USA:s aggressivitet mot Ryssland och Kina

6
2316

Moon of Alabama publicerar ofta intressanta artiklar. Denna artikel 19 mars ” Uppföljning av USA:s aggressivitet” har översatts av Rolf Nilsson och är kort och aktuell. Publicerar den då jag tror att mötet nyligen mellan Kina och USA är viktigt.

Dagen innan publicerades denna: Rapporteringen i ”väst”-media om gruffet mellan Biden och Putin är typiskt dålig.


”Mördaren” Putin.

The Guardian @guardian – 18:15 UTC · 18 mars 2021

”Den som sa det han va det”: Putin-Biden gräl eskalerar med ”mord”-anklagelse

Det var inte vad Putin hade sagt:

Många medier som kör med samma falska översättning av vad Putin sa.
Idiomet som Putin använde är snarast ”det du kallar andra är vad du själv borde kallas.”

Den officiella Kreml-utskriften överensstämmer med Ivan: s formulering:

”Svåra, dramatiska och blodiga händelser finns i överflöd i varje nations och varje stats historia. Men när vi utvärderar andra människor, eller till och med andra stater och nationer, står vi alltid inför en spegel, vi ser oss alltid reflekteras, för vi projicerar vårt inre på den andra personen.
Du vet, jag kommer ihåg när vi var barn och lekte på gården, vi hade argument ibland och vi brukade säga: Den som sa det han va det. Det här är ingen slump eller bara ett barns talesätt eller skämt. Den har en mycket djup psykologisk underström. Vi ser alltid oss själva i en annan person och tycker att han eller hon är precis som vi och bedömer den andres handlingar utifrån hur vi själva uppfattar saker och ting.”

Det finns ytterligare en intressant passage som anger regler för framtida samtal, vilken jag inte har sett rapporteras i ”väst”-media:

”Jag vet att USA och dess ledare är fast beslutna att upprätthålla vissa relationer med oss, men i frågor som är av intresse för USA och på dess egna villkor. Även om de tror att vi är precis som dem, är vi olika. Vi har en annan genetisk, kulturell och moralisk kod. Men vi vet hur vi ska upprätthålla våra intressen. Vi kommer att samarbeta med USA, men inom de områden som vi är intresserade av och på villkor som vi anser är fördelaktiga för oss. De kommer att behöva räkna med det, trots sina försök att stoppa vår utveckling, trots sanktionerna och förolämpningarna. De måste räkna med detta.”

Vi, med våra nationella intressen i åtanke, vill främja våra relationer med alla länder, inklusive USA.


Kina utrikesminister Wang Yi

USA-Kina-mötet

Utrikesminister Blinkens möte med den kinesiska utrikesministern i ett nedgånget hotell i Alaska var ännu en diplomatisk urspårning:

Den ”reglerbaserade ordningen” betyder ”gör vad vi säger” och är naturligtvis oacceptabelt. Så här svarade kineserna:

Vad Kina och det internationella samfundet följer eller upprätthåller är ett  FN-centrerat internationellt system och den internationella ordning som stöds av internationell lag, inte vad som förespråkas av ett litet antal länder i den så kallade ”reglerbaserade” internationella ordningen.

Jag tror inte att den överväldigande majoriteten av länder i världen skulle erkänna att de universella värderingar som USA förespråkar eller att USA:s åsikter representerar en internationell opinion, och dessa länder skulle inte erkänna att reglerna från en ett litet antal människor skulle tjäna som grund för den internationella ordningen.

När Yang tvingades av Blinken för att göra ett för långt inledande uttalande som svar på Blinks anklagelser svarade Yang:

Den kinesiska sidan kände sig tvungen att hålla detta tal på grund av tonen från USA:s sida. Tja, är inte detta USA: s avsikt, att tala till Kina på ett nedlåtande sätt från en styrka?

Så var detta noggrant planerat och var det noggrant genomfört med alla förberedelser på plats? Är det så som ni hade hoppats att föra denna dialog?

