Tyska media: Frontalangrep på Tyskland. USA kräver stopp för Nord Stream 2, och hotar med sanktioner med understöd av Sverige.

24
2253
Bild: Shutterstock på licens.

Ingress: Den här artikeln av Pål Steigan – Frontalangrep på Tyskland. USA krever stans i Nord Stream 2 refererar till en artikel i tyska Deutsche Wirtschafts nachrichten.

Utrikesminister Ann Linde understödjer USA:s uppfattning: ”Regeringen har gjort klart att Sverige har en kritisk inställning till Nord Stream 2 och har tydligt uttalat oro för den påverkan projektet kan ha på såväl EU:s gemensamma energipolitik, som på individuella staters försörjningstrygghet. Vi tar särskilt Ukrainas oro som transitland för gas på allvar. Sverige har tillsammans med Danmark och andra EU-länder tidigare fört upp frågan på EU:s agenda.” Svar i riksdagen.

Man ska se Navalny-affären i detta ljus. En tillfällighet att Navalny-affären kom i ett för Nord Stream 2 kritiskt läge för Ryssland, då hot om sanktioner fanns redan då. Om Ryssland på något sätt ville göra sig av med Navalny, med stöd av 3-5 % i upprepade opinionsundersökningar då valde man då sämsta möjliga tillfälle. Belägg saknas för att Ryssland förgiftade Navalny. Publicerar nu artikeln översatt. Den intresserade kan läsa artiklar i anslutning till ämnet under ”Relaterat”.


Tyska media: Frontalangrep på Tyskland. USA kräver stopp för Nord Stream 2, och hotar med sanktioner

USA:s regering kräver att den federala regeringen i Tyskland avstår från Nord Stream 2-rörledningsprojektet och annars hotar sanktioner. Detta är en frontattack mot Tyskland, skriver Deutsche Wirtschafts nachrichten.

USA: s utrikesminister Antony Blinken har bett Tyskland att stoppa Nord Stream 2-gasledningen i Östersjön. Samtidigt utesluter Blinken inte ytterligare sanktioner för att förhindra att projektet slutförs.

President Joe Biden har gjort det mycket tydligt att han tycker att rörledningen är en ”dålig idé” – ”dåligt för Europa och dåligt för USA”, sa Blinken den 23 mars 2021 i Bryssel vid sitt första besök i Europa sedan han tillträdde . Nord Stream 2 strider mot EU: s egna mål inom energisäkerhet. Dessutom kan rörledningen undergräva Ukrainas, Polens och ett antal andra nära partner eller allierade intressen, sade han.

Biden, Harris shutterstock_1849271638

Han räknar med att tvisten om rörledningen också kommer att spela en roll i hans första fysiska möte med den tyska utrikesministern Heiko Maas (SPD). Han är övertygad om att han kommer att få möjlighet att bekräfta USA: s ståndpunkt i Nord Stream 2. Detta inkluderar även amerikanska sanktioner mot företag som är involverade i arbetet med att slutföra rörledningen.

Kraven på USA är särskilt explosiva eftersom rörledningen med sina två rörledningar runt 1230 kilometer redan har slutförts med mer än 90 procent. I framtiden kommer den att transportera 55 miljarder kubikmeter naturgas per år från Ryssland till Tyskland.

Nord Stream 2

USA motiverar sitt avslag på projektet med att de inte vill att dess europeiska partner ska vara beroende av rysk gas och införde redan i januari sanktioner mot ett företag som är involverat i byggandet. Förespråkare av rörledningen anklagar dock USA för att de bara vill sälja sin egen flytande naturgas till Europa, och det är därför de vill blockera rysk gas genom Nord Stream 2.

Tyska näringsliv och tyska politiker har insett att USA attackerar landets energisäkerhet, eftersom den ”gröna energin” i Tyskland inte kan ge industrin en säker och stabil energitillförsel. Idag är Nord Stream 2 det säkraste alternativet. USA: s sanktioner är därför inte så mycket ett hot mot Ryssland men de är en attack mot deras allierade Tyskland.

Relaterat

“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2.
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Slutförandet av Nord Stream 2 är en fråga om europeisk suveränitet.
Nord Stream 2 – USA vrider åt sanktionsskruven
Merkels svar på USA:s Nord Stream 2-sanktioner – Är det en “krigsförklaring” mot Trump?
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelBeslut om EU:s återhämtningsfond – manipulation och rättsröta
Nästa artikelOm tortyr och krigsförbrytelser i Syrien.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

    • Litet slarvigt uttryckt av mig. Tänkte på energi- och klimatfrågor ”För att på ett effektivt sätt transportera naturgas där man inte har tillgång till ett rörnät kan man kyla ner gasen till cirka -160 °C, då den övergår i flytande form. Volymen på vätskan är ungefär 640 gånger mindre än gasens volym vid rumstemperatur och atmosfärstryck, vilket är en betydande minskning av erforderlig volym på behållare för transport eller lagring.” Det handlar om ”LNG (liquefied natural gas), som är naturgas som omvandlats till flytande form för transport eller förvaring.” (Wikipedia).

