Ukraina: Massgravar efter regeringens krig mot landets invånare i Donbass

13
4444
Högersektorn på Maidan. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

Har översatt denna artikel i Pål Steigans nättidning: https://steigan.no/2022/02/det-er-oppdaget-massegraver-med-sivile-ofre-i-donbass/

”Resterna av minst 295 civila som dödades som ett resultat av godtyckligt beskjutning av ukrainska väpnade regeringsstyrkor år 2014 har nyligen hittats. Det är kvinnor i olika åldrar, säger det i ett uttalande från en rysk undersökningskommission som undersöker massmordet.

I augusti-oktober 2021 upptäcktes fem preliminära massgravar i byn Slavyanoserbsk, i området Bostadsområde Sokogorovka Pervomaian, byn Vidnoe-1 nära Lugansk och i utkanten av byn Vidhneshevyrevka, Krasnodonsky District.

”Criminal Case-undersökning initieras efter upptäckten av massgravar av civila i Donbass-territoriet … enligt paragraf 1 i artikel 356 i den ryska strafflagen – som handlar om övergrepp på den civila befolkningen, användningen av medel och metoder i en väpnad Konflikt som är förbjudet i internationella fördrag ”, står det i uttalandet.

Övergrepp mot civila är ett direkt resultat av den väststödda kupen i Kiev den 22 februari 2014. Den utfördes av högerinriktade anti-ryska styrkor som ville hindra att ryska talades och allt ryskt i ett land där ungefär hälften av invånarna anser sig vara ryssar. Man fruktade att de skulle bli utsatta för ett folkmord.

Det ledde till upproret av regionerna Lugansk och Donetsk och tillkomsten av de två folkrepublikerna där. Kriget har fortsatt med alternerande styrka sedan dess, och tusentals människor, de flesta växlande intensitet, med död och skador i ett krig som Förenta staterna och väst måste ha ett huvudansvar för.”

 

Attentatet i Odessa.

Redaktören: Vill påminna om massakern i Odessa våren 2014.

På Radionyheterna kl 12.30 3 maj 2019 rapporterar Jesper Lindau att FN har riktat skarp kritik för att Ukraina inte redovisat någon undersökning av massakern/attentatet i Odessa 2 maj 2014. Än mindre har någon åtalats. Sommarströms redovisning av vad som skedde är kongruent med rapporteringen nedan. Kommer c:a 15 minuter in på nyhetsprogrammet Sveriges Radio

Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade Kievs rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.

 

Föregående artikelMilitärt svaga Donbass angriper militärt starka Kiev?
Nästa artikelEld upphör i Ukraina säger Macron och Putin!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. På nyheterna i går Abir Al-Sahlani EU-parlamentariker för Centern är upprörd över en man som heilar i EU parlamentet. Annie Lööf berömmer henne för att hon lägger märke till det och säger ifrån.
  Samtidigt beslutar EU att ge enorma bidrag till ett land som har en hel arme som är nazistiska och växer lavinartat i Ukraina. Inga krav på att de skall göra sig av med Azovbataljonen som är rent kriminella, som sedan CIA gjorde kuppen i Ukraina är 2014, fått mer inflytande, en kupp som de inte klarat av om de inte fått stöd av högerextrema, Right sector, Svoboda och Azovbataljonen.
  Max Blumenthal är chockerad att USA bjöd in 3 politiska partier, en högernationalistisk och två rent nazistiska på statsbesök till USA.
  Han säger att den person som bildade Azovbataljonen är nu en lagstiftare i Ukrainas regering.
  Den personen har sagt att de skall återta makten till den vita rasen. Blandäktenskap är förbjudna.
  Länder i EU, sitter som blinda idioter, och hyllar Ukraina som en demokrati som står upp mot Ryssland.
  Det kan också finnas några kommentatorer här som inte förstår allvaret i att låta Azovbataljonen få så stort inflytande i Ukraina.
  Ivan Katchanovski politisk forskare i Kanada , den person som säkerligen har den största kunskapen om Ukraina säger att sedan kuppen år 2014 har Ukraina utvecklats till att bli ett gigantiskt odemokratiskt land. Han kan också genom sin forskning bevisa att det inte var regeringssoldater som sköt mot demonstranter utan högerextrema som gjorde kuppen möjlig.
  Nedan på länken Max Blumenthal som informerar om Azovbataljonen och hur farligt det är att stödja dem.

