Eld upphör i Ukraina säger Macron och Putin!

6
1740

RT rapporterar:
https://www.rt.com/russia/550045-putin-macron-call-ukraine/

Presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron har kom mit öerens om att vidta brådskande åtgärder för att stoppa eskalering av konflikt i östra Ukraina, sade Elseepalatset i ett uttalande.

Under deras telefonsamtal på lördagen har ledarna kommit överens om att återuppta arbetet inom ramen för Normandie-formatet, som består av franska, tyska, ryska och ukrainska ledarskap. Det beslutades också att ett möte i den trilaterala kontaktgruppen skulle hållas ”under de närmaste timmarna” för att ”få ett åtagande från alla intressenter” att våldsvapen på kontaktlinjen.

Ett möte mellan franska och ryska utrikesministrar Jean-Yves Le Drian och Sergey Lavrov skulle äga rum ”under de kommande dagarna” med diplomatiskt arbete på grund av intensifiering i allmänhet, sade Paris.

Detta diplomatiska arbete skulle enligt den franske presidenten innebära alla intressenter, det vill säga européerna, allierade, ryssar och ukrainare, inriktas på ”ett möte på högsta nivå för att definiera en ny Order av fred och säkerhet i Europa. ”

Föregående artikelUkraina: Massgravar efter regeringens krig mot landets invånare i Donbass
Nästa artikel”Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. Ett av flera använda sätt att försvaga demokrati
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Ingen kommer åt Rysslands försvarsvapen, de är överlägsna runt detta och den korrupta ’väst’omvärlden Vet det, därför backar ’väst’. patetiska ’väst’ vill inte ha fred, de vill bara inte få stryk. Ett äkta Väst hade aldrig pysslat med dylikt, men det det var länge sedan, long gone innan infiltrationen fr dom som konstant ska ha till krig, revolter o konflikter för att ’lättare’ styra oss

 2. Det finns en sak man verkligen kan konstatera under alla dessa dagar: Moskva och Kreml vill gärna uppnå samarbete och god stämning med europeiska ledare i Frankrike och Tyskland (häromdagen var Italiens utrikesminister på besök – stämningen var utmärkt, likaså har för några dagar sedan Tjeckiens president Zeman uttalat sig försiktigt till förmån för Moskva), medan motsatsen råder (med och mot) brittiska och amerikanska representanter. Det är naturligtvis ingen slump. Det är den skickliga ryska diplomatin på högsta nivå.

  Både ryska liksom västeuropeiska sidan vet att just västra EU är de som värst och sämst skulle drabbas av de nya ekonomiska sanktionerna, planerade av Washington, inte bara för att försvaga Ryssland, utan även Kontinentaleuropa (något vi ofta glömmer bort). Man kanske till och med skulle ana att EU:s kärna och Ryssland vill lösa krisen, medan krigshetsarna i Washington och Warszawa gärna skulle se att Berlin och Paris kläms åt både politiskt och ekonomiskt.

  • Intressanta tankar absolut.
   Har inte tänkt på att Polen har så mycket gemensamt strategiskt med USA men så är det nog.
   Polen har varit mycket aktiva med att få NATO-baser till sitt land.
   Rysslands förbindelser med de för EU så viktiga länderna Tyskland och Frankrike är både en väg ur krisen samt en väg till fredliga förhållanden.
   Visst är USA krigshetsaren men som ”lill-USA” går Sverige i samma spår vars vita och rena värdegrund faktiskt då måste sättas på prövningar.
   Säkert är det fler än jag här som undrar.
   Vad Sverige tycker om Ryssland tror jag inte Ryssland bryr sig särskilt mycket om.
   Den saken är de också skickliga på att hantera.
   Här gäller inte att försöka locka vännerna med en värdegrund.
   Det viktiga är att skaffa och vårda de rätta vännerna med betydelse.
   Först då kan resultatet säkerhetsställas.
   Frankrike har av tradition ett gott förhållande till Ryssland.
   Tyskland och Ryssland gynnas båda av sin handel.
   Även Tyskland skulle få problem utan Ryssland.

  • Verkligen intressant. Europa börjar agera utan att bry sig om att USA rycker vilt kopplet. Vad man nu tydligt kan ana är att Europa sluter sig samman, utan USA, agerar tillsammans mot egna mål, och utvecklar alltmer vänskapliga förbindelser med främst Ryssland och Kina där man gemensamt utvecklar ett balanserat säkerhetssystem där även på sikt Indien och Iran kommer att finnas med. Det betyder att hela argumentet för NATOs existens faller. USAs absoluta mardröm, men USA kommer att ha lite att sätta emot på sikt. I förlängningen öppnar det även för en ny säkerhetspakt för att skydda mot USA.

 3. Det är löjeväckande hur Usa dikterat ALLT från början tills nu. Man påbörjade detta idiotiska galenskap och fiaskot från våren 2021. Och tillät detta eskalera så här åt skogen över hela EU sedan hösten nu. Över ALLA aspekter har Usa tillåtits diktera ALLT. Hoppas då detta från Frankrike nu ger något framåt nu,samtidigt som ALLA lögner från Washington också kommer upp till ytan och erkänns. HELT otroligt har detta fiaskot med ALLA lögner varit från Washington,där dom till ALLA medel självfallet försöker dölja alla sina VIDRIGA lögner och handlingar som varit sedan förra året. Jag hoppas att Frankrike tar detta av Putin seriöst nu,och inte tillåta sej kuvas av pentagon maffian igen. Det vore bra om detta med Frankrike fortsätter nu på seriöst sätt,utan mer inblandning av Washington och dess all VIDRIGA maskineriet. Detta nu av Frankrike och Putin kan vara första gången som det låtit positivt,sedan detta vansinne och VIDRIGA propaganda maskineriet sattes igång av Usa. Jag hoppas försiktigt på detta. Jag hoppas verkligen försiktigt på detta att Frankrike skiter i Usa och dess lillasyster Lill-brittanien,och tar detta på allvar nu. Frankrike ingår även i gruppen om Minsk Avtalet,så detta kan vara första bättre nyheten någonsin sedan våren 2021. Det visar sej läget kommande dagar nu,hur den VIDRIGA pentagon maffian svarar på detta

 4. Detta är synnerligen intressant, för det betyder att Macron, och därmed till del Europa, har vänt USA ryggen. USA har ju intensivt försökt få igång ett krig i Ukraina för att använda det som en plattform och motivation att utöka USAs NATO. Macron har ju propagerat för ett EU med eget försvar, istället för att vara kontrollerad av amerikanska ockupationstrupper från WW2 och USA kontrollerade NATO, ett av USA mer oberoende Europa. Notera ramen för Normandie-formatet, som består av franska, tyska, ryska och ukrainska ledarskap, men inte USA. Detta kan även vara ett första steg mot genomförandet av Minsk avtalet, som USA intensivt har försökt stoppa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here