Vad kommer att ske i Ukraina-kriget med övergång från ”särskild militär operation” till öppet krig?

33
1745

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/09/folkeavstemning-donetsk-696×360.png

Från folkomröstningen i Donetsk, skärmdump från video.

En ny artikel 22/9 av Gilbert Doctorow.

https://gilbertdoctorow.com/2022/09/22/from-special-military-operation-to-open-war/. Även publicerad på norska https://steigan.no/2022/09/fra-spesiell-militaeroperasjon-til-apen-krig/?utm_source=substack&utm_medium=email. Gilbert Doctorow är en oberoende politisk analytiker i Bryssel.

Från ”särskild militär operation” till öppet krig

Från ”särskild militär operation” till öppet krig: betydelsen av folkomröstningarna i Donbas, Kherson och Zaporozhie

Vladimir Putins tv-tal 21/9 morse och hans försvarsminister Shoigus uppföljande kommentarer, där han meddelade att Rysslands arméreserver delvis skulle mobiliseras för att lägga till totalt 300 000 man till den militära kampanjen i Ukraina, har fått stor uppmärksamhet i västlig press.  Planer på att hålla folkomröstningar om anslutning till Ryska federationen i Donbasrepublikerna i helgen och även i oblasterna Kherson och Zaporozhie inom en mycket snar framtid, har också rapporterats i västerländsk press.  Som vanligt har man dock inte sett sambandet mellan dessa två utvecklingar eller, om man sett det, har man inte informerat allmänheten om det. Eftersom just detta samband har lyfts fram i den ryska statliga televisionens talkshows de senaste två dagarna, tar jag tillfället i akt att ge mina läsare de viktigaste fakta om vilken vändning den pågående konflikten i Ukraina nu kommer att ta och en uppdaterad bild av när den kommer att avslutas och med vilka resultat.

Själva idén om folkomröstningar i Donbas har förlöjligats av mainstream media i USA och Europa. De fördöms som ”bluff” och vi får veta att resultaten inte kommer att erkännas.  I själva verket bryr sig Kreml inte alls om huruvida resultaten erkänns som giltiga i väst.  Deras logik ligger någon annanstans. När det gäller den ryska allmänheten har den enda kritiska anmärkningen om folkomröstningarna handlat om tidpunkten, där till och med vissa patriotiska människor öppet säger att det är för tidigt att hålla omröstningen med tanke på att Folkrepubliken Donetsk, Zaporozhie och Kherson oblasts ännu inte har blivit helt ”befriade”. Även här ligger logiken i dessa omröstningar någon annanstans.

Det är en självklarhet att Donbassrepublikerna och andra territorier i Ukraina, vilka nu är under rysk ockupation, kommer att rösta för att ansluta sig till Ryska federationen. När det gäller Donetsk och Lugansk var det bara under påtryckningar från Moskva som deras folkomröstningar 2014 handlade om att förklara suveränitet och inte om att bli en del av Ryssland. En sådan annektering eller sammanslagning välkomnades inte av Kreml då, eftersom Ryssland inte var redo att möta det förväntade massiva ekonomiska, politiska och militära angrepp från väst som skulle ha följt.  I dag är Moskva mer än redo: landet har faktiskt överlevt alla ekonomiska sanktioner som västvärlden införde redan före den 24 februari och det ständigt ökande utbudet av militär materiel och ”rådgivare” från Natoländerna till Ukraina.

Omröstningen om Rysslands anslutning kommer troligen att ge 90 procent eller mer av rösterna.  Vad som omedelbart kommer att följa på den ryska sidan är också helt klart: inom några timmar efter det att resultatet av folkomröstningen tillkännagivits kommer den ryska statsduman att anta ett lagförslag om ”återförening” av dessa territorier med Ryssland, och inom någon dag eller så kommer det att godkännas av parlamentets övre kammare och omedelbart därefter kommer lagförslaget att undertecknas som lag av president Putin.