     Enligt en uppgift från Ryssland sommaren 2018 är den ryska gasen 30-40 % billigare, vilket är en anna inte oväsentlig sak. Tass.

     • https://ukraina.ru/exclusive/20210527/1031477409.html
      Den ryska rörläggningspråmen Fortuna kan helt slutföra ledning B i Nord Stream 2-gasledningen inom två veckor. Den tyska tillsynsmyndigheten tillät fartyget att arbeta utan begränsningar och pauser.
      Enligt navigationsportalerna Marinetraffic och Vesselfinder lade Fortuna tre kilometer rör i Tysklands ekonomiska zon på tre dagar – från 22 maj till 25 maj. Innan arbetet på linje ”B” är färdigt måste fartyget täcka lite mindre än 11 ​​kilometer i det tyska grunda vattnet.
      ”Det ursprungliga tillståndet gör det möjligt att bygga och arbeta fram till slutet av september”, berättade BSHs biträdande presssekreterare Merle Mansfeld till reportrar på tisdagen.
      USA:s president Joe Biden säger en sak, utrikesdepartementet gör en annan. Det är anmärkningsvärt att amerikanska tjänstemän inte kommenterade den iögonfallande avvikelsen mellan landets president-ord och dess utrikespolitiska avdelning. Ingen kommer dock att bli förvånad om USA inte märker en sådan skillnad.
      Biden försvarade sitt beslut att inte införa sanktioner mot operatören av den rysk-tyska Nord Stream 2-gasledningen och sade att åtgärden syftar till att skydda förbindelserna med europeiska allierade.
      Samtidigt införde USA:s utrikesdepartement fyra dagar tidigare, den 21 maj, sanktioner mot 13 ryska fartyg som var inblandade i byggandet av Nord Stream 2.
      Dessutom ingick fyra ryska företag – Marine Rescue Service, Mortransservice, Samara Heat and Power Property Fund JSC och Koksokhimtrans LLC – i den amerikanska ”svarta listan”

    • Möjligen kanske att den amerikanska gasen tas upp genom fracking, vilket är en miljöskadlig teknik som riskerar grundvattnets kvalitet.

     • Ja, det är frackinggas från USA.
      Europeiska gröna partiet är ett europeiskt politiskt parti som också är känt som de europeiska gröna. De skriver: Cirka 29 miljarder EUR av EU: s skattebetalares pengar är endast öronmärkta för 32 nya gasprojekt. Detta är en paradoxal motsättning med den nya Europeiska kommissionens utropade ambitioner. Thomas Waitz, medordförande för European Green Party och MEP kommenterar: ”Europaparlamentet kan inte förklara en klimatnöd i Europa och sedan ge grönt ljus för nya projekt för fossila bränslen i nästa ögonblick. Miljarder skattebetalares pengar kommer nu att gå till finansiering av gasledningar, gasterminaler och fracking, istället för att investera i expansion av förnybar energi. Terminalen utanför den norra kroatiska Adriatiska ön Krk är ett av de projekt som ingår i den fjärde PCI-listan. Denna terminal är tänkt att ta upp miljontals ton amerikansk LNG-frackingsgas, även amerikanska föreningar beklagar ytterligare miljöförstöring från amerikansk fracking genom en ökad efterfrågan i EU. LNG-projektet strider mot EU: s skyldigheter enligt Parisavtalet och projektet stöds endast av Kroatien och har således inte det gränsöverskridande stöd som ett PCI skulle behöva. ”
      Den tidigare parlamentariska gruppledaren för vänster i Bundestag, Sahra Wagenknecht, stöder byggandet av Nord Stream 2-rörledningen.
      Hon säger: Frackinggas från USA är ett dyrt och miljöskadligt alternativ.

  • Tyskland är inte en oberoende stat.
   För det första är den medlem i EU och NATO, och för det andra är den fortfarande ockuperad.
   Det finns ett flertal utländska baser och tiotusentals främmande soldater, plus en enorm främmande arsenal i Tyskland. Angela Merkel räknades som ”a CIA aset” i DDR.
   Jänkarna ockuperar dessutom Italien och ett antal andra länder, så om tyskarna skulle drista sig till att resa sig skulle de bombas från Italien och de andra vasallernas flygbaser.

