Sabotage mot ryska gasledningarna till Europa?

22
1893

 

Nord Stream 2

Aftonbladet skrev efter lunch idag:

 • Trycket i Nord Stream 2 föll under natten mot måndag från 105 till 7 bar. Senare på måndagen bekräftades ett läckage genom att stora områden med bubblor upptäcktes på ytan utanför den danska ön Bornholm. Timmar senare upptäcktes de två läckagen på Nord Stream 1, med knappt sju kilometers mellanrum.

 • Läckagen förekommer på tre ställen. Nord Stream 1 har två läckor, i svensk ekonomisk zon ungefär i höjd med Simirishamn. Nord Stream 2 läcker i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 och 2 är uppskattningsvis 75 kilometer, och avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 uppgår till ungefär 6 kilometer. På måndagen utfärdade Sjöfartsverket också två varningar för läckorna. Båtar och flygplan har förbjudits att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från läckorna.

 • Omfattande mängder gas bedöms ha läckt ut, men det är oklart hur mycket. Enbart Nord Stream 2, som aldrig tagits i bruk, beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att ”havet bubblar”. Den som bor vid kusten i närheten av utsläppen behöver inte oroa sig. Däremot rapporterar AP att utsläppet kan orsaka mindre skador på miljön. Läckorna ska dock inte utgöra något hot mot nuvarande gaslager, då Nord Stream 1 aldrig öppnade efter en planerad stängning för underhåll, som skulle ha upphört tidigare i september.
 • Än så länge vet man inte vad som orsakat läckagen. Men enligt flera experter och analytiker beror läckagen sannolikt inte på en olyckshändelse. Bolaget Nord Stream AG, som sköter driften av ledningarna, säger att de jobbar med att utreda vad som hänt. Danska Energistyrelsen säger att man misstänker att det är ett ”riktigt stort hål”, eftersom det läcker ut mycket gas. Svenska försvarets insatschef Michael Claesson uppger för Aftonbladet att man inte utesluter att det finns koppling till Rysslands mobilisering i förra veckan.
 • På tisdagen meddelar utrikesminister Ann Linde (S) att regeringen kallat till krishantering på regeringskansliet och andra myndigheter med anledning av gasläckorna. Hon meddelar också att hon har kontakt med sin danska ministerkollega och att man eventuellt ska ha ett möte under kvällen. Danska Energistyrelsen har bett det statliga elföretaget Energinet att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn efter läckorna.

Tyska tidningen Tagesspeigel, Der Spiegel och RT, Russia Today. rapporterar om sannolikt sabotage mot de ryska gasledningarna Nordstream 1 och Nordstream 2 till Europa.

Kreml är mycket bekymrade av detta säger Putins pressekreterare Dimitri Peskov Moscow Times.

Ryska gasledningar kan ha saboterats

Berlin och Moskva anser att de många läckor som orsakat tryckförluster i rörledningarna inte är någon tillfällighet.

Berlin har bildat sig en uppfattning om att en tryckförlust i tre naturgasledningar mellan Ryssland och Tyskland i måndags inte var en tillfällighet utan en ”riktad attack” från antingen Ukraina eller Ryssland, rapporterar tidningen Tagesspiegel.

Trycket i en av Nord Stream 2-ledningarna sjönk kraftigt under natten, följt av båda Nord Stream 1-ledningarna på måndagseftermiddagen.

Danmark meddelade att man upptäckt en gasläcka utanför Bornholms kust i Östersjön och stängde området för sjötrafik, men kunde inte bekräfta om det var detta som orsakade situationen.

Enligt Tagesspiegel kan den tyska regeringen och de myndigheter som utreder händelsen ”inte föreställa sig ett scenario som inte är en riktad attack”, enligt en anonym källa som är bekant med deras bedömningar. ”Allt talar mot en tillfällighet”.

En avsiktlig attack på havets botten måste involvera specialstyrkor, marinens dykare eller en ubåt. Berlin uppges undersöka två möjliga scenarier. I det första skulle Ukraina eller ”Ukraina-anslutna styrkor” kunna ligga bakom attacken. Det andra alternativet är att Ryssland gjorde det som en ”falsk flagga” för att få Ukraina att se illa ut och driva EU:s energipriser ännu högre.

Eftersom Nord Stream har varit avstängt sedan slutet av augusti kan rysk gas endast levereras till Tyskland och Centraleuropa via de äldre rörledningarna som går genom Polen och Ukraina, konstaterade Tagesspiegel.

”Vi håller på att klargöra situationen här”, sade en taleskvinna för det federala ekonomiministeriet till tidningen. ”Vi vet för närvarande inte vad som orsakade tryckfallet.”

Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

Nord Stream 1 byggdes 2011. Byggandet av Nord Stream 2 (NS2) påbörjades 2018 och tog mycket längre tid på grund av politiska påtryckningar och ekonomiska sanktioner från USA. NS2 var färdig och tryckförsedd i september 2021. Två dagar före Rysslands militära operation i Ukraina satte dock den tyska regeringen sin certifiering på obestämd tid och har kategoriskt avvisat alla förslag från Moskva – eller nationellt – om att avblockera rörledningen.

Läs även Tyska media: Frontalangrep på Tyskland. USA kräver stopp för Nord Stream 2, och hotar med sanktioner med understöd av Sverige.

 

Föregående artikelUSA säljer offensiva vapen till en provins i Kina
Nästa artikelSe Polens förre utrikesminister Sikorski tacka USA för Nord Stream-(sabotaget).
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. USA har på högsta nivå (president Biden till förbundskansler Scholtz) sagt att man kan stoppa rörledningen. Den omedelbara slutsatsen måste vara att USA gjort verklighet av hotet, men det kan ha skett i samverkan med ett antal andra stater: Polen, Storbritannien, Danmark, Norge, kanske t.o.m. Sverige (hoppas inte). Såg att någon trodde att norska undervattensdrönare kan ha varit ett alternativ till ubåtar eller dykare för att angripa ledningen. Det är svårt att tänka sig att Ryssland skulle vara ansvarig (om man inte tänker ut verkligt krångliga scenarior): ryssarna behöver ju inte spränga något, det räcker ju med att stänga av gasflödet från terminalerna i Finska viken. Och ukrainarna har gissningsvis inte kapacitet att operera i Östersjön.

 2. Kvällsekot sa att Danmark hade registrerat seismisk aktivitet i detta område vid tidpunkten för när läckan uppstod. Ledningarna har alltså sprängts. Eftersom man har koll på vilka ytfartyg som rört sig i området ligger det nära till hands att misstänka en ubåt. Ekot pratar förstås bara om att ryssarna kan ha gjort det för hemmaopinionen, men jag satsar nog på ett natoland. Danmark och Polen finns redan i Östersjön, antar att någon har koll på var de amerikanska u-båtarna finns om de gått i övervattensläge genom bälten.

  • @Rolf Nilsson 27 september, 2022 At 18:22
   Det behövs ingen ubåt eller annan avancerad utrustning. Det är så enkelt att utrustningen kan sättas ihop vid köksbordet, och en vanlig civil gummibåt som inte syns på radar kan användas. En kraftig sprängladdning, en metalldetektor, en kabel och en vattentät låda. Från en civil gummibåt, som inte syns på radar, släpar man lådan efter botten tills metalldetektorn indikerar att lådan ligger vid gasledningen. Då detonerar man sprängladdningen, och åker och fiskar.

   När det gäller sabotaget av gasledningen. Primära misstänkta är Ukraina och USA. Ryssland har ju gått ut och tydligt sagt; häv de amerikanska och Europa sanktionerna och gasen kommer att flöda och ni slipper kalla duschar och kalla hem. Europa har ju närmat sig att öppna ett samarbete med Ryssland då den ryska gasen inte kan ersättas. Biden lovade 7 februari 2022 att ”göra slut” på North Stream. Nu tar detta udden av Rysslands utspel. USA och Ukraina kan ju säga nu att nu kan ju Ryssland inte leverera gasen, så att lyfta USA sanktionerna gör ingen skillnad.

   Nu gäller det framför allt att hålla folken i Europa informerade så dom bättre förstår farorna med att alliera sig med USA.

   https://www.nyhetsbanken.se/2022/09/biden-lovade-gora-slut-pa-north-stream.html
   https://www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8&feature=emb_logo

 3. Dessa är riktade explosioner som det verkar just nu helt klart. Usa ligger självfallet bakom ihop som direkt hotat dessa ledningar i åratal,på olika sätt. Dessa hot har genom åren direkt kommit från högsta topparna i regimen där. Gissar helt klart att man agerat med dom 3 nyttiga baltiska dvärgarna och amerikanska staden Polen

 4. Det ska bli spännande att läsa alla de konspirationsteorier som med säkerhet kommer postas här. Att det är massmedia som skriver att det är sabotage gör väl att man får ta den sanningen med några nypor salt. Massmedia kan man väl inte tro på? Ingen gas har levererats genom NS sedan 1 September så skillnaden för Europa blir noll.

  • Menar du på allvar att de som byggt ledningen gör 20 mdr själva skulle sabotera den, riskera att få utsläppen in i St Petersburgviken och sedan få höra de som insinuerar i en monopolistisk ’media’trist kultur.

