Ukraina bombade ett hotell i Donetsk fullt av journalister – så här kändes det att vara där inne vid tillfället

2
1427

Detta är en artikel av Eva K Bartlett https://ingaza.wordpress.com/2022/08/06/ukraine-bombed-a-donetsk-hotel-full-of-journalists-heres-what-it-felt-like-to-be-inside-at-the-time/.

https://ingaza.files.wordpress.com/2022/08/20220804_112942.jpg?w=657

Foto: Eva K Bartlett

Eva Bartlett

Publicerad In Gaza, den 4 augusti 2022, också publicerad på RT och Steigan

______________________________________________
Ukraina bombade ett hotell i Donetsk fullt av journalister – så här kändes det att vara där inne vid tillfället

Ännu en attack från Kiev har drabbat centrala Donetsk och riktat in sig på en begravning och ett hotell där många reportrar bor och arbetar.

Klockan 10:13 på torsdagen började Ukraina beskjuta centrala Donetsk. Det var fem kraftiga explosioner inom loppet av tio minuter. Den sista explosionen sprängde glasrutorna på mitt hotells bottenvåning, inklusive ett vardagsrum – där journalister ofta samlas före och efter att ha åkt ut för att göra reportage på fältet, och där jag fram till mindre än tio minuter tidigare hade suttit och arbetat på min bärbara dator – och lobbyn, som jag hade gått igenom en minut tidigare. En kameraman-assistent som var där vid tidpunkten för den femte explosionen fick en hjärnskakning av kraften från explosionen.

En kvinna som gick utanför byggnaden dödades, liksom minst fyra andra, däribland en elvaårig ballerina på väg uppåt, hennes mormor och hennes lärare (en världsberömd före detta ballerina).

Donetsks Telegramkanaler är fyllda av videor som lokalbefolkningen har tagit, av de döda, de skadade och skadorna, och av sörjande människor. Ett sådant Telegram-inlägg (varning: grafiskt material) visar en man i chock inför den grymma synen av kropparna av hans mördade fru och barnbarn på en gata två kvarter från hotellet.

De första uppskattningarna visade att det rörde sig om minst tio personer, bland dem två ambulansarbetare: en sjukvårdare och en läkare.

När man läser nyheterna kan man se textvarningar för bilder och välja bort att inte titta på bilderna och videorna av det blodbad som inträffade i torsdags, liksom under de senaste åtta åren av Ukrainas krig i Donbass. Människorna här på plats får ingen varning eller möjlighet att välja om de ska se de lemlästade kvarlevorna av en älskad person eller en främling. Hur obehagligt det än är att se sådana bilder måste de visas om världen ska få veta sanningen om vad som pågår i Donbass, för att ge röst åt lokalbefolkningen som dödas och terroriseras av ukrainska styrkor medan västvärldens medier tittar på annat håll eller döljer dessa brott.

https://youtu.be/JqZgG7s-Sjw

Kronologi över bombattackerna

När bombningarna började var jag på mitt rum och redigerade material från föregående dag – från efterdyningarna av en annan ukrainsk bombning av ett Donetskdistrikt.

Det år inget man får veta från de flesta västerländska mediers bevakning, men explosioner är så vanliga här att jag inte tänkte så mycket på explosionen, annat än att den lät högre än vanligt och att billarmen gick igång.

Sju minuter senare kom en ny explosion, mycket högre och mycket närmare. Från fönstret kunde man se rök stiga upp i norr, förmodligen 200 meter bort. Detta skulle ha varit precis i närheten av Donetsks opera- och balettteater, där begravningsceremonin för Donetsk Folkrepubliks (DPR) överste Olga Kachura, som dödades i går, inleddes.

En minut senare fick ytterligare en högljudd explosion mig att springa ut ur rummet, som låg i riktning mot det inkommande artilleriet. Lyckligtvis slutade den enda skadan med ett krossat fönster.

På nedre våningen tog journalister, som hade befunnit sig på hotellet och andra som hade stått utanför redo att gå ut och rapportera, skydd i korridoren för tillfället, redo att springa till källaren om saker och ting eskalerade, och de berättade för mig att den sista beskjutningen träffade 50 meter från hotellet.

