Vad innebär USA:s ”hantering” av Iran-avtalet? Enligt Margot Wallström, och enligt Hans Blix.

6
1669
Margot Wallström inför valet 2018. By News Oresund – 20180824_Margot-Wallstrom_7134, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71999321

* Nyligen kom en rapport från USA att man skjutit ned en drönare i Hormuz-sundet som uppgavs vara hotande. Trump: Amerikanska flottan har skjutit ner iransk drönare. Iran förnekar kännedom om det. ABC News.

För några dagar uppgavs att Iran beslagtagit en tankbåt i Hormuz-sundet. Utländskt oljefartyg beslagtaget i Iran. En båt som enligt Iran är ett mindre smuggelfartyg som är vanliga enligt Iran.
Några dagar dessförinnan beslagtog Storbritannien ett iranskt fartyg som man trodde var på väg med olja till Syrien, som av EU utsätts för hårda, olagliga sanktioner.

Irans premiärminister Rouhani sa 15/7 ”Iran är redo att förhandla med USA – om Washington lyfter sanktionerna mot landet och återgår till kärnenergiavtalet från 2015.” Detta är i linje med en position som Sverige och EU borde kunna stödja. Gör man det? SvT Nyheter.

* Det är hög tid att publicera nedanstående lilla artikel, som legat färdig några dagar!


Den har artikeln utgör korta utdrag ur två artiklar i Alliansfriheten.se. Den ena behandlar regeringens sida syn på att USA lämnar Iran-avtalet JCPOA och det andra ger viktig, klargörande information av Hans Blix om vad ”lämnande” innebär:

Margot Wallström menar: ” Regeringen anser det samtidigt djupt beklagligt att USA valt att lämna JCPOA, samt återinfört och skärpt sanktioner mot Iran” Sveriges regering säger inte att USA bryter mot FN-stadgan och folkrätten. Som kontrast mot Margot Wallströms hållning länkar vi i nästa inlägg här på på sajten till Hans Blix genomgång av Iranavtalet och FN-stadgan.” Alliansfriheten.se: Utrikesminister Margot Wallström om USAs brott mot Iranavtalet.

Hans Blix: A rules-based or US-based international order for Iran? europeanleadershipnetwork.org
Hans Blix skriver ”De obligatoriska bestämmelserna om upphävande av FN-sanktioner gäller som en lag. De innehåller inget som tillåter någon att ”dra sig tillbaka”, men ska ha utarbetade rutiner för hantering av klagomål. Den amerikanska regeringen utnyttjade inte dessa förfaranden utan återförde omfattande sanktioner ensidigt. Med andra ord ”drog de sig inte tillbaka” från ett avtal – de bröt mot ett beslut i FN:s säkerhetsråd som var rättsligt bindande. Inte bara det, de uppmanade alla andra FN-medlemmar att att också bryta mot ett bindande beslut (enligt regel 25 i FN-stadgan) och klargjorde att de var redo att använda sitt eget finansiella system för att straffa företag” (”The mandatory provisions on the lifting of UN sanctions are like a law. They contain no lines that allow anybody to “withdraw”, but commends elaborate procedures for the handling of complaints. The US government made no use of these procedures but re-imposed extensive sanctions unilaterally. In other words, they did not “withdraw” from an agreement; they violated a Security Council decision that was legally binding. Not only that, they urged all other UN members to join them in violating the decision they were obliged to respect (under rule 25 of the UN Charter), and made it clear they were ready to use their own financial system to punish enterprises”)

Gå vidare och läs helst hela artiklarna!

Föregående artikelRyssland tillbakavisar EU:s anklagelser om MH17. Döljer JIT och EU viktiga fakta?
Nästa artikelIran – Imperialismens nästa offer? Angrepp under falska förevändningar. Kärnenergiavtal och statsskick.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Hans Blix är en klippa, han är en av få med kunskap i ämnet som också vågar ’stå upp’ när det verkligen gäller – övriga sitter på sina händer, med endast ett öra för den transatlantiska länken eller som tidigare var vanligt, man följde ’britternas’ minsta vink. Här har vi svenska politiker som drivit frågan om en plats i säkerhetsrådet och också erhållit den för en period, men vad lärde man sig av det ? MW och kompani blir med sin enfald likt ’God dag Yxskaft’.

  • Wallström är ju styrd av USA, NAto inte ens kärnvapen är kvinnan emot idag för det sa USA/Nato till henne, skämmes!

 2. Of topic

  Hans Blix i Ukraina – ska överlämna sarkofag till Tjernobyl
  Superdiplomatens sista tjänsteresa: Tjernobylexpedition

  KIEV. – Detta är min sannolikt sista tjänsteresa.
  Så sa Sveriges internationellt mest respekterade röst (nej, nej det är inte Carl Bildt, inte heller Margot Wallström), när han, stödd på en käpp, gjorde sig redo för en sista farofylld expedition.
  Han ska till resterna av den ökända och havererade reaktor 4 i det sovjetiska kärnkraftverket Tjernobyl.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3a00o/hans-blix-i-ukraina–ska-overlamna-sarkofag-till-tjernobyl

 3. Vem litar på avtal slutna med USA? Fråga indianerna, mexikaner, spanjorer, länderna i Latinamerika, Kina, Ryssland m.m Listan är oändlig på de avtal som USA skrivit på men som senare brutits. Men ett land som styrs av en gangstermaffia är väl inget annat att vänta. Det mest otroliga är ju folk som inte begriper vad det är för typer som styr USA. Typ Wallström, Lövfen och de flesta andra politiker i EU som bara lallar med skurkarnas alla påhitt. Tror man verkligen att det ska komma något gott ur denna eftergiftspolitik mot Deep State och deras hantlangare? Lärde man sig inget av hur det gick med eftergifterna mot Nazi-Tyskland? Ser man inte hur historien upprepar sig eller missade dem alla historielektioner i skolan?

 4. Blix är en hedervärd människa, inte en lort, som så måna andra. Han lever i himmelriket i varje ögonblick som han bidrar till fred. Han lever i evigheten som en av de få ärbara individerna av vår tid. De fege glöms bort, men inte Hans Blix. Han lever i våra hjärtan för evigt. Och det är därför jag valde att översätta den viktiga bloggpost som han har skrivit.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here