USA säljer offensiva vapen till en provins i Kina

10
1059
Bild från Taiwan. Misstänkt kinesiskt.

En läsare har uppmärksammat mig på denna video. USA har officiellt erkänt att Taiwan är en del av Kina, en provins i Kina. Men levererar offensiva vapen direkt till Taiwan. Ömsesidighet i utbyte lär vara bra. Ska Kina nu kanske sälja vapen till t.ex. Kalifornien eller Texas där rörelser finns för att bryta loss provinsen (delstaten) från USA?

Föregående artikelVad kommer att ske i Ukraina-kriget med övergång från ”särskild militär operation” till öppet krig?
Nästa artikelSabotage mot ryska gasledningarna till Europa?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Högst intressant av båda herrarna men Jeffrey Sachs sätter ALLT rätt. De verkligen så korrekt allt på ALLA sätt och punkter. Usa som inte tolererar MINSTA konkurrens på någonting och tror sej ha rätten med denna vidriga hegemoni. Till krigen i Irak, Syrien, Afghanistan och Libyen för att ta några senare länder där Usa bara gått in och mördat och förstört allt. Till den VIDRIGA Nato expansionen som Clinton påbörjade på 90talet,och som Busch fortsatte som en åsna under sina år med så många länder,utan att nöja sej. Ukraina och Georgien har jämt funnits med i planeringen för att klippa svarta havet som är högst viktigt,ur krigshökarnas vidriga militära perspektiv, TROTS sina tidigare löften att EJ expandera på 90talet. Diplomati saknas än idag med Ukraina krisen TROTS alla dessa månader och förstörelsen,det är bara att fortsätta pumpa in alla miljarderna och tunga vapen utan stopp. Men gillar att man nämner hur Usa ledda väst svek Ryssland på ALLA sätt när det gäller hela 90talet, speciellt den katastrofala ekonomiska krisen. Ledarna i pentagon och dess korkade president Bush den äldre njöt av att se Ryssland lida under svåra 90talet,detta minns jag personligen klart och tydligt. Tycker man agerade så VIDRIGT ihop med sina städer Europa. Polen agerade man tvärtom mot. Sen kom Putin till makten och han såg visste ALLT detta. Denna kris hade självfallet kunnat förhindras lätt och enkelt,men det var Usa som bara avfärdade ALLT och HELT hållet, ihop med sin stad EU som är pinsammare än pinsammast.EU behövde inte lyda vanliga order och kunde lätt förhindra detta och ändå fortsätta stötta Ukraina politiskt och ekonomiskt som man gjort sedan 2014. Jag saknar såna här diskussioner som är opartiska i Europas vidriga massmedierna. Det har man ALDRIG fått se sedan 2014.Det är ärligt talat så tragiskt. Nu nosar man på Kina också och tror att man har den rätten och EU som vanligt bara håller käften som dom små fjantar och korkade idioter dom är. Usa leker högst farliga spel på löpande band år efter år utan att kunna ta paus någonsin. Men med Ukraina som ligger i hjärtat av Europa borde EU HELT klart agerat annorlunda och förhindrat detta diplomatiskt och lyssnat till Ryssland för en gångs skull alla dessa år. När talmannen Pelosi åkte till Taiwan förra månaden, trots att kina var emot detta och ville sänka temperaturen,så sket man självklart i det och gjorde det ändå,emot alla varningarna så som man jämt gör. Gillade inte hur man förmedlade denna korkade resa av massmedia heller, även om det EJ var något nytt av dom VIDRIGA massmedierna.Nu fortsätter man göra det man är bäst på,och säljer pumpar in tunga vapen i Taiwan för massor av miljarder,när det redan ser ut som det gör här i EU med Ryssland. Saknar såna här seriösa opartiska diskussioner i västliga världen alla dessa år,sedan2014. EU är så pinsamt och västliga propagandan och lögnerna kan dra åt skogen

 2. Taiwan kommer att försvara sig mot en kinesisk invasion, sundet är tillräckligt brett för att de ska hinna sänka invasionsarmadan på vägen över. Ryssland rullade bara över gränsen med pansar, och fastnade snabbt i logistikproblem under beskjutning. En kinesisk invasion av Taiwan kräver att US Navy´s ubåtar är nerkämpade, sannolikt är de på plats kontinuerligt. Det går inte att att dölja invasionsförberedelser från sateliterna, Taiwan och USA kommer att veta i förväg när något är på gång.

  Taiwan är en kinesisk provins, men kinesiska kommunistpartiet är inte Kinas rättmätiga ägare, dess diktatur är folkrättsvidrig. Taiwan har rätt att välja att slippa Pekingorder. Peking har inte rätt att införa folkrättvidrigt styre på Taiwan.

  • Det var USA som förde Maoisterna till makten genom att motarbeta Chiang Kai Shek.
   Det uttalade motivet från de anglosaxiska eliterna var att hindra Kina att bli en kapitalistisk konkurrent.
   USA under starkt inflytande av britterna bearbetade länge Kina inifrån för det ändamålet och lät kommunister tränas i lokaler tillhörande YMCA en pseudokristen organisation som infördes av personer inom Pilgrim Society som kan sägas ha utgjort angloamerikanernas djupa stat.
   Det innebär förstås inte att den nuvarande ledningen är någon marionett för anglosaxerna.
   Dom har hittat tillbaka till en mer autentisk filosofi.
   Delvis överensstämmande med Kon Fu Tse men framförallt pragmatisk och lärande. Kinas resultat talar för sig självt.
   Chiang Kai Shek skulle nog ha blivit värmd om han kunde se hur Kina utvecklats.