 5. Naturligtvis är det Putin som sprängt gasledningarna – fråga Carl Bildt får ni se!
  Ryssarna har ju mängder med miniubåtar och troligen har en rysk miniubåt redan passerat genom hela Götakanal från Slätbaken hela vägen till Göteborg fram och tillbaka.
  Ligger väl alltid ett antal ryska miniubåtar inne i Stockholm.
  Det vet ju alla att ryssarna älskar att ställa till jävulskap och vattnen runt Bornholm är ju deras hemmavatten där NATO helt saknar kontroll.
  Ni som är skeptiska till detta skulle ju även kunna fråga Stoltenberg om han vet vem som ligger bakom.
  Om ni inte tror på vad han säger, beroende på att ni vet för mycket, lägg honom i sträckbänken och får ni fortfarande inget trovärdigt svar kan det bero på att han inte vet.
  En clown och nyttig idiot får naturligtvis inte all information från sin uppdragsgivare.
  USA eller UK? Är ni inte kloka! USA och UK är allierade med EU, inte vill väl de skada Tysklands och EU:s energiförsörjning?

 6. I och med att italien kommer att närma sej ryssland, ungern gör det redan, så betyder det att uza börjar bli riktigt desperata för att tyskland också kan göra det.
  För att helt förstöra möjligheten för tyskland att göra en pudel och återuppta gasleveranserna från ryssland så väljer uza, som har mest att vinna på detta, att spränga nordstream, då är det kört för eus motor denna vinter, uza har inga skrupler, dom är totalt hänsynslösa.

 7. Gas genom Nord Stream 1 och Nord Stream 2 gör ju EU beroende av den ryska gasen har vi fått lära oss. Rysk gas som levereras genom Ukraina däremot, gör inte oss EU-medborgare beroende av ryska gas.

  • @Gösta Lilja 27 september, 2022 At 20:13
   Gasen kommer från Ryssland, så det är faktiskt Ryssland som har den slutliga kontrollen oberoende av leveransväg. Genom att NS nu har saboterats betyder det att även naziregimen i Kiev kan kontrollera flödet.

 8. Några kommentarer 24 februari.
  https://www.globalpolitics.se/accepterar-inte-rysslands-angrepp-i-ukraina/

  ”Pressured by tensions in Ukraine and by NATO’s narrative about an imminent risk of war, Denmark is deciding to completely abdicate its military sovereignty, allowing American troops to occupy all of its national territory, using local military bases, allocating new equipment, and carrying out all type of activity deemed necessary by the US, without any request for authorization or any prior notice to the Danish authorities.”

  http://infobrics.org/post/35143/

  ”Det betyder också att Europa var målet för den här kampanjen. Det har redan hotats med att stänga också NS1. Det är värt att notera att Nordstream passerar endast en territorialgräns vid Bornhom och att dealen med Danmark förmodligen handlar om just detta. Gasen kommer alltså att passera USkontrollerat territorium där den kan mineras och reparationer benekas i kraft av territoriella anspråk.”

  Är inte kriterierna för means, motive och opportunity då uppfyllda?

  Tidigare i år publicerade Jan Öberg på transnational ett märkligt tal av Mette Fredriksen där det tydligt framgick att hon satte amerikanska intressen före danska, kan inte hitta det nu. Det militära avtalet med US är utanför NATO och av samma slag som Norge har.

 9. Vi har nyss läst RAND-planen och fått de ekonomiska mekanismerna förklarade av både Michael Hudson och William Engdahl. Nu är det kinetiskt, att spränga gasledningen är en direkt krigshandling mot Europa, med största sannolikhet från vår allierade som via nato kontrollerar både EU och våra militära styrkor.

  Låt Sveriges löjeväckande, fega och ryggkrypande vandring till Ankara för att sälja ut sin suveränitet för förmånen att få lägga sitt öde i händerna på en allians ledd av fienden bli symbol för hela Europa. Kanske är det dags att göra samma ynkliga vandring till Moskva och be dem rädda oss från våra ringvålnader till ledare och nästa logiska steg i processen, förvandlingen av vår civilisation till glödande betong och pimpsten ur munnarna. Den ryska ledningen värnar trots allt om sitt folks existens till skillnad från våra Europeiska kretiner.

  https://www.youtube.com/watch?v=4jYNgoeelGg

 10. Amerikanska fartyg som misstänks för sabotageattack på Nord Streams rörledningar
  Det är rimligen misstänkt att rörledningen sprängdes av USA:s specialtjänster för att slutligen stoppa gasleveranserna till Tyskland från Ryssland.