En berättade för mig att han hade förberett sig för att gå ut och filma och att han befann sig cirka 10 meter från platsen där den sista granaten slog ner. ”Jag tror att de försökte rikta in sig på begravningen. Och journalister också”, sade han. Han sa också att det fanns en kvinna utanför som hade förlorat ett ben och att hon förmodligen var död nu.

Jag lämnade lobbyn en kort stund och under den tiden träffade den femte granaten, som blåste ut fönstren och dödade en kvinna precis utanför hotellet. Journalister i lobbyn drabbades av trycket från explosionen. En kameramans-assistent fick en hjärnskakning av det. Det var ren tur att jag inte befann mig i lobbyn.

Jag var tillbaka inne på hotellet, satt i en korridor och började sätta ihop mina bilder, för att publicera dem, när beskjutningen återupptogs. De journalister som fortfarande stod utanför sprang in igen. Efter ytterligare fyra explosioner upphörde beskjutningen. Under tiden fylldes Telegram med videor som folk hade skickat från Donetsks gator. En man som låg död vid en busshållplats. Tre civila slaktade på en trottoar bara två gator från hotellet, en man som skrek ut sin sorg över den fruktansvärda synen av sin fru och sitt barnbarn i bitar.

När dammet hade lagt sig och det verkade som om Ukraina hade upphört med sina beskjutningar gick vi ut för att dokumentera skadorna och blodbadet. Den stackars kvinnan som dödats av beskjutningen var vid det här laget täckt med en hotellgardin, blodfläckar runt hennes kropp.

Man kan anta att Kievs styrkor hade begravningsceremonin för överste Kachura som mål, kanske för att skicka ett budskap till DPR:s militär och de civila som stöder den. Även om detta skulle vara oacceptabelt i sig självt, är det troligt att ett hotell, som huserar journalister, inte heller bara var en ”kollateral skada”.

Det är vanligt att angripare som Ukraina, Israel eller terrorister i Syrien riktar in sig på journalister. Under 2009, när Israel förde krig mot civila i Gaza, besköt Israel upprepade gånger en mediebyggnad som jag befann mig i.

I maj 2021, när Israel återupptog sina intensiva bombningar av Gaza, förstörde Israel två mediebyggnader i Gaza som rymmer 20 medier.

Ukraina förföljer, censurerar, fängslar, torterar och riktar in sig på mediepersonal och sätter upp oss på dödslistor.

Kievs styrkor vet att många journalister bor på detta hotell, på grund av dess centrala läge och starka wifi. Många gör ofta sina direktrapporter utanför hotellet. Och de som bor där, liksom i andra centrala stadsdelar i Donetsk, har högljutt rapporterat om Ukrainas spridande över Donetsk av de lömska, internationellt förbjudna ”fjärilsminorna” på senare tid – den senaste, fram till i dag, på listan över Kievs krigsförbrytelser.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Russische_Schmetterlingsmine_PFM-1.jpg

Dessa sprängämnen är utformade för att slita av fötter och ben, och Ukraina har upprepade gånger avfyrat raketer som innehåller dem och avsiktligt släppt dem över civila områden i Donetsk och andra städer i Donbass.

https://youtu.be/B6wJbPJv0kk

 

 

Efter att explosionerna ljöd i centrala Donetsk i torsdags anlände räddningstjänsten till platsen och efter en period av lugn gick journalister ut för att dokumentera skadorna och de döda. Kvinnan som jag hade fått höra talas om låg i en blodpöl, täckt med vad som verkade vara en gardin från ett av de sprängda fönstren.

Lugnet varade inte länge. Ukraina återupptog snart beskjutningen, och journalister utanför sprang in igen när vi fick ytterligare fyra attacker. ”Det är som en vanlig sak, de skjuter på ett ställe och skjuter på det igen. Så vi är mitt i den processen just nu”, sa en serbisk kille nära mig.  Chefen för ett lokalt räddningstjänst-högkvarter berättade för mig att Kiev också gör trippelattacker, inte bara dubbelattacker.

Det sägs att Ukraina använde NATO-standardiserade vapen med kaliber 155 mm i dagens attack. Om det stämmer är detta ännu ett exempel på att Ukraina använder västlevererade vapen för att slakta och lemlästa civila i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk.

