USA stärker sitt grepp över Sverige och Norden. ”Sverige är inte längre neutralt” säger Norges försvarsminister.

17
4422
Försvaret Svenskt stridsflyg har eskorterar amerikanskt bombflygplan i svenskt luftrum. Foto Antonia Sehlstedt Försvarsmakten.

Denna information har jag fått från läsaren ”Ivan” som översatt och förkortat en artikel i NRK, Norsk rikskringkasting, dvs. Norges Public Service TV NRK: USA stärker greppet om. Jag har lagt till några uppgifter från artikeln.

OBS att Norges försvarsminister säger att Sverige inte längre uppger att landet är neutralt.
I svenska medier uppger Peter Hultqvist att Sverige är alliansfritt, vilket vanligen uppfattas som att han uppger att Sverige är neutralt.


USA stärker sitt grepp över Sverige och Norden

Allt fler bombplan visar sig över Skandinavien. USA återvänder till sina traditionella avskräckningsmetoder, inkluderar dess bombplaner nu länder som tidigare har setts som neutrala, till exempel Sverige, som alltmer dras in i samarbete med den västra militärblocken.

Den amerikanska militära aktiviteten rullas nu ut snabbare än ryssarnas, med amerikanska bombplan och krigsflygplan som allt oftare kryssar på högre breddgrader, rapporterade den norska sändaren NRK, vilket tyder på att USA ”skärper sitt grepp över Norden”. Det finns anledning att följa noga, säger före detta utrikesminister Jonas Gahr Støre.

Amerikanska bombplan brukar vara sällsynta gäster i det norska luftrummet, men detta förändras snabbt. Sverige, som förklarade sig neutralt för över hundra år sedan, upplever detsamma. ”Nyligen såg vi amerikanska bombplaner kryssa över Sverige och Norge” uppger militärfacklige rådgivaren Per Erik Solli, vid Nord universitet i Bodø.

Det faktum att den moderna strategiska bombplanen B-1B Lancer flyger över tidigare neutrala Sverige är helt nytt. Det har vi inte sett förut, berättade militärrådgivare Per Erik Solli vid Northern University i Bodø till NRK. Flyget i fråga ägde rum för ungefär en månad sedan.

Två amerikanska B-1 supersoniska bombplan baserade i Ellsworth, South Dakota, flög över Sverige tillsammans med svenska jetflygplan. Efter en tankning fortsatte de över Norge och flankerades av norska F-35 jaktflygplan över Trøndelag län. Den norska försvarsminister Frank Bakke-Jensen kallade det ”en önskad politik”.

Norge Försvarsminister Bakke-Jensen. Bild Rune Fredriksen NRK


”Övningarna stärker partnerskapet med våra allierade och visar vår förmåga att reagera var som helst i världen”
sade general Jeffrey L. Harrigian i ett officiellt uttalande.

Enligt honom återspeglar införlivandet av Sverige i detta samarbete en förståelse för att ett krig eller kris skulle drabba alla de nordiska länderna. ”Sverige och Finland betecknade tidigare sig själva som neutrala länder. Det gör de inte längre. Nu hänvisar de till sig själva som icke-allierade, men ingår i det västra försvarssamarbetet. Det här är nytt, men det är också något som Sverige och Finland vill ha ”sa Bakke-Jensen.

”Om vi ​​jämför aktiviteter under de senaste åren ökar USA och allierade aktiviteter snabbare än Rysslands,”
sade Solli.

USA visar sina tänder inte bara mot Ryssland. USA bygger sig också upp i andra gränsområden, till exempel Baltikum, Alaska, Stilla havet och Asien i allmänhet. ”Det vi ser nu, som också är nytt, är att amerikanerna har börjat använda sina moderna flottskepp och bombplan för att skicka geopolitiska signaler.

Att Sverige också deltar i denna signalering tillsammans med USA är en helt ny utveckling. Vi ser att USA återgår till ett mer traditionellt avskräckande. Och förutom att balansera militärt mot Ryssland, gör amerikanerna samma sak mot Kina nu.

Tidigare uttryckte flera norska partier, inklusive den socialistiska vänstern och de röda, sin oro över att öka stormaktens spänningar mellan Ryssland och USA, vilket enligt dem skulle kunna äventyra den norska säkerheten.

Under de senaste åren har bilaterala rysk-norska förbindelser skadats av ömsesidiga anklagelser om spionage.