Om vi bortser från hans tjänstgöring som underrättelseagent för KGB, vilket är allt som västvärldens ”Rysslandsspecialister” i oändlighet talar om i sina artiklar och böcker, låt oss också komma ihåg Vladimir Putins juristexamen. Som president har han systematiskt hållit sig inom nationell och internationell lag. Det kommer han att göra även nu.  Till skillnad från sin föregångare Boris Jeltsin har Vladimir Putin inte styrt genom presidentdekret, utan genom lagar som utfärdats av ett tvåkammarparlament bestående av flera partier.  Han har styrt i enlighet med den internationella lag som utfärdats av FN. FN-lagstiftningen talar om okränkbarheten av medlemsstaternas territoriella integritet, men FN-lagstiftningen talar också om okränkbarheten av folkens självbestämmande.

Vad följer av den formella sammanslagningen av dessa territorier med Ryssland?  Det är också helt klart. Som integrerade delar av Ryssland är varje angrepp på dem, och det kommer säkerligen att ske sådana angrepp från de ukrainska väpnade styrkorna, ett casus belli (krigsorsak, ö.a.). Men även innan dess har folkomröstningarna föregåtts av tillkännagivandet om mobilisering, vilket pekar direkt på vad Ryssland kommer att göra ytterligare om utvecklingen på slagfältet kräver det. Progressiva mobiliseringsfaser kommer att rättfärdigas inför den ryska allmänheten som nödvändiga för att försvara Ryska federationens gränser mot Natos angrepp.

När de av Ryssland ockuperade ukrainska territorierna slås samman med Ryska federationen kommer den ”särskilda militära operationen” (SMO) att avslutas. En SMO är inte något man genomför på sitt eget territorium, vilket paneldeltagarna i talkshowen Evening with Vladimir Solovyov påpekade för ett par dagar sedan.

Den markerar början på ett öppet krig mot Ukraina med målet att fienden ska kapitulera villkorslöst. Detta kommer sannolikt att innebära att det civila och militära ledarskapet avlägsnas och, med stor sannolikhet, att Ukraina styckas upp.  När allt kommer omkring varnade Kreml för mer än ett år sedan för att den av USA dikterade vägen till Nato-medlemskap för Ukraina kommer att leda till att landet förlorar sin status som stat. Dessa särskilda mål har dock inte förklarats hittills; den globala säkerhetsmålsättningen handlade om att försvara Donbass mot folkmord och om att avnazifiera Ukraina, vilket i sig självt är ett ganska vagt begrepp.

Att lägga till ytterligare 300 000 beväpnade män till den styrka som Ryssland har utplacerat i Ukraina innebär nästan en fördubbling och kommer säkerligen att åtgärda den brist på infanteri som har begränsat Rysslands förmåga att ”erövra” Ukraina. Det var just bristen på manskap som förklarar Rysslands smärtsamma och pinsamma tillbakadragande från Charkovregionen under de senaste två veckorna. De kunde inte stå emot den massiva koncentrationen av ukrainska styrkor mot deras eget tunt bevakade grepp om regionen. Det strategiska värdet av den ukrainska segern kan ifrågasättas, men den förbättrade avsevärt deras moral, vilket är en viktig faktor för utgången av alla krig. Kreml kunde inte ignorera detta.

Vid presskonferensen i Samarkand förra veckan, efter avslutningen av det årliga mötet mellan statscheferna i Shanghai Cooperation Organization, fick Vladimir Putin frågan varför han har visat så mycket återhållsamhet inför den ukrainska motoffensiven. Han svarade att de ryska attackerna mot ukrainska elverk som följde på förlusten av Kharkovområdet bara var ”varningsskott” och att det skulle komma mycket mer ”effektfulla” åtgärder framöver.  När Ryssland övergår från SMO till öppet krig kan vi följaktligen förvänta oss massiv förstörelse av Ukrainas civila och militära infrastruktur för att helt blockera all förflyttning av vapen från västvärlden från leveranspunkterna i Lvovregionen och andra gränser till frontlinjerna. Vi kan så småningom förvänta oss bombningar och förstörelse av Ukrainas beslutscentra i Kiev.