Jag tror att vi tänkte alltför väl om USA. Vi trodde att den amerikanska sidan skulle följa de nödvändiga diplomatiska protokollen. Så för Kina var det nödvändigt att vi klargjorde vår ståndpunkt.

Så låt mig här säga att USA inte kan försöka prata med Kina från en stark position. Den amerikanska sidan var inte ens kvalificerad att säga sådana saker till och med 20 år eller 30 år tillbaka, för det här är inte så man ska hantera det kinesiska folket. Om USA vill hantera den kinesiska sidan korrekt, låt oss följa nödvändiga protokoll och göra saker på rätt sätt.

Och detta som uppenbarligen utelämnades från rapporten frän USA.

Historien kommer att bevisa att den som vill undertrycka Kina, kommer att förlora. Ett mycket bra svar från den kinesiska sidan anser Moon of Alabama.

Många nätanvändare på Kinas sociala medier sa att kinesiska tjänstemän gjorde ett bra jobb i Alaska, och att den amerikanska sidan saknade uppriktighet.
Vissa karakteriserade till och med samtalen som en ”Hongmen bankett”, med hänvisning till en händelse som ägde rum för 2000 år sedan där en rebellledare bjöd in en annan till en fest med avsikt att mörda honom.

Föregående artikelEvent 201. Bill och Melinda Gates förberedde sig redan hösten 2019 på pandemi
Nästa artikelDemokratin åter!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Slutet är nära för USA.. Och mängden självbedrägeri som fortfarande är i kraft i USA är ett ganska hett ämne.
  Biden är för gammal för att vara reformator eller revolutionär. Han är i en ålder när män i allmänhet är mest bekymrade över mängden och konsistensen av deras avföring och hur den samverkar med deras förstorade prostata.
  USA verkar vara lyckligt omedveten om hur illa det betygsätts i resten av världen. Det är förtroendekrisen, mer än någonting annat, som utlöser fenomenet kunde observeras i Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet. Man kan ana att liknande övningar stundar för EU och USA.
  Att hugga Ukraina bort från Ryssland, få det att gå med i EU och Nato och bygga en Natos marinbas på Krim fungerade inte. Ukraina är en del av Ryssland. Ukrainarna är ryska och den Ukrainska etniska identiteten är en bolsjevikisk sammansättning.
  Att förstöra och dela upp Syrien med hjälp av Wahhabi-extremister och utländska legosoldater som stöds av USA, Saudiarabien och Israel, medan Ryssland, Iran, Turkiet och Kina står passiva och tittar på med har inte heller fungerat.
  Att ge Afghanistan ”frihet och demokrati” och förvandla det till en stabil pro-västerländsk regim med hjälp av invaderande Natos trupper fungerade inte heller. Västerländskt engagemang i Afghanistan kan fortsätta, men de resultat det kan uppnå är begränsade till att ytterligare stärka heroinhandeln.
  Att förstöra den Ryska ekonomin med hjälp av sanktioner har inte heller fungerat. Sanktionerna har i stället tvärtom hjälpt Ryssland att omgrupperas internt och uppnå en hel del självförsörjning i energiproduktion och andra former av teknik, i livsmedel och i många andra sektorer.
  Alla dessa system, kläckta i Washington, har slagit tillbaka. Nu återstår bara att skylla på sina fejkade ”motståndare”, Ryssland och Kina.

