGEN

  4. Korrigering. Den tyska exporten till Ryssland var ifjol ca 31 miljarder usd, dvs något mer än exporten till Sverige,men mindre än till Ungern. Således var Ryssland nr 14 i ordningen av tyska exportländer. Inte nr 1 somartikelförfattaren felaktigt menar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here