När det gäller ytterligare västerländskt ingripande har västerländska medier tagit upp president Putins tunt beslöjade kärnvapenhot mot potentiella angripare. Ryssland har uttryckligen förklarat att varje aggression mot landets egen säkerhet och territoriella integritet, som från pensionerade generaler i USA kommer att bemötas med ett kärnvapensvar. När Rysslands kärnvapenhot riktas mot Washington, vilket nu är fallet, snarare än mot Kiev eller Bryssel, vilket hittills har antagits, är det osannolikt att beslutsfattare på Capitolium länge kommer att förbli nonchalanta när det gäller Rysslands militära kapacitet och fortsätta att eskalera ytterligare.

Mot bakgrund av all denna utveckling är jag tvungen att revidera min bedömning av vad som hände vid Shanghai Cooperation Organization-mötet.  Västliga medier har riktat all uppmärksamhet mot en enda fråga: den förmodade friktionen mellan Ryssland och dess viktigaste globala vänner, Indien och Kina, på grund av kriget i Ukraina.  Detta föreföll mig vara grovt överdrivet. Nu verkar det vara fullständigt nonsens. Det är otänkbart att Putin inte diskuterade med Xi och Modi vad han är på väg att göra i Ukraina. Om Ryssland nu verkligen levererar en mycket större del av sin militära potential till sina krigsinsatser är det helt rimligt att förvänta sig att kriget kommer att sluta med rysk seger senast den 31 december i år, vilket Kreml tycks ha lovat sina lojala anhängare.

Om man ser bortom Ukrainas eventuella förlust av sin självständighet kommer en rysk seger att innebära mer än en Afghanistan-liknande blodad näsa för Washington. Den kommer i så fall att avslöja det låga värdet av USA:s militära paraply för EU:s medlemsstater och kommer med nödvändighet att leda till en omvärdering av Europas säkerhetsarkitektur, vilket är vad ryssarna krävde innan de inledde sitt intrång i Ukraina i februari.

Andra artiklar av Gilbert Doctorow:
Shanghaigruppens möte i Samarkand – inledande slutsatser.
USA ökar insatsen: är vi verkligen på väg mot tredje världskriget och vad kan rädda oss?

Föregående artikelUkraina, EU:s diktatur och ändrad världsordning: Lavrov tal vid FN:s generalförsamling och presskonferensen.
Nästa artikelUSA säljer offensiva vapen till en provins i Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

33 KOMMENTARER

 1. Det har varit öppet krig sen ryssarna gick över gränsen, så hela skillnaden är den ryska propagandan. När ryska arnén gjort soldater av civilisterna de tvångsinkallat, och utrustat dem, kommer angriparna att vara fler än försvararna igen.

  Frågan är hur de stackars civilister som kallats in reagerar på pennalismen i ryska armén. För länge sen fanns rapporter om hur soldater använde vapnen mot den egna plutonen sen den förgripit sig på vederbörande. Vi har redan sett att ryska soldater skjutit sina egna befäl. Den ryska imperialismen baseras på ett nät av herrefolk och undersåtar vi inte riktigt kan ta in.

   • Jo, Ukraina har förmodligen kallat in ”civilister” med militär grundutbildning, men den stora skillnaden är att de vet vad de strider för, ett fritt Ukraina. De som kallas in i Ryssland är nog inte helt säkra på varför de skall dö i Ukraina, lika lite som många av de som inkallades i USA för att dö i Vietnam.

     • Vad är det du vill ha ”källa” på? Att Ukraina FÖRMODLIGEN har kallat in ”civilister” med militär grundutbildning?
      Eller att de skulle veta vad de strider för?
      Eller något annat i texten?
      Om du är lite mer tydlig är det lättare att svara.