  https://www.youtube.com/watch?v=0txqZUjAp3s

  • Azovbataljonen är i praktiken USAs lokala legotrupper. Därför har dom så stort inflytande. Det är genom dom USA vill säkra sin makt och kontroll i Ukraina. Andra exempel på amerikanska legotrupper är IS, och ETIM i Xinjiang, vilka Kina helt enkelt spärrade in efter att dom mördat omkring 300 civila i Xinjiang. USA har på liknade sätt försökt säkra sin makt i Tibet och Hong Kong, men även där misslyckats, både på gatorna och i propagandan. Kina har helt enkelt stängt ner de amerikanskt styrda propaganda centralerna vilka helt öppet tog order direkt från Vita Huset och dåvarande USAs utrikesminister Pompeo.

 2. 20 februari 2022, 13:56
  Oleksandr Borodai: Ryssland kommer att ingripa om Ukraina anfaller.
  Chefen för ”Union of Donbass Volunteers” talade om potentialen hos de väpnade styrkorna i Ukraina och skälen till evakueringen. Donbass väntar på en attack från Ukrainas väpnade styrkor.

  I de okända folkrepublikerna Donetsk och Luhansk (DPR och LPR) har allmän mobilisering aviserats. Den 19 februari hölls ett ”råd av befälhavare” för ”Union of Donbass Volunteers” (UDV) i Moskva. Tidigare premiärminister i DPR, chef för PSD och biträdande för Ryska federationens statsduma Alexander Borodai berättade för Gazeta.Ru vad som diskuterades i rådet. 19 februari 11:10.

  – Det var ett tekniskt möte, där 50 befälhavare som kom från Donbass deltog. Det behövdes inte fatta några särskilda beslut, och allt är klart och begripligt.
  Ja, ett kommando gavs att genomföra en allmän mobilisering i republiken. SDD stödde det inte bara, våra befälhavare deltar aktivt i att organisera denna process.
  Nästan alla män ansluter sig till Donbass försvarare, och vi skickar också många frivilliga från Ryssland som är redo att kämpa för republikernas självständighet. Vi har nu diskuterat bland annat dessa frågor. Journalister bjöds inte in till befälhavarens råd – det var ett arbetsmoment, och allt kan inte berättas ännu.
  Volontärer måste vara beväpnade.
  Deltar SDD i denna process? – Allt som rör vapen och krigsmateriel ligger inte i vår kompetens. Unionen är en offentlig organisation, vi har inga stridsvagnsdepåer eller ammunitionsarsenaler. Assistans tillhandahålls av utrustning för dubbla användningsområden, som är fritt tillgänglig.
  Dessa är kikare, optiska sikten och mycket mer, inklusive uniformer, kamouflagekostymer. Just nu har jag en quadrocopter med en högupplöst kamera, en dyr grej, men för Donbass volontärer en sak som är långt ifrån värdelös i att bedriva spaning. Nu kommer vi att skicka det till Donetsk, och inte bara det, en hel sats av nödvändig utrustning kommer att gå.
  Det finns redan tillräckligt med vapen i Donbass, många tillfångatogs under fientligheterna. Allt detta är fortfarande ett sovjetiskt vapen, som regelbundet skjuter om det behövs. Ammunition är också i ordning – en fabrik för tillverkning av patroner verkar i Donetsk.
  Här måste du förstå att i händelse av att storskaliga fientligheter från Ukrainas sida börjar, kommer den ryska armén att komma till undsättning med all sin arsenal.

