Möte om Syrien och stöduttalande i Damaskus från föreningen Syriensolidaritet – och kommande möte!

4
1217

Välkomna till offentliga mötet:

”Vad händer i Syrien – rapport från två färska resor och möte med president al-Assad”. Rapport från Agneta Norberg och Talal Imam.
Datum: söndag 25 november kl.14:00-16:00.
Adress: Pontonjärsgatan 36 B, Stockholm, Fridhemsplan.
Agneta Norberg: Världsfredsrådet, Sveriges fredsråd och ledamot i Föreningen Syriensolidaritets styrelse. Talal Imam: ledamot i Föreningen Syriensolidaritets styrelse och i styrelsen för Folket i Bild Kulturfront.
Arrangör: Föreningen Syriensolidaritet

Annons på Facebook.

Här följer ett uttalande till stöd för Syrien vid mötet med Exekutivkommitten för Världsfredsrådet i Damaskus 27-28/10 från Agneta Norberg, och föreningen Syriensolidaritet, där hon är medlem i styrelsen.

Hon berättar ”Jag läste upp delar av Syriensolidaritets uttalandet i slutet av mitt anförande som jag översatt till engelska i samband med att jag höll min föreläsning om Norden utifrån mitt häfte ”The North a platform for war against Russia”.


Föreningen Syriensolidaritet startades inför hotet att Sveriges regering med stöd av större delen av oppositionen under USA:s och NATO:s ledning än en gång skulle dra in Sverige i ett krig, denna gång mot Syrien. Vi är för att man ska satsa på en fredlig uppgörelse i Syrien och välkomnar FN:s fredsarbete, som innebär att Syriens befolkning ska få bestämma sin framtid i FN-övervakade fria val. Vi menar att det finns starka skäl att stödja dessa och andra liknande paroller:

För ett fritt, enat och självständigt Syrien
Upphäv sanktionerna mot Syrien!
Stöd Syriens kamp mot IS och andra terrororganisationer.
Inget svenskt stöd till krig mot Syrien.

Facebook-adress för föreningen Syriensolidaritet.


Uttalande från föreningen Syriensolidaritet

Kriget mot Syrien har pågått i sju år. Ett fasansfullt krig som orsakat massflykt och död. Det är inte slut än men idag är den största delen av Syrien befriat av Syriens armé. Vad har vi i Sverige fått veta om kriget i Syrien? Svaret är att massmedia har samstämmigt och okritiskt fördömt den valde presidenten Bashar al-Assad som huvudansvarig för ohyggligheterna och kriget i Syrien.Medierna har demoniserat Assad med anklagelser om olika övergrepp utan fakta eller bevis. Tvärtom har Syrien faktiskt tagit stora steg mot demokrati under mycket svåra krigsförhållanden. Bara som exempel finns det idag lika många partier som i parlamenten i många västländer. Grundlagen ändrades 2012. Hundratusentals människor återvänder idag till Syrien trots att kriget inte är slut än.


Kriget mot Syrien ingår i en stor genomtänkt plan där de oljerika länderna i mellanöstern ska slås sönder till förmån för USAs och Israels möjligheter att utvinna olja billigt. Detta berättade general Wesley Clark vid en intervju i TV programmet Democracy Now! Han hänvisade där till en general på Pentagon som talat om att redan 2001, hade USA beslutat ta kontroll över 7 länder på 5 år: Libyen, Libanon, Syrien, Sudan, Somalia, Iran, Irak…alla länder med stora oljefyndigheter. Tusentala Al Qaeda och andra jihadister har invaderat Syrien från 2011, genom Turkiet. Avsikten var att störta Assad. Utländska medier som t.ex.BBC och Reuters har bevisat att USA direkt eller via allierade som t.ex. Saudiarabien från allra första början har stöttat terroristgruppen Al-Qaida men även IS med utbildning,vapen och pengar. Svenska medier har tigit om dessa fakta. USA har, tillsammans med kurderna i SDF kontroll över en stor del av nordöstra Syrien med flera militärbaser.

Terroristorganisation jaish-alfath

Krigsinsatserna av USA och deras allierade, inklusive terroister, är illegala krigshandlingar. Syriens kamp däremot mot den utlands stödda terrorismen, som man för tillsammans med Ryssland och Iran, sker enligt folkrätten. Många andra länder, däribland Sverige, har hjälpt USA i deras folkrättsvidriga krig. I maj 2018, inledde svenska flygvapnet en operation i östra Medelhavet. Flygplanen var utrustade med sensorer med förmåga att avlyssna, insamla och analysera fiendens (Syriens och Rysslands) sändningar. Svenska flgplan har dirigerat sina sensorer mot de ryska signalerna i Syrien. Svenska plan med förmåga att samla information ha startat från Larnaca på Cypern och genomfört spionage över Syrien, Libanon ,Israel och Egypten. Man kan fråga sig varför svenska spion-och avlyssningsplan befinner sig i detta område.