     • Förmodligen åsyftar @Andersl på de berömda fantasifostret ”att mobilisera en miljon män” som blev kläckt av Ze. Det blev som bekant inget av det även om neokonservativa och ryssofober i USA dräglade hejdlöst ett tag över fantasifostret ”en miljon mans armén.” Varför uteblev det? Sannolikt för att gemene ukrainare har börjat fatta vad det egentligen handlar om – föra krig mot Ryssland tills den sista ukrainare stupar. Gemene ukrainare vill inte kriga för oligarker och samling neokonservativa i USA (som Victoria F**k EU Nuland även känd som Nudelman) som jo har ”a score to settle against Russia” som går tillbaka till 900-talets Khazaria.

    • De vet att de strider för MOTHER RUSSIA.
     De som säger annat är ryssofober som har svårt att tro att Ryssar kan älska sitt land för att dö för moderlandet.

     Idag avslutas folkomröstningen. Duman ska i veckan acceptera utfallet mest sannolikt blir det JA till moder Ryssland. Och på fredag ska Rysslands President hålla tal. Republikerna blir formellt en del av i Ryssland. Från och med den 1 oktober finns inte längre ukronazi enheten så som den visas på kartan.

     2014 ”förloras” krim. 2022 ”förloras” Donbas/Lugansk. Politikens schackmästare har än en gång spelat ut hela det västerländska politiker och elit kåren med några genomtänkta och smarta drag. Hatten av för Rysslands President Vladimir Putin och Rysslands andra politiska och militära ledare🤗🤗🤗

     Mer om The Referendum Game Changer: https://sonar21.com/more-on-the-referendum-game-changer/

     Föreningen hata Ryssland får ha demonstrationer på torgen någonstans i städer i den alltmer utspelade väst

  • @Sam Berglund 27 september, 2022 At 09:53

   Tråkigt att du inte lagt märke till kriget mellan UKRAINA och DONBASS sedan 2014 med 14 000 döda.

  • Sam du skriver: ” Civilister har tagits i anspråk, men de är nog frivilliga, försvararen av eget territorium tenderar att ha stridsmoral.”

   Du borde fråga dig varför är alla ukrainska män, som vimlar omkring på Europas gator, inte i sitt land och strider för det. De flyr från kriget.
   De är inga riktiga flyktingar, för hela västra Ukraina är lugnt och det är ett gigantiskt område.
   Hörde av en granne att hon träffade en kvinna från västra Ukraina som var här och hälsade på sin dotter som skulle föda barn, att kvinnan skulle sedan åka tillbaka till Ukraina då hon ansåg att det var ingen som helst fara att vara i västra Ukraina utan det var lugnt.

   Sverige brukar göra bedömningen om det finns ett så stort säkert område i deras eget land, så skickar man tillbaka flyktingar dit. De gör tydligen undantag för just ukrainare. Jag har hört att det vimlar av ukrainska bilar ute på Ekerö, det är de rika som kommer hit, de kan köpa sig fria från kriget.
   Det kostar 60000 kronor för det priset får de ett utresetillstånd för 14 dagar, sedan åker de inte tillbaka.
   Alla dessa undantag för ukrainare som även gäller deras hundar, funderar jag över om det är USA som står bakom.

   Såg en video med en man som berättar att de tog honom utanför hans arbete och satte handbojor på honom och förde bort honom, tvångsrekrytering. Han säger att han verkligen inte ville gå med i kriget, en från USB, en militärpolis och en vanlig polis hämtade honom från arbetsplatsen. De sa åt honom att välja mellan militären eller fängelse, så han togs till en förläggning. Det fanns ingen utrustning, ingenting att äta och han ansåg det var rena självmordsuppdraget så han deserterade till LPR.

   They handcuffed me and took me to the unit.

   ◾️Igor Yemchik, a resident of the Ivano-Frankivsk region, who voluntarily surrendered to the People’s Militia of the LPR, told how the Armed Forces of Ukraine replenish their ranks to the Donbass decides channel.