  – Kommer Ryssland fortfarande att ”invadera” Ukraina, skicka in trupper till Donbass?
  ”Värre än det är, du kan inte göra det. Graden av spänning fördes till nivån för den karibiska krisen ”
  Tidpunkten för den ryska ”invasionen” av Ukraina, som uttrycktes av västerländska medier och politiker, har upprepade gånger… Vi pratar bara om situationen när Kiev beslutar om en uppriktig provokation i Donbass, startar en fullskalig offensiv. Ryssland kommer att ingripa om Ukraina anfaller. Då blir det utrustning, och vapen, och kraftstöd från luften och på land.
  Både folkrepublikernas militärer och de lokala invånarna räknar med detta. Det finns förtroende för att Ryssland inte kommer att lämna Donbass i trubbel – här tror de på orden från president Vladimir Putin , som tillkännagav detta.
  Det är möjligheten av den ryska arméns ankomst till Donbass som är ett kraftfullt avskräckande medel för den ukrainska armén. Trots den intensifierade beskjutningen från deras sida och den allmänna upptrappningen av situationen är fienden uppriktigt sagt rädd för oss.
  Om Ukraina hade varit säker på att den ryska armén som stod bakom Donbass skulle förbli likgiltig, skulle den ha gått till offensiv för länge sedan.

  – Är Ukrainas väpnade styrkor en allvarlig motståndare för Donbass? Kommer republikerna att stå emot den ukrainska offensiven?
  ”Det här är verklig makt. Ukrainas väpnade styrkor i Donbass är flera gånger överlägsna folkrepublikernas arméer både vad gäller vapen och militär utrustning. Förutom själva armén finns även andra enheter från de brottsbekämpande myndigheterna i Ukraina, till och med åklagarmyndigheten , här . Hur löjligt det än låter, 2014 fanns det stridsvagnstrupper från den allmänna åklagarmyndigheten, och Ukraina hade också sabotörsåklagare. Deras speciella effektivitet hördes inte, men även nu finns de.
  Det finns fiendens överlägsenhet, inklusive teknik och nya typer av vapen. Väst mättar aktivt den ukrainska armén med elektronisk krigföringsutrustning, drönare, pansarvärnssystem och prickskyttegevär. För ungefär två år sedan lanserade Ukraina också produktionen av sina Struna pansarvärnsanläggningar med hög stridspotential. Donbass har inte så moderna vapen.
  Jag noterar att den ukrainska armén dessutom har vältränade enheter med hög moralisk motivation. En annan sak är att deras erfarenhet handlar om skyttegravskrigföring, vilket inte kommer att hindra dem från att effektivt genomföra offensiva operationer.

  – Och hur är motivationen hos Donbass-volontärerna själva?
  Det här kan bedömas av den mobilisering som har börjat i själva republikerna – det är ännu fler som vill anmäla sig än vad det behövs. Vår SDD består av 16 000 personer som är redo att åka till Donbass även imorgon, men det behövs inget sådant antal. Formade avdelningar av frivilliga är redan redo att skickas, alla kämpar har erfarenhet av stridsoperationer, inklusive befälhavare, av vilka många är tidigare officerare. I händelse av en offensiv från Ukrainas väpnade styrkor är de alla redo att gå med i striden.

  – Vad orsakade behovet av att evakuera civila i Donbass? Är du osäker på om du kan överleva?
  – För det första pratar vi i första hand om kvinnor, barn, handikappade, äldre. För det andra ses evakuering som en tillfällig åtgärd, folk kommer då att återvända till sina hem.
  Nu hänger detta exakt ihop med deras säkerhet, eftersom den ukrainska armén skjuter från storkalibervapen mot bostadshus, skolor och industriföretag. Under striderna är offerkvoten en soldat per tio civila, eftersom de inte är redo för krig, inte har ordentliga skyddsrum och erfarenhet. Donbass behöver inte dessa uppoffringar.
  https://www.gazeta.ru/army/2022/02/20/14557417.shtml

  Александр Бородай: Россия вмешается, если Украина нападет – Газета.Ru
  В Донбассе ждут нападения Вооруженных сил Украины. В непризнанных Донецкой и Луганской народных
  http://www.gazeta.ru

 3. Jag ser det finns en bild överst med några jag förmodar tillhör högra sektorn i Ukraina.
  Det finns någon symbol på en gul armbindel. Kanske den visar tillhörigheten?
  I varje fall har organisationen blivit förbjuden i Ryssland men man måste ju inte visa upp att man tillhörig.