  Den 27 september tillkännagav avdelningen av amerikanska flottans fartyg ledda av amfibiefartyget USS Kearsarge att arbetet i området för det påstådda sabotaget på gasledningar avslutats. Amerikanska fartyg slutförde sina uppgifter i Östersjön och sågs på väg till Östersjösundet i Nordsjön.

  Gruppen av amerikanska fartyg upptäcktes 30 kilometer från platsen för det påstådda sabotaget på Nord Stream-1-gasledningen och 50 kilometer från gängorna på Nord Stream-2-gasledningen.
  Incidenterna på rörledningarna väckte många misstankar. Samtidigt tar energikrisen i Europa fart och situationen förväntas förvärras när vintern närmar sig.
  https://southfront.org/us-ships-suspected-of-sabotage-attack-on-nord-stream-pipelines/

 11. .Det här är ett dunkelklart (vill inte använda sol..i samband med de sinnesstörda parasiterna) sabotage, och vi vet det. De dementa i washington sa i februari att de ska förstöra n1 och n2. Deras tyfussmitta har spridit sig till det ärtmedvetna de har kvar,, yuaack..

  • Försvarsminister Hultqvist tror att det är sabotage, säger han i morgonnyheterna kl 07.30. Han vill inte ”spekulera” i vem som kan ha fördel av detta.

   • Haha, spekulerar..det är det enda de gör så länge skuggan inte faller på dom. Spelar själv inte poker men att ha dom mittemot sig vid ett bord skulle innebära att man blivit självförsörjande efter en veckas gaming

 12. Ryssarna har funnit att USA 2/9 hade helikopterbesök med Sikorsky MH-60S just där och det skulle kunna vara då dom placerade ut sprängladdningarna medels attackdykare. Men jag instämmer i att miniubåtar eller ubåtsdrönare kan ha assisterat både vid utplaceringen och vid aktiveringen

 13. Vad handlar det (sabotaget, kriget mot Ryssland, mm) om egentligen? Det är genomtänkt och sabotaget mot Nord Stream I och II är utfört av USA via ombud (Danmark/Sverige, Englnad eller rent av Mossad)

  “The primordial interest of the United States, over which for centuries we have fought wars– the First, the Second and Cold Wars– has been the relationship between Germany and Russia, because united there, they’re the only force that could threaten us. And to make sure that that doesn’t happen.”
  George Friedman, STRATFOR CEO at The Chicago Council on Foreign Affairs

  Vidare kan man läsa följande

  ”In a world where Germany and Russia are friends and trading partners, there is no need for US military bases, no need for expensive US-made weapons and missile systems, and no need for NATO. There’s also no need to transact energy deals in US Dollars or to stockpile US Treasuries to balance accounts. Transactions between business partners can be conducted in their own currencies which is bound to precipitate a sharp decline in the value of the dollar and a dramatic shift in economic power. This is why the Biden administration opposes Nord Stream. It’s not just a pipeline, it’s a window into the future; a future in which Europe and Asia are drawn closer together into a massive free trade zone that increases their mutual power and prosperity while leaving the US on the outside looking in. Warmer relations between Germany and Russia signal an end to the “unipolar” world order the US has overseen for the last 75 years. A German-Russo alliance threatens to hasten the decline of the Superpower that is presently inching closer to the abyss. This is why Washington is determined to do everything it can to sabotage Nord Stream and keep Germany within its orbit. It’s a matter of survival.

  That’s where Ukraine comes into the picture. Ukraine is Washington’s ‘weapon of choice’ for torpedoing Nord Stream and putting a wedge between Germany and Russia. The strategy is taken from page one of the US Foreign Policy Handbook under the rubric: Divide and Rule. Washington needs to create the perception that Russia poses a security threat to Europe. That’s the goal. They need to show that Putin is a bloodthirsty aggressor with a hair-trigger temper who cannot be trusted. To that end, the media has been given the assignment of reiterating over and over again, “Russia is planning to invade Ukraine.” What’s left unsaid is that Russia has not invaded any country since the dissolution of the Soviet Union, and that the US has invaded or toppled regimes in more than 50 countries in the same period of time, and that the US maintains over 800 military bases in countries around the world. None of this is reported by the media, instead the focus is on “evil Putin” who has amassed an estimated 100,000 troops along the Ukrainian border threatening to plunge all of Europe into another bloody war.

  All of the hysterical war propaganda is created with the intention of manufacturing a crisis that can be used to isolate, demonize and, ultimately, splinter Russia into smaller units. ”

  https://www.unz.com/mwhitney/the-crisis-in-ukraine-is-not-about-ukraine-its-about-germany/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here