Om Kiev, genom att bomba ett hotell fullt av journalister, ville skrämma bort dem från att rapportera om Ukrainas krigsförbrytelser, kommer det inte att fungera. De flesta journalister som rapporterar från marken här gör det eftersom vi, till skillnad från västvärldens krokodiltårar för konflikter som de skapar, faktiskt bryr oss om människornas liv här.

Föregående artikelUkraina – Europas mest korrupta land – ”ny upptäckt” i USA
Nästa artikelÄr Ryssland ett imperialistiskt land? Avsnitt 1.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Det är löjligt det som fortsätter pågå snart HALVÅR. När det gäller medierna så finner jag INGA ord längre. Det är laglöst desperation man döljer från ukrainska sidan. Man bomber till höger o vänster hursomhelst allt för att media uppmärksamheten EJ får slockna för1ända dygn. Landet är helt bankrutt och det blir vi Sverige med övriga clownerna till västvärldens som sedan tvingas hålla det nya Ukraina flytande för decennier framöver. Vi Sverige som redan pumpat in hisnande 30miljarder i detta korrupta land. Man använder vapen man får och begår krigsbrott och andra vidriga handlingar me dessa vapen,för att visa att man ej ”ger upp”Men dessa vet att man EJ kan på ryssen. Så målet har hela tiden varit att stå i västvärldens centrum,när man bombar civila,och andra civila områden/byggnader som skapar rubriker,och har man ibland fått några ryssar på köpet är det bara stort bonus.Vare sej de döda eller krigsfångar som ändå torteras till döds sen.Man ljuger HELA tiden då västliga propagandan står till buds på ALLA punkter DAGLIGEN. Ukraina är mer än desperata och man bombar mördar oskyldiga som inte agerat emot ryssen. Detta hänt på så många platser och städer i södra och östra Ukraina.Man bomber viktiga områden/byggnader för att visa västvärlden att man kan,som häromdagen när man även gav sej på krimhalvön med nyare vapenleveranser. Man har fejkade massmord med jämna mellanrum, allt för att visa att ryssarna är ondskan medans man själva är den fina oskyldiga”demokratin”Så många utrensningar som varit på löpande band,högt uppsatta chefer på ALLA positioner på alla olika nivåer och områden har sparkats,varav många olika säkerhets chefer som flera gånger velat avsluta detta krig. Hela oppositionen med 11olika partier är sedan längesen portade avstängda. Samma med alla medierna som man styr över.Ja vet EJ hur jag ens ska avsluta rubriken med. Korrupta Ukraina ljuger och ljugit hela tiden.Man är så otroligt desperata på så MÅNGA punkter. Man fortsätter tiggeriet,som sedan kommer behövas för decennier framåt.Man fortsätter sina olika vidriga krigsbrott. Och man är största bedragaren och även bankrutt. Vi håller dessa flytande,för motståndet är ryssen. Till hösten nu tror jag att ryssarna kommer knyta säcken och avsluta detta vidriga proxy kriget

  2. Jag är ursprungligen från Lugansk som nu äntligen är hemma igen hos Stora Ryssland, under alla dessa 9 år har mina släktingar från både DNR och LNR blivit bombade pga av att dom är ryssar. Jag som är uppvuxen i Sverige trodde inte heller på det från första början tills jag åkte och hälsade på mina släktingar. Min fasters dotter har blivit av med armen och våldtagits i flera timmar av dessa ukrainska nazzar. Folk i västvärlden är programmerade att ignorera allt det här, USA skapade revolution i Ukraina så nazisterna fick makten, nazister i Ukraina är inte nazister som hatar judar, dessa nazzar hatar Ryssar. Före detta Ukrainas president Poroshenko sa helt öppet ”Våra barn kommer gå i dagis och skolor medans deras barn gömmer sig i källaren när vi bombar dom” ändå så ser folk inte verkligheten. Idag bombade Ukraina en hotel i Donetsk, och journalisten Wyatt Reed var där, han skrev på sin Twitter ”Om jag var i hotelet en minut till så skulle jag vart död” sen efter det så kommenterade en högt uppsatt Amerikansk demokrat som sitter i regeringen i USA, hon skriver så här ”jag önskar att du var i hotelet en minut till” efter 1 timme tig hon bort sin kommentar, men så klart folk har redan tagit screenshots på den, och bevisen finns på internet. Men iallafal, jag är halv ukrainsk och halv ryss, jag gillar inte Ukraina, jag hoppas på att Ryssland vinner!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here