  Samma bild finns i högertabloiden Fria Tider
  https://www.friatider.se/h-gra-sektorn-f-rbjuds-i-ryssland

  Men det verkar som det är tämligen fritt för högerextremism i Ukraina som tycks ha en tradition av det och säkert något vi inte riktigt förstår eller accepterar.
  För i Sverige har det blivit någon sorts tabu för nationalism överhuvudtaget då den står i strid mot våra politikers ambitioner.
  Men i Ukraina verkar det som sagt vara fritt fram för ytterhöger som kan föra tankar till nazism.
  Jag har även fått uppfattningen att svenska högerextremister har fått något hem eller vänort med Ukraina.
  Men egentligen är det inte svårt att förstå. Lika barn brukar leka bäst.
  Det anmärkningsvärda är bara att Sverige som tycks ha sådan solidaritet till Ukraina att de hjälper till att fylla deras vapenförråd, bistå med militär utbildning m.m. tycks helt blunda för denna högerextrema sak som i princip möts med nolltolerans här hemma.

  Se artikel från Fria Tider nedan där vänsterextrema AFA fick den svenska huvudstadens mediala flaggskepp att omgående ta ned en publicerad artikel när det avslöjades att mannen på bilden varit MNR-aktivist och nu hittat en flickvän i Ukraina som de tillsammans skaffat barn till världen.
  Säkert är det fullt okej i Ukraina, men i Sverige som övergått i en värdegrundsdemokrati så är det här exemplet från den högerextrema verkligheten något som genast måste döljas för att inte brunsmeta den så vita, rena och värdefulla värdegrundsfasaden som är så användbar till att dölja värdegrundssamhällets inbyggda politiska misslyckanden där våra politiker står som strutsar med sina huvuden i sanden.

  https://www.friatider.se/dn-tog-ner-artikel-efter-patryckning-fran-afa

  • ”Det finns någon symbol på en gul armbindel. Kanske den visar tillhörigheten?”

   Ja, det visar tillhörigheten till nazismen. Deras nazistmärke syns tydligt på mannens arm, det gula märket med det svarta tecknet i. (WWII Tredje Riket 2ND SS Division Wolfangel) som var Hitlers elitförband.

   ”Men i Ukraina verkar det som sagt vara fritt fram för ytterhöger som kan föra tankar till nazism.”

   Det är inte bara ytterhöger, utan Azovbataljonen är nazister
   USA har al-Qaida i Syrien och de har nazister i Ukraina, som de stöder. De är fullödiga nazister till skillnad från de som vår press påstår är nazister, när man slänger ur sig såna begrepp till höger och vänster blir det svårt att se de riktiga nazisterna, azovbataljonen är riktiga nazister. Han som bildade Azovbataljonen har uttalat sig att de har som mål att återta makten till den vita rasen, och att förbjuda blandäktenskap.

   I nedan video talar f.d. överste Wilkerson klarspråk om hur farligt det är att stödja nazister i Ukraina, Vi har redan varit där och vi vill inte vara där igen säger han.

   https://www.youtube.com/watch?v=DRTttyZ-MDk

  • George Galloway, vet också vad deras märken representerar. Han vet vad de betyder även om deras liberala redaktörer på tidningarna missade detta. Engelska tidningar för också fram en kvinna som hjälte för att hon dödat tre pro-ryska rebeller på samma gång, en kvinna som man lät kan kolla upp på hennes facebook där hon skriver att homosexuella borde inte få sitta och äta vid samma matbord som heterosexuella. Hon skriver att Hitler var en hjälte och att man borde resa en staty av honom.

   https://twitter.com/georgegalloway/status/1495417344960745476

  • Presis, arbetarklass, simbolen visar tillhörigheten.