 2. Experter rekommenderar Washington att uppmärksamma samarbetet med andra länder och inte motsätta sig både Ryssland och Kina samtidigt, skriver Global Times. Nu är Washington redan på väg mot en konfrontation som kan som kan slå hårt tillbaka mot dem.
  Två dagar efter tuffa förhandlingar mellan Kina och USA i Alaska förbereder Peking sig för att vara värd för sin nära och kraftfulla strategiska partner. Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov besöker Kina på måndag och tisdag för att diskutera förstärkning av samarbetet mellan länderna med sina kollegor.
  Enligt kinesiska experter visar inbjudan från ryska diplomater omedelbart efter mötet med amerikanerna hur starkt det ömsesidiga förtroendet mellan Moskva och Peking är. Förbindelserna mellan Ryssland och Förenta staterna blir alltmer spända, och därför är Ryssland intresserad av att samordna med Kina både tillvägagångssätt för förbindelserna med USA och ståndpunkter i andra viktiga regionala frågor, såsom kärnkraftsprogrammet i Iran, Nordkorea, fredsprocessen i Afghanistan, konflikt i Syrien.
  Samtidigt kommer USA: s utrikesminister Anthony Blinken i sin tur att resa till Bryssel för samtal med Natos allierade. De avser att diskutera gemensamma tillvägagångssätt för att hantera utmaningar från Iran, Ryssland och Kina, noterade i Washington.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-03-23/Global-Times-SHtati-riskuyut-poluchit

  • https://www.rt.com/news/518895-china-west-sanctions-xinjiang/
   Det kinesiska utrikesministeriet har utfärdat en hård tillrättavisning om europeiska och amerikanska sanktioner mot Peking på grund av kränkningar av de mänskliga rättigheterna och hävdar att västvärlden kommer att ångra deras ”dumma och arroganta beteende”.
   På tisdagen ifrågasatte det kinesiska utrikesdepartementets talesman, Hua Chunying, legitimiteten för USA, Kanada, EU och Storbritannien som utropade sig till ”mänskliga rättighetsdomare”, efter att de ovannämnda länderna sanktionerade Pekings tjänstemän på grund av påstådda rättighetsbrott mot landets Uiguriska muslim-befolkning.
   Talskvinnan sa att dessa länder inte har ”någon rätt” att anklaga Kina och hävdade att sanktionerna baseras på lögner och falsk information och spränger de ”så kallade forskare och media” som har smetat Pekings rykte. Hua uppgav att Kina inte är samma land som för 120 år sedan och inte kan mobbadas av västmakter. Talskvinnan varnade utländska makter och sade att ”jag råder dem att inte underskatta det kinesiska folkets beslutsamhet att försvara sina nationella intressen och nationella värdighet. De kommer att betala priset för sin dumhet och arrogans om de kommer och går med sådan obotlig dumhet” .
   På måndagen slog Peking tillbaka med vedergällningssanktioner mot en grupp på tio EU-politiker och akademiker. Kina förnekar alla förseelser i Xinjiang och uppmanade utländska makter att sluta blanda sig i landets interna angelägenheter. Europeiska unionen, Storbritannien, USA och Kanada har alla infört sanktioner mot Kina i ett samordnat försök att konfrontera kinesiska påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna i Xinjiang-provinsen. Sanktionerna riktar sig specifikt till individer och enheter som påstås vara inblandade i vad vissa länder har kallat folkmord.

 3. https://www.themoscowtimes.com/2021/03/19/russia-deploys-all-black-sea-submarines-as-nato-kicks-off-drills-a73298
  Ryssland har utplacerat alla sex ubåtar vid Svarta havsflottan när Natos övningar startade i området, rapporterade det statliga RIA Novosti nyhetsbyrån på fredag.
  ”Alla ubåtar vid Svarta havsflottan utför sina uppgifter utanför sina baser”, säger vice-admiral Igor Osipov, flottans befälhavare.
  ”Ingen av ubåtarna är vid basen”, citerade RIA Novosti Osipov.
  Befälhavaren för Svarta havsflottans u-båtstyrkor, kapten 1:a rang Anatoly Varochkin, kallade utplaceringen ”utan motstycke! Detta händer varken med Rysslands andra flottor eller med utländska stater”, citerades Varochkin.
  Utplaceringen ägde rum när 18 NATO-krigsfartyg med 10 flygplan och 2400 trupper är på väg att börja Rumänsk-ledda multinationella övningar som kallas ”Sea Shield 21”.
  ”Sea Shield 21” syftar till att förbättra inter-operabilitet och samarbete mellan de rumänska och andra NATO-medlemmarnas marinstyrkor. Därifrån kommer Natos stående maritima grupp bestående av spanska, turkiska, bulgariska och rumänska fregatter att ringa hamnar i Turkiet och republiken Georgien.
  Ryssland ser Natos expansion österut in i dess gamla sovjetiska inflytande som en viktig nationell säkerhetsrisk.