   Tysklands problem är att det är för beroende av sitt exportöverskott till Förenta Staterna.
   Första steget till oberoende vore att dumpa den marknaden och att satsa på övriga världen, där de flesta människor bor.
   Lättare sagt än gjort, men Kina och Ryssland är uppenbarligen med på noterna ty sidenvägens räls når Tyskland både genom Ryssland och genom Turkiet.
   Indien sabbade däremot sin förbindelse via Iran (hamn + järnväg Jfr. https://en.wikipedia.org/wiki/Chabahar ) men Kina gick in och räddade projektet. Att Modi valde att lägga sig för Pompeo tyder på bristande världspolitisk framtidssyn (mitt i en bonderevolt letar han desperat efter någonstans att dumpa det socker som Iran köpte förut, bara för att ta ett exempel).

 1. Men olja får man tydligen köpa från Ryssland? USA exporterar ingen olja så då är Europas energisäkerhet inget att yra om…Givetvis är det den dyra gasen man vill tvinga tyskarna ”köpa” då ju Tyskland exporterar enormt mycket till USA som måste betalas…Gas och vapen är det USA vill trycka på Tyskland för att ha en någorlunda handelsbalans…Inget av detta är väl tyskarna egentligen intresserade av utan vapnen måste man köpa som vasallstat och gasen är billigare och bättre från Ryssland. Annars verkar det som Saab vädrar morgonluft med Jas-plan då Pentagon helt dömt ut F-35 som i stort sett värdelöst ur militär synpunkt! Finland ska köpa nya plan för 100 miljarder bl a så Jas ligger nog bra till nu!

 2. Nog är det märkligt hur få europeiska politiker och knappast en enda i ledande ställning som vågar påpeka fräckheten i dylika krav. Tio miljarder ska plöjas ned på Östersjöns botten och bli liggande där till ingen nytta ? Tyska medier har varit särskilt självdestruktiva och visat hur de djupa staterna smälter samman, USA:s och Tysklands.

  Vem är det som säger att USA skall bestämma hur Europa lägger upp sin energiförsörjning, och med vetorätt dessutom ? Regelbaserad ordning kallar de det. Vi har våra regler för oss och vi sätter andra regler för er. Lyder ni inte blir det sanktioner.

  USA har tappat orienteringen totalt, de talar redan om Biden-Harris -administrationen, eftersom Biden inte längre hänger med. Vi såg hur skolgrabbarna försökte ta ton i Alaska för att strax få en skarp tillrättavisning av magistrarna från Kina. Inte ens munskydden kunde dölja grabbarnas snopenhet.

  • https://russian.rt.com/business/article/845911-rossiya-ssha-neft-torgovlya

   2020 ökade USA sin import av rysk olja till den högsta nivån under de senaste nio åren. Sådan information tillhandahålls av US Energy Information Administration. Dessutom, som följer av avdelningens material, lyckades Ryssland bräcka Saudiarabien och blev den tredje största leverantören av energiråvaror till USA.

   Enligt experter förlorade Washington efter införandet av sanktioner mot Venezuela 2019 sin huvudsakliga källa till tungolja. Som ett resultat tvingades Förenta staterna vända sig till Moskva för att få hjälp, säger experter. Samtidigt började amerikanska företag vägra att importera råvaror från OPEC-länderna och minskade motsvarande inköp till historiska nedgångar.
   Detta bevisas av materialet från US Energy Information Administration (EIA).
   Enligt avdelningen ökade USA från januari till december importen av ryska energiråvaror med nästan 3,5% – upp till 538 tusen fat per dag. Den uppnådda siffran var den högsta sedan 2011.
   ”Huvudmotivet för amerikanska köpare är vinst.
   Om USA ökar importen av rysk olja är det ekonomiskt mer lönsamt än att köpa råvaror från ett antal andra producenter. Eftersom de geopolitiska skillnaderna mellan Washington och Moskva och de därmed sammanhängande sanktionerna inte påverkar oljehandeln, styrs amerikanska företag av ekonomiska överväganden och köper det villigt, säger Oksana Lukicheva, en analytiker på Otkritie Brokers råvarumarknader, i ett samtal med RT.
   ”De senaste åren har produktionen av kolväten i USA ökat avsevärt på grund av skifferolja. I sin tur är skifferolja en lätt energiresurs. Det används för att göra bensin, men det är inte lämpligt för petrokemikalier. Och eftersom några av de amerikanska raffinaderierna är utformade för att bearbeta tyngre olja, finns det brist på sådana råvaror i USA. Det finns ingen annanstans att få den på marknaden, utom från Ryssland.

 3. LNG består huvudsakligen av metan. LNG är ingår i åtgärderna mot klimatångest, senaste flugan vid sidan av genusmanipulationer före covid19.