   Nazi Ukrainas ideologier har inte ansträngt sig så mycket att skaffa nya nazi simboler … har bara photoshoppat lite:
   https://ibb.co/ncMYLD7
   Här t ex är att komma ihåg prototypen:
   https://cont.ws/uploads/pic/2021/5/28989a94381d892c16aef417f132e0a0.jpg
   https://i.pinimg.com/736x/f8/9b/ac/f89bac40715a84652d7c13d04583329f.jpg
   Att kompletera simboler:
   1. Deras huvudslogan de skriker jämt som nu har blivit även Ukrainsk officiell militär slogan t o m:
   ”Слава Украине – героям слава” – ”Slava Ukraine – gerojan slava” betyder ”Heil Ukraina! – Hjeltar Heil!” som kommer ju från ”Heil Hitler! – Sieg Heil!”
   2. På deras nazi parader har alltid skrikits: ”Украина понад усé” – ”Ukraina pånad usé” direkt översättning är: ”Ukraina Uber Alles!” som kommer ju från ”Deutschland Uber Alles!”
   osv …

   Det är anmärkningsvärt att det inte finns en enda media eller journalist i väst som skulle lägga märke till och peka ut så tydliga tecken på en stark koppling mellan dagens Ukraina och Nazityskland marknadsföringsmässigt.

 4. Det för mina tankar till vad som pågår i både Kanada och Australien just nu. Totalitär maktutövning under en täckmantel av demokrati.

 5. Zelenskyj får hyllningar av hela EU, för att han säger att han är för diplomati och klarar av att inte svara upp på den ryska aggressiviteten, så framställer våra politiker och vår media situationen
  .
  Man kan fråga sig vad han har gjort upp med USA, han skall ha skickat ut sin familj från Ukraina. Har han och hans familj blivit lovade ett uppehållstillstånd i USA med fet lön. För det kan inte vara möjligt att han vill leva kvar i ett Ukraina där nazisterna har full makt och kontroll.

  Zelensky har ju släppt lös sina pitbulls, och gör ingenting för att stoppa dem. Han måste veta vad som händer, när hela infrastrukturen skjuts sönder i de pro-ryska områdena. Rapporter kommer om att striderna har ökat dramatiskt nära Mariupol, och en kraftig strid nära ryska gränsen.
  Det är en väldigt kraftig provokation.

  Jag skäms över media Sverige och ryggradslösa politiker som inte kan tänka själva, har nästan lust att flytta bort från alla EU-länder, eller möjligen Irland där finns i alla fall några tuffa politiker som kan säga ifrån.

  30000 människor anlände till Rostov regionen, från Donetsk och Lugansk. Några av dem har inkvarterats i skolans gymnastiksal i Taganrog. Här talar man om människors lika värde, men det gäller tydligen inte den pro-ryska befolkningen i Ukraina, som är attackerade av nazister då är man på nazisternas sida och tror inte på att de attackerar den andra sidan. Helt sjukt!!!

  https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1495708796412469251

  • Väldig stark provokation, att när det är så kraftiga spänningar mellan Ukrainas nazister och de pro-ryska republikerna att gå ut med ett plakat där det står: Rör inte Ukraina.
   Självklart skall provokatörerna bort från gatan.
   De som lider just nu och som vår media vägrar att rapportera om är de självstyrande republikerna i Ukraina.
   Nationalisterna har förstört en staty av befälhavaren som befriade Kiev från nazisterna, och håller upp hans huvud stolt.
   En bensinstation brinner, Två skolor och en busstation förstörda
   En elektrisk transformatorstation bombas. Deras infrastruktur riktar de in sig på.
   Hela tider flyger bomberna genom luften.
   De är enorm provokativa och har försökt ta sig in i Ryssland..

   Fler borde tänka på att USA annars går in när det passar dem och splittrar länder och delar upp dem som de gjort nu i Irak och de gjort i Syrien, så det är märkligt att de inte vill tillåta dessa republiker också få vara självstyrande.

   Glöm aldrig att NATO bombade sönder Serbien, så Magnusson balkanexpert skrev i DN att Natos bomber över Serbien får kriget i Jugoslavien att blekna.

   Putin påminde Scholtz om detta: NATO:s brott mot Serbien, mot FN:S inrådan, och världen teg, människor i Serbien lider fortfarande denna dag av de kemiska bomber som NATO fällde över Serbien. Detta för att Kosovo skulle få självstyre, så varför gäller det inte även de proryska republikerna.
   https://twitter.com/GeorgeSzamuely/status/1495486381455519754

   f.d. överste Wilkerson fördömer kraftfullt USA:s hjälp till nazister i Ukraina, och betonar starkt hur enormt farligt detta är.
   https://www.youtube.com/watch?v=DRTttyZ-MDk

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here