   • Det hade nog betydelse att maoisterna besegrade Chiang Kai Shek militärt, med ökande folkligt stöd. Kina blev en alltmer framträdande politisk konkurrent till USA i närområdet, i den alliansfria rörelsen och i den kommunistiska rörelsen.

    • Jag invänder absolut inte mot vad du säger Anders.
     Chiang Kai Shek var helt i linje med de flesta som vill ha mer traditionellt styre beredd att gå långt för att bekämpa kommunism.
     Men till saken hör ju att han trodde sig ha starkt stöd från USA!
     I den processen att han ville utmanövrera kommunisterna samarbetade han med allt som tycktes hjälpa inklusive de kriminella triaderna.
     (Och även om Mao-sidan kanske också använde en del såna ’pragmatiska’ metoder så försvarar jag inte alla Chiangs gärningar)
     Chiang var ju utbildad av Japanerna vilket antagligen skapade en splittrad känsla under Japans interventionskrig mot Kina.
     Det är inte svårt att förstå att den andra sidan kunde få stöd men det jag är inne på är framförallt anglosaxernas förrädiska och manipulativa dubbelspel. Jag tror att att kampen mot detta ondskans imperium gynnas av att även de vänsterinriktade intresserar sig mer för detta.
     Och att även motståndet inifrån USA kan stärkas av att detta kommer upp i blickfånget.
     Inte minst skulle mer konstruktiva amerikanska krafter tjäna på att problematisera britternas mycket starka inflytande över hur det nuvarande USA har kunnat uppstå, vilket inkluderar allt som har med kommunismens paradoxala spridande och samtidiga bekämpande att göra.
     Det fanns heller ingen självklar anledning till varför fiendskap mellan USA och de kontinentala makterna skulle uppstå. Utan den komponenten inga världskrig ingen kommunism utan mer av konstruktiv handel vore möjlig.

     Frankrike hjälpte USA vid frigörandet från britterna. Tsarryssland hjälpte Lincoln vid inbördeskriget. Flera Tyskar och Fransmän och andra inspirerades av den amerikanska förebilden med en nationellt befrämjande ekonomi i stället för den skadliga brittiska liberalismen och imperialismen.

     • @petergrfstrm 28 september, 2022 At 11:03
      Faktum är att gemene man var ganska ointresserad av om det skulle vara traditionellt styre eller inte. Efter 40 års strider ville man ha fred och ordning. Kina var då ett jordbruksland och vad Maoisterna sa lät bra för jordbrukarna, och därför fick dom starkt folkligt stöd. USA trodde att kommunismen bara var något tillfälligt och snart skulle falla samman, men dom hade fel.

    • @Anders Romelsjö (red) 28 september, 2022 At 07:53
     Faktum är att Maoisterna inte alls besegrade Chiang Kai-Shek militärt. Segrarna skriver historien. Till exempel, slaget vid Luding existerade aldrig. Vad som snarare hände var att folk över gav Chiang Kai-Shek och gick över till Mao sidan, och Chiang Kai-Shek sidan kollapsade och flydde.

   • @petergrfstrm 28 september, 2022 At 00:29
    Undrar var du får det ifrån. Jag har aldrig hört den versionen. USA far fast allierad med Nationalisterna och trodde att Kommunisterna var något tillfälligt och snart skulle kollapsa och försvinna. Däremot är det sant att dagens regering och deras politices är mycket lika vad Chiang Kai-Shek ville uppnå.

  • @Tore Lund 27 september, 2022 At 19:00
   En kinesisk invasion av Taiwan är synnerligen osannolik idag. Om det blir en invasion kommer den inifrån Taiwan. Vad Kina försöker göra är att kasta ut ockupationsmakten USA och låta Taiwan återförenas med hemlandet. Taiwan har varit en del av Kina sedan omkring 30,000 år, samma folk, samma språk, samma kultur, och gemensam historia. Den återföreningen håller faktiskt på att ske. USA är förtvivlade. Därför allt denna teater med besök, som Pelosi. Taiwan handel med Kina är omkring fyra gånger sås stor som med USA, och ökar dubbelt så fort. Taiwan politiker från Chiang Kai-Shek partiet Kuomintang är just nu i Peking för att diskutera hur en återkoppling skall genomföras. DPP partiet är ett amerikanskt marionett parti. USAs marionettregim på Taiwan gjorde en poll. 1.5% vill ha självständighet, 1.5% vill bli en provins övernatt i Kina, de flesta andra vill att det fortsätter som det går nu. China Times, Taiwan större tidning, gjorde en egen poll. Omkring 75% av de yngre, under 35, vill att Taiwan skall återkoppla med fastlandskina, men långsamt, steg för steg återförenas.

  • Tore Lund 27 september, 2022 At 19:00
   Kinas kommunistpartiet varken äger eller styr Kina. Kina är folkstyrt och folkägt. Kina administreras av Nationalkongressen som väljs, och Nationalkongressen utser regeringen, mycket lika som det är i Sverige. Kina är ingen diktatur, utan har ett mycket avancerat folkstyre eller demokrati. Kommunistpartiet uppgift är inte samma som ett svenskt parti, utan dess uppgift är att kanalisera folkviljan till Nationalkongressen och regeringen, som sedan delegerar vissa uppgifter tillbaka. Uppenbart saknar de flesta svenskar IQ att förstå, och dessutom är svenskarna lika hjärntvättade som tyskarna var under Nazityskland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here