 4. När det gäller att hålla sina vallöften när det gäller miljön, var inte MP bättre än Socialdemokraterna, Centern och KD, det enda partiet som var bättre var Vänsterpartiet när det gällde att hålla sina vallöften vad gäller miljön. Detta enligt Naturskyddsföreningens studie över hur partierna agerat i miljöfrågor mellan två val.
  När det gäller Nord Stream 2, är både Vänsterpartiet och Miljöpartiet väldigt tysta, föredrar dom dyr och miljöskadlig alternativ från USA?, kan man fråga sig. Varför har vi ingen politiker som Sahra Wagenknecht i Sverige? Någon som kan säga den uppenbara sanningen, som hon gör, när det gäller brott mot mänskligheten.

  Den tidigare parlamentariska gruppledaren för vänster i Bundestag, Sahra Wagenknecht, stöder byggandet av Nord Stream 2-rörledningen.
  Hon säger varför skall inte EU få köpa gas från Ryssland medan USA importerar en rekordmängd olja från Ryssland. Frackinggas från USA är ett dyrt och miljöskadligt alternativ.
  I debatten om konsekvenserna för Ryssland efter förgiftningen av Kreml-kritikern Alexej Navalny sa Wagenknecht till ”Neue Osnabrücker Zeitung” att alla som kräver ett stopp för Nord Stream 2-naturgasledningen genom att hänvisa till Navalny måste bedöma alla Tysklands övriga råvaruleverantörer enligt samma kriterier och kräver också konsekvenser där.
  Förgiftning av en oppositionspolitiker med neurotoxinet Novichok är ett avskyvärt brott. Men även om Kreml är ansvarigt (för vilket det inte finns några bevis hittills), är det inte mer hemskt än att halshugga eller piska ihjäl personer i oppositionen, vilket är vanligt i Saudiarabien, varifrån vi får vår olja, sa Wagenknecht. ”Inte heller är det mer hemskt än att strimla oskyldiga civila med drönare, som USA, som förser oss med sin frackinggas, har gjort i över tusen fall.

  • Merkel gör allt hon kan för att klara energibehovet när kärnkraften skall stängas ned. Det är beundransvärt att hon och andra tyska politiker gör allt för att hålla sitt löfte om att stänga kärnkraften. Jämför Sveriges ryggradslösa politiker. Vår kärnkraft skulle varit stängd för över 10 år sedan enligt folkomröstningen.

   • Det är inget fel att vara kritisk till media MSM eller ej. Men att var okritisk till media när åsikten är i linje med ens egen är fel. Eller så får man vara ärlig och säga: Jag tror på all media som delar min åsikt.

     • Nu var inte min poäng att söka felaktigheter i media. Den saken klarar du betydligt bättre när åsikten inte stämmer med din övertygelse. Att vara kritisk är inte bara bra, det är också viktigt. Att acceptera MSM när du delar åsikten är inte att vara kritisk.
      Sanningen är att väldigt många bloggar inklusive din egen skulle inte existera utan MSM. Jag kan inte påminna mig om att du någonsin har kritiserat något alternativt media
      I själva sakfrågan beundrar jag de tyska politikerna inklusive Merkel som öppet tar fighten med USA.
      När länder opponerar sig mot exempelvis Ryssland eller Kina väljer du istället att stödja den starkes argument.

 5. Och i DN skriver en tok till USA propagandist som heter Jens Runnberg om hur bra det är att Sverige är med i NATO:s arbete mot påverkansoperationer via Stratcom i Riga! USA utpressning mot Tyskland verkar fanskapet dock ha ”missat”!
  Propagandan blir bara mer och mer verklighetsfrånvänd och galen. Om Stratcom säger att Putin äter småbarn till frukost så lovar jag att det skulle beskrivas som sanning i DN.
  DN är en nationell skandal!

  Britta Ring har skrivit en bra kommentar till det och jag skrev också en;
  ”Det är av synnerlig vikt för totalförsvaret att vi i Sverige förstår och kan hantera USA/NATO:s påverkansoperationer mot vårt land. Flera har redan beskrivit hur USA stoppade Sverige från att skriva på kärnvapenförbudet.
  Sedan har vi det faktum att svenska media utan undantag sprider CIA:s hatpropaganda mot Ryssland och Kina.
  Exakt hur den påverkansoperationen har gått till vet jag inte, bara att den har genomförts.

  Vår försvarsminister frotterar sig med amerikanska hökar och agerar som om han stod på pentagons lönelista. Utrikesministern gör ungefär likadant.

  I princip all utländsk påverkan på Sverige kommer från USA/NATO. Ryssland har inte en chans i svenska media.

  Det stora problemet med detta är att vi utan anledning målar upp Ryssland som ett hot mot Sverige och att vi med värdlandsavtalet gjort vårt land till en potentiell amerikansk missilramp. Ryssland tvingas därmed agera defensivt emot detta hot.

  Utan att våra politiker och journalister tycks begripa det har vi tillsammans med USA/NATO slagit in på vägen mot det tredje världskriget.”

  Artikeln i DN. https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ratt-att-vi-ar-med-i-natos-arbete-mot-paverkansoperationer/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here