En annan skamlig sak som Sverige har varit inblandad i är att Right Livelyhood Award har tilldelat Vita hjälmarna sitt fina pris. De Vita hjälmarna stöds ekonomiskt fr.a. av USA, Storbritannien och andra Nato-länder. Denna organisation stöder i praktiken den grymma terroristorganisationen Al-Nusra och har dessutom deltagit i falska och oetiska rapporter med barn inblandade om påstådda kemgas attacker av Syriens regring.Syrien förstörde sina kemvapen under FNs överinseende. USA fortsätter med sina bombraider mot Syrien och massmedia fortsätter med sina vinklade referat om vad som händer i detta krigshärjade land. USAs politik är huvudorsaken till de miljontals flyktingar som tvingats till grannländerna och till Sverige och andra länder i Europa. Västvärldens sanktioner mot Syrien har drabbat Syrien hårt.

Sverige som har en plats i FNs säkerhetsråd ska ta avstånd från och kraftigt fördöma USAs krigspolitik!
Upphäv sanktionerna mot Syrien!
För ett fritt, enat och självständigt Syrien.

Föregående artikelHur rädda klimatet?
Nästa artikelPrivatiseringen av välfärden. Möten på Socialistiskt Forum.

4 KOMMENTARER

 1. Man hoppas att den nyckel rollen som Israel spelar i terrorkriget mot Syrien både genom att stödja terroristerna direkt med mediciner, logistik och vapen men även genom Israels krigsförbrytelser (över 200 flygvapenbombningar av Syrien). Israel erkänner t o m att man hjälper halshugga-terroristerna här

  https://www.presstv.com/Detail/2018/11/23/580914/Israeli-military-affairs-minister-met-Syrian-terrorists

  Om det lömska terrorkriget mot Syrein och vilken roll terrorismens barkammare har och haft kan man läsa mer här
  https://www.globalresearch.ca/isis-is-a-us-israeli-creation-top-ten-indications/5518627

  • Jag återpublicerar nu en artikel om detta som tidigare publicerats på Jinge.se. Den intervjuade flyggeneralen talar om att minst 1000 flygattacker skett av Israel mot Syrien.

 2. https://www.rt.com/op-ed/444729-arab-nato-against-iran/
  Medan USA föreställer sig en ny militär allians som ett verktyg för att motverka potentiella hot från Iran mot Gulfmonarkierna och Mellanöstern, finns det ett antal hinder i vägen för att skapa en arabisk militärblok. Enligt försvarsnyheter skulle en arabisk NATO bestå av sex vallstater.. Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar, plus Egypten och Jordanien.
  Kungliga bahrainernas flygvapen, generalmajor al-Khalifah, sade att detta är en amerikansk idé som godkändes av de arabiska viken länderna. Han förväntar sig att denna allians ska bli framgångsrik, men vi är ännu bara i början. och Bahrainens utrikesminister anser att Gulfens säkerhetsalliance kan bildas vid nästa år. Gulfstaterna är redan involverade i den saudiarendiregerade koalitionen i Jemen som kämpar mot Houthi-rebellerna, främst genom att utföra airstrikes.
  Alla potentiella medlemmar driver olika typer av vapen och militär utrustning: det egyptiska flygvapnet driver den ryska MIG och den amerikanska F-16, medan det saudiska flygvapnet har den amerikanska F-15SA och den europeiska Eurofighter-typhonen och UAE är utrustad med F-16 och franska Mirage.
  ”Människor har talat om en arabisk NATO i flera år nu”, säger Vladimir Sazhin, seniorforskare vid Mellanösternavdelningen vid Institute of Oriental Studies vid Ryska akademin för vetenskap. Enligt honom är det planer på att få Israel att delta i alliansen som skulle samla sex monarker i Persiska viken, Egypten och Jordanien.
  Istället för att bli en fullvärdig medlem av den arabiska nationen skulle Israel emellertid ge intelligens till alliansen. USA förväntas delta på ett liknande sätt och tillhandahålla alla nödvändiga resurser utan att officiellt ansluta sig till organisationen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here