Norge störs i allt högre grad av uppgraderingen av den ryska militären i norr, medan Ryssland är oroad över Norges ökade samarbete med USA och dess Nato-allierade . Detta inkluderar bland annat uppgraderingen av polar-radarna i Vardø och en roterande distribution av amerikanska marinsoldater, som Moskva ser som en provokation.

Föregående artikelUtrullandet av 5G – kapitalets megaskifte inte folkets
Nästa artikelÖppet brev till Chiles president från svenska riksdagsledamöter
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. Man kan inte annat än att bli betryckt över vad som bokstavligt sker ovanför våra huvuden utan att vi folket fått säga vad vi tycker. Sen att beskriva detta som en önskvärd politisk utveckling som den norske försvarsministern gör är inget annat än en grov fabulering av fakta. Allt för att ge sken av en folkvilja som inte existerar, genom att göra detta hoppas de kunna förändra folkopinionen på sikt så att de får stöd för sin s.k utveckling. Man mår illa.

 2. Norge har problem med ryska anspråk på norskt territorium, och behöver uppbackning från väst. Norge var mer nöjda med ”neutrala-Sverige” på den tiden vi hade större militär kapacitet, men på den tiden hade sovjetunionen hela divisioner permanent mobiliserade i Baltikum. Balansen har förbättrats ur skandinavisk synvinkel. Baltikum är fritt, sovjetunionen i spillror, men fokus har flyttat från östersjön till nordkalotten, dvs Norge. De får hjälp med muskelspelet, eftersom de inga egna har.

    • När jag söker på ovanst länk får jag upp 13 olika rapporter, men där ingen av rapporterna verkar handla om ngr anspråk på norskt territorium från rysk sida vad jag kan se.

     • Du får väl läsa lite mer noggrannt. Det finns redan 150 ryska soldater på Svalbard.

     • Fick precis veta att Svalbard är en demilitariserad zon och som sådan förbjuden att härbärgera militära installationer eller militär personal.

    • Bara snömos alltihop…säkert ligger CIA bakom detta snömos! Sveriges och övriga Nordens problem är EU och att islam breder ut sig med migranterna från Mellanöstern! Sätt in resurserna där i stället för att jaga hjärnspöken!

  • ”Norge har problem med ryska anspråk på norskt territorium, och behöver uppbackning från väst.”
   ???
   Skulle vara intressant om Lars Sjölund kunde utveckla detta lite mer detaljerat.
   Vad jag förstår är Norge med i Nato så de här musklerna som talas om här finns ju redan. Nu tror jag ju inte att det är detta som är kärnpunkten, för handen på hjärtat, verkar påståendet ovan vara ännu ett exempel på marknadföring av falsarier för att påverka den svenska opinionen i en natovänligare riktning.

  • Hmm, Danmark har mycket värre problem med USA:s anspråk på Grönland än Norge med Rysslands där gränsen dessutom alltid varit oklar! Men Lars Sjölund har nog ”glömt” alla anspråk på både det ena och andra som USA anser sig ha runt om i världen! Men det blir nog ”bra” när globalisternas militär dvs Nato styr och ställer i Sverige, när regimen i Stockholm sålt ut det sista av vår frihet!

   • Norge oroar sig för ”falska attacker” från ryska militära flygplan
    Den norska ambassadören i Moskva, Rune Resaland, sa att ryska militära flygplan påstods simulerade attacker på norska mål.
    Ambassadören klargjorde i en intervju med Interfax att denna ”imitation” upprepas flera gånger.
    Han kallade denna aktivitet ”hotar säkerheten” i Norge.
    Diplomaten rapporterade också att Norge hjälpte Ryssland att eliminera konsekvenserna av oljeutsläppet i Norilsk. I oktober utrikesminister Sergej Lavrov, under ett besök i Kirkenes för att fira 75-årsdagen av Röda arméns befrielse av Nordnorge från nazistiska ockupationen, bjöd Oslo att inleda en normalisering av dialogen mellan Ryssland och NATO.
    https://vz.ru/news/2020/7/15/1050111.html

 3. Något hot från Ryssland har inte förelegat efter Tysklands militära nederlag 1945. Finlands tryggaste period militärt sett var under perioden 1948-91 då man hade avtal med Sovjetunionen om gemensamt försvar vid behov. Detta är även en av de mest framstegsoptimistiska epokerna i nutida historia med snabbt växande välmåga för hela folket. Dessa två faktorer hänger delvis samman eftersom den militära avspänningen kunde kombineras med en omfattande och lönsam export. Tilliten till Sovjetunionen var så stor att t.o.m. den finska högerpressen smålog åt den svenska u-båtshysterin på 80-talet. Andropov sade till president Koivisto: ”hälsa svenskarna att de kan sänka varenda u-båt de kommer på i svenska vatten.”

