USA:s perfiditet

3
145

En kritisk artikel 12 juni av Julian MacFarlane https://julianmacfarlane.substack.com/p/american-perfidy?utm_source=post-email-title&publication_id=837411&post_id=145566547&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email.

Julian Macfarlane

Upphittad och översatt av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

Rubrikerna i mainstreammedierna hyllar Israels ”räddningsaktion”, som befriade fyra personer ur Hamas gisslan i Gaza. ”Djärvt”. ”Vågat” och liknande saker.

Läs dessa rapporter noggrant.

276 palestinier dödades och mer än 698 andra skadades under den israeliska ”specialoperationen”. Israelerna dödade dock samtidigt 3 personer i gisslan, däribland en amerikan.

Israeliska specialstyrkor tog sig in i Nuseirat i en biståndslastbil och ett civilt fordon – och evakuerade sedan den frigivna gisslan via USA:s flytande luftpir. Att utge sig för att vara civil är naturligtvis en krigsförbrytelse.

Detta kallas perfiditet”. (förrädiskt förfarande, se här, ö.a.)

Perfiditet är särskilt förbjudet enligt 1977 års tilläggsprotokoll I till Genèvekonventionerna av den 12 augusti 1949, där det står följande:

 Protokoll I till Genèvekonventionen

 Artikel 37. – Förbud mot perfiditet

 1.Det är förbjudet att döda, skada eller tillfångata en motståndare genom att tillgripa perfiditet. Handlingar som inbjuder till förtroende hos en motståndare för att få honom att tro att han har rätt till eller är skyldig att samtycka enligt de folkrättsliga regler som är tillämpliga i väpnad konflikt, med avsikt att svika detta förtroende, ska utgöra perfiditet. Följande handlingar är exempel på perfiditet:

 (a) Förfalskning av en avsikt att förhandla under vapenviloflagg eller kapitulation;

 (b) Förfalskning av en oförmåga på grund av sår eller sjukdom;

 (c) Fejkande av civil, icke-stridande status; och

 (d) förfalskning av skyddad status genom användning av tecken, emblem eller uniformer från Förenta nationerna eller från neutrala eller andra stater som inte är parter i konflikten.

USA:s samarbete i detta fall gör dem medskyldiga. De tillhandahöll medlen och även underrättelser för att genomföra operationen, fullt medvetna om att den skulle bryta mot krigets lagar. Inte för att delaktighet i krigsförbrytelser är något nytt för det perfida USA.

svekfull (perfidious): som inte går att lita på eller inte visar någon lojalitet (Cambridge Dictionary)

Samtidigt har USA lagt fram ett förslag om vapenvila som godkänts av FN:s säkerhetsråd.

Förslaget innebär en ”fullständig vapenvila”, frisläppande av gisslan som hålls av Hamas, utväxling av palestinska fångar och ett fullständigt israeliskt tillbakadragande från Gaza. Hamas säger att de vill ha en sådan överenskommelse garanterad – av Ryssland, Turkiet och Kina samt av det perfida USA, innan de skriver under på den streckade linjen. Men det är högst troligt att USA kommer att tveka om vad ”garanti” innebär. Eller vägra att acceptera en eller alla de andra garanterna. Och sedan skylla på Hamas om de inte accepterar.

Och så har vi det finstilta att ta hänsyn till!

Detta förslag är därför troligen dödfött. En bedrövlig lektion i betydelsen av ”perfiditet”

Israelerna vill egentligen inte ha något eldupphör. Deras strategi är nu att svälta ut och döda så många palestinier som möjligt och att göra Gaza obeboeligt, samtidigt som de distraherar världen från sina landövertaganden på Västbanken.

Men, som många israeler själva har sagt, USA kunde ha stoppat detta folkmord innan det började – och kan fortfarande stoppa det när som helst – inom 24 timmar.

Tyvärr är det inte bara Biden – det är kongressen. Och naturligtvis AIPAC (se här, ö.a.) – som måste förbjudas som en terroristorganisation.