 4. Att vara en fiende till både Kina och Ryssland motsvarar strategisk självmord.
  Ryssland och Kina är partner och mycket starka länder, och ”ingen amerikansk allierad kan stå emot en konfrontation en mot en” med varken Peking eller Moskva, säger Global Times chefredaktör Hu Xijin.

  Därför återstår det att hoppas att USA:s vänner kommer att ”hålla ett klart huvud” och inte kommer att följa Washington i sin kamp med Peking och Moskva.
  På måndag åkte USA:s utrikesminister Anthony Blinken till Bryssel, och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kom till Kina samma dag. De två händelserna kan ha precis sammanfallit i tid, men efter de kinesisk-amerikanska samtalen i Alaska gav de upphov till allmänhetens fantasi.
  Observera att Kina och Ryssland upprepade gånger har betonat att de är ”partner, inte allierade”. De två länderna fortsätter att behålla denna ställning, trots ökat tryck från USA.
  Washington, för sin del, tröttnar inte på att kräva starkare allianser för att konfrontera Kina och Ryssland. Naturligtvis vill världen inte delas in i två militära block som kämpar mot varandra. Och i en sådan situation är det tydligt vem som agerar mot det internationella samfundets önskemål och vem följer höga moraliska principer och vem förlorar dem.
  Samtidigt vill jag säga att det inte finns någon övre gräns för förbindelserna mellan Ryssland och Kina. Dessa länder kommer inte bara att stödja varandra strategiskt utan kommer också att klara framtida utmaningar sida vid sida. Båda länderna är mycket starka, och ingen amerikansk allierad klarar en en-mot-en konfrontation med varken Kina eller Ryssland. Att vara en fiende till både Kina och Ryssland samtidigt är ännu mer lika med strategisk självmord.
  Kina och Ryssland sätter inte press på någon av de amerikanska allierade och bedriver inte en offensiv politik gentemot dem. Låt oss hoppas att USA: s allierade kan hålla ett klart huvud och inte följa Amerika i sin konfrontation med Kina och Ryssland.
  Publiceringsdatum 22 mars 2021.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-03-23/Glavred-Global-Times-bit-vragom

 5. Detta med språket och översättningar är speciellt intressant när det gäller Kina. Skrift med kinesiska skrivtecken ger ingen som helst ledtråd till hur något skall uttalas. Skriftspråket är oberoende av talspråk – vilket som helst, vilket betyder att skrift från Kina går utmärkt att läsa på svenska. Kina har ju som bekant omkring 1,500 språk. Tecknen måste tolkas, och inte bara tecknen utan sammanhanget och kombinationerna. Detta utnyttjas friskt i propagandan i media, och särskilt i Sverige. Ett par exempel hur journalister förfalskar.
  Kina är en ”diktatur ledd av arbetarklassen” Lögn. Så står det inte alls.
  Kina är en ”demokratisk diktatur” Lögn. Så står det inte heller.
  Vad det står är att Kina skall endast ledas av den valda ledningen, alltså Nationalkongressen och den regering Nationalkongressen utser. Det tillåts inte att varken journalister och media styr från en maktposition som i Sverige, eller att Den Djupa Staten styr, alltså kapitalistiska oligarker i Sverige styr, eller att en nationell fackförening styr, som i Sverige. Det skall vara så att den valda nationella ledningen som styrs av folket styr, nerifrån och upp, och kommunikationen skall vara direkt och i första hand i båda riktningarna. Inga journalister tolereras som mellanhänder som har möjlighet att förvanska och arbeta från en maktposition. Den kanalen kallas ”kommunistpartiet” eller som ja bättre vill kalla det, Allemansrörelsen. Notera hur Jack Ma sattes på plats när han försökte agera styrande nationell kraft och ’privat-regim’ i Kina alldeles nyligen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here