   Jag har sett videor där ukrainska män flyr kriget genom att gömma sig i skogen, och polisen gör razzia där för att finna dem.
   Jag har sett också hur de snickrar ihop flottar och stakar sig över till Rumänien.
   Jag har sett hur militärpolisen sköt efter tre personer som försökte simma över till Rumänien.
   De klarade sig, trots att man såg hur kulorna slog ned i vattnet strax intill dem.
   Jag har sett ilskna ukrainska kvinnor som ger sig på befälen som hämtar deras män och skriker varför finns inte politikernas söner , oligarkernas söner bland dem som tvångs inkallas.
   Jag har sett en hel bataljon av ukrainsk militär som deserterade då deras befäl var asberusade och försökte tvinga dem att utföra krigsbrott, de flydde på natten och oskadliggjorde befälen.
   De sökte upp DPR och blev hellre deras krigsfångar.
   Detta var bara en liten del av alla berättelser, så ukrainarna vill inte alls dö på slagfältet.
   Deras herrar England. EU och USA vill att de skall dö i krig mot Ryssland.
   Befälen har fått order att skjuta dem som vill ge upp, lägga ned vapen och bli krigsfångar.

   • So what, det är väl iallafall bra att de tar hand om sina hundar. Eller hur Vivianne. Ja jag är en mycken djurvän och det utgår jag från att du verkligen också är

 2. Ukraina stod inför utplåning för ett halvår sen och förbjöd att vapenföra män att lämna landet. Civilister har tagits i anspråk, men de är nog frivilliga, försvararen av eget territorium tenderar att ha stridsmoral. I Väinö Linnas Okänd Soldat berättas samma sak, finnarna stred för sitt eget land, mot samma fiende.

  Den ryska angriparen har fram till nu främst varit yrkesarmén, men den har bara skickats över gränsen utan att veta vart den skulle. Den här gången ska civila ryska i militärkläder anfalla Ukraina, de vet vad som väntar. Ingen vet hur det kommer att gå.

  ”Någon” har sprängt Nordstream 1 och 2 utanför Gotland. Naturligtvis kommer en klick att hävda att USA gjort det, det finns ju teoretiker. I praktiken föbereder sig nog den djupa ryska imperiestaten i Felix Dzersjinskijs version på ändlöst civilisationskrig. Behandlingen av informationssamlande japansk diplomat tyder på samma sak.

  • Det är Tyskland självt som misstänker sabotage inte den berömda men obefintliga ”klick” älskad av @sam berg i Lund.

   De som kan engelska kan läsa detta:

   ”Russian gas pipelines could have been sabotaged – Tagesspiegel
   Berlin reportedly considers the multiple leaks that caused pipeline pressure losses to be no coincidence”

   Berlin has formed the opinion that a loss of pressure in three natural gas pipelines between Russia and Germany on Monday was not a coincidence, but a “targeted attack” from either Ukraine or Russia, the Tagesspiegel newspaper has reported.

   Pressure in one of the Nord Stream 2 lines dropped sharply overnight, followed by both of Nord Stream 1’s on Monday afternoon.

   Denmark announced that a gas leak was spotted off the coast of Bornholm island in the Baltic Sea and closed the area for maritime traffic, but could not confirm if this was what caused the situation.

   According to Tagesspiegel, the German government and agencies investigating the incident “can’t imagine a scenario that isn’t a targeted attack,” according to an anonymous source familiar with their assessments. “Everything speaks against a coincidence.”

   The outlet explained that a deliberate attack on the bottom of the sea has to involve special forces, navy divers or a submarine. Berlin is reportedly examining two possible scenarios. In the first, Ukraine or “Ukraine-affiliated forces” could be behind the attack. The second option is that Russia did it as a “false flag,” to make Ukraine look bad and drive EU energy prices even higher.

   • Då är det ju tur att Tyskland säkrat leveranser av gas från annan källa, så att de kan undkomma Putins utpressningsförsök.

    • Ska du inte tillägga att det som ”säkrats” är dyrköpt, på kortsiktigt och mer eller mindre försvagar Tyskland rejält och lögnimperiets grepp på landet är numer rentav livsfarlig – vilket är ett avsikterna med hela sanktions politiken iscensatt och påtvingad av USA.