Om Biden ändå hade en känsla av skam – skulle han stå upp mot kongressen och AIPAC – och firas av historien som en man med principer – snarare än en lögnaktig, otrogen opportunist som har missbrukat de principer som vårt land förmodligen grundades på.

Det kommer inte att hända.

My mother once said

My mother once said,
there is no fear
in her embrace,
and safety
in her voice.
Yet my mother is afraid,
searching for solace (tröst, lindring, ö.a.)
to hold her tight.

My mother once said,
we will survive,
the war will end,
we will return and rebuild,
and flowers will bloom again.
But my mother is gone,
she did not survive.
I could not find a flower to plant for her,
there might not even be a grave.

My mother once said,
I would become a doctor,
or maybe an engineer,
no other choice,
for the homeland
needs both healing and building.
But they took my head.
Oh, mother,
I did not become your dream
or the dream of the land.
I come to you,
headless – will you recognize me?

I will recognize you by your voice,
by your prayers
for me and for the martyrs.
I will not lose my way in the darkness,
for the fires of their hatred
have lit up the sky.

Oh, mother,
you lied, mother,
you lied for me and to yourself,
and for a homeland you loved.
But no one loved us,
oh, mother,
no one loved us,
except God.

Nour Khalil Abu Shammala

Föregående artikelStruntar riksdagsmajoriteten i folkets åsikter och i demokratin?
Nästa artikelHög dödlighet även bland barn och mödrar i USA. Klass, politik och hälsa.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Än en gång bekräftar USAs President och kongress att de är folkmördare staten israels starka stöd.
  Perfiditet kräver att man är smart – USAs President och kongressmedlemmarna är en samling mediokra AIPACs knähundar – inget annat!

 2. Tack för publikation och information!

  Naturligtvis går denna typ av politik och utförande av vad som sker på marken inte ihop.

  Om några veckor tas den synnerligen jagade och krigsförbrytarefterlyste ledaren för vad som måste kallas för en israelisk militärjunta, Netanyahu, emot som hedersgäst i det amerikanska parlamentet. Samtidigt som ledningen i Washington röstar gång på gång, eller lägger ned sin röst, i resolutioner mot våld och fortsatt krig – kriget mot barnen, kriget mot sjukhusen.

  De klassiska högernationalistiska partierna i Europa älskar Netanyahu, de älskar det extremt våldsverkande israel, men knappast judar i allmänhet (se bara på exemplet med familjen Le Pen:s äventyr i gaskammarfrågan-som-en-historisk-detalj och hur man nu plötsligt ”älskar Israel” – det är naturligtvis det moderna israeliska politiska och militära våldet som orsakat denna omvändning).

  Framtidens amerikanska makthavare formas idag vid amerikanska universitet. Där har den amerikanska israelpolitiken av idag få vänner. Och det skrämmer inte minst de gamla krafterna i både Tel Aviv som i Washington.

  Den som slår på en smal tv-kanal mitt i natten, efter midnatt, kan har turen i oturen att få märkligt se de israeliska utrikeskanalernas sändningar även på svensk mark (ingen europeisk mediebojkott där inte, konstigt nog) och häromveckan såg jag funderat på den israeliska framställningen av ”katastrofen i Rafah”. Den handlade om hur några stackars israeliska soldater dragit på sig granatsplitterskador i just Rafah. De tusentals dödade boende där nämndes inte. ”Israel at war” (Israel i krig), heter det eviga dygnstemat. Det är ’bara israeler’ som hittills har drabbats, efter åtta månaders av slakt. Tydligen.

 3. Biden som ”Otrogen opportunist”! som har missbrukat de principer som vårt ”land förmodligen grundades på” talar tyvärr om bottenlös dy som omgärdar amerikanernas förmåga att tänka klart. Detta eftersom ”förmodligen” indikerar tolkningsförhandlande som kan användas hur som helst. En slutsats med term som förmodligen tillkännager ansvarsöverflyttning från de faktiska förhållandena om ansvar för krigsförbrytelser.
  Palestinierna har blivit bestulna sitt land. Dags att lämna tillbaka tjuvgodset om än stort. Och utan känslosamma dikter. Det köper ingen längre.
  .

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here