  Det är ett psykologiskt fenomen det handlar om: en intensiv och systematisk hjärntvätt som pågått hela tiden efter kriget och som fortsatte efter ett kort uppehåll på 90-talet. Rustnigsindustrin behöver hotbilder för att växa men det är värre än så. Det finns flera avslöjande bildsekvenser från Clinton-perioden. När USA trodde sig ha blivit världshärskare för gott, började de göra allt större anspråk. Både Bill Clinton och hans utrikesminister Albright säger i intervjuer att Ryssland orättvist förfogar över alltför rika naturresurser ! En sådan tanke kommer knappast slumpartat ur det egna huvudet. Det var något man suttit och diskuterat om med militärerna. Ryssland som sågs som ett nytt u-land skulle naturligtvis bemötas som ett sådant: deras resurser tillhörde inte dem själva utan det ”fria och demokratiska Väst” som sedan urminnes tider exploaterat fattiga länder för egen vinning.

  Militärteknologin har utvecklats snabbt och Ryssland behöver ingen geografisk buffertzon mot Väst för sitt försvar. Men länder i denna zon som förser sig med vapen som kan brukas i ett överrumplande angrepp på Ryssland gör sig givetvis till måltavlor för ett motangrepp med modernaste missilvapen. Det behövs bara en förvirrad kommendör som på USS Vincennes som börjar avfyra mot St Petersburg och Moskva vad han har till sitt förfogande och Norden befinner sig på botten av Nordsjön. Men det tycks varken oroa hotbildsmakarna eller andra symbolpolitiker som alltid har någon ny modegrej att sälja.

  En förtroendefull relation är det bästa och billigaste försvaret. Finland som länge hade denna förmån, har övergivit den och sällat sig sig det övriga Norden som i sin rasistiska russofobi utsätter sig för en fara som bara växer år för år. USA varken kan eller vill säkra Norden. De har sina egna egoistiska mål som är att komma åt de ”orättvist” fördelade resurserna.

  • Ja, det är nog så att Washington knappast kommer att offra sig själva om någon av Rysslands grannländer en dag provocerar fram ett krig i tron att USA skulle hjälpa dem! Ju fortare svenska politiker kommer ur sina villfarelser desto bättre. Exemplet Georgien är upplysande om hur mycket USA:s ”garantier” är värda i praktiken. USA lurade på Sjakasvili ett krig, troligtvis för att kolla hur beslutsamma Ryssland är, med känt resultat…”Rådgivarna” d v s militärerna från USA gjorde i byxorna och lämnade Georgien åt sitt öde! Och hur skulle ett sönderfallande USA kunna hjälpa någon? De kan ju inte ens hjälpa sig själva från kaoset som råder där!

  • ”Både Bill Clinton och hans utrikesminister Albright säger i intervjuer att Ryssland orättvist förfogar över alltför rika naturresurser !”

   Detta förtjänar att sprida. Ange gärna länkar med verifierade citat.

   • Länkar har jag tyvärr inte men är säker på att citaten uttalats. Albrights såg jag för länge sedan och tänkte inte så mycket på saken. Först när jag nyligen såg en dokumentär där Bill Clinton som president upprepade samma sak slog det mig att här har vi den nya utrikespolitiken för USA, sådan den började formas efter att Clinton öppnade för NATO:s utvidgning mot öster. Clinton svek de löften som Gorbatjov fått av Bush-regeringen. Wim Wenders har en ny dokumentär om Gorbatjov, det kan ha varit i den men det har cirkulerat annat material om Clinton också

    • Ursäkta, dokumentären är Werner Herzogs och ingenting annat. Men efter en snabbkoll tror jag att Clinton inte förekommer där utan det var på någon annan video. Herzogs dokumentär är sevärd med vissa förbehåll. Gorbatjovs hälsa är inte längre den bästa men hans humana utstrålning är fortsatt stark.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here