    • @Anders 27 september, 2022 At 17:28
     Det är precis vad dom inte har lyckats med. Volymerna är för små. Dessutom sägs kostnaden vara 5 gånger så hög, och kapacitet i terminaler för att ta emot gasen i Europa saknas. Tyskland lutade alltmer mot att samarbeta med Ryssland, och det är säkert anledningen till att förmodligen USA ligger bakom sabotaget. Biden lovad ju redan 7 februari 2022 att ”göra slut” på North Stream. Ryssland säger, lyft USA sanktionerna så flödar gasen. Sabotaget tar udden av det.

  • Sam Berglund 27 september, 2022 At 10:15

   ”Någon” har sprängt Nordstream 1 och 2 utanför Gotland. Naturligtvis kommer en klick att hävda att USA gjort det, det finns ju teoretiker. I praktiken förbereder sig nog den djupa ryska imperiestaten i Felix Dzersjinskijs version på ändlöst civilisationskrig. Behandlingen av informationssamlande japansk diplomat tyder på samma sak”

   Var det inte USA som ville sälja flytande gas till Tyskland för att ersätta direktimporten från Ryssland via rörledning?
   Jag vill minnas det talades ljudligt om det för något år sedan.

   Om nu USA så gärna vill sälja sin flytande gas så är väl en attack på rörledningen från Ryssland en effektiv konkurrensåtgärd?

   USA har visat sin våldsbenägenhet på så många andra ställen så varför inte här också?

   Motivbilden är i alla fall solklar.

  • När det gäller sabotaget av gasledningen. Primära misstänkta är Ukraina och USA. Ryssland har ju gått ut och tydligt sagt, häv de amerikanska och Europa sanktionerna och gasen kommer att flöda och ni slipper kalla duschar och kalla hem. Biden lovade 7 februari 2022 att ”göra slut” på North Stream. Nu tar detta udden av Rysslands utspel. USA och Ukraina kan ju säga nu att nu kan ju Ryssland inte leverera gasen, så att lyfta USA sanktionerna gör ingen skillnad.

   Att utföra ett sådant här sabotage är enkelt, ingen avancerad utrustning behövs. Utrustningen kan skruvas i hop vid köksbordet. En kraftig sprängladdning, en metalldetektor, en kabel och en vattentät låda. Från en civil gummibåt, som inte syns på radar, släpar man lådan efter botten tills metalldetektorn indikerar att lådan är nära ledningen. Då detonerar man sprängladdningen, och åker och fiskar.

   Nu gäller det framför allt att hålla folken i Europa informerade så dom bättre förstår farorna med att alliera sig med USA.

 3. Haha Sam, sicket shill.

  Så till det seriösa; nej tror inte det blir ett sk storkrig, då är det fini med oss alla inkl de fega som bara vågar starta krig mot Länder som inte kan matcha dom själv fega, militärt och ekonomiskt. Så nej, tror inte det blir ett megakrig. Däremot kan det på slagfältet bli mycket allvarligt. Dvs om cowardsen inte backar undan. They made the first blood, via folkmordssprutförsöket och nu Östukrainaprovokationen. De ska betala fullt ut. Hur räkningen på sista raden kommer se ut, avgör dom. Ryssland samlar nu 300 000 för att skydda folkomröstningen. Om parasiterna inte förstår den signalen, kommer sista raden bli fet för globalistparasiterna

 4. pz,
  Javisst är det parasiter. Har alltid varit och kommer alltid att vara.
  Många indianer som tvingades överge allt när parasiterna skulle ta plats.

  Jag såg filmer på Youtube i går kväll där äldre babusjkor i östra Ukraina mer eller mindre tvingades sälja sina hem och små jordbruk för en spottstyver i amerikanska dollar när de inte längre orkade vara kvar.
  En liten bondgård som de säkert ägt och brukat i generationer.
  Påminner lite om Israel när palestinier tvingades bort när det nya herrefolket skulle ta plats.

  Hoppas ryssarna nu förmår sparka ut gamarna från USA och deras lierade Västäckel.
  Väst är parasiter som vill erövra land som inte är deras.
  Det är typiskt för västra Europa genom hela historien.

  Sparka ut landstjuvarna från USA och släng deras vägskyltar på engelska efter dem.
  Områden öster om floden Dnepr är vare sig deras land eller deras kultur.

  Jag älskar Ryssland och Kina.
  De och några mindre länder är de enda som bannlyst den krigiska och imperialistiska liberalismen.
  En frihet som är frihet endast för dem som utövar den.
  Liberalismen är den mest orättvisa idéburna konstruktion som finns på hela jorden.
  Liberalismen är förtrycket och rofferiets egna ideologi.
  Liberalism har inget med folkets frihet att göra.
  De i västra Ukraina som gått med USA är inget annat än östslaviska landsförrädare.
  Tyvärr har det här landsförräderiet under senare decennier spridit sig över hela Västvärlden bara för det här fåtals glupska begär efter mera tillgångar och land.
  Ryssland kommer överleva så länge de orkar hålla Liberalismen och deras parasiter utanför sitt land och tillgångar.
  Tillgångarna räcker för Rysslands del.
  Varför inte bara slå ifrån huvudströmbrytaren som länkar Ryssland till Baltikum så kan de istället få klara sig på Socialdemokraternas energipolitik som bara levererar elektricitet till överkomligt pris när det blåser vindar?
  Det är dags för idioterna att få stå till svars för vad de åstadkommit.
  Men tyvärr kommer de inte att göra det.
  Klimatutopisterna kommer skylla på den nya regeringen istället.
  Det är så den ansvarslösa demokratin fungerar som är fjärmad från all behövlig kontinuitet.
  Inte för jag är kommunist, men någon vettig planering fordras faktiskt för att viktiga system ska fungera.
  Tillfälliga känsloyttringar och opinionsyttringar hör inte dit.
  Jag har slutat att tro på demokrati alltid är styrkan.
  Verkligheten ser inte ut så.
  Liberal demokrati lider av allvarliga sjukdomar och brister.
  Även psykiska sjukdomar.
  Ofta i form av Västvärldens ledares hjärntvätt till dess befolkning.
  Undvik att bli smittad.
  Se till att hålla dig frisk!
  Som med Covid tror jag på avhållsamheten.
  Beblanda dig inte med gravt smittade.
  Undvik också USA-liberala smitthärdar som exempelvis svenska SVT Public Service!
  Eller varför inte Dagens Nyheter?
  En svensk liberal dagstidning som jag faktiskt aldrig någonsin läst eller ens tittat i.

  • Så är det i stora drag o själv gillar jag verkligen väst ooch öst ooch syd ooch nord inkl samtliga dess etniska grupper..Dock älskar jag inte övermåttanmycket de (de inavlade ’hehe’..fy f.. i psykoidenklaverna) som vill illa. De ska kartläggas, ringas in, containas och skickas..nånstans, som det heter. Vi ska veta vem de är, pinpointa; de sitter inte i ’ca’ 5000 städer, de sitter i typ 4-5 sjukdomsspridande enklaver, de är krig, svält , fattigdom, nöd/för tidig död, ekvivalent med 4 kända sk orter, de inavlade parasitärdementas egna all inclusive

 5. @Anders 27 september, 2022 At 13:15
  Om ukrainsk mobilisering, utan bakgrund med militär utbildning, från en artikel av förskaren Gordon Hahn:
  ”Rubric: Spänningar inom den politiska och militära eliten håller på att förvandlas till en kris
  Detta har lämnat hundratusentals förbittrade tjänstemän med detaljerad kunskap om statens organisation, drift och finansiering utan arbete och söker arbete i ett krigshärjat land med en mobiliseringslag som värvar alla arbetsföra manliga medborgare till Committed till tjänstgöring i försvarsmakten, även om lagstiftning för att inbegripa kvinnor i denna skyldighet sägs vara under behandling. Dessa utstötta upprätthåller band med tidigare kollegor i byråkratin och kan planera för att undergräva Zelenskij, hans politik och själva regimen.”
  https://globalbridge.ch/ukraine-selenskyj-und-seine-regierung-sind-alles-andere-als-stabil/

 6. Jag noterar med förvåning att signaturen M verkar vara helt okunnig om det som i Sverige heter totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
  Totalförsvarsplikt kan delas upp i tre delar: De som tjänstgör inom Försvaret, både yrkesmilitärer och värnpliktiga. Civilplikt, t.ex. räddningstjänst, sjukvård, etc. Samt de som arbetar inom sektorer som är viktiga att de fungerar under krig.

  D.v.s. samtliga som bor i Sverige är skyldiga att hjälpa till i händelse av krig.

  Jag finner det inte osannolikt att motsvarande lagstiftning finns även i Ukraina. Då är det inte alls konstigt om ”arbetsföra manliga medborgare till Committed[sic!] till tjänstgöring i försvarsmakten”.
  Jag finner det inte heller osannolikt att det inom den ukrainska försvarsmakten finns en personalkategori som inom svenska Försvaret benämns civilanställda. D.v.s som inte är militärer utan t.ex. mekaniker, administratörer, sjukvårdspersonal.
  Då faller allt på plats och även de ukrainare som inte har militär utbildning kan göra sin plikt för att skydda land och befolkning från den ryska angriparen.

  • @Anders 27 september, 2022 At 19:11
   ”Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
   …D.v.s. samtliga som bor i Sverige är skyldiga att hjälpa till i händelse av krig.”

   Du vet absolut INGENTING om MIG men ändå läxar du upp mig.
   Du vet inte hur gammal jag är. Du vet inte ens var jag bor och det tänker jag inte avslöja!!.

   • @M, jag tror knappast att Anders bryr sig om vem du är, hur gammal du är eller vart du bor. Istället för att klaga så borde du vara tacksam att Anders lär dig saker vilket gynnar oss alla.

  • Spelar ingen roll hur många plus var ålders gränsen går från 10 åringar till 80 eller till och med 90 kanske?
   Samling ryssofob måste fatta att The Game is Over! Denna vecka (vecka 38 2022) går till historien som den sista för enheten som kallades Ukraina. Mobilisering eller ej, miljarder dollar vapen leveranser eller ej, det zionazistiska styret i Ukraina är snart över. Vi kommer att läsa om vilka ukronazi som haffades, vilka som flydde, plus att de nya ledarna av det som blir kvar av före detta Ukraina vill ha omedelbara och villkorslösa förhandlingar med Ryssland, mm. Det blir även nya ramsor från samling dumdryga ”ledare” i väst anförda av Stollenberg, Blinka, blinka och kretinernas drottning van der Lügen – och med Dam(m) Tuss som soprano givet hennes skrik förmåga (senilen Biden blir bedridden precis som f.d. ukraina och kan inte delta. Till alla ryssofober: Enjoy the show 🤣🤣🤣 Som det berömda ordspråket säger: ”Det är dyrt att vara ryssofob”

 7. Om man vid det här laget inte inser att det är krig som USA och ”Deep State” styr sig själv och sina vasaller mot i världen är man bra dum eller oinformerad. Jag själv har börjar förbereda mig på vad som komma skall och bunkrat upp med allt som kan tänkas behövas och utgår från att vår lilla stad inte är uppsatt som mål för ett motangrepp från Ryssland. Värre är det nog för de större städerna i Sverige som kan komma att drabbas. Ja, det är krasst tänkt men det finns många andra som inser vart det barkar hän så det är nog lika bra att vara förberedd. Kan tänka mig att det finns massor av folk i städer som New York, London, Berlin m.m som funderar i samma banor och vart de ska ta vägen? Men efter en vätebomb mot stora befolkningscentra som ovan behöver man nog inte fundera mer…Det kallas game over!

  • Benny jag tror inte du behöver oroa dig. Så sopig som det har visat sig att den ryska militären är tror jag inte vi behöver vara oroliga för ett ryskt anfall på Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here